Аграрний тиждень. Україна
» » » «УКРВИНПРОМ» КОНТРОЛЮВАТИМЕ РИНОК
» » » «УКРВИНПРОМ» КОНТРОЛЮВАТИМЕ РИНОК

    «УКРВИНПРОМ» КОНТРОЛЮВАТИМЕ РИНОК


    Розвивати в Україні якісне натуральне виноробство - така головна мета Української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром». Представники підприємств-членів цієї організації минулого тижня чергового разу зібралися, щоб вирішити найнагальніше для українських виноробів питання - знайти шляхи контролю на ринку вина і убезпечити споживачів від неякісної продукції.

     

    altКорпорація «Укрвинпром» - єдине об'єднання в галузі виноградарства і виноробства, яка системно працює над розвитком ринку виноробної продукції. В корпорації створена Центральна галузева дегустаційна комісія, діє Науково-технічна рада і постійно ведеться робота щодо захисту інтересів виноробів.

    Однією з головних проблем виноробної галузі спеціалісти вважають відсутність контролю на ринку вина. Це питання корпорація «Укрвинпром» неодноразово порушувала перед відповідними органами, проте рішення про створення контролюючої інстанції державою ще не ухвалено. Отож під час чергового засідання Української корпорації «Укрвинпром» винороби прийняли рішення - вдатися до самостійного контролю на ринку вина.

    Шляхом проведення дегустацій та лабораторних досліджень, які планує здійснювати «Укрвинпром» спільно з Міністерством аграрної політики, працівниками СБУ та податкової інспекції, намагатимуться виявляти продукцію, яка не відповідає державним стандартам і вимогам. А вже потім, після проведення досліджень вина і отримання висновків експертів, відповідні органи будуть займатися виробниками неякісної продукції.

    Ідея боротися з недобросовісними виноробами саме у такий спосіб з'явилася у керівництва «Укрвинпрому» після проведеної напередодні Великодніх свят перевірки виноробної продукції. Тоді за пропозицією Мінагрополітики корпорація взяла участь в перевірці «Кагору» - вина, яке користується найбільшим попитом у святкові дні. Якість вина досліджували під час спільної дегустації Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації «Укрвинпром» та експертної ради Центральної дегустаційної комісії Мінагрополітики. За словами генерального директора корпорації «Укрвинпром», виконавчого директора ЗАТ «Київський завод шампанських вин «Столичний» Олександра Мацька, під час проведення перевірки із роздрібної торгівлі було вилучено 18 зразків «Кагору» від різних вітчизняних виробників. Було представлено по три пляшки кожного виду вина - altдля дегустації, проведення фізико-хімічних досліджень та контрольний екземпляр. Результати перевірки вразили: майже всі представлені зразки «Кагору» були низької якості, а деякі взагалі мали нехарактерні для «Кагору» особливості. Із усіх відібраних вин жоден зразок під час дегустації не отримав середньої оцінки, а при проведенні фізико-хімічної експертизи виявилося, що вино взагалі не відповідає стандартам такої марки вина як «Кагор».

    Спеціалісти намагалися з'ясувати причину такої невідповідності і їх заключення було таким - виробниками використана непридатна для виробництва «Кагору» сировина та порушено технологічні режими. Присутність на полицях магазинів неякісного товару такого штибу експерти від виноробної галузі пояснюють відсутністю контролю ринку вина з боку держави. І вкотре наголошують на необхідності існування подібної інстанції.

    Цього разу ініціатива виноробів неголослівна, адже є конкретні результати і висновки з проведеної дегустації. Тож підприємства-члени «Укрвинпрому» вирішили діяти активніше і захищати ринок вина самостійно. Адже припускають, що через надмірну кількість неякісної виноробної продукції та фальсифікату українських виробників вина, шампанського та коньяку за вимогами і правилами Європейського Союзу можуть викреслити зі списку виноробів і заборонити випускати продукцію навіть для внутрішнього ринку України.

    - Враховуючи, що Україна знаходиться на шляху приєднання до зони вільної торгівлі, то з такою статистикою і масштабами потрапляння неякісної продукції на прилавки магазинів, а також зважаючи на широкомасштабне завоювання українського споживача іноземними імпортерами виноробної продукції, українська виноробна галузь взагалі може припинити своє існування, - попереджає Олександр Мацько. - Важливо прискорити гармонізацію українських стандартів для виноробної продукції з європейськими, оскільки незабаром вітчизняним виробникам доведеться працювати за міжнародними правилами.

    alt- Вважаю, що про підприємства, які випускають неякісний товар, потрібно розповідати споживачам через засоби масової інформації, - впевнений перший заступник генерального директора корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко. - Першим кроком виноробів буде відкриття рахунку для залучення коштів з метою закупівлі в торговельних мережах виноробної продукції задля проведення дегустації і лабораторних досліджень. «Укрвинпром» таким чином боротиметься проти недобросовісних конкурентів, які, випускаючи неякісну продукцію, дискредитують українських виноробів.

