Аграрний тиждень. Україна
» » » Виставкові нотатки
» » » Виставкові нотатки

    Виставкові нотатки


    Якщо ви хоча би раз побували у міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті у Києві, то помітили: знаходячись між лінією столичного метро і житловим масивом, експоцентр доволі обмежений площами і значно поступається добре облаштованому й зеленому та затишному НК «Експоцентр України» (колишнє ВДНГ). Щоправда, МВЦ дещо сучасніший, компактний.

    Тому саме рішення провести XXIII Міжнародну агропромислову виставку «Агро - 2011» на Броварському аграрії приймали скептично, бо розуміли: експозиціям буде затісно у міських виставкових корпусах. Ще більш незручно почуватимуться тварини, яких привезуть показати генетичний потенціал України. Отже, що вдалося, а що – ні під час роботи головної аграрної виставки-ярмарку, стане предметом дискусії її організаторів. Ми ж лише нагадаємо вам основні події всеукраїнського виставкового заходу, який має і міжнародний авторитет.

    Своєрідною родзинкою «Агро-2011» став Всеукраїнський форум сільських і селищних рад, на який завітало, за даними Мінагропроду, 3000 осіб. Обговорити проблеми «Розвитоку сільських територій – основи аграрної стратегії України» з’їхались сільські та селищні голови, керівництво обласних і районних держадміністрацій, керівники громадських організацій, представники освітянських і наукових установ аграрного спрямування. Проведення форуму ініціювали Міністерство аграрної політики та продовольства України і Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад.

    Виступаючи перед присутніми, міністр агрополітики Микола Присяжнюк наголосив:

    - Органи місцевого самоврядування на селі покликані захищати інтереси майже третини населення країни. Саме тому для міністерства одним із пріоритетних напрямів є тісна співпраця з місцевими органами самоврядування, керівниками яких ви є. Я впевнений, що майбутнє країни – за сильними сільськими громадами. І ця впевненість ніколи не похитнеться.

    Міністр також переконаний, що успішно пройти етап земельного реформування неможливо без участі сільських голів і сільського депутатського корпусу. «Навіть сьогодні, коли діє мораторій на продаж землі, земля є товаром, який купують і продають, користуючись недоліками чинного законодавства. Всі ви прекрасно знаєте, що тіньовий ринок, на який змушені погоджуватись власники земельних паїв, залишає селянина і без землі, і без грошей», – підкреслив Микола Присяжнюк.

    За його словами, свавілля в обігу сільгоспземель знищує українське село й грабує селянина, щороку з карти зникає 10-15 сіл. І отже завершення земельної реформи – одне з головних питань не лише в АПК, а й в Україні. «І у Вас є можливості донести саме соціальну сутність земельної реформи, – звернувся міністр до присутніх. – Земля в межах сільської ради має залишатися власністю, джерелом доходів і благополуччя тих людей, які живуть на ввіреній їй території, сплачують податки до місцевих бюджетів, зацікавлені у розвитку свого села».

    Висловлене своїм підлеглим підтримав Прем'єр-міністр Микола Азаров, який приєднався до до форуму дещо пізніше. Він, зокрема, наголосив, що «світовий досвід доводить: відродження сільських територій неможливе без земельної реформи. При цьому найголовніше при впровадженні змін, і це завдання поставив Президент Віктор Янукович, – не обезземелити українського селянина. Так, непросто живеться людям, але спробуйте піднятися з дна. Ми повинні з вами головою думати, бо на кону не доля уряду, а доля країни. Правильність економічного курсу, який проводить країна - ось що хочуть поставити під сумнів".

    Глава уряду підкреслив, що аграрії та місцеві адміністрації мають зробити все, аби забезпечити українців продовольчими товарами вітчизняного виробництва, насамперед овочами, фруктами та м’ясом. За його словами, уряд нині проводить серйозні зміни в АПК, мета яких, перш за все, – надійне і стабільне виробництво продовольчої продукції. За результатами минулого року країні вдалося вийти на непогані показники по ряду товарів, зокрема, по м’ясу птиці. Проте, є позиції, за якими результати залишаються вкрай незадовільними.

