Аграрний тиждень. Україна
» » Від аналізу до впровадження новітніх технологій
» » Від аналізу до впровадження новітніх технологій

    Від аналізу до впровадження новітніх технологій



    Як розробити такі технології, аби забезпечити багатий, високоякісний і безпечний для споживача урожай? Над цією проблемою нині ламають голови не тільки окремі вчені, а й цілі науково-дослідні установи. Розв’язати її взявся НДІ «Інститут здоров’я рослин», щойно відкритий у Черкасах. Засновник установи - вітчизняний лідер із виробництва високоякісних засобів захисту рослин та мікродобрив група компаній UKRAVIT.

    Унікальний проект, над яким працювали найкращі українські та зарубіжні вчені, допоможе нашим аграріям будувати свій бізнес на основі інноваційних наукових технологій. Функціонально установа поєднує фундаментальні та галузеві дослідження, агробіологічний сервіс та навчально-наукову роботу. Інститут працюватиме у форматі Green Chemistry («зелена хімія»). Такий підхід передбачає дбайливе ставлення до природи і максимальне зменшення використання шкідливих компонентів. Усі дослідження проводяться на основі лабораторної бази, оснащеної устаткуванням виробництва Японії, Швейцарії, Німеччини і США, а розробки тестуються в демоцентрі, що являє собою комплекс підземних теплиць, фітотронних кімнат та кліматичних камер і дає змогу вирощувати культури в реальних умовах упродовж усього року. Протестовані препарати запускаються у виробництво на «Фабриці агрохімікатів».

    - Ми хочемо спільно з аграріями вирощувати якісну, безпечну продукцію. Наша наукова установа зможе забезпечити повний супровід вирощування рослин, і спільно з аграріями ми гарантуватимемо високі прибутки й процвітання українського агросектору, - запевняє власник ГК UKRAVIT Віталій Ільченко.Звернувшись до установи, аграрії, зокрема, зможуть провести фітоекспертизу насіннєвого і рослинного матеріалу, визначити хімічний склад пестицидів та агрохімікатів, залишкові концентрації пестицидів і нітратів у сільгосппродукції, воді, ґрунті, рослинах і продуктах харчування. А ще - перевірити якість продуктів своїх постачальників.

    Робота інституту побудована за відкритим принципом і дає змогу «без кордонів» співпрацювати зі світовими НДІ та аналітичними лабораторіями. Найближчим часом він стане осередком «Спілки агронауковців України», яка об’єднає усіх вчених галузі для спільних проектів і досліджень.

    На «Фабриці агрохімікатів» уже зараз виробляють більше 150 видів препаратів, створених на основі наукових розробок. Це 8 тис. тонн продукції - майже 8% на ринку України.

    - Найближчим часом відкриємо ще шість цехів і потужності подвоїмо, - зазначає Віталій Ільченко. - Роль у цього новоствореного інституту величезна - тут і процес безпечності технологій, і створення нових продуктів. Адже клімат змінюється, і головне завдання - працювати над тим, щоб знайти таку технологію, яка дозволить отримувати високоякісний і безпечний урожай, якими б препаратами аграрії не користувалися. У вирощеній сировині не повинно бути залишків пестицидів чи інших хімікатів. Відомі випадки, коли українські аграрії намагалися експортувати вироблене у Європу, а там у яблуках чи в меді знаходили антибіотики. Скажімо, китайські виробники, які не дуже переймаються проблемою здоров’я українців, у багатьох випадках використовують розчинник метанол, від якого люди сліпнуть, можуть навіть загинути. Китайці також використовують такий технічний концентрат, в якому можуть бути домішки діоксинів і важких металів. Потім вони потрапляють у землю та в рослини. Все це необхідно вивчати, перевіряти. Наше завдання - добитися, аби всі технології вирощування сільськогосподарських культур були безпечними.

    - Очевидно, розвиток виробництва, становлення Інституту захисту рослин потребують значних капіталовкладень?

    - Так, починаючи з 2014 року в розвиток нашого виробництва інвестовано 20 млн доларів. Інвестпланом на нинішній рік передбачено вкласти ще близько 50 мільйонів.

    - За рахунок чого вдається конкурувати з іншими виробниками, зокрема китайськими?

    - Тільки за рахунок комплексних рішень. У нас - найбільший асортимент продукції, і ми пропонуємо споживачу певну технологію. Адже аграрії подекуди використовують різні продукти від різних постачальників. Потім, коли виникає та чи інша проблема, важко знайти відповідального. Ми ж пропонуємо такий підхід: наша компанія повністю бере на себе відповідальність за весь спектр послуг. Тобто у нас є достатня кількість продуктів, аби забезпечити додержання технології вирощування кожної сільськогосподарської культури. І навіть кількох технологій: мінімальної, середньої та максимальної інтенсивності. Саме за рахунок комплексного підходу допомагаємо аграріям врахувати їхні потреби. І навіть гарантуємо відшкодування можливих збитків.

