Аграрний тиждень. Україна
» » Золото аграрної осені
» » Золото аграрної осені

    Золото аграрної осені


    Сонячний день вітав учасниківі і гостей Міжнародної виставки-ярмарку «Київська осінь-2009». Дійство відбувалося у виставковому комплексі селища Чубинське, що розташоване поблизу Києва. Аграрії, машинобудівники, фермери, народні умільці, майстри лісового господарства презентували свою продукцію - від зразків техніки до саджанців.

     

    alt  У рамках «Київської осені», що працювала 1-3 жовтня, відбулись і V Міжнародна спеціалізована виставка "Україна зернова-2009", і I спеціалізована виставка "Насіння України", і Всеукраїнський день поля, а також ярмарок сільгосппродукції, польові випробування техніки, майстер-класи, презентації, наради, круглі столи та численні професійні конкурси.

    Приємним подарунком усім учасниками виставки було частування варениками та борщем. До речі, улюблену страву українців готували дві команди: фермерів і журналістів. І хоча «Фестиваль борщу» був запропонований організаторами вперше, змагання виявилось цікавим, веселим, а головне - смачним. І куховари, і всі охочі після конкурсу не відмовлялись покуштувати гарячий борщик. А перемогла, як завжди, дружба. Бо й справді: хто найкращий друг фермера? Журналіст! Це він допомагає селянину відшукати новинки і прочитати про цікавий досвід господарювання.

       Один з павільйонів «Київської осені» був повністю відданий експозиції насінництва. Тут свою продукцію показали понад 70 підприємств, установ та організацій. Серед них відомі - агрофірма «Суми-насіння», «УкрЮгімпекс», «ОСЕВА ПРО», агрофірма «Сади України», Всеукраїнський науковий інститут селекції УААН та інші.

      В окремому ангарі свої розробки представили 27 установ Української академії аграрних наук.

      Змістовною стала і експозиція сільськогосподарської техніки та обладнання. В ній взяли участь 21 підприємство, зокрема, «Агро-Союз», НАК «Украгролізинг», «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», «Амако», «Ростсільмаш», «Укравтозапчастина», «Украгропостач», Інститут автомобільного транспорту АПК (Івано-Франківський), Краснянський «Агромаш», «Інтерагротек», «Дон-Лан».

      Машинобудівники запропонували аграріям понад 100 одиниць техніки та обладнання. А родзинкою стала демонстрація сільгосптехніки: показ в роботі тракторів потужністю до 500 кінських сил (в агрегаті з ґрунтообробними машинами), до 150 кінських сил і міні-тракторів (25-30 кінських сил). Відбулися і тест-драйви та шоу-програма (екстремальне водіння тракторів МТЗ-82 і малих тракторів китайського виробництва). Майже 2 тис. м² зайняла сільськогосподарська техніка, яку показали в дії.

    Зрозуміло, «Київська осінь-2009» - традиційний завершальний акорд жнив і збору врожаю. Цьогорічна виставка-ярмарок мала ювілейну дату, бо проводилася вдесяте. Її мета, як і попередніх виставково-ярмаркових заходів у Чубинському - сприяння розвитку агросектора економіки, особливо рослинництва та зернової галузі, популяризація та впровадження у агровиробництво новітніх технологій та технічних засобів, показ здобутків агровиробників, вивчення попиту та ринків збуту виробленої продукції.

    Організатором і розпорядником «Київської осені-2009», а це відповідно Міністерство аграрної політики України і корпорація «Украгропромбіржа» , altбули створені комфортні умови для взаємовигідної співпраці між продавцем і покупцем, які пропонували власні якісні послуги.

    Урочисто відкрили виставку заступники міністра аграрної політики України Сергій Мельник, Олександр Шевченко, народні депутати Віктор Слаута і Сергій Рижук, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко та інші почесні гості.

    - «Київська осінь-2009» - свято, яке віншує завершення сільськогосподарських робіт, - сказав Сергій Мельник. - Цей рік не з легких для аграріїв. Та попри всі негаразди, АПК і селяни, не зважаючи на труднощі, успішно завершують рік. Ми матимемо 42-43 млн. тонн зерна, яке гарантуватиме продовольчу безпеку нашої держави.

