Аграрний тиждень. Україна
» » Упорядкувати бухгалтерський облік
» » Упорядкувати бухгалтерський облік

    Упорядкувати бухгалтерський облік


     

    Спеціалістами Мінагрополітики і науковцями УААН розроблено Концепцію розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки.

     

    На переконання фахівців, це дасть можливість детальніше проаналізувати сучасну ситуацію щодо забезпечення системи управління АПК об'єктивною інформацією про його майновий, грошовий та фінансовий стан і результати роботи.

    altБухгалтерський облік сьогодні - це система безперервного, суцільного і взаємопов'язаного спостереження за створенням суспільного продукту і пов'язаними з ним процесами обліку, розподілу й перерозподілу, за наявністю і рухом майна підприємств та відображенням цих процесів у грошовому виразі для одержання інформації, потрібної для управління діяльністю господарств будь-якого масштабу і рівня. Без бухгалтерського обліку неможливе управління будь-якою ланкою господарства.

    Водночас, бухгалтерський облік - це насамперед економічна наука про ведення господарства. Разом із тим, як система знань, бухгалтерський облік включає значну кількість правових, математичних та інших елементів знань, завдяки чому бухгалтерський облік вважають то «мовою бізнесу», то «скелетом управління», то навіть «другим виданням політичної економії».

    Зрозуміло, цей облік, як професійну систему знань, здійснюють фахівці. Нині штатна чисельність спеціалістів з бухгалтерського обліку, які працюють на підприємствах АПК України складає близько 35 тисяч осіб, з них майже 12 тисяч - головні бухгалтери. Із загальної кількості бухгалтерів майже 15 тисяч осіб (43%) мають вищу спеціальну освіту, а приблизно 19 тисяч практикуючих бухгалтерів (54%) спеціальної вищої освіти не мають.

    На жаль, сьогодні на підприємствах агросектора дуже низький професійний рівень підготовки бухгалтерів, про що свідчать проведені ревізії фінансово-господарської діяльності та виїзні перевірки постановки обліку на підприємствах. 

    Так, через Інститут післядипломної освіти НУБіП у 2007 році підвищили кваліфікацію лише 113 фахівців бухгалтерських служб АПК, а планувалось 234. Не краща картина і нині: заплановано провести навчання для 263 фахівців, а за 11 місяців 2008 року підвищили свою кваліфікацію лише 89 бухгалтерів.

    Сучасний стан інформаційного забезпечення галузевого управління є незадовільним, що фактично блокує проведення ефективної державної аграрної політики. На рівні підприємств можливості бухгалтерського обліку не використовуються в повному обсязі для економічної роботи, а функції бухгалтерських служб звужуються до складання й подання у відповідні органи податкової та статистичної звітності.

    Визначальна роль агросектора в забезпеченні продовольчої та енергетичної безпеки, суспільної стабільності, реалізації експортного потенціалу держави, а також специфіка, пов'язана з використанням в господарському процесі незамінних природно-біологічних факторів виробництва ставить специфічні вимоги до галузевого бухобліку як інформаційної системи, що має проводити достовірну діагностику стану життєво важливих галузей національної економіки.

    Діючі підходи до регулювання на державному рівні бухгалтерського обліку не сприяють реалізації місії аграрного сектора економіки, який справедливо оцінюється політиками, вченими і практиками як базова складова національної економіки, що покликана відігравати ключову роль у забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку України.

    Без належної інформаційної презентації галузевих особливостей агросектор, як складова національної економіки, не зможе в повній мірі забезпечити збереження й примноження унікальних земельних і біологічних ресурсів, інвестиційної привабливості суб'єктів господарської діяльності та сільських територій, конкурентоспроможності національного аграрного виробництва у світовій господарській системі.

    Місія Концепції - визначити напрями вдосконалення галузевої системи бухобліку та звітності як ключового інформаційного інституту в забезпеченні конкурентоспроможності сільського господарства, вирішенні продовольчих, енергетичних, екологічних проблем, реалізації національних споживчих і соціальних інтересів в умовах участі в СОТ та запровадженні законодавства Європейського Союзу.