    «Поки що нам не вдалося забезпечити приріст великої рогатої худоби і відповідної продукції тваринництва. Більша частина фруктів також завозиться до України з-за кордону. Ми вже втратили інфраструктуру по їх зберіганню та переробці, роками ніхто не займався логістикою», – наголосив Микола Азаров. Тому зусилля уряду спрямовані сьогодні на виправлення цієї ситуації. Зокрема, цьому допоможе програма будівництва овочесховищ і оптових ринків агропродукції. «Наше з вами завдання зробити так, щоб Україна була забезпечена овочами та фруктами власного виробництва. Нам потрібна ваша робота, ваші зусилля для цього. Це непроста робота, але я впевнений, що ми з вами впораємося», – заключив Прем’єр-міністр.

    У рамках форуму був підписаний Меморандум про співпрацю між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад. Документом сторони визначили основні напрями співпраці у рамках довгострокового співробітництва для забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій.

    - Головне наше завдання - комплексна державна підтримка вітчизняних аграріїв. Сьогодні Мінагропрод має чітке бачення, як надавати ефективну підтримку виробникам агропродукції. Цю підтримку слід спрямовувати на вирішення двох взаємопов’язаних завдань: створення рівно сприятливих з іншими галузями умов відтворення виробництва та забезпечення у суспільстві стабільних і доступних цін на продукти харчування, – наголосив міністр, резюмуючи зустріч.

    Заплановано спільно розробити і здійснити заходи, спрямовані на комплексний розвиток соціальної інфраструктури сільської місцевості, забезпечити захист земельних і майнових прав селян, підтримати розвиток особистих селянських і фермерських господарств, місцевого самоврядування і кооперації на селі. Серед пріоритетних завдань у сфері зайнятості сільського населення - сприяння поширенню сільського зеленого туризму та розвитку фізичної культури і спорту на селі. Важливий пункт меморандуму - формування державної політики в галузі дорадництва.

    Починаючи знайомство з експозиціями «Агро-2011», Микола Азаров і Микола Присяжнюк зупинились біля стендів Мінагропроду. Тут аграрний міністр звернув увагу керівника уряду на стратегічні напрями реформ в аграрному секторі та очікувані результати від їх реалізації у 2015 році. Одним із пріоритетів, на думку Присяжнюка, є розвиток інфраструктури АПК. Зокрема, розбудова національної мережі оптових ринків агропродукції. Він показав прем’єру електронну систему моніторингу, яка дає можливість в режимі online відслідковувати наявність об'єктів ринкової інфраструктури як на рівні регіонів, так і районів, а також макети трьох пілотних ринків. 

    Ще один блок роботи, на якому акцентує Мінагропрод - стимулювання національного виробництва овочевої продукції. Тому фахівцями міністерства і НААН України розроблена Концепція державної цільової програми розвитку овочівництва та переробної галузі до 2020 року. Її мета - нарощування виробництва якісної овочевої продукції, задоволення нею внутрішнього попиту та забезпечення експорту. На реалізацію програми, зокрема, планується витратити 3,5 млн. гривень. Це дасть поштовх розвитку галузі, сприятиме розвитку інфраструктури (оптових ринків, тепличних комплексів, сучасних плодоовочесховищ).

    Біля стенду Державної продовольчо-зернової корпорації міністр пояснив главі уряду, як працюватимуть сервісні компанії у її складі. Зокрема, механіко-технологічна станція, яка створена для проведення повного комплексу масштабних польових робіт і мінімізації втрат урожаю під час збирання. Вже нинішнього року на збиранні зернових буде задіяно 500 одиниць техніки МТС, починаючи з південних і до центральних регіонів держави. Це дозволить своєчасно зібрати понад 1 млн. т зернових і не допустити суттєвих втрат урожаю. Загалом же до 2014 року планується залучити в галузь 7,2 тис. одиниць нової зернозбиральної техніки.