    В ГК UKRAVIT разом із науковцями щороку планують виводити на ринок по 5-7 нових продуктів. У становлення та розвиток Інституту здоров’я рослин уже вкладено близько 7 млн доларів. Плани у науковців - великі. Щороку намітили вкладати не менше 10% від обороту саме в науку.

    В UKRAVIT постійно ведуть наукові експерименти, й окремі агрокомпанії йдуть назустріч, бо їм теж цікаві інноваційні рішення. Це у тому числі моніторинг полів з використанням безпілотних апаратів. Допомогти в цьому зокрема взялася швейцарська інноваційна компанія Gamaya, розробивши програму дистанційного моніторингу для визначення потреб культур у мінеральних добривах протягом сезону з використанням новітньої камери гіперспектрального типу. Тепер навіть дистанційно можна зрозуміти, які добрива потрібно вносити. Зараз ці прилади калібрують.

    В Інституті здоров’я рослин сьогодні працюють 50 науковців-черкащан (кандидатів і докторів наук). Згодом кількість науковців зросте до 150. Аби зацікавити нових фахівців, компанія планує забезпечення власним житлом тих вчених, котрі працюватимуть понад три роки.

    Засновники інституту звертають увагу й на такий аспект: ефективність хімічних препаратів для лікування людини - від 5 до 8%. Тобто пацієнт, лікуючись препаратами фармацевтичної промисловості, завдає й чимало шкоди власному здоров’ю. Тим часом сільське господарство має величезний потенціал саме для розвитку біофарму. Тому вже зараз у ГК UKRAVIT працюють над розробкою фармацевтики та харчових добавок навіть для немовлят. Однак це питання найближчої перспективи. Головне, аби ці проекти були вітчизняними й допомогли українцям.

    Компанія експортує продукцію вже декілька років. Зараз майже 10% виробленого йде на експорт - поки що до Грузії та Молдови, та з уведенням нових потужностей перелік країн для торгівлі істотно зросте. І все ж основний пріоритет, звичайно, Україна.

    - За роки існування ГК UKRAVIT ми співпрацювали з багатьма науковими інститутами країни. НДІ «Інститут здоров’я рослин» не є альтернативою державним установам. Ми й надалі ефективно співпрацюватимемо з державою, бо прагнемо, щоб наші науковці працювали в Україні на найкращому світовому устаткуванні, створювали унікальні продукти, нові проекти, знаходили цікаві рішення для аграрної галузі. Інститут здоров’я рослин — це насамперед новий стандарт якості для всього аграрного сектору країни, - підкреслює Віталій Ільченко.

    Сільське господарство - відновлювана галузь, яка дасть людям майбутнього можливість виробляти практично будь-що. Саме так мислять сьогодні науковці UKRAVIT. Використовуючи галузь як сировинну базу, можна успішно працювати у сферах фармацевтики, мікробіології, біохімії, будівельних матеріалів, відновлюваної енергетики і багатьох інших.

    Сьогодні НДІ «Інститут здоров’я рослин», створений ГК UKRAVIT, поки що працює у тестовому режимі, але вже готовий надавати аналітичні послуги агросектору та захищати екологію країни.

    - В основі концепції науково-дослідного інституту лежить об’єднання потужної приладної бази, бази людських знань та чіткого усвідомлення нагальних потреб, – зауважує старший науковий консультант установи Володимир Маліновський. За його словами, відкриття інституту дає чудову можливість інтегруватися в міжнародну науку, співпрацювати зі світовими науково-дослідними інститутами та аналітичними лабораторіями.

    Одне з першочергових завдань нової установи - розробити такі технології вирощування культур, їхнього захисту, щоб можна було отримати додатковий прибуток і забезпечити високу рентабельність агровиробництв.

    - Ми не боїмося перевіряти, тестувати, аналізувати та розробляти нові діючі речовини і препарати, - пояснює керівник комерційного департаменту ГК UKRAVIT Олександр Лапа. А тому в планах компанії - відкрити філії Інституту здоров’я рослин у кожній області України і забезпечити аграріїв повним комплексом послуг: від аналізу до впровадження новітніх технологій.