    Для реалізації та запровадження Концепції передбачено вжити заходи щодо підвищення статусу бухгалтерських служб і удосконалення існуючої системи бухгалтерського обліку на агропідприємствах. 

    Концепція спрямована на вирішення наступних проблем:

    1. Необхідності відображення в бухгалтерському обліку унікального земельного, біологічного та інтелектуального капіталу вітчизняної аграрної галузі як природного ресурсу планетарного значення, національного багатства та господарського активу аграрних підприємств.

    2. Необхідності посилення системи інформаційного забезпечення органів галузевого управління, пов'язаних із втратою бухгалтерським обліком позицій в галузевій інформаційній системі через законодавче ігнорування впливу галузевого обліку на формування методології обліку та звітності в агропромисловому виробництві.

    3. Недостатності методологічних і методичних розробок із забезпечення економічної роботи на підприємствах аграрного сектора економіки, що включає:

    - затвердження галузевих стандартів бухгалтерського обліку;

    - посилення впливу на організацію управлінського обліку підприємств шляхом розробки і затвердження в нормативному порядку методологічних засад і єдиних методик відображення і аналізу економічної інформації;

    - усунення на методологічному та методичному рівнях розбіжностей, які призводять до непорівнянності інформації про витрати, доходи, собівартість та фінансовий результат у бухгалтерській, податковій та статистичній звітності.

    4. Невиправданого зменшення в системі управлінь агропромислового розвитку обласних і райдержадміністрацій чисельності служб бухгалтерського обліку, переорієнтації їх роботи переважно на забезпечення загальних процедур державного управління; недостатності фінансування науково-методичного та інформаційно-консультативного забезпечення підприємств галузі, системи перепідготовки кадрів, що послаблює кадровий бухгалтерський потенціал галузі та не забезпечує здатність системи оперативно підвищувати професійність бухгалтерів, якість їх роботи.

    Реалізація місії Концепції полягає у виконані чотирьох основоположних груп завдань: законодавчо-регуляторних, методологічних, методичних і формуванні професії.

    Законодавчо-регуляторні завдання Концепції дозволять визначити пріоритетні напрямки формування законодавчо-нормативних та організаційних передумов забезпечення ефективної державної політики щодо функціонування системи бухобліку та звітності, що використовує грошовий вимірник, в аграрному секторі економіки.

    Методологічні завдання Концепції передбачають щонайповніше врахування галузевої специфіки при удосконаленні методології бухгалтерського обліку через розробку галузевих стандартів, удосконаленні норм вітчизняного бухобліку у зв'язку з появою нових інституційних запитів з боку користувачів бухгалтерської інформації та посилення ролі галузевого регулювання в контексті удосконалення державного регулювання.

    Методичні завдання - це науково-методичне забезпечення втілення національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, інших методологічних напрацювань через галузеві інструкції, методичні рекомендації, практичні посібники.

    altЗавдання з формування професії полягають у формуванні інституту бухгалтерів як окремої професійної ланки через запровадження системи підвищення кваліфікації та сертифікації бухгалтерів, сприяння розвитку професійних бухгалтерських організацій, підвищення статусу бухгалтерів у системі галузевого управління та на підприємствах аграрного сектора економіки.

    Результатом запровадження Концепції стане побудова цілісної системи управління бухгалтерським обліком у галузях аграрного сектора економіки, зорганізованої за принципом вертикалі управління, інтегрованої в систему державного регулювання обліку та звітності в Україні.

    Функціонування системи повинно забезпечити дотримання і виконання таких визначальних для розвитку галузевого бухгалтерського обліку умов:

    - Запити до бухгалтерського обліку в аграрній сфері будуть визначатись за узгодженням з центральним державним органом галузевого управління.

    - Прийнята єдина облікова політика дозволить отримувати порівнянні звітні дані для їх подальшого використання при підготовці та прийнятті виважених і своєчасних управлінських рішень, спрямованих на забезпечення сталого розвитку агросектора економіки, сільських громад і територій.