    „Сільськогосподарське виробництво традиційно вважається одним із чинників розвитку вітчизняної економіки, сегментом забезпечення соціального благоустрою суспільства. На сприяння розвитку агросектора, піднесення зернової та рослинницької галузей держави, ефективне впровадження новітніх технологій та технічних засобів, пошук ринків збуту продукції і спрямована головна мета «Київської осені-2009», - йшлося у привітанні Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Його текст прочитав Олександр Шевченко.

    Про масштабність та широке представництво виставки-ярмарку яскраво свідчить її багатоплановість. Зокрема, президент УАК Леонід Козаченко підкреслив: «Сьогодні ми маємо змогу продемонструвати власні здобутки, які за останні роки стали вагомими в державотворенні. Слава українського хлібороба сягає далеко за межі нашої Батьківщини. Адже Україна посідає одне з перших місць з імпорту пшениці, соняшникової олії та іншої сільгосппродукції».

    alt  В рамках «Київської осені» відбулося і нагородження переможців конкурсу «Жнива-2009». Керівництво Мінагрополітики відзначило кращих за номінаціями: кращий комбайнер - Шевчук Ігор, СФГ "Колос" (Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н.), кращий механізатор - Федорченко Олександр, ТОВ "Югтранзитсервіс" (Харківська обл., Бериславський р-н), кращий селекціонер - Бугайов Василь, кандидат сільськогосподарських наук, селекціонер з кормових і зернобобових культур (Національний центр генетичних ресурсів рослин України) і кращий пекар - Сажієнко Ольга, майстер дільниці ЗАТ "Трудовий колектив "Уманьхліб" (м. Умань).

    Визначені також: краще сільськогосподарське підприємство - ним став сільськогосподарський виробничий кооператив "Агрофірма "Перемога" (Київська обл., Кагарлицький р-н, с. Бурти, керівник - Григорій Павлюк); зернотрейдер - ТОВ СП "Нібулон" (м. Миколаїв, керівник - Олексій Вадатурський).

       Тож у Чубинському працювали, змагались, ярмаркували. Звичайних відвідувачів дуже цікавила продукція харчової та переробної промисловостей: м'ясо, риба, овочі, товари широкого вжитку, садово-городній інвентар, саджанці, насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин... А найбільше покупців юрмилося в павільйоні Київщини (були представлені всі 25 районів області) біля стендів з м'ясними виробами та... запашною медовухою.

            Жодна виставка-ярмарок, і це вже традиція, не обходиться без «медового куточка». У Чубинському цьогоріч було представлено понад 50 пасік.

    Ярмаркова частина виставки супроводжувалась розвагами, піснями та танцями 23 творчих колективів.

     

    Насіння: від професіоналів - для професіоналів

         Понад 70 млн. т зернових щороку можуть збирати українські аграрії, якщо сіятимуть високоякісне насіння. Шляхи наближення до цієї мети, зокрема, обговорювалися на засіданні круглого столу, присвяченого насінню рослин. 

         Відверто кажучи, цю подію назвати «столом» можна хіба що умовно, оскільки розмістити п'ять сотень учасників заходу за єдиним столом організатори просто не змогли би: всі місця в рядах просторої зали експоцентру були зайняті вже за півгодини до відкриття. Охочі більше дізнатися про сьогодення насіннєвої справи і досвід успішності все йшли і йшли. Серед них були відомі науковці, державні діячі, дипломати, керівники вітчизняних та іноземних насіннєвих компаній, голови сільгосппідприємств, спеціалісти профільних служб аграрного відомства. А коли заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник розпочав засідання, в залі не було вже й стоячих місць. Отже довелося залишити altдвері до вестибюлю відкритими, щоби надати змогу почути обговорення й тим, хто змушений був спостерігати подію з холу.  