    Крім того, в найближчих планах «Укрвинпрому» - створення незалежної лабораторії. Виробники вина впевненні, що в разі членства України в ЄС, не уникнути посиленого контролю за якістю продукції і перевірки на відповідність європейським стандартам. «Раніше чи пізніше, українським виноробам потрібна буде професійна лабораторія, - запевнив колег Олександр Мацько. - За такою схемою працюють виробники у інших країнах, і якщо ми плануємо виходити на європейські ринки з конкурентоспроможною продукцією, то лабораторія вкрай необхідна».

    За попередніми розрахунками сучасна лабораторія обійдеться «Укрвинпрому» приблизно у 8 мільйонів гривень. Ймовірніше за все, лабораторія міститиметься в Києві, а єдиним невирішеним питанням залишилися лише терміни її створення.

    Про проблеми виноробної галузі минулого тижня також йшлося на засіданні Бюро Президії Української аграрної академії наук. Окрім питань наукових досліджень у царині виноградарства і виноробства, директор Національного інституту винограду і вина «Магарач» Анатолій Авідзба теж наголосив на проблемі відсутності контролю за винопродукцією, що призводить до появи у торговельній мережі неякісних вин і коньяків.

    Отож, замість того, щоб вивчати й впроваджувати у виробництво нові технології та вкладати кошти у сучасне обладнання, українські винороби змушені витрачати час і гроші на захист ринку вина від фальсифікатів.

    - Сьогодні головним завданням корпорації «Укрвинпром» залишається об'єднання всіх учасників ринку, - підкреслює Олександр Мацько. - Зрозуміло, що без загальної підтримки і єдиної позиції якісне виноробство в Україні приречене на зникнення. Нині на ринку спостерігається серйозний дефіцит сировини, при цьому на полицях магазинів - величезний вибір фальсифікованої виноробної продукції. Ми зобов'язані за таких умов консолідувати свої зусилля, щоб подолати цю ситуацію.

     

     

                                                                             Людмила ЛЕБІДЬ 





    Схожі новини
  • Українські винороби презентують свою продукцію у Парижі
  • «Ялта. Золотий грифон – 2012»
  • Чи буде коньячна «явка з повинною»?
  • Про вино і виноград
  • «УКРВИНПРОМ» КОНТРОЛЮВАТИМЕ РИНОК

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

«УКРВИНПРОМ» КОНТРОЛЮВАТИМЕ РИНОК


Розвивати в Україні якісне натуральне виноробство - така головна мета Української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром». Представники підприємств-членів цієї організації минулого тижня чергового разу зібралися, щоб вирішити найнагальніше для українських виноробів питання - знайти шляхи контролю на ринку вина і убезпечити споживачів від неякісної продукції.

 

altКорпорація «Укрвинпром» - єдине об'єднання в галузі виноградарства і виноробства, яка системно працює над розвитком ринку виноробної продукції. В корпорації створена Центральна галузева дегустаційна комісія, діє Науково-технічна рада і постійно ведеться робота щодо захисту інтересів виноробів.

Однією з головних проблем виноробної галузі спеціалісти вважають відсутність контролю на ринку вина. Це питання корпорація «Укрвинпром» неодноразово порушувала перед відповідними органами, проте рішення про створення контролюючої інстанції державою ще не ухвалено. Отож під час чергового засідання Української корпорації «Укрвинпром» винороби прийняли рішення - вдатися до самостійного контролю на ринку вина.

Шляхом проведення дегустацій та лабораторних досліджень, які планує здійснювати «Укрвинпром» спільно з Міністерством аграрної політики, працівниками СБУ та податкової інспекції, намагатимуться виявляти продукцію, яка не відповідає державним стандартам і вимогам. А вже потім, після проведення досліджень вина і отримання висновків експертів, відповідні органи будуть займатися виробниками неякісної продукції.

Ідея боротися з недобросовісними виноробами саме у такий спосіб з'явилася у керівництва «Укрвинпрому» після проведеної напередодні Великодніх свят перевірки виноробної продукції. Тоді за пропозицією Мінагрополітики корпорація взяла участь в перевірці «Кагору» - вина, яке користується найбільшим попитом у святкові дні. Якість вина досліджували під час спільної дегустації Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації «Укрвинпром» та експертної ради Центральної дегустаційної комісії Мінагрополітики. За словами генерального директора корпорації «Укрвинпром», виконавчого директора ЗАТ «Київський завод шампанських вин «Столичний» Олександра Мацька, під час проведення перевірки із роздрібної торгівлі було вилучено 18 зразків «Кагору» від різних вітчизняних виробників. Було представлено по три пляшки кожного виду вина - altдля дегустації, проведення фізико-хімічних досліджень та контрольний екземпляр. Результати перевірки вразили: майже всі представлені зразки «Кагору» були низької якості, а деякі взагалі мали нехарактерні для «Кагору» особливості. Із усіх відібраних вин жоден зразок під час дегустації не отримав середньої оцінки, а при проведенні фізико-хімічної експертизи виявилося, що вино взагалі не відповідає стандартам такої марки вина як «Кагор».