    Прем'єр-міністр з цікавістю оглянув експозиції і ряду компаній, фірм, а також областей України. Про побачене він висловився так:

    - Щойно ми оглянули цю прекрасну виставку і бачимо, що український агропромисловий комплекс почав розвиватися. Він виробляє власну техніку, зберіг виробництво елітних сортів худоби", додавши, що ті плани, які має уряд стосовно розвитку вітчизняного АПК, дадуть змогу найближчим часом істотно збільшити виробництво сільгосппродукції.

    Глава уряду поінформував, що він встиг поспілкуватися з керівниками агропромислових підприємств. "Мене радує їхній ентузіазм. А раз є ентузіазм у людей, які займаються реальними справами, то уряд готовий їх підтримувати", - резюмував М. Азаров. До того ж він заявив, що ніколи не соромився брати у руки лопату і працювати на землі й закликав усіх присутніх на виставці аграріїв цінувати людей праці.

    - Я повторював і буду повторювати, що виріс у родині, яка не соромилась брати лопату в руки, і я її не соромився брати і ніколи не буду цього соромитись", - сказав прем’єр. - Сподіватись завжди потрібно на самого себе і це слід культивувати в наших людях. Простіше за все лежати на дивані й розмірковувати, простіше за все ходити на різноманітні телешоу і розповідати, як потрібно (жити - ред.). 99% всіх розповідачів у своєму житті туалету не побудували і своїми руками нічого не зробили, а я цінував, буду цінувати і вас закликаю цінувати людей праці, які вміють своєю працею потурбуватись про свої родини, про своїх дітей", - додав глава уряду.

    За 4 дні роботи в рамках «Агро - 2011» проведено дослідні польові та стендові покази роботи агротехніки, комплексів і обладнання для виробництва біопалива, проведено численні спеціалізовані конференції і семінари, майстер-класи і засідання круглих столів, відбулися перемовини вітчизняних виробників і зарубіжних партнерів. Утім, про ці події ми неодмінно розповімо вам у наступних номерах нашого тижневика.

                                                                                                   Лариса ДАВИДОВА


     





    Схожі новини
  • Перше потужне зібрання українських аграріїв
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Виставкові нотатки


Якщо ви хоча би раз побували у міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті у Києві, то помітили: знаходячись між лінією столичного метро і житловим масивом, експоцентр доволі обмежений площами і значно поступається добре облаштованому й зеленому та затишному НК «Експоцентр України» (колишнє ВДНГ). Щоправда, МВЦ дещо сучасніший, компактний.

Тому саме рішення провести XXIII Міжнародну агропромислову виставку «Агро - 2011» на Броварському аграрії приймали скептично, бо розуміли: експозиціям буде затісно у міських виставкових корпусах. Ще більш незручно почуватимуться тварини, яких привезуть показати генетичний потенціал України. Отже, що вдалося, а що – ні під час роботи головної аграрної виставки-ярмарку, стане предметом дискусії її організаторів. Ми ж лише нагадаємо вам основні події всеукраїнського виставкового заходу, який має і міжнародний авторитет.

Своєрідною родзинкою «Агро-2011» став Всеукраїнський форум сільських і селищних рад, на який завітало, за даними Мінагропроду, 3000 осіб. Обговорити проблеми «Розвитоку сільських територій – основи аграрної стратегії України» з’їхались сільські та селищні голови, керівництво обласних і районних держадміністрацій, керівники громадських організацій, представники освітянських і наукових установ аграрного спрямування. Проведення форуму ініціювали Міністерство аграрної політики та продовольства України і Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад.

Виступаючи перед присутніми, міністр агрополітики Микола Присяжнюк наголосив:

- Органи місцевого самоврядування на селі покликані захищати інтереси майже третини населення країни. Саме тому для міністерства одним із пріоритетних напрямів є тісна співпраця з місцевими органами самоврядування, керівниками яких ви є. Я впевнений, що майбутнє країни – за сильними сільськими громадами. І ця впевненість ніколи не похитнеться.