    - Дотримання методології ведення бухобліку і складання звітності, закріплених у національних положеннях (стандартах) контролюватиметься вертикаллю бухгалтерських служб по системі Міністерства аграрної політики України, яке становитиме складову частину, пов'язану системоутворюючими зв'язками з органами законодавчої, виконавчої влади і професійних громадських об'єднань, відповідальних за розробку, затвердження і реалізацію державної облікової політики.

    - Координація зусиль державних, наукових, освітніх закладів і професійних об'єднань забезпечать організаційно-методологічну основу вдосконалення бухобліку і звітності з врахуванням пріоритетності національних й галузевих інтересів, вимог міжнародних стандартів і законодавства ЄС.

    - Вдосконалена бухгалтерська звітність, доповнена інформацією з відомчої аграрної статистики, забезпечить підвищення якості інформаційного забезпечення управління аграрною сферою та відпрацювання ефективної аграрної політики.

    - Система професійного навчання та сертифікації сприятиме зростанню фахового рівня та підвищенню суспільного статусу бухгалтера, його ролі в забезпеченні управління ефективним виробництвом аграрної продукції.

    - Створена підсистема галузевого контролю та недержавного аудиту сприятиме підвищенню рівня економічної роботи на підприємствах АПК і зростанню достовірності й прозорості економічної інформації.

              Текст Концепції оприлюденно на сайті Мінагрополітики і кожен, кого цікавить ця проблематика, може висловити свої думки і бачення проблеми. У березні Концепція презентована на засіданні Комітету з питань економічної політики Верховної Ради, де була вислухана із цікавістю. В міністерстві створено робочу групу, яка доопрацьовує заходи, необхідні для впровадження нової системи бухобліку в агросекторі.

             Передбачається, що в грудні 2009 року Концепція може бути розглянута і затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України.

     

                                                                                  Віктор ГАВРИЛЮК,

                                                          начальник Управління бухобліку,

                                                     звітності та ревізійної роботи МінАП

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Упорядкувати бухгалтерський облік


 

Спеціалістами Мінагрополітики і науковцями УААН розроблено Концепцію розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки.

 

На переконання фахівців, це дасть можливість детальніше проаналізувати сучасну ситуацію щодо забезпечення системи управління АПК об'єктивною інформацією про його майновий, грошовий та фінансовий стан і результати роботи.

altБухгалтерський облік сьогодні - це система безперервного, суцільного і взаємопов'язаного спостереження за створенням суспільного продукту і пов'язаними з ним процесами обліку, розподілу й перерозподілу, за наявністю і рухом майна підприємств та відображенням цих процесів у грошовому виразі для одержання інформації, потрібної для управління діяльністю господарств будь-якого масштабу і рівня. Без бухгалтерського обліку неможливе управління будь-якою ланкою господарства.

Водночас, бухгалтерський облік - це насамперед економічна наука про ведення господарства. Разом із тим, як система знань, бухгалтерський облік включає значну кількість правових, математичних та інших елементів знань, завдяки чому бухгалтерський облік вважають то «мовою бізнесу», то «скелетом управління», то навіть «другим виданням політичної економії».

Зрозуміло, цей облік, як професійну систему знань, здійснюють фахівці. Нині штатна чисельність спеціалістів з бухгалтерського обліку, які працюють на підприємствах АПК України складає близько 35 тисяч осіб, з них майже 12 тисяч - головні бухгалтери. Із загальної кількості бухгалтерів майже 15 тисяч осіб (43%) мають вищу спеціальну освіту, а приблизно 19 тисяч практикуючих бухгалтерів (54%) спеціальної вищої освіти не мають.

На жаль, сьогодні на підприємствах агросектора дуже низький професійний рівень підготовки бухгалтерів, про що свідчать проведені ревізії фінансово-господарської діяльності та виїзні перевірки постановки обліку на підприємствах. 

