Аграрний тиждень. Україна
» » » Олександр Шевченко: «Київщина - в очікуванні весни»
» » » Олександр Шевченко: «Київщина - в очікуванні весни»

    Олександр Шевченко: «Київщина - в очікуванні весни»


    Якщо в цілому по Україні порівняно з 2011 роком індекс обсягу агровиробництва зменшився на 4,5%, то на Київщині він зріс на 9%. І аграрії області за цим показником зайняли 1 місце, за темпами росту – 4, а за обсягом виробництва на одну особу – 5 місце серед інших регіонів. Частка області в загальному виробництві валової продукції сільського господарства країни склала 6,6%.

     

    Про досягнення і плани у аграрному секторі Київщини ми попросили розповісти начальника Головного управління агропромислового розвитку КОДА Олександра Шевченка.

    - Хлібороби столичного регіону торік зібрали 3 млн. 187,7 тис. т зерна в заліковій вазі (на 187,7 тис. т більше до прогнозу на початок жнив). Це найбільший показник згідно даних статистичної звітності за всю історію Київської області, починаючи з 1913 року. Ми займаємо провідне місце в Україні за врожайністю – з кожного гектара намолочено 51,1 ц/га.

    Головне, не втратити тепер ці позиції. Тому, за попередніми даними, вся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств області під урожай 2013 р. очікується на рівні 1161,1 тис. га, або 101% до рівня 2012 року.

    Зернових плануємо посіяти на площі 636,6 тис. га, або 10 % до рівня 2012 р., ярих зернових і зернобобових - на 408 тис. гектарів.

    Станом на 1 березня 2013 р. у сільськогосподарських підприємствах засипано 31,96 тис. т насіння, або 118% до потреби. Із них на перевірку надійшло 29,78 тис. т, з яких до посівних кондицій доведено 29,3 тис. т, або 109% насіння.

    Для проведення комплексу весняно-польових робіт необхідно 25,0 тис. т дизпалива та 6,58 тис. т бензину. На 1 березня 2013 р. аграрії області вже купили 22,5 тис. т дизпалива (90% до потреби).

    - Але ж без сучасної техніки забезпечити виробничий процес неможливо…

    - Працюємо над цим. Торік, наприклад, агропідприємства купили 557 од. техніки на 193,2 млн. грн., у т.ч. - тракторів 134 од. на 59,9 млн. грн., зернозбиральних комбайнів – 28 од. на 27,5 млн. гривень. Отже, покращення в технічному плані є.

    - У області прийнято одразу кілька галузевих програм. Які результати мають аграрії від їх прийняття?

    - У галузі рослинництва діють дві програми. Згідно Програми «Зерно Київщини на 2012-2015 роки» виробництво зернових заплановано довести до 3985 тис. т, витративши при цьому близько 3,5 млрд. грн. за рахунок вітчизняних та іноземних інвестицій, власних коштів підприємств, кредитів банків, бюджетної підтримки. Реалізація Програми «Підвищення родючості ґрунтів на період 2012-2016 років» потребує 947,7 млн. грн., даючи можливість зупинити негативні процеси деградації родючості ґрунтів, стабілізувати агроекологічну ситуацію в регіоні, досягти бездефіцитного балансу вмісту поживних речовин у ґрунті та забезпечити одержання стабільних врожаїв високої якості.

    Плануємо затвердити дві нові обласні програми, а саме - «Розвиток садівництва в Київській області на період 2013-2017 років» для стабілізації і подальшого збільшення виробництва плодів і ягід та «Насіння Київщини 2013-2020», метою якої є покращення насінництва, нарощування валового виробництва зерна тощо.

    - Чи достатньо у області елеваторів, овочесховищ для збереження врожаїв?

    - За два останні роки із залученням коштів інвесторів побудовано 5 овочесховищ загальною місткістю 74,1 тис. т, 12 нових об’єктів елеваторного господарства на 300 тис. т зерна. Побудовано перший на Київщині річковий перевантажувальний термінал у с. Чирське Переяслав-Хмельницького району. Там може зберігатись 75,6 тис. т зернових, а потужність його сушарок становить 3 тис. т на добу. У найближчий час планується ввести в дію ще 1 елеватор на 76 тис. тонн.

    Введено в експлуатацію Київський обласний хлібокомбінат потужністю 250 т на добу. Це один із найуспішніших інвестиційних проектів Київщини (обсяг інвестицій - $45 млн.) А ще 300 магазинів для реалізації продукції цього хлібокомбінату дадуть можливість створити в області понад шість тисяч робочих місць і в повному обсязі забезпечити населення хлібобулочними виробами.


    -
    А що у тваринництві? Є досягнення?