Міністр також переконаний, що успішно пройти етап земельного реформування неможливо без участі сільських голів і сільського депутатського корпусу. «Навіть сьогодні, коли діє мораторій на продаж землі, земля є товаром, який купують і продають, користуючись недоліками чинного законодавства. Всі ви прекрасно знаєте, що тіньовий ринок, на який змушені погоджуватись власники земельних паїв, залишає селянина і без землі, і без грошей», – підкреслив Микола Присяжнюк.

За його словами, свавілля в обігу сільгоспземель знищує українське село й грабує селянина, щороку з карти зникає 10-15 сіл. І отже завершення земельної реформи – одне з головних питань не лише в АПК, а й в Україні. «І у Вас є можливості донести саме соціальну сутність земельної реформи, – звернувся міністр до присутніх. – Земля в межах сільської ради має залишатися власністю, джерелом доходів і благополуччя тих людей, які живуть на ввіреній їй території, сплачують податки до місцевих бюджетів, зацікавлені у розвитку свого села».

Висловлене своїм підлеглим підтримав Прем'єр-міністр Микола Азаров, який приєднався до до форуму дещо пізніше. Він, зокрема, наголосив, що «світовий досвід доводить: відродження сільських територій неможливе без земельної реформи. При цьому найголовніше при впровадженні змін, і це завдання поставив Президент Віктор Янукович, – не обезземелити українського селянина. Так, непросто живеться людям, але спробуйте піднятися з дна. Ми повинні з вами головою думати, бо на кону не доля уряду, а доля країни. Правильність економічного курсу, який проводить країна - ось що хочуть поставити під сумнів".

Глава уряду підкреслив, що аграрії та місцеві адміністрації мають зробити все, аби забезпечити українців продовольчими товарами вітчизняного виробництва, насамперед овочами, фруктами та м’ясом. За його словами, уряд нині проводить серйозні зміни в АПК, мета яких, перш за все, – надійне і стабільне виробництво продовольчої продукції. За результатами минулого року країні вдалося вийти на непогані показники по ряду товарів, зокрема, по м’ясу птиці. Проте, є позиції, за якими результати залишаються вкрай незадовільними.

«Поки що нам не вдалося забезпечити приріст великої рогатої худоби і відповідної продукції тваринництва. Більша частина фруктів також завозиться до України з-за кордону. Ми вже втратили інфраструктуру по їх зберіганню та переробці, роками ніхто не займався логістикою», – наголосив Микола Азаров. Тому зусилля уряду спрямовані сьогодні на виправлення цієї ситуації. Зокрема, цьому допоможе програма будівництва овочесховищ і оптових ринків агропродукції. «Наше з вами завдання зробити так, щоб Україна була забезпечена овочами та фруктами власного виробництва. Нам потрібна ваша робота, ваші зусилля для цього. Це непроста робота, але я впевнений, що ми з вами впораємося», – заключив Прем’єр-міністр.

У рамках форуму був підписаний Меморандум про співпрацю між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад. Документом сторони визначили основні напрями співпраці у рамках довгострокового співробітництва для забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій.

- Головне наше завдання - комплексна державна підтримка вітчизняних аграріїв. Сьогодні Мінагропрод має чітке бачення, як надавати ефективну підтримку виробникам агропродукції. Цю підтримку слід спрямовувати на вирішення двох взаємопов’язаних завдань: створення рівно сприятливих з іншими галузями умов відтворення виробництва та забезпечення у суспільстві стабільних і доступних цін на продукти харчування, – наголосив міністр, резюмуючи зустріч.

Заплановано спільно розробити і здійснити заходи, спрямовані на комплексний розвиток соціальної інфраструктури сільської місцевості, забезпечити захист земельних і майнових прав селян, підтримати розвиток особистих селянських і фермерських господарств, місцевого самоврядування і кооперації на селі. Серед пріоритетних завдань у сфері зайнятості сільського населення - сприяння поширенню сільського зеленого туризму та розвитку фізичної культури і спорту на селі. Важливий пункт меморандуму - формування державної політики в галузі дорадництва.

