Аграрний тиждень. Україна
» » Сьогодні – інвестиції в АПК України, завтра – ситий світ
» » Сьогодні – інвестиції в АПК України, завтра – ситий світ

    Сьогодні – інвестиції в АПК України, завтра – ситий світ


    Перша міжнародна бізнес-конференція «ABC: Ukraine & Partners», яка нещодавно відбулась у Києві на НСК «Олімпійський» за ініціативи Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, вкотре підтвердила: нові інвестиції у аграрно-промислову галузь нашої країни – це не лише продовження шляху до створення вітчизняної потужної агроіндустрії та надійні прибутки бізнесменів. З інвестиціями також тісно пов’язане довгоочікуване відродження багатьох українських сіл, а у глобальному плані, де нестача сільгосппродуктів призводить до страждань від голоду мільйонів людей, - ще й вагомий внесок у продовольчу безпеку світу.  

     

    У кожного своя правда     

    Варто сказати, що у рамках конференції, куди прибули бізнесмени аж із 62 країн світу, засвідчивши цим посилений інтерес до інвестувань в Україну, було передбачено 16 панельних дискусій та круглих столів. На них йшлося про інвестиції як в АПК, так і в інші галузі України, у тому числі у сферу високих технологій, економіку, фармацевтику, туризм, паливно-енергетичний комплекс. Компетентно і з прицілом на подальші конкретні кроки розглядались питання створення кращого бізнесового клімату в Україні, про національні проекти, інвестиційні та бізнесові можливості розвитку інфраструктури та реалізації транзитного потенціалу нашої країни, про нові горизонти ділової співпраці з Китаєм.

    Був і круглий стіл «Від Євро - 2012 до Євробаскету - 2015 та Зимової олімпіади - 2020». До речі, сам красень НСК «Олімпійський», у стінах якого проходила конференція, - яскравий приклад того, що кожна вдало зроблена інвестиція завжди на користь і добробут України. Але до пісні та спорту має бути першочергове – хліб і до хліба.

    Василь Петриченко, президент НААН України:

    - Україні є що запропонувати для залучення інвестицій. Вони найперше очікуються у зерновиробництві, виробництві олійних культур та біосировини, в овочівництві, садівництві, машинобудуванні. Всі, хто тут зібрався, дуже зацікавлені почути в ході панельної дискусії виступи членів уряду.

    Степан Капшук, генеральний директор асоціації «Укроліяпром»:

    - Наша олійно-жирова галузь інвестиційно приваблива. За останні 15 років збудували 20 нових заводів, інвестувавши близько 2 млрд. доларів. Заводи і далі будуються, бо олія – єдиний ліквідний продукт України, що експортується у 90 країн світу. У світовому експорті 56% соняшникової олії - з України. Всі країни разом, що входили у колишній Радянський Союз, в ті часи виробляли щорічно 3-3,5 млн. т олії, то сьогодні лише одна Україна виробляє її за рік 4 млн. тонн! Тож маємо що продавати світу. На секунду уявіть: якби у нас в країні отакими темпами вироблялось м’ясо, молоко тощо, то Україна була б не сировинним додатком, а рівноправним партнером для багатьох цивілізованих країн світу. Для збуту нашої продукції важливі нині ринки Азії, Індії, Китаю. 

    Валерій Локайчук, засновник юридичної компанії «Коммерсантъ» (м. Одеса):

    - Щоб пішли інвестиції, треба боротись із корупцією. Повністю її не переможемо, але у деяких секторах це цілком можливо зробити. Бо корупція відлякує цивілізованих інвесторів, і до нас йдуть переважно ті, хто знає, як «прилаштуватись» до наших умов виживання. Ще одне: для поліпшення бізнес-клімату в Україні важливо дбати не лише про закордонних інвесторів, а й вітчизняних. Якщо іноземцям повертають ПДВ, то зробіть те ж саме і для наших! Проблема для великих інвесторів: у 2008-му разом із мораторієм на продаж земель сільгосппризначення заборонили і зміни у цільовому призначенні сільгоспугідь. А щоб пішли потужні інвестиції, варто, на мою думку, зняти цей мораторій при затвердженні стратегічних для країни проектів.

