Аграрний тиждень. Україна
» » ПОСИЛЮЄМО ЗАХИСТ
» » ПОСИЛЮЄМО ЗАХИСТ

    ПОСИЛЮЄМО ЗАХИСТ


    За підрахунками аналітиків, щорічна потреба України в ЗЗР складає понад 100 тис. т і оцінюється в $800 мільйонів. При цьому майже всі препарати для захисту рослин, як оригінальні, так і генеричні, ми імпортуємо. Але є сподівання, що українські виробники поступово зможуть зайняти певну частку ринку.

     

    За даними ІА «Інфоіндустрія», в 2016-му імпорт пестицидів в Україну виріс на 10 тис. т і склав 111 тис. тонн. Також зріс імпорт гербіцидів на 8 тис. т - до 73 тис. т, а от імпорт фунгіцидів та інсектицидів знизився відповідно на 1,3 тис. т (до 18,8 тис. т) і на 460 тонн.

    «За кількістю оброблюваних площ ріст відмічається у гербіцидів (+6,6%), десикантів (+32,9%) та інсектицидів (+14%), а зниження - у фунгіцидів (-4,5%), - зазначає аналітик ринку ЗЗР ІА «Інфоіндустрія» Ігор Герасименко. - Якщо кількість оброблюваних гектарів імпортованими гербіцидами зросла за рахунок збільшення валу, то у випадку з інсектицидами і десикантами ріст відбувся завдяки поставкам в Україну препаратів з меншими витратами на гектар».


     

     

    Структура імпорту пестицидів у 2016 році, тис. га

    Десиканти – 1566,8 (2%)

    Інсектициди – 22095,6 (21%)

    Фунгіциди – 24344,7 (23%)

    Гербіциди – 56260,4 (54%)

     
     

    Структура імпорту пестицидів у 2016 році, тис. л

    Десиканти – 3596,0 (4%)

    Інсектициди – 6798,7 (8%)

    Фунгіциди – 17759,3 (19%)

    Гербіциди – 63509,6 (69%)

     

    ТОП-3 імпортерів пестицидів

    1.Syngenta

    2015 р. – 13814,3 т на суму $148920,26 тис.

    2016 р. – 13799,1 т на суму $123963,02 тис.

    2.BASF

    2015 р. – 14609,4 т на суму $142076,42 тис.

    2016 р. – 12313,6 т на суму $100428,13 тис.

    3.ADAMA

    2015 р. –8284,7 т на суму $73525,55 тис.

    2016 р. – 9934,3 т на суму $76419,32 тис.

     

    Оригінатор чи генерик?

    Все частіше через подорожчання оригінальних препаратів українські аграрії, намагаючись оптимізувати витрати, використовують генеричні. Тож, за словами Ігоря Герасименка, торік у фізичній вазі й за кількістю оброблюваних площ переважали генеричні препарати. При цьому за грошовим показником значна перевага - за оригінаторами.

    На думку операційного директора ТОВ «Хмельницьке» агропромхолдингу «Астарта-Київ» Вадима Скрипника, межа між цими видами препаратів сьогодні стерта, бо, приміром, Bayer включив у свій портфель ряд генеричних продуктів, Syngenta куплена китайською компанією і теж зазнала іміджевих та структурних змін.

     

    Довідка:

    Ø Оригінальні (створені компанією, що синтезувала д. р. і володіє патентним захистом на неї).

    Ø Генеричні (використовують д. р., на які закінчилася дія патентного захисту, створюють нові суміші та формуляції).

     

    Серед переваг використання оригінальних препаратів Вадим Скрипник називає психологічну рівновагу і впевненість у результаті. При використанні оригінатора культура отримає найменший можливий стрес і відсутня післядія препарату на наступні культури.

    До недоліків використання оригінаторів можна віднести високу вартість препарату, часто невиправдане використання комплексного захисту, дефіцит окремих препаратів у сезон та висока ймовірність підробки.

    З генериком все простіше, адже використання цих препаратів дозволяє знизити витрати, отримувати постійну підтримку від компанії-виробника або імпортера, має більше варіантів комбінацій при створенні бакових сумішей, також відсутня післядія препарату на наступні культури в сівозміні.

    Недоліками є лише велика кількість на ринку низькоякісних препаратів і сприйняття контрафактних продуктів за генеричні.