     

    Роман КИРЕЙ

     





    Схожі новини
  • Компанія UKRAVIT продемонструвала комплексні системи захисту і живлення культур
  • Грандіозні проекти не виникають з нічого
  • Урочисте відкриття «Інституту здоров'я рослин»
  • ГК «UKRAVIT» відкриє в Черкасах унікальний Інститут
  • В Україні запрацює центр з вирощування екокультур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Від аналізу до впровадження новітніх технологій



Як розробити такі технології, аби забезпечити багатий, високоякісний і безпечний для споживача урожай? Над цією проблемою нині ламають голови не тільки окремі вчені, а й цілі науково-дослідні установи. Розв’язати її взявся НДІ «Інститут здоров’я рослин», щойно відкритий у Черкасах. Засновник установи - вітчизняний лідер із виробництва високоякісних засобів захисту рослин та мікродобрив група компаній UKRAVIT.

Унікальний проект, над яким працювали найкращі українські та зарубіжні вчені, допоможе нашим аграріям будувати свій бізнес на основі інноваційних наукових технологій. Функціонально установа поєднує фундаментальні та галузеві дослідження, агробіологічний сервіс та навчально-наукову роботу. Інститут працюватиме у форматі Green Chemistry («зелена хімія»). Такий підхід передбачає дбайливе ставлення до природи і максимальне зменшення використання шкідливих компонентів. Усі дослідження проводяться на основі лабораторної бази, оснащеної устаткуванням виробництва Японії, Швейцарії, Німеччини і США, а розробки тестуються в демоцентрі, що являє собою комплекс підземних теплиць, фітотронних кімнат та кліматичних камер і дає змогу вирощувати культури в реальних умовах упродовж усього року. Протестовані препарати запускаються у виробництво на «Фабриці агрохімікатів».

- Ми хочемо спільно з аграріями вирощувати якісну, безпечну продукцію. Наша наукова установа зможе забезпечити повний супровід вирощування рослин, і спільно з аграріями ми гарантуватимемо високі прибутки й процвітання українського агросектору, - запевняє власник ГК UKRAVIT Віталій Ільченко.Звернувшись до установи, аграрії, зокрема, зможуть провести фітоекспертизу насіннєвого і рослинного матеріалу, визначити хімічний склад пестицидів та агрохімікатів, залишкові концентрації пестицидів і нітратів у сільгосппродукції, воді, ґрунті, рослинах і продуктах харчування. А ще - перевірити якість продуктів своїх постачальників.

Робота інституту побудована за відкритим принципом і дає змогу «без кордонів» співпрацювати зі світовими НДІ та аналітичними лабораторіями. Найближчим часом він стане осередком «Спілки агронауковців України», яка об’єднає усіх вчених галузі для спільних проектів і досліджень.

На «Фабриці агрохімікатів» уже зараз виробляють більше 150 видів препаратів, створених на основі наукових розробок. Це 8 тис. тонн продукції - майже 8% на ринку України.

- Найближчим часом відкриємо ще шість цехів і потужності подвоїмо, - зазначає Віталій Ільченко. - Роль у цього новоствореного інституту величезна - тут і процес безпечності технологій, і створення нових продуктів. Адже клімат змінюється, і головне завдання - працювати над тим, щоб знайти таку технологію, яка дозволить отримувати високоякісний і безпечний урожай, якими б препаратами аграрії не користувалися. У вирощеній сировині не повинно бути залишків пестицидів чи інших хімікатів. Відомі випадки, коли українські аграрії намагалися експортувати вироблене у Європу, а там у яблуках чи в меді знаходили антибіотики. Скажімо, китайські виробники, які не дуже переймаються проблемою здоров’я українців, у багатьох випадках використовують розчинник метанол, від якого люди сліпнуть, можуть навіть загинути. Китайці також використовують такий технічний концентрат, в якому можуть бути домішки діоксинів і важких металів. Потім вони потрапляють у землю та в рослини. Все це необхідно вивчати, перевіряти. Наше завдання - добитися, аби всі технології вирощування сільськогосподарських культур були безпечними.

- Очевидно, розвиток виробництва, становлення Інституту захисту рослин потребують значних капіталовкладень?

- Так, починаючи з 2014 року в розвиток нашого виробництва інвестовано 20 млн доларів. Інвестпланом на нинішній рік передбачено вкласти ще близько 50 мільйонів.

- За рахунок чого вдається конкурувати з іншими виробниками, зокрема китайськими?

- Тільки за рахунок комплексних рішень. У нас - найбільший асортимент продукції, і ми пропонуємо споживачу певну технологію. Адже аграрії подекуди використовують різні продукти від різних постачальників. Потім, коли виникає та чи інша проблема, важко знайти відповідального. Ми ж пропонуємо такий підхід: наша компанія повністю бере на себе відповідальність за весь спектр послуг. Тобто у нас є достатня кількість продуктів, аби забезпечити додержання технології вирощування кожної сільськогосподарської культури. І навіть кількох технологій: мінімальної, середньої та максимальної інтенсивності. Саме за рахунок комплексного підходу допомагаємо аграріям врахувати їхні потреби. І навіть гарантуємо відшкодування можливих збитків.