    - Звісно, адже торік обсяг валової продукції галузі зріс на 9,4% (до 2011 р.) і становить 5576,5 млн. грн., побільшало поголів’я ВРХ. В усіх категоріях господарств налічується 155,9 тис. тварин, приріст склав 8,1 тис. голів (+5,5% до відповідного періоду 2011 р.), щоправда, в агропідприємствах лише на 0,1 тис. голів. Але ці показники - один із прикладів позитивного досвіду з розв’язання конкретних проблем галузі.

    Поголів’я свиней за порівняльний період збільшилося на 21,2 тис. гол. (+4,2%, на 1 січня - 529,3 тис.). В агропідприємствах - 372,5 тис. (+5,8%).

    Росте і поголів'я птиці: на 1 січня воно складає 25,5 млн. голів (+3,3 млн. до 2011 р.).

    Виробництво м’яса худоби та птиці в живій вазі в усіх категоріях господарств області досягло 299,9 тис. т (+22,1 тис. т, або +7,1 % до 2011 р.). За цими обсягами Київщина на рівні держави займає 2 місце.

    Враховуючи стабілізацію поголів’я корів, виробництво молока зросло на 9% і склало 477,9 тис. тонн. Зросла продуктивність молочного стада – надоєно 5764 кг молока на корову, що на 402 кг (+7%) більше, ніж у 2011 році.

    - А чи привабливий АПК області для інвесторів?

    - Безумовно. Так, у молочному скотарстві в 2012-му введено в дію 5 молочних комплексів, розрахованих майже на 5000 корів, а саме: в ПрАТ «Агрофорт», ПОСП «Дніпро» Кагарлицького району, ТОВ «Острійківське» Білоцерківського, ТОВ «Аграрний Інвестиційний Союз» Таращанського та ТДВ «Терезине» Білоцерківського району. Запрацювала і молочна ферма на 500 корів у ПСП «Шевченківське» Києво-Святошинського району.

    Не без допомоги інвесторів реконструйовано корівники, розраховані на утримання більш ніж 5000 голів у Сквирському, Ставищенському, Макарівському, Баришівському, Таращанському, Володарському та Яготинському районах.

    Ще один інвестпроект - найпотужніший серед проектів у свинарстві - теж введено в дію саме на Київщині. Це вже шостий свинокомплекс ТОВ СП «Нива Переяславщини» в Баришівському районі на 30000 голів свиней. Вартість проекту - близько 100 млн. гривень.

    Найважливішими кроками стабілізації та подальшого нарощення поголів'я худоби і птиці в області ми вважаємо будівництво нових комплексів і реконструкцію тих тваринницьких приміщень, що пустують, впровадження інвестиційних проектів у тваринництві. Тому в 2013-му плануємо розпочати в регіоні будівництво шести комплексів із виробництва молока сумарною чисельністю 6500 голів та трьох корівників на 1000 голів. А ще запланували реконструювати 9 корівників на 2500 голів.

    - Без фінансової допомоги аграріям важко виживати. Чи вдалося торік допомогти їм грошима обласного бюджету?

    - Так. Аграрії отримали торік з обласного бюджету 8983,6 тис. гривень. І це на 91% більше у порівнянні з 2011 роком. Кошти були спрямовані, перш за все, для надання кредитів на придбання, купівлю та газифікацію житла згідно Київської обласної програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» (1039,0 тис. грн.), виконання заходів Програми охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів Київської області на період до 2016 року (7944,6 тис. грн.).

    Окрім цього, підприємствам агросектору вдалося залучити 440,2 млн. грн. кредитів (+34% до аналогічного періоду 2011 р.), у т.ч. одержано 267,4 млн. грн. короткострокових, 102,9 млн. середньострокових і 69,9 млн. грн. довгострокових кредитів.

    - На Вашу думку, які першочергові питання потребують вирішення цього року?

    - Одна з найсерйозніших проблем - недостатній рівень забезпечення агровиробництва та соціальної сфери села кваліфікованими кадрами. Не повертається поки що молодь на село. Та й міські жителі не поспішають на роботу в агросектор… Проблема? Так!

    На часі, і про це говориться на всіх рівнях, - створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Створення невеликих сімейних ферм теж залишається пріоритетним. Тому необхідно затвердити державну програму підтримки розвитку таких ферм.

    Не знімається з нашого порядку денного і тема відродження та розвитку сільських територій, зокрема Іванківського та Поліського районів.

