Аграрний тиждень. Україна
» » Адаптація вітчизняного виноградарства до сучасних соціально-економічних умов в Україні
» » Адаптація вітчизняного виноградарства до сучасних соціально-економічних умов в Україні

    Адаптація вітчизняного виноградарства до сучасних соціально-економічних умов в Україні


    В Україні виногосподарсько-виноробний підкомплекс є складовою частиною загальнонаціонального продовольчого комплексу, бюджетонаповнюючою, глибокоспеціалізованою галуззю. Та, на жаль, вітчизняний ринок винограду і вина перебуває нині в стані застою. Високорентабельним є лише вирощування столового винограду.[leech=//]

    Зараз у роботі галузі виноградарства, виноробства та їх наукового супроводу залишається ряд невирішених проблем законодавчого та економічного характеру. Спостерігається постійне зниження площ виноградних насаджень через економічну кризу й відміну державної підтримки. Низька ефективність виноградарства позначається на рівні врожайності, змушуючи навіть великих виробників докуповувати близько 25-30% винограду або вдаватися до фальсифікації винопродукції.

    У фактичному занепаді перебуває виноградне розсадництво, продукція якого останніми роками щорічно зменшується на 10-15%. Внаслідок кризових явищ у галузі та низької платоспроможності населення спостерігається спад на ринку винопродукції. Практично не контролюється така продукція, що надходить в мережу торгівлі, тож значна її кількість не відповідає основним показникам якості.

    Штучно створені в Україні умови законодавчого поля, як і раніше, дозволяють існувати на ринку лише великому бізнесу, тоді як у виноградних країнах світу основою виноградарсько-виноробної галузі є невеликі й середні виробники.

    Нещодавно проблеми виноградарства і виноробства та шляхи адаптації галузі до сьогоденних соціально-економічних умов в Україні розглядались на виїзному засіданні Південного наукового центру НАН України і МОН України спільно з керівництвом і фахівцями ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова». Зазначений ННЦ, до слова, є провідною установою з дослідження проблемних питань виноградарства та виноробства з використанням ГІС-, біо- та ДНК-технологій.

    Якість продукції галузі контролюється двома лабораторіями ННЦ, акредитованими за ISO17-025: хіміко-аналітичною лабораторією відділу виноробства і лабораторією вірусології та мікробіології.

    ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» робить великий внесок до розробки програм розвитку галузі: вчені розробили Програму розвитку сертифікованого виноградного розсадництва України до 2025 р. (схвалена Науково-технічною радою Мінагрополітики) та регіональну програму розвитку виноградарства Одеської області (2013 рік).

    На основі ампелоекологічних досліджень фахівці Інституту Таїрова у 2015 році за сприяння Одеської обласної держадміністрації завершили Кадастр виноградників з урахуванням екологічних умов для Одеської області, що складає понад 60% площ усіх виноградних насаджень України. На засіданні ради центру окремо відзначили законодавчу роботу інституту, що спрямована на підвищення ефективності діяльності виноградарсько-виноробного підкомплексу в умовах євроінтеграції. Основні пропозиції включають низку змін до законів України і були протягом 2014-2015 років передані в профільне міністерство, НААН України та Державну інспекцію сільського господарства України.

    Рада Південного наукового центру визнала доцільним пропозицію ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» зібрати у першому півріччі 2016 року в Одесі виноградарів і виноробів країни на науково-практичний семінар, аби визначитися зі шляхами вирішення існуючих проблем і заходами для успішного розвитку галузі з урахуванням початку дії Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

    Тому 12-13 лютого 2016 р. в м. Одеса під науковим патронатом ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» НААН відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Успішне виноградарство в Україні – 2016» та науково-практичний семінар «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення». Зазначені заходи об’єднали 418 учасників і понад 50 організацій агробізнесу, наукових установ, владних структур та мас-медіа.

    13 лютого на базі Інституту Таїрова за участю фахівців Національної академії аграрних наук України, Одеської облдержадміністрації, Одеської облради, Українського бюро винограду та вина відбувся науково-практичний семінар «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення».