    Володимир Литвин, генеральний директор ТОВ «Вітчизна» (Полтавщина):

    - 15 років займаємось рослинництвом, тваринництвом. Є одна тисяча голів ВРХ, орендуємо 2700 га землі, маємо племінний завод із розведення ВРХ української чорно-рябої молочної породи. Інвестиції застосовуємо за рахунок банківських та власних коштів. Хочу зорієнтуватися у ситуації в АПК і визначити своє місце в Україні. Бо інвестиції у тваринництво – це довгостроковий період окупності. А у час невизначеності земельних питань активно інвестувати тваринництво – дуже великий ризик.

     

    Щоби було гаразд

    Що хоче наука, юристи, бізнесмени, фермери та й прості селяни (дещо з їхніх думок навели вище) – те цілком розуміють в уряді. І бізнес готовий тут співпрацювати заради архіважливого на цей час для України завдання: створити привабливе середовище для залучення інвестицій, надавши країні стабільного розвитку. Це підтвердили виступи на панельній дискусії, де було обговорено позитивну динаміку розвитку АПК України, реалізацію потенціалу національного аграрного сектору економіки на базі формування партнерськитх відносин між бізнесом і владою та залучення до цих процесів іноземних і вітчизняних партнерів, подолання шляхів негативного впливу глобальної економічної кризи.

    Сергій Арбузов, перший віце-прем’єр-міністр України:

    - Очевидно, що інвестиційний потенціал агросектору реалізований далеко не повністю. Тож уряд налаштований на суттєве збільшення обсягів іноземних інвестицій саме в цю галузь...

    Агропромисловому сектору економіки вдалося суттєво збільшити обсяги залучених інвестицій. Зокрема, обсяги прямих іноземних інвестицій в сільгоспвиробництво у 2012-му зросли на 5,3% порівняно із попереднім роком. Близько 60% іноземних інвестицій в АПК йдуть на розвиток виробництва експортної продукції, а саме зерна, насіння соняшнику, ріпаку, сої...

    Великі агропромислові компанії України вийшли на зовнішні ринки капіталів. За прогнозами, у наступні 5-10 років такі компанії можуть отримати приблизно $20-30 мільярдів. Тому зараз перед нами є два головних завдання - зберегти свої позиції на традиційних ринках та розширити географію збуту продукції українського експорту.

    Леонід Козаченко, президент ВГО «Українська аграрна конфедерація»:

    - По соняшниковій олії ми стали світовим лідером 4 роки тому, і, думаю, й надалі триматимемо цю позицію. По продажу зерна ми у п’ятірці кращих світових експортерів, а на майбутнє, вважаю, займатимемо другу сходинку в світовому рейтингу. Сьогодні Україна контролює найбільший регіон Північної Африки і Близького Сходу: він більш як на 30% залежить від постачання української сільгосппродукції, а окремі країни – на 50%. Саудівська Аравія на 70% споживає український ячмінь...

    Ми зможемо прогодувати 600 млн. людей на планеті. Для цього треба розвивати потенціал АПК на найближчі 15 років. За цей час зможемо вийти на щорічне виробництво зерна десь до 90 млн. т і 7,5 млн. т м’яса, 30 млн. т молока. Якщо врахувати, що 20% цієї продукції буде споживати Україна, то 80% - експортуватимемо. Для реалізації такого потенціалу треба лише одне – інвестиції в межах $70 мільярдів.

    Олег Бахматюк, власник агрохолдингу UkrLandFarming:

    - В Україні сьогодні склалась унікальна ситуація: в інвестиціях зацікавлена держава, є сприятлива кон’юнктура, а також є суперперспективна територія, яка потребує інвестувань у розмірі $20-30 мільярдів. Це небагато. Вважаю, інвестори підуть у нашу країну. Ще одне: ні в Аргентині, ні в Бразилії, ні в Парагваї, ні в США немає зараз такого пільгового режиму оподаткування і стимулювання іноземних інвестицій, як в Україні. Це важливо для залучення інвестицій. І аграрно-промисловий комплекс тут виходить на перший план. Уряд уже задекларував, що виходячи з економічних інтересів держави, підтримуватиме усілякі соціально-інфраструктурні проекти, логістику, транспортну доставку зернових, насіння тощо.