                                                              Спілкувалсь Вікторія ЛЯХОВЕЦЬ

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • Державну підтримку садівництва гальмує недосконале законодавство
  • Тваринникам відшкодовуватимуть вартість будівництва ферм
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Україна: в Полтавській області йде підготовка до збирання 503 тис. га ранніх зернових
  • Україна: у Херсонській області загинуло 7,5% озимих

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Олександр Шевченко: «Київщина - в очікуванні весни»


Якщо в цілому по Україні порівняно з 2011 роком індекс обсягу агровиробництва зменшився на 4,5%, то на Київщині він зріс на 9%. І аграрії області за цим показником зайняли 1 місце, за темпами росту – 4, а за обсягом виробництва на одну особу – 5 місце серед інших регіонів. Частка області в загальному виробництві валової продукції сільського господарства країни склала 6,6%.

 

Про досягнення і плани у аграрному секторі Київщини ми попросили розповісти начальника Головного управління агропромислового розвитку КОДА Олександра Шевченка.

- Хлібороби столичного регіону торік зібрали 3 млн. 187,7 тис. т зерна в заліковій вазі (на 187,7 тис. т більше до прогнозу на початок жнив). Це найбільший показник згідно даних статистичної звітності за всю історію Київської області, починаючи з 1913 року. Ми займаємо провідне місце в Україні за врожайністю – з кожного гектара намолочено 51,1 ц/га.

Головне, не втратити тепер ці позиції. Тому, за попередніми даними, вся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств області під урожай 2013 р. очікується на рівні 1161,1 тис. га, або 101% до рівня 2012 року.

Зернових плануємо посіяти на площі 636,6 тис. га, або 10 % до рівня 2012 р., ярих зернових і зернобобових - на 408 тис. гектарів.

Станом на 1 березня 2013 р. у сільськогосподарських підприємствах засипано 31,96 тис. т насіння, або 118% до потреби. Із них на перевірку надійшло 29,78 тис. т, з яких до посівних кондицій доведено 29,3 тис. т, або 109% насіння.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт необхідно 25,0 тис. т дизпалива та 6,58 тис. т бензину. На 1 березня 2013 р. аграрії області вже купили 22,5 тис. т дизпалива (90% до потреби).

- Але ж без сучасної техніки забезпечити виробничий процес неможливо…

- Працюємо над цим. Торік, наприклад, агропідприємства купили 557 од. техніки на 193,2 млн. грн., у т.ч. - тракторів 134 од. на 59,9 млн. грн., зернозбиральних комбайнів – 28 од. на 27,5 млн. гривень. Отже, покращення в технічному плані є.

- У області прийнято одразу кілька галузевих програм. Які результати мають аграрії від їх прийняття?

- У галузі рослинництва діють дві програми. Згідно Програми «Зерно Київщини на 2012-2015 роки» виробництво зернових заплановано довести до 3985 тис. т, витративши при цьому близько 3,5 млрд. грн. за рахунок вітчизняних та іноземних інвестицій, власних коштів підприємств, кредитів банків, бюджетної підтримки. Реалізація Програми «Підвищення родючості ґрунтів на період 2012-2016 років» потребує 947,7 млн. грн., даючи можливість зупинити негативні процеси деградації родючості ґрунтів, стабілізувати агроекологічну ситуацію в регіоні, досягти бездефіцитного балансу вмісту поживних речовин у ґрунті та забезпечити одержання стабільних врожаїв високої якості.

Плануємо затвердити дві нові обласні програми, а саме - «Розвиток садівництва в Київській області на період 2013-2017 років» для стабілізації і подальшого збільшення виробництва плодів і ягід та «Насіння Київщини 2013-2020», метою якої є покращення насінництва, нарощування валового виробництва зерна тощо.

- Чи достатньо у області елеваторів, овочесховищ для збереження врожаїв?

- За два останні роки із залученням коштів інвесторів побудовано 5 овочесховищ загальною місткістю 74,1 тис. т, 12 нових об’єктів елеваторного господарства на 300 тис. т зерна. Побудовано перший на Київщині річковий перевантажувальний термінал у с. Чирське Переяслав-Хмельницького району. Там може зберігатись 75,6 тис. т зернових, а потужність його сушарок становить 3 тис. т на добу. У найближчий час планується ввести в дію ще 1 елеватор на 76 тис. тонн.

Введено в експлуатацію Київський обласний хлібокомбінат потужністю 250 т на добу. Це один із найуспішніших інвестиційних проектів Київщини (обсяг інвестицій - $45 млн.) А ще 300 магазинів для реалізації продукції цього хлібокомбінату дадуть можливість створити в області понад шість тисяч робочих місць і в повному обсязі забезпечити населення хлібобулочними виробами.


-
А що у тваринництві? Є досягнення?