    Відкрив роботу науково-практичного семінару, виступивши з доповіддю «Криза виноградарства України та основні шляхи її подолання», В. В. Власов, директор ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», д. с.-г. н., член-кореспондент НААН України. Стан і перспективи європейського розвитку галузі висвітлив у своїй промові начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики України В. М. Костенко. Заслухано співдоповіді: «Поточний стан розробленого законопроекту щодо ліцензії на оптову торгівлю та впорядкування кількості необхідних документів для організації виробництва вина» (І. В. Плачков, президент Українського бюро винограду та вина, власник ТМ «Колоніст»); «Перспектива співробітництва вчених України і Молдови у виноградарстві та виноробстві» (Б. С. Гаїна, академік-секретар відділення аграрних наук Академії наук Республіки Молдова).

    Свої думки та пропозиції щодо проблем і шляхів їх вирішення в галузях виноградарства, виноробства та розсадництва висловили: О. О. Іващенко - в. о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН України, академік НААН; В. О. Гуляєв - народний депутат України; С. В. Булигін-Шрамко - депутат Одеської облради, заступник голови комісії з питань агропромислового комплексу Одеської обласної ради; В. П. Петров - президент Всеукраїнської Асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства; В. Є. Скоцик - голова Аграрної партії України.

    У роботі семінару взяли участь представники організацій агробізнесу виноградарських областей України, наукових установ нашої держави, Республіки Молдова та Грузії, владних структур і мас-медіа.

    На основі дискусії та пропозицій учасників конференції і семінару підготовлено Рішення щодо підвищення ефективності виноградарсько-виноробної галузі України, основними серед яких є:

    1. Направити звернення до Верховної Ради України з проханням терміново розглянути і прийняти Закон України про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (№2739 від 24.04.2015 р.), що дозволить скасувати дію ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями (500,0 тис. грн), виробленими з сировини власного виробництва.

    2. Направити звернення в Державну фіскальну службу Міністерства фінансів України з проханням терміново розробити алгоритм отримання ліцензії на виробництво вин виноградних, плодово-ягідних і напоїв медових при істотному зменшенні кількості дозвільних документів, а також перегляду критеріїв вимог щодо можливості отримання цієї ліцензії виноградарсько-виноробними підприємствами з невеликими обсягами виробництва винопродукції.

    3. Звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства України з пропозицією спільно з профільними науковими установами розробити систему контролю вітчизняної винопродукції на основі створення і ведення Кадастру виноградників і контролю якості вин за допомогою методу аналізу стабільних ізотопів.

    4. Звернутися до Одеської обласної державної адміністрації та Одеської обласної ради з проханням про виділення коштів ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» на 2016 рік у сумі 1 млн грн згідно Регіональної програми розвитку агропромислового комплексу Одеської області на 2014-2018 рр., яка передбачає проведення робіт з техніко-економічного та екологічного обґрунтування розміщення виноградників, а також на придбання для акредитованої по ISO 17-025 (європейський стандарт) хіміко-аналітичної лабораторії ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» приладу для контролю якості вин за допомогою методу аналізу стабільних ізотопів (типу ISOPRIME 100 або аналогічного).

    Результати зустрічі виноградарів і виноробів України ще раз довели: ситуація у виноградарській галузі - на зламі. Тож від спільно обдуманих і проведених заходів та прийнятих рішень залежить її подальше успішне існування.