     

    Співвідношення імпорту генеричних і оригінальних пестицидів в Україну

    Генеричні пестициди, %

    Оригінальні пестициди %

     

    2015 рік

    2016 рік

    2015 рік

    2016 рік

     

    Обсяг імпорту, тис. т

    54,8

    55,1

     

    45,2

    44,9

     

    Можлива площа обробітку, га

    57,0

    56,5

     

    43,0

    43,5

     

    Вартість імпортованих гербіцидів, $

    40,5

    39,8

     

    59,5

    60,2

     

     

    Поза захистом

    Як розповів на Київському агрохімічному форумі міжнародний консультант ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН) Михайло Малков, частка нелегального ринку ЗЗР в Україні становить мінімум 25%, а на вуличних базарах препарати на 90% є абсолютно фальшивими.

    «Серед основних причин обігу фальсифікованих пестицидів у країнах можна назвати, перш за все,економічні. Тобто проблеми оподаткування та імпортного мита. Ну і малий та середній бізнес завжди зацікавлений, аби купувати більш дешеві препарати, - зазначає Михайло Малков. – Також стимулює появу фальсифікату мінімальна кримінальна відповідальність за порушення закону. Коли правоохоронці або інші контролюючі органи виявляють фальсифікат, вони, згідно закону, мають його вилучити з продажу. Проте постає інша проблема – після вилучення ніхто не знає, що з цими препаратами робити. Складів тимчасового утримання для такого класу відходів не існує. Тому, як правило, вилучені пестициди залишаються на тих самих складах на відповідальному зберіганні. Як результат, вонизнову вводяться в обіг».

    Ще Михайло Малков звернув увагу на ситуацію і з тимчасовою реєстрацією пестицидів у нашій державі, при якій у країні не введено жодних комерційних обмежень. Тобтопротягом 3-х років можна ввозити необмежену кількість препаратів. Наслідок цього - повна відсутність інформації та статистики про обіг та використання пестицидів.

    Проте, за словами Михайла Малкова, ФАО найближчим часом планує запустити в Україні проект спеціального фонду, який дозволить поліпшити ситуацію з нелегальним ринком. Проект складатиметься з двох основних напрямків: сприяння Україні в імплементації Роттердамської конвенції та допомоги фермерам, які постраждали від застосування підробних пестицидів.

    «Багато дистриб'юторів знають, що продають неякісний товар. Ми хочемо провести з бізнесом експертизу, зробити докази для суду і після цього спробувати вибудувати правову позицію щодо захисту інтересів конкретного фермера з метою отримання компенсації за свої втрати», - пояснив експерт.

    Купуй українське

    Черкаська «Фабрика агрохімікатів», яка входить до складу Групи компаній UKRAVIT  - найбільший виробник ЗЗР в Україні. Виробництво невпинно розвивається, інвестиції направлені на впровадження нових технологій і постійно розробляються нові лінійки препаратів. За словами заступника начальника консультативного відділу підприємства Олександра Мигловця, кожен новий препарат від UKRAVIT  - це можливість зробити рослинницький бізнес ефективнішим і прибутковішим.

    Якість продукції, виробленої «Фабрикою агрохімікатів», контролюють дві сертифіковані лабораторії - аналітична, де визначають загальні хімічні показники продукції, і хроматографічна, яка визначає норму діючої речовини в препаратах і у вхідній сировині. Це обов'язкова процедура для кожної партії продукції.

    Науковий підрозділ UKRAVIT  розробляє високотехнологічні препаративні форми, підбираючи найбільш ефективні й оригінальні поєднання діючих речовин. Компанія вже зареєструвала в Україні понад 130 препаратів. Торік на ринок було випущено 7 препаратів, а в 2017-му лінійку доповнило ще 3.

    За роки роботи компанія UKRAVIT  зуміла створити сучасну виробничу базу і зараз освоює новий майданчик. На новій території розміром 5 га розміщено склади площею 6,5 тис. м2, заплановане перенесення двох діючих лабораторій, а також відкриття лабораторії, що проводитиме широкий спектр аналізів та досліджень.