         Ознайомлюючи аудиторію з порядком денним засідання, заступник міністра підкреслив, що насіннєва індустрія - це стратегічний сектор для ефективного розвитку сільського господарства України. І варто вітати зростаюче бажання підприємств вітчизняного АПК мати високоякісний посівний матеріал, про що красномовно засвідчує кількість учасників зустрічі. Сергій Мельник не обійшов увагою важливість дотримання міжнародних правил, впроваджених Організацією економічного співробітництва та розвитку ОЕСР та ISTA (методи аналізу).

    - Наша держава офіційно подала свою кандидатуру до ОЕСР в грудні 2008 року, - нагадав заступник міністра. - 1 січня 2010 року Україна стане 58 членом насіннєвої мережі ОЕСР. А зважаючи на те, що країна має вагомий потенціал розвитку насіннєвої індустрії, членство в згаданій організації сприятиме активному створенню господарств в одній з найпродуктивніших зон світу, залученню індустріальних інвестицій. Спираючись на французький досвід, яким ділиться Національне міжпрофесійне насіннєве об'єднання (GNIS), Україна повністю переглянула свої діючі адміністративні правила та норми. І спільна робота проходила за обопільним сприянням органів влади та підприємств.

    На засіданні виступив і надзвичайний та повноважний посол Французької республіки в Україні Жак Фор.

    - Сьогодні ми розглядаємо питання, що має непересічне значення для  України, - наголосив посол. - Адже аграрний сектор вашої держави має значний потенціал. І задля того, щоби повнішою мірою реалізувати можливості сільськогосподарського виробництва, якість посівного матеріалу, що його використовують аграрії, має бути бездоганною й гарантованою. Зі вступом України до ОЕСР будуть усунуті  регламентні перешкоди, пов'язані з просуванням насіння українських виробників на зовнішні ринки та встановлено відповідні цивілізовані правила на насіннєвому ринку України, а іноземні інвестори отримають відповідні гарантії.

    До розмови приєднався й Жан-Жак Ерве, радник з аграрних питань при Кабінеті Міністрів України, який підкреслив, що завдяки налагодженій плідній співпраці обох держав у насіннєвому секторі українські аграрії активніше цікавитимуться високоякісним посівним матеріалом, віддаючи йому належну увагу і розуміючи його переваги.

    Під час свого виступу директор Департаменту ринків рослинництва Мінагрополітики Олександр Демидов розповів про роботу вітчизняних підприємств насіннєвої галузі, про їх адаптацію до умов ОЕСР, про досвід співпраці з провідними компаніями Франції, що виготовляють високоякісний посівний матеріал, а також проаналізував тенденції на світовому ринку.

    Презентували свої здобутки й продукцію, обмінювалися досвідом під час дискусії і власне виробники насіння, що представляли обидві країни. Зокрема, учасники високо оцінили внесок у розвиток агросектора України компанії «Маїс», яку засновано ще на зорі незалежності нашої держави altдля вільного генерування і впровадження наукових ідей у сфері практичної селекції насінництва кукурудзи. Відчувалося, що спілкуються професіонали, і хоч різними мовами, та чудово розуміючи один одного.  

    До речі, підсумовуючи засідання, Сергій Мельник влучно висловився: «Насінням мають займатися професіонали. Тоді й успіх не забариться».

     

    КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ ВИСТАВКИ

    Ольга Голобородько, голова ПСП «Синюха», заслужений працівник сільського господарства України:

    - Ми вперше беремо участь в «Київській осені» і, звісна річ, хвилюємося, адже хочеться гідно й в усій красі представити результати нашої нелегкої праці, праці, яку ми дуже любимо. Працюємо всією сім'єю. Чоловік - Олександр Володимирович - мій заступник і перший помічник. Син Ярослав - студент Київського національного університету ім. Т. Шевченка. А під час канікул він сідає за кермо комбайна - і в полі ніякої роботи не цурається. Дочка Тетяна по завершенні навчання в університеті повернулася в рідне село й взялася за правове забезпечення «Синюхи». Знаєте, хоч і нелегко працювати в сільському господарстві: вдосвіта вставати доводиться, лягати пізно, поки все не переробиш - але ж ніхто в нашій родині не жаліється на долю і не шкодує про свій вибір. Певно, саме тому, що ми зі щирою любов'ю ставимося до роботи на землі, а вона віддячує своїми плодами. І золоті люди, які поруч працюють в нашому господарстві, вірять нам. Вірять, бо ми всі разом. А ось результати нашої спільної праці. Насіння ярих і озимих культур. А ці добірні баклажани, рум'яна морква, соковиті altвиноград,помідори й перець - не заморська нітратна екзотика, а справжні натуральні продукти, продукти, якими славна українська природа. Основні ж напрями діяльності ПСП «Синюха» - це вирощування й реалізація зернових, зернобобових, технічних, овочевих, кормових культур. Професійно займаємося ми й насінництвом, вирощуємо й пропонуємо високоякісний посівний матеріал зернових, бобових, кормових трав, сидератів. Про наше господарство, працьовитих людей і чудові продукти, вирощені їхніми руками, можна ще розповідати й розповідати. Але краще все побачити. Отже, ласкаво просимо!       

     

    Володимир Купріянов, директор виробничо-наукової асоціації «Чернігівкартопля», кандидат сільськогосподарських наук:

    На «Київську осінь-2009» ми привезли насіннєву картоплю, яку вирощуємо й реалізуємо. Високоякісним посівним матеріалом другого хліба сьогодні все більше й більше цікавляться і великі сільськогосподарські підприємства, й одноосібники. Отже, ми намагаємося якомога більше задовольнити зростаючий попит. Беремо участь у виставках-ярмарках, організовуємо виїзну торгівлю, реалізуємо насіннєву картоплю в районних заготівельних домах, через сільські ради. Замовляють наш посівний матеріал у великих кількостях далеко за межами Чернігівщини. Минулого року майже півтисячі тонн відправили до Узбекистану. А цього року звідти замовили вже 1000 тонн. Найбільшим попитом користуються еліта та оригінальне насіння сортів вітчизняної, західноєвропейської та російської селекції, зокрема Повінь, Серпанок, Кобза, Водограй, Невська, altБелароза, Фантазія, Слов'янка, Явір, Тетерів, Ароза, Рів'єра, Рокко, Світанок Київський, Нагорода, Левада та їнші.      


    Микола Мельник, комерційний директор Компанії «Маїс»:

    - Насіння кукурудзи компанії «Маїс» розробляється нашими селекціонерами, вирощується на наших полях і доводиться до відповідних кондицій на трьох власних насіннєвих заводах. В 2009 році насіннєвий завод у місті Новомосковську Дніпропетровської області обладнаний найсучаснішою та єдиною в Україні лінією доробки насіння PETKUS. У результаті реалізації селекційних програм в компанії «Маїс» винайдено та офіційно зареєстровано тридцять п'ять нових гібридів цієї культури різних груп стиглості (ФАО). Наше підприємство дуже динамічно розвивається і вже протягом двох останніх років за оцінками Міжнародної торгової палати визнане експортером №1 в категорії «Обсяг реалізованої продукції на експорт. Кукурудза насіннєва». Особливим попитом наша продукція користується в Росії та Білорусі. Що приваблює наших партнерів? Передусім, гарантована висока якість посівного матеріалу. Варто підкреслити, що «Маїс» серед національних виробників насіння кукурудзи має найвищу потенційну врожайність зерна та силосу, посухостійкість та жаростійкість гібридів, схожість та енергіюпроростання насіння. А наші спеціалісти мають високу кваліфікацію, і завжди уважні до клієнтів. Щодо цін - вони доступні. Тим більше, що витрати швидко виправдаються. А щодо нашої місії - це лідерство на світовому ринку насіння, репутація надійного партнера, який допоможе нагодувати людство. Звісна річ, прагнемо подбати й про розповсюдження й запровадження новітніх досягнень сільськогосподарської науки й виробництва в світі. І не менш важливіша наша місія - пропагувати ідеали добра й людяності, адже наше гасло - «Сійте добро!».