     

    В. ВЛАСОВ, директор,

    Н. МУЛЮКІНА, заст. директора,

    ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» НААН України

    О. ХУТОРНОЙ, директор,

    Південний науковий центр НАН України і МОН України

     





    Схожі новини
  • Мінагрополітики запропонувало запровадити низку пільг для українських виноробів
  • Про виставку-конкурс «Виноградний калейдоскоп»
  • В Україні з'явиться 1 тисяча га нових виноградників
  • Про вино і виноград
  • Переорієнтація – на високоякісні вина

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Адаптація вітчизняного виноградарства до сучасних соціально-економічних умов в Україні


В Україні виногосподарсько-виноробний підкомплекс є складовою частиною загальнонаціонального продовольчого комплексу, бюджетонаповнюючою, глибокоспеціалізованою галуззю. Та, на жаль, вітчизняний ринок винограду і вина перебуває нині в стані застою. Високорентабельним є лише вирощування столового винограду.[leech=//]

Зараз у роботі галузі виноградарства, виноробства та їх наукового супроводу залишається ряд невирішених проблем законодавчого та економічного характеру. Спостерігається постійне зниження площ виноградних насаджень через економічну кризу й відміну державної підтримки. Низька ефективність виноградарства позначається на рівні врожайності, змушуючи навіть великих виробників докуповувати близько 25-30% винограду або вдаватися до фальсифікації винопродукції.

У фактичному занепаді перебуває виноградне розсадництво, продукція якого останніми роками щорічно зменшується на 10-15%. Внаслідок кризових явищ у галузі та низької платоспроможності населення спостерігається спад на ринку винопродукції. Практично не контролюється така продукція, що надходить в мережу торгівлі, тож значна її кількість не відповідає основним показникам якості.

Штучно створені в Україні умови законодавчого поля, як і раніше, дозволяють існувати на ринку лише великому бізнесу, тоді як у виноградних країнах світу основою виноградарсько-виноробної галузі є невеликі й середні виробники.

Нещодавно проблеми виноградарства і виноробства та шляхи адаптації галузі до сьогоденних соціально-економічних умов в Україні розглядались на виїзному засіданні Південного наукового центру НАН України і МОН України спільно з керівництвом і фахівцями ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова». Зазначений ННЦ, до слова, є провідною установою з дослідження проблемних питань виноградарства та виноробства з використанням ГІС-, біо- та ДНК-технологій.

Якість продукції галузі контролюється двома лабораторіями ННЦ, акредитованими за ISO17-025: хіміко-аналітичною лабораторією відділу виноробства і лабораторією вірусології та мікробіології.

ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» робить великий внесок до розробки програм розвитку галузі: вчені розробили Програму розвитку сертифікованого виноградного розсадництва України до 2025 р. (схвалена Науково-технічною радою Мінагрополітики) та регіональну програму розвитку виноградарства Одеської області (2013 рік).

На основі ампелоекологічних досліджень фахівці Інституту Таїрова у 2015 році за сприяння Одеської обласної держадміністрації завершили Кадастр виноградників з урахуванням екологічних умов для Одеської області, що складає понад 60% площ усіх виноградних насаджень України. На засіданні ради центру окремо відзначили законодавчу роботу інституту, що спрямована на підвищення ефективності діяльності виноградарсько-виноробного підкомплексу в умовах євроінтеграції. Основні пропозиції включають низку змін до законів України і були протягом 2014-2015 років передані в профільне міністерство, НААН України та Державну інспекцію сільського господарства України.

Рада Південного наукового центру визнала доцільним пропозицію ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» зібрати у першому півріччі 2016 року в Одесі виноградарів і виноробів країни на науково-практичний семінар, аби визначитися зі шляхами вирішення існуючих проблем і заходами для успішного розвитку галузі з урахуванням початку дії Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Тому 12-13 лютого 2016 р. в м. Одеса під науковим патронатом ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» НААН відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Успішне виноградарство в Україні – 2016» та науково-практичний семінар «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення». Зазначені заходи об’єднали 418 учасників і понад 50 організацій агробізнесу, наукових установ, владних структур та мас-медіа.

13 лютого на базі Інституту Таїрова за участю фахівців Національної академії аграрних наук України, Одеської облдержадміністрації, Одеської облради, Українського бюро винограду та вина відбувся науково-практичний семінар «Розвиток малого та середнього підприємництва виноградарсько-виноробної галузі України: аналіз проблемних питань та шляхи їх вирішення».