    Олексій Вадатурський, Герой України, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон»:

    - Ми створили підприємство самі й стали лідерами в економіці України та відомими у світі. Важливою тут була підтримка в роботі та взаєморозуміння з боку уряду, галузевих підприємств, довіра українських та закордонних банків, прозоре ведення бізнесу. Тому є інвестиції, створено унікальні логістичні центри. Без сумніву: аграрний сектор – це локомотив вітчизняної економіки. (Від редакції: Сьогодні компанія «Нібулон» - єдиний учасник Всесвітньої продовольчої програми в рамках ООН в Україні. В рамках цієї програми вона із 2008 року завантажила 45 суден - майже 800 тис. т високоякісного продовольчого зерна. Його отримало голодуюче населення Пакистану, Північної Кореї, Ефіопії, Судану, Бангладеш, Палестини, Мавританії. У 2012-2013 МР компанія у черговий раз отримала перемогу у двох тендерах Всесвітньої продовольчої програми ООН та поставила 9,8 тис. т продовольчої пшениці в Мавританію і 10 тис. т сорго в Кенію).

    Томаш Фіала, президент Європейської Бізнес Асоціації:

    - Український агросектор став найпривабливішим в економіці країни для внутрішніх та зовнішніх інвесторів, бо тут є чимало переваг, у тому числі сприятливий клімат, родючі чорноземи. Україна також за останні 5 років вийшла на перше місце у світі по експорту олії, на четверте – по експорту кукурудзи, на п’яте – по експорту пшениці, на перше – по експорту зернових у Чорноморському регіоні. Це означає, що за останні 6-7 років створились хороші умови для розвитку потужного сільського господарства.

    Дмитро Приходько, економіст Продовольчої і сільськогосподарської ООН (ФАО):

    - ФАО оцінює Україну як досить надійного і важливого партнера. Для інвесторів, які працюють в Україні, головною і хорошою новиною є та, що попит на продукти харчування у світі зростатиме. У першу чергу попит ростиме на кормове зерно у країнах, що розвиваються, відповідно до зростання там попиту на м’ясо. Україні зупинятись на досягнутому не варто, бо за прогнозами до 2020 р. врожайність фуражних зернових і пшениці по всіх країнах збільшиться на 12%.

    Своїми поглядами щодо інвестицій в АПК України також поділились Ганна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації, Даріо Маркетті, генеральний директор компанії «Данон Україна», Яна Міхайлова, генеральний директор ТОВ «Nestle Україна» та ряд інших поважних бізнесменів. А підбив підсумки дискусії міністр агрополітики України Микола Присяжнюк:

    - Професійні інвестори справедливо зазначають: інвестувати слід у зрозумілий бізнес. Уряд сьогодні здійснює заходи, аби умови для аграрного бізнесу були зрозумілими, прозорими і прогнозованими. Тому і державна політика в агросекторі спрямована на забезпечення макроекономічної стабільності, розвиток базових галузей сільського господарства, гарантування права власності, запровадження прозорого обігу земель сільгосппризначення, дерегуляцію, ефективне державно-приватне партнерство…

    Ми завершили розробку низки законів, які дозволять покращити умови гарантування інвестицій на довгостроковий період. Головне тут - закон про гарантування інвестицій з наданням права вільного експорту виробленої продукції. Ми його до осені розробимо. Важливий також закон, який би гарантував довгострокову оренду сільськогосподарських угідь...

    Сьогодні для сільгоспвиробників збережено спеціальний режим оподаткування ПДВ і фіксований сільгоспподаток. Ці пільги відповідають вимогам Світової організації торгівлі, узгоджуються з положенням Директиви Ради ЄС про спільну систему податку на додану вартість. Ці пільги привабливі для інвесторів. Тож разом, переконаний, ми зможемо нагодувати світ.