- Звісно, адже торік обсяг валової продукції галузі зріс на 9,4% (до 2011 р.) і становить 5576,5 млн. грн., побільшало поголів’я ВРХ. В усіх категоріях господарств налічується 155,9 тис. тварин, приріст склав 8,1 тис. голів (+5,5% до відповідного періоду 2011 р.), щоправда, в агропідприємствах лише на 0,1 тис. голів. Але ці показники - один із прикладів позитивного досвіду з розв’язання конкретних проблем галузі.

Поголів’я свиней за порівняльний період збільшилося на 21,2 тис. гол. (+4,2%, на 1 січня - 529,3 тис.). В агропідприємствах - 372,5 тис. (+5,8%).

Росте і поголів'я птиці: на 1 січня воно складає 25,5 млн. голів (+3,3 млн. до 2011 р.).

Виробництво м’яса худоби та птиці в живій вазі в усіх категоріях господарств області досягло 299,9 тис. т (+22,1 тис. т, або +7,1 % до 2011 р.). За цими обсягами Київщина на рівні держави займає 2 місце.

Враховуючи стабілізацію поголів’я корів, виробництво молока зросло на 9% і склало 477,9 тис. тонн. Зросла продуктивність молочного стада – надоєно 5764 кг молока на корову, що на 402 кг (+7%) більше, ніж у 2011 році.

- А чи привабливий АПК області для інвесторів?

- Безумовно. Так, у молочному скотарстві в 2012-му введено в дію 5 молочних комплексів, розрахованих майже на 5000 корів, а саме: в ПрАТ «Агрофорт», ПОСП «Дніпро» Кагарлицького району, ТОВ «Острійківське» Білоцерківського, ТОВ «Аграрний Інвестиційний Союз» Таращанського та ТДВ «Терезине» Білоцерківського району. Запрацювала і молочна ферма на 500 корів у ПСП «Шевченківське» Києво-Святошинського району.

Не без допомоги інвесторів реконструйовано корівники, розраховані на утримання більш ніж 5000 голів у Сквирському, Ставищенському, Макарівському, Баришівському, Таращанському, Володарському та Яготинському районах.

Ще один інвестпроект - найпотужніший серед проектів у свинарстві - теж введено в дію саме на Київщині. Це вже шостий свинокомплекс ТОВ СП «Нива Переяславщини» в Баришівському районі на 30000 голів свиней. Вартість проекту - близько 100 млн. гривень.

Найважливішими кроками стабілізації та подальшого нарощення поголів'я худоби і птиці в області ми вважаємо будівництво нових комплексів і реконструкцію тих тваринницьких приміщень, що пустують, впровадження інвестиційних проектів у тваринництві. Тому в 2013-му плануємо розпочати в регіоні будівництво шести комплексів із виробництва молока сумарною чисельністю 6500 голів та трьох корівників на 1000 голів. А ще запланували реконструювати 9 корівників на 2500 голів.

- Без фінансової допомоги аграріям важко виживати. Чи вдалося торік допомогти їм грошима обласного бюджету?

- Так. Аграрії отримали торік з обласного бюджету 8983,6 тис. гривень. І це на 91% більше у порівнянні з 2011 роком. Кошти були спрямовані, перш за все, для надання кредитів на придбання, купівлю та газифікацію житла згідно Київської обласної програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» (1039,0 тис. грн.), виконання заходів Програми охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів Київської області на період до 2016 року (7944,6 тис. грн.).

Окрім цього, підприємствам агросектору вдалося залучити 440,2 млн. грн. кредитів (+34% до аналогічного періоду 2011 р.), у т.ч. одержано 267,4 млн. грн. короткострокових, 102,9 млн. середньострокових і 69,9 млн. грн. довгострокових кредитів.

- На Вашу думку, які першочергові питання потребують вирішення цього року?

- Одна з найсерйозніших проблем - недостатній рівень забезпечення агровиробництва та соціальної сфери села кваліфікованими кадрами. Не повертається поки що молодь на село. Та й міські жителі не поспішають на роботу в агросектор… Проблема? Так!

На часі, і про це говориться на всіх рівнях, - створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Створення невеликих сімейних ферм теж залишається пріоритетним. Тому необхідно затвердити державну програму підтримки розвитку таких ферм.

Не знімається з нашого порядку денного і тема відродження та розвитку сільських територій, зокрема Іванківського та Поліського районів.

                                                          Спілкувалсь Вікторія ЛЯХОВЕЦЬ

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • Державну підтримку садівництва гальмує недосконале законодавство
  • Тваринникам відшкодовуватимуть вартість будівництва ферм
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Україна: в Полтавській області йде підготовка до збирання 503 тис. га ранніх зернових
  • Україна: у Херсонській області загинуло 7,5% озимих

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.