Починаючи знайомство з експозиціями «Агро-2011», Микола Азаров і Микола Присяжнюк зупинились біля стендів Мінагропроду. Тут аграрний міністр звернув увагу керівника уряду на стратегічні напрями реформ в аграрному секторі та очікувані результати від їх реалізації у 2015 році. Одним із пріоритетів, на думку Присяжнюка, є розвиток інфраструктури АПК. Зокрема, розбудова національної мережі оптових ринків агропродукції. Він показав прем’єру електронну систему моніторингу, яка дає можливість в режимі online відслідковувати наявність об'єктів ринкової інфраструктури як на рівні регіонів, так і районів, а також макети трьох пілотних ринків. 

Ще один блок роботи, на якому акцентує Мінагропрод - стимулювання національного виробництва овочевої продукції. Тому фахівцями міністерства і НААН України розроблена Концепція державної цільової програми розвитку овочівництва та переробної галузі до 2020 року. Її мета - нарощування виробництва якісної овочевої продукції, задоволення нею внутрішнього попиту та забезпечення експорту. На реалізацію програми, зокрема, планується витратити 3,5 млн. гривень. Це дасть поштовх розвитку галузі, сприятиме розвитку інфраструктури (оптових ринків, тепличних комплексів, сучасних плодоовочесховищ).

Біля стенду Державної продовольчо-зернової корпорації міністр пояснив главі уряду, як працюватимуть сервісні компанії у її складі. Зокрема, механіко-технологічна станція, яка створена для проведення повного комплексу масштабних польових робіт і мінімізації втрат урожаю під час збирання. Вже нинішнього року на збиранні зернових буде задіяно 500 одиниць техніки МТС, починаючи з південних і до центральних регіонів держави. Це дозволить своєчасно зібрати понад 1 млн. т зернових і не допустити суттєвих втрат урожаю. Загалом же до 2014 року планується залучити в галузь 7,2 тис. одиниць нової зернозбиральної техніки.

Прем'єр-міністр з цікавістю оглянув експозиції і ряду компаній, фірм, а також областей України. Про побачене він висловився так:

- Щойно ми оглянули цю прекрасну виставку і бачимо, що український агропромисловий комплекс почав розвиватися. Він виробляє власну техніку, зберіг виробництво елітних сортів худоби", додавши, що ті плани, які має уряд стосовно розвитку вітчизняного АПК, дадуть змогу найближчим часом істотно збільшити виробництво сільгосппродукції.

Глава уряду поінформував, що він встиг поспілкуватися з керівниками агропромислових підприємств. "Мене радує їхній ентузіазм. А раз є ентузіазм у людей, які займаються реальними справами, то уряд готовий їх підтримувати", - резюмував М. Азаров. До того ж він заявив, що ніколи не соромився брати у руки лопату і працювати на землі й закликав усіх присутніх на виставці аграріїв цінувати людей праці.

- Я повторював і буду повторювати, що виріс у родині, яка не соромилась брати лопату в руки, і я її не соромився брати і ніколи не буду цього соромитись", - сказав прем’єр. - Сподіватись завжди потрібно на самого себе і це слід культивувати в наших людях. Простіше за все лежати на дивані й розмірковувати, простіше за все ходити на різноманітні телешоу і розповідати, як потрібно (жити - ред.). 99% всіх розповідачів у своєму житті туалету не побудували і своїми руками нічого не зробили, а я цінував, буду цінувати і вас закликаю цінувати людей праці, які вміють своєю працею потурбуватись про свої родини, про своїх дітей", - додав глава уряду.

За 4 дні роботи в рамках «Агро - 2011» проведено дослідні польові та стендові покази роботи агротехніки, комплексів і обладнання для виробництва біопалива, проведено численні спеціалізовані конференції і семінари, майстер-класи і засідання круглих столів, відбулися перемовини вітчизняних виробників і зарубіжних партнерів. Утім, про ці події ми неодмінно розповімо вам у наступних номерах нашого тижневика.

                                                                                               Лариса ДАВИДОВА


 





Схожі новини
  • Перше потужне зібрання українських аграріїв
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.