                                                                                                        Олена ЛІСОВА


     

     





    Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №42 (254)
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сьогодні – інвестиції в АПК України, завтра – ситий світ


Перша міжнародна бізнес-конференція «ABC: Ukraine & Partners», яка нещодавно відбулась у Києві на НСК «Олімпійський» за ініціативи Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, вкотре підтвердила: нові інвестиції у аграрно-промислову галузь нашої країни – це не лише продовження шляху до створення вітчизняної потужної агроіндустрії та надійні прибутки бізнесменів. З інвестиціями також тісно пов’язане довгоочікуване відродження багатьох українських сіл, а у глобальному плані, де нестача сільгосппродуктів призводить до страждань від голоду мільйонів людей, - ще й вагомий внесок у продовольчу безпеку світу.  

 

У кожного своя правда     

Варто сказати, що у рамках конференції, куди прибули бізнесмени аж із 62 країн світу, засвідчивши цим посилений інтерес до інвестувань в Україну, було передбачено 16 панельних дискусій та круглих столів. На них йшлося про інвестиції як в АПК, так і в інші галузі України, у тому числі у сферу високих технологій, економіку, фармацевтику, туризм, паливно-енергетичний комплекс. Компетентно і з прицілом на подальші конкретні кроки розглядались питання створення кращого бізнесового клімату в Україні, про національні проекти, інвестиційні та бізнесові можливості розвитку інфраструктури та реалізації транзитного потенціалу нашої країни, про нові горизонти ділової співпраці з Китаєм.

Був і круглий стіл «Від Євро - 2012 до Євробаскету - 2015 та Зимової олімпіади - 2020». До речі, сам красень НСК «Олімпійський», у стінах якого проходила конференція, - яскравий приклад того, що кожна вдало зроблена інвестиція завжди на користь і добробут України. Але до пісні та спорту має бути першочергове – хліб і до хліба.

Василь Петриченко, президент НААН України:

- Україні є що запропонувати для залучення інвестицій. Вони найперше очікуються у зерновиробництві, виробництві олійних культур та біосировини, в овочівництві, садівництві, машинобудуванні. Всі, хто тут зібрався, дуже зацікавлені почути в ході панельної дискусії виступи членів уряду.

Степан Капшук, генеральний директор асоціації «Укроліяпром»:

- Наша олійно-жирова галузь інвестиційно приваблива. За останні 15 років збудували 20 нових заводів, інвестувавши близько 2 млрд. доларів. Заводи і далі будуються, бо олія – єдиний ліквідний продукт України, що експортується у 90 країн світу. У світовому експорті 56% соняшникової олії - з України. Всі країни разом, що входили у колишній Радянський Союз, в ті часи виробляли щорічно 3-3,5 млн. т олії, то сьогодні лише одна Україна виробляє її за рік 4 млн. тонн! Тож маємо що продавати світу. На секунду уявіть: якби у нас в країні отакими темпами вироблялось м’ясо, молоко тощо, то Україна була б не сировинним додатком, а рівноправним партнером для багатьох цивілізованих країн світу. Для збуту нашої продукції важливі нині ринки Азії, Індії, Китаю. 

Валерій Локайчук, засновник юридичної компанії «Коммерсантъ» (м. Одеса):

- Щоб пішли інвестиції, треба боротись із корупцією. Повністю її не переможемо, але у деяких секторах це цілком можливо зробити. Бо корупція відлякує цивілізованих інвесторів, і до нас йдуть переважно ті, хто знає, як «прилаштуватись» до наших умов виживання. Ще одне: для поліпшення бізнес-клімату в Україні важливо дбати не лише про закордонних інвесторів, а й вітчизняних. Якщо іноземцям повертають ПДВ, то зробіть те ж саме і для наших! Проблема для великих інвесторів: у 2008-му разом із мораторієм на продаж земель сільгосппризначення заборонили і зміни у цільовому призначенні сільгоспугідь. А щоб пішли потужні інвестиції, варто, на мою думку, зняти цей мораторій при затвердженні стратегічних для країни проектів.

