Аграрний тиждень. Україна
» » » Органічний дивограй
» » » Органічний дивограй

    Органічний дивограй


    alt Теплого вересневого дня — одного з тих, якими нас радує бабине літо, - в Києві вперше відбувся ярмарок органічної продукції «Органічний дивограй».

     

    Це свято було організоване Асоціацією виробників органічної продукції «БІОЛан Україна» разом із ТД «Органік Ера» за сприяння Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), Швейцарського аграрного інституту (SHL), Міністерства аграрної політики України, Подільської РДА у м. Київ та за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

    Проведеним заходом його організатори та учасники — підприємства, що входять до Асоціації «БІОЛан Україна», Федерації органічного руху, Асоціації «Чиста флора», а також переробники органічної продукції — продемонстрували: в Україні органічний рух впевнено набирає обертів.

    Продукцію, представлену на ярмарку, — крупи, м’ясо, молоко, овочі, фрукти, чаї, мед тощо — охоче розкуповували кияни під запальні українські пісні гурту «Троїсті музики» (м. Іллінці, Вінницька обл.). А черги біля кожної торговельної точки, навіть попри дещо підвищені ціни, вочевидь доводили поінформованість покупців та їх попит на екологічно здорову продукцію.

    Між іншим, органічне виробництво впроваджене у 141 країні світу, тож органічними методами обробляється більш ніж 30 млн. га землі. Ці дані навів директор Департаменту зовнішньоекономічного співробітництва МінАП Сергій Іващук, вітаючи учасників ярмарку.

    Україна теж все гучніше заявляє про себе як про гравця на міжнародному ринку органічної продукції. За офіційними статистичними даними Міжнародної федерації органічного руху (IFOAM), у нас зареєстровано 118 сертифікованих

     

    altорганічних господарств (для прикладу, в Австрії - 20000 фермерських господарств мають статус органічних), а загальна площа сертифікованих сільгоспугідь складає 269984 га (в Австрії - 285,5 тис. га) і відстежується тенденція до її збільшення. До речі, в Австрії вже запроваджують органічне харчування у школах.

    За оцінками Федерації органічного руху, частка українських органічних продуктів становить менш ніж 0,1% ринку всіх харчових продуктів. У грошовому вимірі ринок цих продуктів торік становив понад 1 млн. євро, тоді як світовий оцінюється у понад 40 млрд. євро. Динаміка ж зростання вітчизняного органічного ринку в 2010 році, складе понад 100%. Нині практично всі регіони країни долучилися до розвитку органічного руху. Більшість вітчизняних органічних господарств розташовані в Одеській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій областях, де вирощують зернові, олійні та бобові культури, які в переважній більшості експортуються. Наші сертифіковані органічні господарства - це різні за розміром підприємства, що мають від кількох десятків гектарів, як і в більшості країн Європи, до кількох десятків тисяч гектарів ріллі.

    На жаль, нині процес розвитку органічного ринку в Україні гальмується неприйняттям Закону «Про органічне виробництво». Та все ж значні кроки в цьому напрямку вже здійснені і проект закону зараз на розгляді у парламенті. Як запевнив присутніх помічник депутата від Партії регіонів О.І. Гук, після проведення комітетських слухань цей закон буде прийнято.

    Водночас Сергій Іващук вважає: становлення органічного виробництва в Україні та створення національної системи сертифікації органічної продукції, що буде можливим після прийняття Закону «Про органічне виробництво», - це стратегічні напрями на шляху до залучення міжнародної технічної допомоги. Вже зараз у нас здійснюються 17 проектів міжнародної технічної допомоги в аграрному секторі, з них 3 - в органічному виробництві. Один проект із питань

     

    altнавколишнього середовища реалізується за участю Федерації органічного руху спільно з представниками ООН та за підтримки Мінагрополітики, два інших - урядом Швейцарії для сприяння розвитку органічного ринку в Україні (Асоціація «БІОЛан Україна») та сертифікації органічних продуктів. Уже створена й успішно функціонує сертифікаційна компанія «Органік стандарт».

    Результатом проекту «ЕкоФінЛан Україна», який здійснювався головним чином у галузі освіти, стало впровадження спочатку в Іллінецькому аграрному коледжі, а потім ще в 7 вузах аграрного напрямку підготовки спеціалістів за фахом «Виробництво органічної продукції». Про ці та інші досягнення говорили почесні гості ярмарку — директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Мануель Еттер, заступник директора Швейцарського аграрного інституту (SHL, Цолікофен) Фріц Шнайдер, менеджер проекту «ЕкоФінЛан» Домінік Гена (Швейцарія), представник Дослідного інституту органічного сільського господарства (ФіБЛ) Тобіас Айзенрінг. Вони наголосили, що шлях, який пройшла Швейцарія від створення й до досягнення 10% світового ринку органічних продуктів, тривав більше 20 років. Україна ж має величезний потенціал для якнайшвидшого подолання цього шляху, і рушійною силою цьому є приватний сектор. Органічне виробництво в нас є також перспективним для створення робочих місць (наприклад, в Росії залучення до органічного виробництва відбувається через центри зайнятості, що виявилося дуже ефективним).