    На новий майданчик перенесуть усі цехи фасування, а звільнені площі займуть нові виробничі лінії. Окремо планується цех з виробництва тари, вже встановлені лінії для виготовлення ємностей від 15 мл до 20 літрів. В окремій будівлі відбуватиметься утилізація використаної тари і виробництво нової, а також піддонів з пластика для власного використання.

    Таке зростання компанії і виробництва, за словами власника Групи компаній UKRAVIT Віталія Ільченка, вимагає значних інвестицій, сума яких в 2015-2017 роках становить 250 млн гривень.

    Цьогоріч у березні запустило виробництво хімічних засобів захисту рослин ще одне українське підприємство – НВП «Зоря»  Поки воно працює не на повну потужність, випускає продукціюсезонно,узалежності від надходження замовлень.

    Наразі виробництво хімічних ЗЗР має дві технологічні лінії: концентрат емульсії та водорозчинні засоби захисту рослин. За словами заступника начальника виробництва Артема Шулешова, існуючі потужності дозволяють випускати 750 тис. л хімічних ЗЗР на місяць. Наразі лінія завантажена лише на 3%.

    https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

     

    Прогнози на 2017 рік

    Аналітик ринку ЗЗР ІА «Інфоіндустрія» Ігор Герасименко зазначає, що імпорт агрохімії має певну сезонність. «Як правило, найбільше ЗЗР завозиться на початку сезону, і цьогорічні лютий і березень не стали винятком, - каже експерт. – Уже в квітні імпорт скорочується, і новий ріст почнеться з жовтня, а піковим місяцем за кількістю імпортованої агрохімії стане листопад. За моїми прогнозами, в останні два місяці року буде імпортовано 23 тис. т пестицидів. Це період, коли відбувається накопичення агрохімії на складах».

    За словами Ігоря Герасименка, в 2017 році варто очікувати на зростання імпорту пестицидів на 7-8 тис. тонн.

    Щодо цінових прогнозів, то цьогоріч слід очікувати здорожчання всіх пестицидів на 15%, оскільки в Китаї подорожчала найзатребуваніша для їх виробництва діюча речовина – гліфосат технічний.

     

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • «Зоря» запустила виробництво ЗЗР
  • РИНОК ЗЗР: ПЕРЕФОРМАТУВАННЯ
  • Рейтинг постачальників пестицидів до України
  • В Україні діє прозорий ринок засобів захисту рослин
  • Львівщину очищено від пестицидів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ПОСИЛЮЄМО ЗАХИСТ


За підрахунками аналітиків, щорічна потреба України в ЗЗР складає понад 100 тис. т і оцінюється в $800 мільйонів. При цьому майже всі препарати для захисту рослин, як оригінальні, так і генеричні, ми імпортуємо. Але є сподівання, що українські виробники поступово зможуть зайняти певну частку ринку.

 

За даними ІА «Інфоіндустрія», в 2016-му імпорт пестицидів в Україну виріс на 10 тис. т і склав 111 тис. тонн. Також зріс імпорт гербіцидів на 8 тис. т - до 73 тис. т, а от імпорт фунгіцидів та інсектицидів знизився відповідно на 1,3 тис. т (до 18,8 тис. т) і на 460 тонн.

«За кількістю оброблюваних площ ріст відмічається у гербіцидів (+6,6%), десикантів (+32,9%) та інсектицидів (+14%), а зниження - у фунгіцидів (-4,5%), - зазначає аналітик ринку ЗЗР ІА «Інфоіндустрія» Ігор Герасименко. - Якщо кількість оброблюваних гектарів імпортованими гербіцидами зросла за рахунок збільшення валу, то у випадку з інсектицидами і десикантами ріст відбувся завдяки поставкам в Україну препаратів з меншими витратами на гектар».


 

 

Структура імпорту пестицидів у 2016 році, тис. га

Десиканти – 1566,8 (2%)

Інсектициди – 22095,6 (21%)

Фунгіциди – 24344,7 (23%)

Гербіциди – 56260,4 (54%)

 
 

Структура імпорту пестицидів у 2016 році, тис. л

Десиканти – 3596,0 (4%)

Інсектициди – 6798,7 (8%)

Фунгіциди – 17759,3 (19%)

Гербіциди – 63509,6 (69%)

 

ТОП-3 імпортерів пестицидів

1.Syngenta

2015 р. – 13814,3 т на суму $148920,26 тис.