Володимир Литвин, генеральний директор ТОВ «Вітчизна» (Полтавщина):

- 15 років займаємось рослинництвом, тваринництвом. Є одна тисяча голів ВРХ, орендуємо 2700 га землі, маємо племінний завод із розведення ВРХ української чорно-рябої молочної породи. Інвестиції застосовуємо за рахунок банківських та власних коштів. Хочу зорієнтуватися у ситуації в АПК і визначити своє місце в Україні. Бо інвестиції у тваринництво – це довгостроковий період окупності. А у час невизначеності земельних питань активно інвестувати тваринництво – дуже великий ризик.

 

Щоби було гаразд

Що хоче наука, юристи, бізнесмени, фермери та й прості селяни (дещо з їхніх думок навели вище) – те цілком розуміють в уряді. І бізнес готовий тут співпрацювати заради архіважливого на цей час для України завдання: створити привабливе середовище для залучення інвестицій, надавши країні стабільного розвитку. Це підтвердили виступи на панельній дискусії, де було обговорено позитивну динаміку розвитку АПК України, реалізацію потенціалу національного аграрного сектору економіки на базі формування партнерськитх відносин між бізнесом і владою та залучення до цих процесів іноземних і вітчизняних партнерів, подолання шляхів негативного впливу глобальної економічної кризи.

Сергій Арбузов, перший віце-прем’єр-міністр України:

- Очевидно, що інвестиційний потенціал агросектору реалізований далеко не повністю. Тож уряд налаштований на суттєве збільшення обсягів іноземних інвестицій саме в цю галузь...

Агропромисловому сектору економіки вдалося суттєво збільшити обсяги залучених інвестицій. Зокрема, обсяги прямих іноземних інвестицій в сільгоспвиробництво у 2012-му зросли на 5,3% порівняно із попереднім роком. Близько 60% іноземних інвестицій в АПК йдуть на розвиток виробництва експортної продукції, а саме зерна, насіння соняшнику, ріпаку, сої...

Великі агропромислові компанії України вийшли на зовнішні ринки капіталів. За прогнозами, у наступні 5-10 років такі компанії можуть отримати приблизно $20-30 мільярдів. Тому зараз перед нами є два головних завдання - зберегти свої позиції на традиційних ринках та розширити географію збуту продукції українського експорту.

Леонід Козаченко, президент ВГО «Українська аграрна конфедерація»:

- По соняшниковій олії ми стали світовим лідером 4 роки тому, і, думаю, й надалі триматимемо цю позицію. По продажу зерна ми у п’ятірці кращих світових експортерів, а на майбутнє, вважаю, займатимемо другу сходинку в світовому рейтингу. Сьогодні Україна контролює найбільший регіон Північної Африки і Близького Сходу: він більш як на 30% залежить від постачання української сільгосппродукції, а окремі країни – на 50%. Саудівська Аравія на 70% споживає український ячмінь...

Ми зможемо прогодувати 600 млн. людей на планеті. Для цього треба розвивати потенціал АПК на найближчі 15 років. За цей час зможемо вийти на щорічне виробництво зерна десь до 90 млн. т і 7,5 млн. т м’яса, 30 млн. т молока. Якщо врахувати, що 20% цієї продукції буде споживати Україна, то 80% - експортуватимемо. Для реалізації такого потенціалу треба лише одне – інвестиції в межах $70 мільярдів.

Олег Бахматюк, власник агрохолдингу UkrLandFarming:

- В Україні сьогодні склалась унікальна ситуація: в інвестиціях зацікавлена держава, є сприятлива кон’юнктура, а також є суперперспективна територія, яка потребує інвестувань у розмірі $20-30 мільярдів. Це небагато. Вважаю, інвестори підуть у нашу країну. Ще одне: ні в Аргентині, ні в Бразилії, ні в Парагваї, ні в США немає зараз такого пільгового режиму оподаткування і стимулювання іноземних інвестицій, як в Україні. Це важливо для залучення інвестицій. І аграрно-промисловий комплекс тут виходить на перший план. Уряд уже задекларував, що виходячи з економічних інтересів держави, підтримуватиме усілякі соціально-інфраструктурні проекти, логістику, транспортну доставку зернових, насіння тощо.