    За словами Василя Пиндуса, голови правління Асоціації «БІОЛан Україна», організатора ярмарку, подібний захід відбувся минулого року у Львові, а тепер започатковується традиція щорічного його проведення в Києві. І якщо цього року представлена продукція лише 20 підприємств із 8 областей України, серед яких три великих переробники та трейдери — «КрупДім», «Галка Карпати» та «Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів», то, зважаючи на такий доволі ажіотажний попит, організатори сподіваються на подальше розширення кола учасників.

     

    alt- Мушу визнати, що зібрати виробників в одному місці та ще й у столиці було нелегким завданням, - говорить Василь Васильович - Адже ринок органічної продукції має свою специфіку: якщо у традиційній схемі виробники самі шукають способи збуту своєї продукції, то у випадку із органічною до виробників купці самі приїжджають. Тому довелося кожного мотивувати, переконувати, чому це їм потрібен ярмарок. Я радий, що приїхали всі запрошені.

    Більшість із них – члени Асоціації «БІОЛан Україна». До речі, кількість сертифікованих земель членів асоціації у цьому році становить уже 15 тис. гектарів. Господарства, які господарюють на невеликих площах, мають відповідно і невелику товарність та обсяги виготовленої продукції, тому вони у переважній більшості сертифікуються за стандартами БІОЛан, орієнтуючись на внутрішній ринок. Основна продукція – свіжі продукти (овочі тривалого зберігання та тепличні овочі, продукція тваринництва тощо). Решта виробників сертифікують свої господарства за стандартами ЄС і частину продукції збувають теж на українському ринку. Це переважно зернові та похідні від них.

     

    Цьогорічне свято стало справжнім народним гулянням, де відбувалися майстер-класи з приготування страв із органічних продуктів, надавалися поради спеціалістів-дієтологів, пропонувалися дитячі розваги та дегустація різноманітних блюд... Все це відбувалося під запальне розважальне шоу, яке влаштували фольклорні колективи ряду господарств.

    І дуже хочеться насамкінець пригадати слова, сказані представником Мінагрополітики Сергієм Іващуком: «Становлення органічного ринку - це наше майбутнє: додаткові робочі місця, екологізація сільського господарства, вихід на міжнародні ринки. Та найголовніше - це здоров’я наших дітей».

                                                                                                                                                             

                                                  Поліна КАРДІНА                                          





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Органічний дивограй


alt Теплого вересневого дня — одного з тих, якими нас радує бабине літо, - в Києві вперше відбувся ярмарок органічної продукції «Органічний дивограй».

 

Це свято було організоване Асоціацією виробників органічної продукції «БІОЛан Україна» разом із ТД «Органік Ера» за сприяння Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), Швейцарського аграрного інституту (SHL), Міністерства аграрної політики України, Подільської РДА у м. Київ та за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

Проведеним заходом його організатори та учасники — підприємства, що входять до Асоціації «БІОЛан Україна», Федерації органічного руху, Асоціації «Чиста флора», а також переробники органічної продукції — продемонстрували: в Україні органічний рух впевнено набирає обертів.

Продукцію, представлену на ярмарку, — крупи, м’ясо, молоко, овочі, фрукти, чаї, мед тощо — охоче розкуповували кияни під запальні українські пісні гурту «Троїсті музики» (м. Іллінці, Вінницька обл.). А черги біля кожної торговельної точки, навіть попри дещо підвищені ціни, вочевидь доводили поінформованість покупців та їх попит на екологічно здорову продукцію.

Між іншим, органічне виробництво впроваджене у 141 країні світу, тож органічними методами обробляється більш ніж 30 млн. га землі. Ці дані навів директор Департаменту зовнішньоекономічного співробітництва МінАП Сергій Іващук, вітаючи учасників ярмарку.

Україна теж все гучніше заявляє про себе як про гравця на міжнародному ринку органічної продукції. За офіційними статистичними даними Міжнародної федерації органічного руху (IFOAM), у нас зареєстровано 118 сертифікованих

 

altорганічних господарств (для прикладу, в Австрії - 20000 фермерських господарств мають статус органічних), а загальна площа сертифікованих сільгоспугідь складає 269984 га (в Австрії - 285,5 тис. га) і відстежується тенденція до її збільшення. До речі, в Австрії вже запроваджують органічне харчування у школах.

За оцінками Федерації органічного руху, частка українських органічних продуктів становить менш ніж 0,1% ринку всіх харчових продуктів. У грошовому вимірі ринок цих продуктів торік становив понад 1 млн. євро, тоді як світовий оцінюється у понад 40 млрд. євро. Динаміка ж зростання вітчизняного органічного ринку в 2010 році, складе понад 100%. Нині практично всі регіони країни долучилися до розвитку органічного руху. Більшість вітчизняних органічних господарств розташовані в Одеській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій областях, де вирощують зернові, олійні та бобові культури, які в переважній більшості експортуються. Наші сертифіковані органічні господарства - це різні за розміром підприємства, що мають від кількох десятків гектарів, як і в більшості країн Європи, до кількох десятків тисяч гектарів ріллі.