Відкрив роботу науково-практичного семінару, виступивши з доповіддю «Криза виноградарства України та основні шляхи її подолання», В. В. Власов, директор ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», д. с.-г. н., член-кореспондент НААН України. Стан і перспективи європейського розвитку галузі висвітлив у своїй промові начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики України В. М. Костенко. Заслухано співдоповіді: «Поточний стан розробленого законопроекту щодо ліцензії на оптову торгівлю та впорядкування кількості необхідних документів для організації виробництва вина» (І. В. Плачков, президент Українського бюро винограду та вина, власник ТМ «Колоніст»); «Перспектива співробітництва вчених України і Молдови у виноградарстві та виноробстві» (Б. С. Гаїна, академік-секретар відділення аграрних наук Академії наук Республіки Молдова).

Свої думки та пропозиції щодо проблем і шляхів їх вирішення в галузях виноградарства, виноробства та розсадництва висловили: О. О. Іващенко - в. о. академіка-секретаря відділення рослинництва НААН України, академік НААН; В. О. Гуляєв - народний депутат України; С. В. Булигін-Шрамко - депутат Одеської облради, заступник голови комісії з питань агропромислового комплексу Одеської обласної ради; В. П. Петров - президент Всеукраїнської Асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства; В. Є. Скоцик - голова Аграрної партії України.

У роботі семінару взяли участь представники організацій агробізнесу виноградарських областей України, наукових установ нашої держави, Республіки Молдова та Грузії, владних структур і мас-медіа.

На основі дискусії та пропозицій учасників конференції і семінару підготовлено Рішення щодо підвищення ефективності виноградарсько-виноробної галузі України, основними серед яких є:

1. Направити звернення до Верховної Ради України з проханням терміново розглянути і прийняти Закон України про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (№2739 від 24.04.2015 р.), що дозволить скасувати дію ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями (500,0 тис. грн), виробленими з сировини власного виробництва.

2. Направити звернення в Державну фіскальну службу Міністерства фінансів України з проханням терміново розробити алгоритм отримання ліцензії на виробництво вин виноградних, плодово-ягідних і напоїв медових при істотному зменшенні кількості дозвільних документів, а також перегляду критеріїв вимог щодо можливості отримання цієї ліцензії виноградарсько-виноробними підприємствами з невеликими обсягами виробництва винопродукції.

3. Звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства України з пропозицією спільно з профільними науковими установами розробити систему контролю вітчизняної винопродукції на основі створення і ведення Кадастру виноградників і контролю якості вин за допомогою методу аналізу стабільних ізотопів.

4. Звернутися до Одеської обласної державної адміністрації та Одеської обласної ради з проханням про виділення коштів ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» на 2016 рік у сумі 1 млн грн згідно Регіональної програми розвитку агропромислового комплексу Одеської області на 2014-2018 рр., яка передбачає проведення робіт з техніко-економічного та екологічного обґрунтування розміщення виноградників, а також на придбання для акредитованої по ISO 17-025 (європейський стандарт) хіміко-аналітичної лабораторії ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» приладу для контролю якості вин за допомогою методу аналізу стабільних ізотопів (типу ISOPRIME 100 або аналогічного).

Результати зустрічі виноградарів і виноробів України ще раз довели: ситуація у виноградарській галузі - на зламі. Тож від спільно обдуманих і проведених заходів та прийнятих рішень залежить її подальше успішне існування.

 

В. ВЛАСОВ, директор,

Н. МУЛЮКІНА, заст. директора,

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» НААН України

О. ХУТОРНОЙ, директор,

Південний науковий центр НАН України і МОН України

 





Схожі новини
  • Мінагрополітики запропонувало запровадити низку пільг для українських виноробів
  • Про виставку-конкурс «Виноградний калейдоскоп»
  • В Україні з'явиться 1 тисяча га нових виноградників
  • Про вино і виноград
  • Переорієнтація – на високоякісні вина

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.