Олексій Вадатурський, Герой України, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон»:

- Ми створили підприємство самі й стали лідерами в економіці України та відомими у світі. Важливою тут була підтримка в роботі та взаєморозуміння з боку уряду, галузевих підприємств, довіра українських та закордонних банків, прозоре ведення бізнесу. Тому є інвестиції, створено унікальні логістичні центри. Без сумніву: аграрний сектор – це локомотив вітчизняної економіки. (Від редакції: Сьогодні компанія «Нібулон» - єдиний учасник Всесвітньої продовольчої програми в рамках ООН в Україні. В рамках цієї програми вона із 2008 року завантажила 45 суден - майже 800 тис. т високоякісного продовольчого зерна. Його отримало голодуюче населення Пакистану, Північної Кореї, Ефіопії, Судану, Бангладеш, Палестини, Мавританії. У 2012-2013 МР компанія у черговий раз отримала перемогу у двох тендерах Всесвітньої продовольчої програми ООН та поставила 9,8 тис. т продовольчої пшениці в Мавританію і 10 тис. т сорго в Кенію).

Томаш Фіала, президент Європейської Бізнес Асоціації:

- Український агросектор став найпривабливішим в економіці країни для внутрішніх та зовнішніх інвесторів, бо тут є чимало переваг, у тому числі сприятливий клімат, родючі чорноземи. Україна також за останні 5 років вийшла на перше місце у світі по експорту олії, на четверте – по експорту кукурудзи, на п’яте – по експорту пшениці, на перше – по експорту зернових у Чорноморському регіоні. Це означає, що за останні 6-7 років створились хороші умови для розвитку потужного сільського господарства.

Дмитро Приходько, економіст Продовольчої і сільськогосподарської ООН (ФАО):

- ФАО оцінює Україну як досить надійного і важливого партнера. Для інвесторів, які працюють в Україні, головною і хорошою новиною є та, що попит на продукти харчування у світі зростатиме. У першу чергу попит ростиме на кормове зерно у країнах, що розвиваються, відповідно до зростання там попиту на м’ясо. Україні зупинятись на досягнутому не варто, бо за прогнозами до 2020 р. врожайність фуражних зернових і пшениці по всіх країнах збільшиться на 12%.

Своїми поглядами щодо інвестицій в АПК України також поділились Ганна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації, Даріо Маркетті, генеральний директор компанії «Данон Україна», Яна Міхайлова, генеральний директор ТОВ «Nestle Україна» та ряд інших поважних бізнесменів. А підбив підсумки дискусії міністр агрополітики України Микола Присяжнюк:

- Професійні інвестори справедливо зазначають: інвестувати слід у зрозумілий бізнес. Уряд сьогодні здійснює заходи, аби умови для аграрного бізнесу були зрозумілими, прозорими і прогнозованими. Тому і державна політика в агросекторі спрямована на забезпечення макроекономічної стабільності, розвиток базових галузей сільського господарства, гарантування права власності, запровадження прозорого обігу земель сільгосппризначення, дерегуляцію, ефективне державно-приватне партнерство…

Ми завершили розробку низки законів, які дозволять покращити умови гарантування інвестицій на довгостроковий період. Головне тут - закон про гарантування інвестицій з наданням права вільного експорту виробленої продукції. Ми його до осені розробимо. Важливий також закон, який би гарантував довгострокову оренду сільськогосподарських угідь...

Сьогодні для сільгоспвиробників збережено спеціальний режим оподаткування ПДВ і фіксований сільгоспподаток. Ці пільги відповідають вимогам Світової організації торгівлі, узгоджуються з положенням Директиви Ради ЄС про спільну систему податку на додану вартість. Ці пільги привабливі для інвесторів. Тож разом, переконаний, ми зможемо нагодувати світ.

                                                                                                    Олена ЛІСОВА


 

 





Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №42 (254)
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.