На жаль, нині процес розвитку органічного ринку в Україні гальмується неприйняттям Закону «Про органічне виробництво». Та все ж значні кроки в цьому напрямку вже здійснені і проект закону зараз на розгляді у парламенті. Як запевнив присутніх помічник депутата від Партії регіонів О.І. Гук, після проведення комітетських слухань цей закон буде прийнято.

Водночас Сергій Іващук вважає: становлення органічного виробництва в Україні та створення національної системи сертифікації органічної продукції, що буде можливим після прийняття Закону «Про органічне виробництво», - це стратегічні напрями на шляху до залучення міжнародної технічної допомоги. Вже зараз у нас здійснюються 17 проектів міжнародної технічної допомоги в аграрному секторі, з них 3 - в органічному виробництві. Один проект із питань

 

altнавколишнього середовища реалізується за участю Федерації органічного руху спільно з представниками ООН та за підтримки Мінагрополітики, два інших - урядом Швейцарії для сприяння розвитку органічного ринку в Україні (Асоціація «БІОЛан Україна») та сертифікації органічних продуктів. Уже створена й успішно функціонує сертифікаційна компанія «Органік стандарт».

Результатом проекту «ЕкоФінЛан Україна», який здійснювався головним чином у галузі освіти, стало впровадження спочатку в Іллінецькому аграрному коледжі, а потім ще в 7 вузах аграрного напрямку підготовки спеціалістів за фахом «Виробництво органічної продукції». Про ці та інші досягнення говорили почесні гості ярмарку — директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Мануель Еттер, заступник директора Швейцарського аграрного інституту (SHL, Цолікофен) Фріц Шнайдер, менеджер проекту «ЕкоФінЛан» Домінік Гена (Швейцарія), представник Дослідного інституту органічного сільського господарства (ФіБЛ) Тобіас Айзенрінг. Вони наголосили, що шлях, який пройшла Швейцарія від створення й до досягнення 10% світового ринку органічних продуктів, тривав більше 20 років. Україна ж має величезний потенціал для якнайшвидшого подолання цього шляху, і рушійною силою цьому є приватний сектор. Органічне виробництво в нас є також перспективним для створення робочих місць (наприклад, в Росії залучення до органічного виробництва відбувається через центри зайнятості, що виявилося дуже ефективним).

За словами Василя Пиндуса, голови правління Асоціації «БІОЛан Україна», організатора ярмарку, подібний захід відбувся минулого року у Львові, а тепер започатковується традиція щорічного його проведення в Києві. І якщо цього року представлена продукція лише 20 підприємств із 8 областей України, серед яких три великих переробники та трейдери — «КрупДім», «Галка Карпати» та «Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів», то, зважаючи на такий доволі ажіотажний попит, організатори сподіваються на подальше розширення кола учасників.

 

alt- Мушу визнати, що зібрати виробників в одному місці та ще й у столиці було нелегким завданням, - говорить Василь Васильович - Адже ринок органічної продукції має свою специфіку: якщо у традиційній схемі виробники самі шукають способи збуту своєї продукції, то у випадку із органічною до виробників купці самі приїжджають. Тому довелося кожного мотивувати, переконувати, чому це їм потрібен ярмарок. Я радий, що приїхали всі запрошені.

Більшість із них – члени Асоціації «БІОЛан Україна». До речі, кількість сертифікованих земель членів асоціації у цьому році становить уже 15 тис. гектарів. Господарства, які господарюють на невеликих площах, мають відповідно і невелику товарність та обсяги виготовленої продукції, тому вони у переважній більшості сертифікуються за стандартами БІОЛан, орієнтуючись на внутрішній ринок. Основна продукція – свіжі продукти (овочі тривалого зберігання та тепличні овочі, продукція тваринництва тощо). Решта виробників сертифікують свої господарства за стандартами ЄС і частину продукції збувають теж на українському ринку. Це переважно зернові та похідні від них.

 

Цьогорічне свято стало справжнім народним гулянням, де відбувалися майстер-класи з приготування страв із органічних продуктів, надавалися поради спеціалістів-дієтологів, пропонувалися дитячі розваги та дегустація різноманітних блюд... Все це відбувалося під запальне розважальне шоу, яке влаштували фольклорні колективи ряду господарств.

І дуже хочеться насамкінець пригадати слова, сказані представником Мінагрополітики Сергієм Іващуком: «Становлення органічного ринку - це наше майбутнє: додаткові робочі місця, екологізація сільського господарства, вихід на міжнародні ринки. Та найголовніше - це здоров’я наших дітей».

                                                                                                                                                         

                                              Поліна КАРДІНА                                          





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.