     

     

                                                                                     Тетяна МОТОРНА

                                                                                Василь ШАЛЕНКО





    Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Золото аграрної осені


Сонячний день вітав учасниківі і гостей Міжнародної виставки-ярмарку «Київська осінь-2009». Дійство відбувалося у виставковому комплексі селища Чубинське, що розташоване поблизу Києва. Аграрії, машинобудівники, фермери, народні умільці, майстри лісового господарства презентували свою продукцію - від зразків техніки до саджанців.

 

alt  У рамках «Київської осені», що працювала 1-3 жовтня, відбулись і V Міжнародна спеціалізована виставка "Україна зернова-2009", і I спеціалізована виставка "Насіння України", і Всеукраїнський день поля, а також ярмарок сільгосппродукції, польові випробування техніки, майстер-класи, презентації, наради, круглі столи та численні професійні конкурси.

Приємним подарунком усім учасниками виставки було частування варениками та борщем. До речі, улюблену страву українців готували дві команди: фермерів і журналістів. І хоча «Фестиваль борщу» був запропонований організаторами вперше, змагання виявилось цікавим, веселим, а головне - смачним. І куховари, і всі охочі після конкурсу не відмовлялись покуштувати гарячий борщик. А перемогла, як завжди, дружба. Бо й справді: хто найкращий друг фермера? Журналіст! Це він допомагає селянину відшукати новинки і прочитати про цікавий досвід господарювання.

   Один з павільйонів «Київської осені» був повністю відданий експозиції насінництва. Тут свою продукцію показали понад 70 підприємств, установ та організацій. Серед них відомі - агрофірма «Суми-насіння», «УкрЮгімпекс», «ОСЕВА ПРО», агрофірма «Сади України», Всеукраїнський науковий інститут селекції УААН та інші.

  В окремому ангарі свої розробки представили 27 установ Української академії аграрних наук.

  Змістовною стала і експозиція сільськогосподарської техніки та обладнання. В ній взяли участь 21 підприємство, зокрема, «Агро-Союз», НАК «Украгролізинг», «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого», «Амако», «Ростсільмаш», «Укравтозапчастина», «Украгропостач», Інститут автомобільного транспорту АПК (Івано-Франківський), Краснянський «Агромаш», «Інтерагротек», «Дон-Лан».

  Машинобудівники запропонували аграріям понад 100 одиниць техніки та обладнання. А родзинкою стала демонстрація сільгосптехніки: показ в роботі тракторів потужністю до 500 кінських сил (в агрегаті з ґрунтообробними машинами), до 150 кінських сил і міні-тракторів (25-30 кінських сил). Відбулися і тест-драйви та шоу-програма (екстремальне водіння тракторів МТЗ-82 і малих тракторів китайського виробництва). Майже 2 тис. м² зайняла сільськогосподарська техніка, яку показали в дії.

Зрозуміло, «Київська осінь-2009» - традиційний завершальний акорд жнив і збору врожаю. Цьогорічна виставка-ярмарок мала ювілейну дату, бо проводилася вдесяте. Її мета, як і попередніх виставково-ярмаркових заходів у Чубинському - сприяння розвитку агросектора економіки, особливо рослинництва та зернової галузі, популяризація та впровадження у агровиробництво новітніх технологій та технічних засобів, показ здобутків агровиробників, вивчення попиту та ринків збуту виробленої продукції.

Організатором і розпорядником «Київської осені-2009», а це відповідно Міністерство аграрної політики України і корпорація «Украгропромбіржа» , altбули створені комфортні умови для взаємовигідної співпраці між продавцем і покупцем, які пропонували власні якісні послуги.

Урочисто відкрили виставку заступники міністра аграрної політики України Сергій Мельник, Олександр Шевченко, народні депутати Віктор Слаута і Сергій Рижук, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко та інші почесні гості.

- «Київська осінь-2009» - свято, яке віншує завершення сільськогосподарських робіт, - сказав Сергій Мельник. - Цей рік не з легких для аграріїв. Та попри всі негаразди, АПК і селяни, не зважаючи на труднощі, успішно завершують рік. Ми матимемо 42-43 млн. тонн зерна, яке гарантуватиме продовольчу безпеку нашої держави.