2016 р. – 13799,1 т на суму $123963,02 тис.

2.BASF

2015 р. – 14609,4 т на суму $142076,42 тис.

2016 р. – 12313,6 т на суму $100428,13 тис.

3.ADAMA

2015 р. –8284,7 т на суму $73525,55 тис.

2016 р. – 9934,3 т на суму $76419,32 тис.

 

Оригінатор чи генерик?

Все частіше через подорожчання оригінальних препаратів українські аграрії, намагаючись оптимізувати витрати, використовують генеричні. Тож, за словами Ігоря Герасименка, торік у фізичній вазі й за кількістю оброблюваних площ переважали генеричні препарати. При цьому за грошовим показником значна перевага - за оригінаторами.

На думку операційного директора ТОВ «Хмельницьке» агропромхолдингу «Астарта-Київ» Вадима Скрипника, межа між цими видами препаратів сьогодні стерта, бо, приміром, Bayer включив у свій портфель ряд генеричних продуктів, Syngenta куплена китайською компанією і теж зазнала іміджевих та структурних змін.

 

Довідка:

Ø Оригінальні (створені компанією, що синтезувала д. р. і володіє патентним захистом на неї).

Ø Генеричні (використовують д. р., на які закінчилася дія патентного захисту, створюють нові суміші та формуляції).

 

Серед переваг використання оригінальних препаратів Вадим Скрипник називає психологічну рівновагу і впевненість у результаті. При використанні оригінатора культура отримає найменший можливий стрес і відсутня післядія препарату на наступні культури.

До недоліків використання оригінаторів можна віднести високу вартість препарату, часто невиправдане використання комплексного захисту, дефіцит окремих препаратів у сезон та висока ймовірність підробки.

З генериком все простіше, адже використання цих препаратів дозволяє знизити витрати, отримувати постійну підтримку від компанії-виробника або імпортера, має більше варіантів комбінацій при створенні бакових сумішей, також відсутня післядія препарату на наступні культури в сівозміні.

Недоліками є лише велика кількість на ринку низькоякісних препаратів і сприйняття контрафактних продуктів за генеричні.

 

Співвідношення імпорту генеричних і оригінальних пестицидів в Україну

Генеричні пестициди, %

Оригінальні пестициди %

 

2015 рік

2016 рік

2015 рік

2016 рік

 

Обсяг імпорту, тис. т

54,8

55,1

 

45,2

44,9

 

Можлива площа обробітку, га

57,0

56,5

 

43,0

43,5

 

Вартість імпортованих гербіцидів, $

40,5

39,8

 

59,5

60,2

 

 

Поза захистом

Як розповів на Київському агрохімічному форумі міжнародний консультант ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН) Михайло Малков, частка нелегального ринку ЗЗР в Україні становить мінімум 25%, а на вуличних базарах препарати на 90% є абсолютно фальшивими.

«Серед основних причин обігу фальсифікованих пестицидів у країнах можна назвати, перш за все,економічні. Тобто проблеми оподаткування та імпортного мита. Ну і малий та середній бізнес завжди зацікавлений, аби купувати більш дешеві препарати, - зазначає Михайло Малков. – Також стимулює появу фальсифікату мінімальна кримінальна відповідальність за порушення закону. Коли правоохоронці або інші контролюючі органи виявляють фальсифікат, вони, згідно закону, мають його вилучити з продажу. Проте постає інша проблема – після вилучення ніхто не знає, що з цими препаратами робити. Складів тимчасового утримання для такого класу відходів не існує. Тому, як правило, вилучені пестициди залишаються на тих самих складах на відповідальному зберіганні. Як результат, вонизнову вводяться в обіг».

Ще Михайло Малков звернув увагу на ситуацію і з тимчасовою реєстрацією пестицидів у нашій державі, при якій у країні не введено жодних комерційних обмежень. Тобтопротягом 3-х років можна ввозити необмежену кількість препаратів. Наслідок цього - повна відсутність інформації та статистики про обіг та використання пестицидів.

Проте, за словами Михайла Малкова, ФАО найближчим часом планує запустити в Україні проект спеціального фонду, який дозволить поліпшити ситуацію з нелегальним ринком. Проект складатиметься з двох основних напрямків: сприяння Україні в імплементації Роттердамської конвенції та допомоги фермерам, які постраждали від застосування підробних пестицидів.