Так, через Інститут післядипломної освіти НУБіП у 2007 році підвищили кваліфікацію лише 113 фахівців бухгалтерських служб АПК, а планувалось 234. Не краща картина і нині: заплановано провести навчання для 263 фахівців, а за 11 місяців 2008 року підвищили свою кваліфікацію лише 89 бухгалтерів.

Сучасний стан інформаційного забезпечення галузевого управління є незадовільним, що фактично блокує проведення ефективної державної аграрної політики. На рівні підприємств можливості бухгалтерського обліку не використовуються в повному обсязі для економічної роботи, а функції бухгалтерських служб звужуються до складання й подання у відповідні органи податкової та статистичної звітності.

Визначальна роль агросектора в забезпеченні продовольчої та енергетичної безпеки, суспільної стабільності, реалізації експортного потенціалу держави, а також специфіка, пов'язана з використанням в господарському процесі незамінних природно-біологічних факторів виробництва ставить специфічні вимоги до галузевого бухобліку як інформаційної системи, що має проводити достовірну діагностику стану життєво важливих галузей національної економіки.

Діючі підходи до регулювання на державному рівні бухгалтерського обліку не сприяють реалізації місії аграрного сектора економіки, який справедливо оцінюється політиками, вченими і практиками як базова складова національної економіки, що покликана відігравати ключову роль у забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку України.

Без належної інформаційної презентації галузевих особливостей агросектор, як складова національної економіки, не зможе в повній мірі забезпечити збереження й примноження унікальних земельних і біологічних ресурсів, інвестиційної привабливості суб'єктів господарської діяльності та сільських територій, конкурентоспроможності національного аграрного виробництва у світовій господарській системі.

Місія Концепції - визначити напрями вдосконалення галузевої системи бухобліку та звітності як ключового інформаційного інституту в забезпеченні конкурентоспроможності сільського господарства, вирішенні продовольчих, енергетичних, екологічних проблем, реалізації національних споживчих і соціальних інтересів в умовах участі в СОТ та запровадженні законодавства Європейського Союзу.

Для реалізації та запровадження Концепції передбачено вжити заходи щодо підвищення статусу бухгалтерських служб і удосконалення існуючої системи бухгалтерського обліку на агропідприємствах. 

Концепція спрямована на вирішення наступних проблем:

1. Необхідності відображення в бухгалтерському обліку унікального земельного, біологічного та інтелектуального капіталу вітчизняної аграрної галузі як природного ресурсу планетарного значення, національного багатства та господарського активу аграрних підприємств.

2. Необхідності посилення системи інформаційного забезпечення органів галузевого управління, пов'язаних із втратою бухгалтерським обліком позицій в галузевій інформаційній системі через законодавче ігнорування впливу галузевого обліку на формування методології обліку та звітності в агропромисловому виробництві.

3. Недостатності методологічних і методичних розробок із забезпечення економічної роботи на підприємствах аграрного сектора економіки, що включає:

- затвердження галузевих стандартів бухгалтерського обліку;

- посилення впливу на організацію управлінського обліку підприємств шляхом розробки і затвердження в нормативному порядку методологічних засад і єдиних методик відображення і аналізу економічної інформації;

- усунення на методологічному та методичному рівнях розбіжностей, які призводять до непорівнянності інформації про витрати, доходи, собівартість та фінансовий результат у бухгалтерській, податковій та статистичній звітності.

4. Невиправданого зменшення в системі управлінь агропромислового розвитку обласних і райдержадміністрацій чисельності служб бухгалтерського обліку, переорієнтації їх роботи переважно на забезпечення загальних процедур державного управління; недостатності фінансування науково-методичного та інформаційно-консультативного забезпечення підприємств галузі, системи перепідготовки кадрів, що послаблює кадровий бухгалтерський потенціал галузі та не забезпечує здатність системи оперативно підвищувати професійність бухгалтерів, якість їх роботи.

Реалізація місії Концепції полягає у виконані чотирьох основоположних груп завдань: законодавчо-регуляторних, методологічних, методичних і формуванні професії.