В ГК UKRAVIT разом із науковцями щороку планують виводити на ринок по 5-7 нових продуктів. У становлення та розвиток Інституту здоров’я рослин уже вкладено близько 7 млн доларів. Плани у науковців - великі. Щороку намітили вкладати не менше 10% від обороту саме в науку.

В UKRAVIT постійно ведуть наукові експерименти, й окремі агрокомпанії йдуть назустріч, бо їм теж цікаві інноваційні рішення. Це у тому числі моніторинг полів з використанням безпілотних апаратів. Допомогти в цьому зокрема взялася швейцарська інноваційна компанія Gamaya, розробивши програму дистанційного моніторингу для визначення потреб культур у мінеральних добривах протягом сезону з використанням новітньої камери гіперспектрального типу. Тепер навіть дистанційно можна зрозуміти, які добрива потрібно вносити. Зараз ці прилади калібрують.

В Інституті здоров’я рослин сьогодні працюють 50 науковців-черкащан (кандидатів і докторів наук). Згодом кількість науковців зросте до 150. Аби зацікавити нових фахівців, компанія планує забезпечення власним житлом тих вчених, котрі працюватимуть понад три роки.

Засновники інституту звертають увагу й на такий аспект: ефективність хімічних препаратів для лікування людини - від 5 до 8%. Тобто пацієнт, лікуючись препаратами фармацевтичної промисловості, завдає й чимало шкоди власному здоров’ю. Тим часом сільське господарство має величезний потенціал саме для розвитку біофарму. Тому вже зараз у ГК UKRAVIT працюють над розробкою фармацевтики та харчових добавок навіть для немовлят. Однак це питання найближчої перспективи. Головне, аби ці проекти були вітчизняними й допомогли українцям.

Компанія експортує продукцію вже декілька років. Зараз майже 10% виробленого йде на експорт - поки що до Грузії та Молдови, та з уведенням нових потужностей перелік країн для торгівлі істотно зросте. І все ж основний пріоритет, звичайно, Україна.

- За роки існування ГК UKRAVIT ми співпрацювали з багатьма науковими інститутами країни. НДІ «Інститут здоров’я рослин» не є альтернативою державним установам. Ми й надалі ефективно співпрацюватимемо з державою, бо прагнемо, щоб наші науковці працювали в Україні на найкращому світовому устаткуванні, створювали унікальні продукти, нові проекти, знаходили цікаві рішення для аграрної галузі. Інститут здоров’я рослин — це насамперед новий стандарт якості для всього аграрного сектору країни, - підкреслює Віталій Ільченко.

Сільське господарство - відновлювана галузь, яка дасть людям майбутнього можливість виробляти практично будь-що. Саме так мислять сьогодні науковці UKRAVIT. Використовуючи галузь як сировинну базу, можна успішно працювати у сферах фармацевтики, мікробіології, біохімії, будівельних матеріалів, відновлюваної енергетики і багатьох інших.

Сьогодні НДІ «Інститут здоров’я рослин», створений ГК UKRAVIT, поки що працює у тестовому режимі, але вже готовий надавати аналітичні послуги агросектору та захищати екологію країни.

- В основі концепції науково-дослідного інституту лежить об’єднання потужної приладної бази, бази людських знань та чіткого усвідомлення нагальних потреб, – зауважує старший науковий консультант установи Володимир Маліновський. За його словами, відкриття інституту дає чудову можливість інтегруватися в міжнародну науку, співпрацювати зі світовими науково-дослідними інститутами та аналітичними лабораторіями.

Одне з першочергових завдань нової установи - розробити такі технології вирощування культур, їхнього захисту, щоб можна було отримати додатковий прибуток і забезпечити високу рентабельність агровиробництв.

- Ми не боїмося перевіряти, тестувати, аналізувати та розробляти нові діючі речовини і препарати, - пояснює керівник комерційного департаменту ГК UKRAVIT Олександр Лапа. А тому в планах компанії - відкрити філії Інституту здоров’я рослин у кожній області України і забезпечити аграріїв повним комплексом послуг: від аналізу до впровадження новітніх технологій.

 

Роман КИРЕЙ

 





Схожі новини
  • Компанія UKRAVIT продемонструвала комплексні системи захисту і живлення культур
  • Грандіозні проекти не виникають з нічого
  • Урочисте відкриття «Інституту здоров'я рослин»
  • ГК «UKRAVIT» відкриє в Черкасах унікальний Інститут
  • В Україні запрацює центр з вирощування екокультур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.