„Сільськогосподарське виробництво традиційно вважається одним із чинників розвитку вітчизняної економіки, сегментом забезпечення соціального благоустрою суспільства. На сприяння розвитку агросектора, піднесення зернової та рослинницької галузей держави, ефективне впровадження новітніх технологій та технічних засобів, пошук ринків збуту продукції і спрямована головна мета «Київської осені-2009», - йшлося у привітанні Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Його текст прочитав Олександр Шевченко.

Про масштабність та широке представництво виставки-ярмарку яскраво свідчить її багатоплановість. Зокрема, президент УАК Леонід Козаченко підкреслив: «Сьогодні ми маємо змогу продемонструвати власні здобутки, які за останні роки стали вагомими в державотворенні. Слава українського хлібороба сягає далеко за межі нашої Батьківщини. Адже Україна посідає одне з перших місць з імпорту пшениці, соняшникової олії та іншої сільгосппродукції».

alt  В рамках «Київської осені» відбулося і нагородження переможців конкурсу «Жнива-2009». Керівництво Мінагрополітики відзначило кращих за номінаціями: кращий комбайнер - Шевчук Ігор, СФГ "Колос" (Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н.), кращий механізатор - Федорченко Олександр, ТОВ "Югтранзитсервіс" (Харківська обл., Бериславський р-н), кращий селекціонер - Бугайов Василь, кандидат сільськогосподарських наук, селекціонер з кормових і зернобобових культур (Національний центр генетичних ресурсів рослин України) і кращий пекар - Сажієнко Ольга, майстер дільниці ЗАТ "Трудовий колектив "Уманьхліб" (м. Умань).

Визначені також: краще сільськогосподарське підприємство - ним став сільськогосподарський виробничий кооператив "Агрофірма "Перемога" (Київська обл., Кагарлицький р-н, с. Бурти, керівник - Григорій Павлюк); зернотрейдер - ТОВ СП "Нібулон" (м. Миколаїв, керівник - Олексій Вадатурський).

   Тож у Чубинському працювали, змагались, ярмаркували. Звичайних відвідувачів дуже цікавила продукція харчової та переробної промисловостей: м'ясо, риба, овочі, товари широкого вжитку, садово-городній інвентар, саджанці, насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин... А найбільше покупців юрмилося в павільйоні Київщини (були представлені всі 25 районів області) біля стендів з м'ясними виробами та... запашною медовухою.

        Жодна виставка-ярмарок, і це вже традиція, не обходиться без «медового куточка». У Чубинському цьогоріч було представлено понад 50 пасік.

Ярмаркова частина виставки супроводжувалась розвагами, піснями та танцями 23 творчих колективів.

 

Насіння: від професіоналів - для професіоналів

     Понад 70 млн. т зернових щороку можуть збирати українські аграрії, якщо сіятимуть високоякісне насіння. Шляхи наближення до цієї мети, зокрема, обговорювалися на засіданні круглого столу, присвяченого насінню рослин. 

     Відверто кажучи, цю подію назвати «столом» можна хіба що умовно, оскільки розмістити п'ять сотень учасників заходу за єдиним столом організатори просто не змогли би: всі місця в рядах просторої зали експоцентру були зайняті вже за півгодини до відкриття. Охочі більше дізнатися про сьогодення насіннєвої справи і досвід успішності все йшли і йшли. Серед них були відомі науковці, державні діячі, дипломати, керівники вітчизняних та іноземних насіннєвих компаній, голови сільгосппідприємств, спеціалісти профільних служб аграрного відомства. А коли заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник розпочав засідання, в залі не було вже й стоячих місць. Отже довелося залишити altдвері до вестибюлю відкритими, щоби надати змогу почути обговорення й тим, хто змушений був спостерігати подію з холу.  