Законодавчо-регуляторні завдання Концепції дозволять визначити пріоритетні напрямки формування законодавчо-нормативних та організаційних передумов забезпечення ефективної державної політики щодо функціонування системи бухобліку та звітності, що використовує грошовий вимірник, в аграрному секторі економіки.

Методологічні завдання Концепції передбачають щонайповніше врахування галузевої специфіки при удосконаленні методології бухгалтерського обліку через розробку галузевих стандартів, удосконаленні норм вітчизняного бухобліку у зв'язку з появою нових інституційних запитів з боку користувачів бухгалтерської інформації та посилення ролі галузевого регулювання в контексті удосконалення державного регулювання.

Методичні завдання - це науково-методичне забезпечення втілення національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, інших методологічних напрацювань через галузеві інструкції, методичні рекомендації, практичні посібники.

altЗавдання з формування професії полягають у формуванні інституту бухгалтерів як окремої професійної ланки через запровадження системи підвищення кваліфікації та сертифікації бухгалтерів, сприяння розвитку професійних бухгалтерських організацій, підвищення статусу бухгалтерів у системі галузевого управління та на підприємствах аграрного сектора економіки.

Результатом запровадження Концепції стане побудова цілісної системи управління бухгалтерським обліком у галузях аграрного сектора економіки, зорганізованої за принципом вертикалі управління, інтегрованої в систему державного регулювання обліку та звітності в Україні.

Функціонування системи повинно забезпечити дотримання і виконання таких визначальних для розвитку галузевого бухгалтерського обліку умов:

- Запити до бухгалтерського обліку в аграрній сфері будуть визначатись за узгодженням з центральним державним органом галузевого управління.

- Прийнята єдина облікова політика дозволить отримувати порівнянні звітні дані для їх подальшого використання при підготовці та прийнятті виважених і своєчасних управлінських рішень, спрямованих на забезпечення сталого розвитку агросектора економіки, сільських громад і територій.

- Дотримання методології ведення бухобліку і складання звітності, закріплених у національних положеннях (стандартах) контролюватиметься вертикаллю бухгалтерських служб по системі Міністерства аграрної політики України, яке становитиме складову частину, пов'язану системоутворюючими зв'язками з органами законодавчої, виконавчої влади і професійних громадських об'єднань, відповідальних за розробку, затвердження і реалізацію державної облікової політики.

- Координація зусиль державних, наукових, освітніх закладів і професійних об'єднань забезпечать організаційно-методологічну основу вдосконалення бухобліку і звітності з врахуванням пріоритетності національних й галузевих інтересів, вимог міжнародних стандартів і законодавства ЄС.

- Вдосконалена бухгалтерська звітність, доповнена інформацією з відомчої аграрної статистики, забезпечить підвищення якості інформаційного забезпечення управління аграрною сферою та відпрацювання ефективної аграрної політики.

- Система професійного навчання та сертифікації сприятиме зростанню фахового рівня та підвищенню суспільного статусу бухгалтера, його ролі в забезпеченні управління ефективним виробництвом аграрної продукції.

- Створена підсистема галузевого контролю та недержавного аудиту сприятиме підвищенню рівня економічної роботи на підприємствах АПК і зростанню достовірності й прозорості економічної інформації.

          Текст Концепції оприлюденно на сайті Мінагрополітики і кожен, кого цікавить ця проблематика, може висловити свої думки і бачення проблеми. У березні Концепція презентована на засіданні Комітету з питань економічної політики Верховної Ради, де була вислухана із цікавістю. В міністерстві створено робочу групу, яка доопрацьовує заходи, необхідні для впровадження нової системи бухобліку в агросекторі.

         Передбачається, що в грудні 2009 року Концепція може бути розглянута і затверджена на засіданні Кабінету Міністрів України.

 

                                                                              Віктор ГАВРИЛЮК,

                                                      начальник Управління бухобліку,

                                                 звітності та ревізійної роботи МінАП

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.