Спеціалісти намагалися з'ясувати причину такої невідповідності і їх заключення було таким - виробниками використана непридатна для виробництва «Кагору» сировина та порушено технологічні режими. Присутність на полицях магазинів неякісного товару такого штибу експерти від виноробної галузі пояснюють відсутністю контролю ринку вина з боку держави. І вкотре наголошують на необхідності існування подібної інстанції.

Цього разу ініціатива виноробів неголослівна, адже є конкретні результати і висновки з проведеної дегустації. Тож підприємства-члени «Укрвинпрому» вирішили діяти активніше і захищати ринок вина самостійно. Адже припускають, що через надмірну кількість неякісної виноробної продукції та фальсифікату українських виробників вина, шампанського та коньяку за вимогами і правилами Європейського Союзу можуть викреслити зі списку виноробів і заборонити випускати продукцію навіть для внутрішнього ринку України.

- Враховуючи, що Україна знаходиться на шляху приєднання до зони вільної торгівлі, то з такою статистикою і масштабами потрапляння неякісної продукції на прилавки магазинів, а також зважаючи на широкомасштабне завоювання українського споживача іноземними імпортерами виноробної продукції, українська виноробна галузь взагалі може припинити своє існування, - попереджає Олександр Мацько. - Важливо прискорити гармонізацію українських стандартів для виноробної продукції з європейськими, оскільки незабаром вітчизняним виробникам доведеться працювати за міжнародними правилами.

alt- Вважаю, що про підприємства, які випускають неякісний товар, потрібно розповідати споживачам через засоби масової інформації, - впевнений перший заступник генерального директора корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко. - Першим кроком виноробів буде відкриття рахунку для залучення коштів з метою закупівлі в торговельних мережах виноробної продукції задля проведення дегустації і лабораторних досліджень. «Укрвинпром» таким чином боротиметься проти недобросовісних конкурентів, які, випускаючи неякісну продукцію, дискредитують українських виноробів.

Крім того, в найближчих планах «Укрвинпрому» - створення незалежної лабораторії. Виробники вина впевненні, що в разі членства України в ЄС, не уникнути посиленого контролю за якістю продукції і перевірки на відповідність європейським стандартам. «Раніше чи пізніше, українським виноробам потрібна буде професійна лабораторія, - запевнив колег Олександр Мацько. - За такою схемою працюють виробники у інших країнах, і якщо ми плануємо виходити на європейські ринки з конкурентоспроможною продукцією, то лабораторія вкрай необхідна».

За попередніми розрахунками сучасна лабораторія обійдеться «Укрвинпрому» приблизно у 8 мільйонів гривень. Ймовірніше за все, лабораторія міститиметься в Києві, а єдиним невирішеним питанням залишилися лише терміни її створення.

Про проблеми виноробної галузі минулого тижня також йшлося на засіданні Бюро Президії Української аграрної академії наук. Окрім питань наукових досліджень у царині виноградарства і виноробства, директор Національного інституту винограду і вина «Магарач» Анатолій Авідзба теж наголосив на проблемі відсутності контролю за винопродукцією, що призводить до появи у торговельній мережі неякісних вин і коньяків.

Отож, замість того, щоб вивчати й впроваджувати у виробництво нові технології та вкладати кошти у сучасне обладнання, українські винороби змушені витрачати час і гроші на захист ринку вина від фальсифікатів.

- Сьогодні головним завданням корпорації «Укрвинпром» залишається об'єднання всіх учасників ринку, - підкреслює Олександр Мацько. - Зрозуміло, що без загальної підтримки і єдиної позиції якісне виноробство в Україні приречене на зникнення. Нині на ринку спостерігається серйозний дефіцит сировини, при цьому на полицях магазинів - величезний вибір фальсифікованої виноробної продукції. Ми зобов'язані за таких умов консолідувати свої зусилля, щоб подолати цю ситуацію.

 

 

                                                                         Людмила ЛЕБІДЬ 





Схожі новини
  • Українські винороби презентують свою продукцію у Парижі
  • «Ялта. Золотий грифон – 2012»
  • Чи буде коньячна «явка з повинною»?
  • Про вино і виноград
  • «УКРВИНПРОМ» КОНТРОЛЮВАТИМЕ РИНОК

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.