     Ознайомлюючи аудиторію з порядком денним засідання, заступник міністра підкреслив, що насіннєва індустрія - це стратегічний сектор для ефективного розвитку сільського господарства України. І варто вітати зростаюче бажання підприємств вітчизняного АПК мати високоякісний посівний матеріал, про що красномовно засвідчує кількість учасників зустрічі. Сергій Мельник не обійшов увагою важливість дотримання міжнародних правил, впроваджених Організацією економічного співробітництва та розвитку ОЕСР та ISTA (методи аналізу).

- Наша держава офіційно подала свою кандидатуру до ОЕСР в грудні 2008 року, - нагадав заступник міністра. - 1 січня 2010 року Україна стане 58 членом насіннєвої мережі ОЕСР. А зважаючи на те, що країна має вагомий потенціал розвитку насіннєвої індустрії, членство в згаданій організації сприятиме активному створенню господарств в одній з найпродуктивніших зон світу, залученню індустріальних інвестицій. Спираючись на французький досвід, яким ділиться Національне міжпрофесійне насіннєве об'єднання (GNIS), Україна повністю переглянула свої діючі адміністративні правила та норми. І спільна робота проходила за обопільним сприянням органів влади та підприємств.

На засіданні виступив і надзвичайний та повноважний посол Французької республіки в Україні Жак Фор.

- Сьогодні ми розглядаємо питання, що має непересічне значення для  України, - наголосив посол. - Адже аграрний сектор вашої держави має значний потенціал. І задля того, щоби повнішою мірою реалізувати можливості сільськогосподарського виробництва, якість посівного матеріалу, що його використовують аграрії, має бути бездоганною й гарантованою. Зі вступом України до ОЕСР будуть усунуті  регламентні перешкоди, пов'язані з просуванням насіння українських виробників на зовнішні ринки та встановлено відповідні цивілізовані правила на насіннєвому ринку України, а іноземні інвестори отримають відповідні гарантії.

До розмови приєднався й Жан-Жак Ерве, радник з аграрних питань при Кабінеті Міністрів України, який підкреслив, що завдяки налагодженій плідній співпраці обох держав у насіннєвому секторі українські аграрії активніше цікавитимуться високоякісним посівним матеріалом, віддаючи йому належну увагу і розуміючи його переваги.

Під час свого виступу директор Департаменту ринків рослинництва Мінагрополітики Олександр Демидов розповів про роботу вітчизняних підприємств насіннєвої галузі, про їх адаптацію до умов ОЕСР, про досвід співпраці з провідними компаніями Франції, що виготовляють високоякісний посівний матеріал, а також проаналізував тенденції на світовому ринку.

Презентували свої здобутки й продукцію, обмінювалися досвідом під час дискусії і власне виробники насіння, що представляли обидві країни. Зокрема, учасники високо оцінили внесок у розвиток агросектора України компанії «Маїс», яку засновано ще на зорі незалежності нашої держави altдля вільного генерування і впровадження наукових ідей у сфері практичної селекції насінництва кукурудзи. Відчувалося, що спілкуються професіонали, і хоч різними мовами, та чудово розуміючи один одного.  

До речі, підсумовуючи засідання, Сергій Мельник влучно висловився: «Насінням мають займатися професіонали. Тоді й успіх не забариться».

 

КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ ВИСТАВКИ

Ольга Голобородько, голова ПСП «Синюха», заслужений працівник сільського господарства України:

- Ми вперше беремо участь в «Київській осені» і, звісна річ, хвилюємося, адже хочеться гідно й в усій красі представити результати нашої нелегкої праці, праці, яку ми дуже любимо. Працюємо всією сім'єю. Чоловік - Олександр Володимирович - мій заступник і перший помічник. Син Ярослав - студент Київського національного університету ім. Т. Шевченка. А під час канікул він сідає за кермо комбайна - і в полі ніякої роботи не цурається. Дочка Тетяна по завершенні навчання в університеті повернулася в рідне село й взялася за правове забезпечення «Синюхи». Знаєте, хоч і нелегко працювати в сільському господарстві: вдосвіта вставати доводиться, лягати пізно, поки все не переробиш - але ж ніхто в нашій родині не жаліється на долю і не шкодує про свій вибір. Певно, саме тому, що ми зі щирою любов'ю ставимося до роботи на землі, а вона віддячує своїми плодами. І золоті люди, які поруч працюють в нашому господарстві, вірять нам. Вірять, бо ми всі разом. А ось результати нашої спільної праці. Насіння ярих і озимих культур. А ці добірні баклажани, рум'яна морква, соковиті altвиноград,помідори й перець - не заморська нітратна екзотика, а справжні натуральні продукти, продукти, якими славна українська природа. Основні ж напрями діяльності ПСП «Синюха» - це вирощування й реалізація зернових, зернобобових, технічних, овочевих, кормових культур. Професійно займаємося ми й насінництвом, вирощуємо й пропонуємо високоякісний посівний матеріал зернових, бобових, кормових трав, сидератів. Про наше господарство, працьовитих людей і чудові продукти, вирощені їхніми руками, можна ще розповідати й розповідати. Але краще все побачити. Отже, ласкаво просимо!       

 

Володимир Купріянов, директор виробничо-наукової асоціації «Чернігівкартопля», кандидат сільськогосподарських наук:

На «Київську осінь-2009» ми привезли насіннєву картоплю, яку вирощуємо й реалізуємо. Високоякісним посівним матеріалом другого хліба сьогодні все більше й більше цікавляться і великі сільськогосподарські підприємства, й одноосібники. Отже, ми намагаємося якомога більше задовольнити зростаючий попит. Беремо участь у виставках-ярмарках, організовуємо виїзну торгівлю, реалізуємо насіннєву картоплю в районних заготівельних домах, через сільські ради. Замовляють наш посівний матеріал у великих кількостях далеко за межами Чернігівщини. Минулого року майже півтисячі тонн відправили до Узбекистану. А цього року звідти замовили вже 1000 тонн. Найбільшим попитом користуються еліта та оригінальне насіння сортів вітчизняної, західноєвропейської та російської селекції, зокрема Повінь, Серпанок, Кобза, Водограй, Невська, altБелароза, Фантазія, Слов'янка, Явір, Тетерів, Ароза, Рів'єра, Рокко, Світанок Київський, Нагорода, Левада та їнші.      


Микола Мельник, комерційний директор Компанії «Маїс»:

- Насіння кукурудзи компанії «Маїс» розробляється нашими селекціонерами, вирощується на наших полях і доводиться до відповідних кондицій на трьох власних насіннєвих заводах. В 2009 році насіннєвий завод у місті Новомосковську Дніпропетровської області обладнаний найсучаснішою та єдиною в Україні лінією доробки насіння PETKUS. У результаті реалізації селекційних програм в компанії «Маїс» винайдено та офіційно зареєстровано тридцять п'ять нових гібридів цієї культури різних груп стиглості (ФАО). Наше підприємство дуже динамічно розвивається і вже протягом двох останніх років за оцінками Міжнародної торгової палати визнане експортером №1 в категорії «Обсяг реалізованої продукції на експорт. Кукурудза насіннєва». Особливим попитом наша продукція користується в Росії та Білорусі. Що приваблює наших партнерів? Передусім, гарантована висока якість посівного матеріалу. Варто підкреслити, що «Маїс» серед національних виробників насіння кукурудзи має найвищу потенційну врожайність зерна та силосу, посухостійкість та жаростійкість гібридів, схожість та енергіюпроростання насіння. А наші спеціалісти мають високу кваліфікацію, і завжди уважні до клієнтів. Щодо цін - вони доступні. Тим більше, що витрати швидко виправдаються. А щодо нашої місії - це лідерство на світовому ринку насіння, репутація надійного партнера, який допоможе нагодувати людство. Звісна річ, прагнемо подбати й про розповсюдження й запровадження новітніх досягнень сільськогосподарської науки й виробництва в світі. І не менш важливіша наша місія - пропагувати ідеали добра й людяності, адже наше гасло - «Сійте добро!».

 

 

                                                                                 Тетяна МОТОРНА

                                                                            Василь ШАЛЕНКО





Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.