«Багато дистриб'юторів знають, що продають неякісний товар. Ми хочемо провести з бізнесом експертизу, зробити докази для суду і після цього спробувати вибудувати правову позицію щодо захисту інтересів конкретного фермера з метою отримання компенсації за свої втрати», - пояснив експерт.

Купуй українське

Черкаська «Фабрика агрохімікатів», яка входить до складу Групи компаній UKRAVIT  - найбільший виробник ЗЗР в Україні. Виробництво невпинно розвивається, інвестиції направлені на впровадження нових технологій і постійно розробляються нові лінійки препаратів. За словами заступника начальника консультативного відділу підприємства Олександра Мигловця, кожен новий препарат від UKRAVIT  - це можливість зробити рослинницький бізнес ефективнішим і прибутковішим.

Якість продукції, виробленої «Фабрикою агрохімікатів», контролюють дві сертифіковані лабораторії - аналітична, де визначають загальні хімічні показники продукції, і хроматографічна, яка визначає норму діючої речовини в препаратах і у вхідній сировині. Це обов'язкова процедура для кожної партії продукції.

Науковий підрозділ UKRAVIT  розробляє високотехнологічні препаративні форми, підбираючи найбільш ефективні й оригінальні поєднання діючих речовин. Компанія вже зареєструвала в Україні понад 130 препаратів. Торік на ринок було випущено 7 препаратів, а в 2017-му лінійку доповнило ще 3.

За роки роботи компанія UKRAVIT  зуміла створити сучасну виробничу базу і зараз освоює новий майданчик. На новій території розміром 5 га розміщено склади площею 6,5 тис. м2, заплановане перенесення двох діючих лабораторій, а також відкриття лабораторії, що проводитиме широкий спектр аналізів та досліджень.

На новий майданчик перенесуть усі цехи фасування, а звільнені площі займуть нові виробничі лінії. Окремо планується цех з виробництва тари, вже встановлені лінії для виготовлення ємностей від 15 мл до 20 літрів. В окремій будівлі відбуватиметься утилізація використаної тари і виробництво нової, а також піддонів з пластика для власного використання.

Таке зростання компанії і виробництва, за словами власника Групи компаній UKRAVIT Віталія Ільченка, вимагає значних інвестицій, сума яких в 2015-2017 роках становить 250 млн гривень.

Цьогоріч у березні запустило виробництво хімічних засобів захисту рослин ще одне українське підприємство – НВП «Зоря»  Поки воно працює не на повну потужність, випускає продукціюсезонно,узалежності від надходження замовлень.

Наразі виробництво хімічних ЗЗР має дві технологічні лінії: концентрат емульсії та водорозчинні засоби захисту рослин. За словами заступника начальника виробництва Артема Шулешова, існуючі потужності дозволяють випускати 750 тис. л хімічних ЗЗР на місяць. Наразі лінія завантажена лише на 3%.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Прогнози на 2017 рік

Аналітик ринку ЗЗР ІА «Інфоіндустрія» Ігор Герасименко зазначає, що імпорт агрохімії має певну сезонність. «Як правило, найбільше ЗЗР завозиться на початку сезону, і цьогорічні лютий і березень не стали винятком, - каже експерт. – Уже в квітні імпорт скорочується, і новий ріст почнеться з жовтня, а піковим місяцем за кількістю імпортованої агрохімії стане листопад. За моїми прогнозами, в останні два місяці року буде імпортовано 23 тис. т пестицидів. Це період, коли відбувається накопичення агрохімії на складах».

За словами Ігоря Герасименка, в 2017 році варто очікувати на зростання імпорту пестицидів на 7-8 тис. тонн.

Щодо цінових прогнозів, то цьогоріч слід очікувати здорожчання всіх пестицидів на 15%, оскільки в Китаї подорожчала найзатребуваніша для їх виробництва діюча речовина – гліфосат технічний.

 

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • «Зоря» запустила виробництво ЗЗР
  • РИНОК ЗЗР: ПЕРЕФОРМАТУВАННЯ
  • Рейтинг постачальників пестицидів до України
  • В Україні діє прозорий ринок засобів захисту рослин
  • Львівщину очищено від пестицидів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.