Аграрний тиждень. Україна
» » Ярі пшениця та ячмінь: стан і перспективи ринку
» » Ярі пшениця та ячмінь: стан і перспективи ринку

    Ярі пшениця та ячмінь: стан і перспективи ринку


    Світове виробництво

    Виробництво ярої пшениці та ячменю зосереджено в основних регіонах - США, Канада, Австралія та Океанія, Європейський Союз, СНД, Азія. В одних регіонах ці культури використовують для пересіву озимих, які не загинули після зими, в інших, де м’який клімат, замість озимої пшениці сіють яру.

    Отже, про кожний регіон по порядку.

    США. В цій країні більшу частину посівних площ займає пшениця озима, проте близько 25% відводиться під яру.

    Таблиця 1. Основні показники виробництва ярої пшениці в США

    Клас зерна та сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    Пшениця, всього

    2011/12

    18,5

    54,4

    2,9

    2012/13

    19,8

    61,7

    3,1

    2013/14

    18,3

    58,0

    3,2

    Hard red spring (жорстка червона яра)

    2011/12

    4,6

    10,8

    2,4

    2012/13

    4,6

    13,7

    3,0

    2013/14

    4,3

    13,3

    3,1

    Дурум (твердий сорт пшениці)

    2011/12

    0,5

    1,4

    2,6

    2012/13

    0,9

    2,3

    2,6

    2013/14

    0,6

    1,7

    2,9

    Джерело: USDA

    Хоча посівна площа під ярою пшеницею постійно скорочується, проте за рахунок зростання урожайності виробництво останні два роки тримається на запланованому рівні - близько 13 млн тонн.

    Стосовно ярого ячменю, то слід відмітити, що його культивують у західних та центральних штатах. Близько 95% усього вирощеного ячменю в США є ярим, бо в цій країні майже відсутні зимостійкі сорти ячменю.

    Таблиця 2. Основні показники виробництва ярого ячменю в США

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, тис. га

    Виробництво, тис. т

    Урожайність, т/га

    2011/2012

    860,7

    3222,4

    3,7

    2012/2013

    1247,4

    4556,2

    3,7

    2013/2014

    1153,3

    4448,9

    3,9

    Джерело: USDA

    Культивування ярого ячменю призводить до можливості планувати обсяги виробництва, які необхідні для забезпечення тваринництва та переробної галузі.

    Канада. Основною зерновою культурою тут є пшениця, більшість якої - яра. Це спричинено географічним розташуванням і природно-кліматичними умовами країни. Канадська яра пшениця користується високим попитом у країн-імпортерів. А це дозволяє канадським виробникам збільшувати посівні площі під культурою.

    Таблиця 3. Основні показники виробництва ярої пшениці в Канаді

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/12

    8,6

    25,3

    3,0

    2012/13

    9,5

    27,2

    2,9

    2013/14

    10,3

    33,2

    3,2

    Джерело: AAF Canada

     

    Майже весь урожай ячменю в Канаді - з ярих сортів. Хоча посівна площа в сезоні 2013/14 була скорегована в бік зменшення, проте це дозволило зібрати урожай, що на 17,5% перевищує минулорічний за рахунок зростання виходу продукції з 1 га площі.

    Таблиця 4. Основні показники виробництва ярого ячменю в Канаді

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/12

    2,4

    7,9

    2,3

    2012/13

    2,8

    8,0

    2,9

    2013/14

    2,6

    9,4

    3,7

    Джерело: AAF Canada

    Європейський Союз. У цьому регіоні більшість посівних площ відводиться під озиму пшеницю. Ярою ж засівають близько 10% ріллі. За останні три роки зібрана площа ярої пшениці в ЄС є практично незмінною. А за рахунок зростання урожайності європейським виробникам вдається нарощувати обсяги валового збору.

    Таблиця 5. Основні показники виробництва ярої пшениці в ЄС

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/12

    2,6

    13,8

    5,3

    2012/13

    2,6

    13,4

    5,2

    2013/14

    2,6

    14,3

    5,5

    Джерело: EuroStat

     

    Як і в ситуації з пшеницею, ЄС чітко контролює посівні площі й під ярим ячменем, посівна якого площа складає близько 3 млн гектарів. Зростання виробництва забезпечується зростанням урожайності. Навіть у 2012/13 МР, коли в основних регіонах виробництва було зниження обсягів урожаю, в ЄС отримано на 0,7 млн т більше, ніж у сезоні 2011/12.

    Таблиця 6. Основні показники виробництва ярого ячменю в ЄС

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/2012

    3,0

    13,0

    4,3

    2012/2013

    3,1

    13,7

    4,4

    2013/2014

    3,1

    15,0

    4,8

    Джерело: EuroStat

    Океанія.Тут найбільшим виробником пшениці та ячменю є Австралія. Також варто зазначити, що за рахунок природно-кліматичних умов, які склалися в цій частині світу, вирощуються ярі культури, як озимі (посівна кампанія відбувається наприкінці літа поточного року, а збирання урожаю проходить в середині літа наступного року).

    Таблиця 7. Основні показники виробництва ярої пшениці в Океанії

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/2012

    14,0

    30,9

    2,2

    2012/2013

    12,9

    22,9

    1,8

    2013/2014

    13,6

    26,9

    2,0

    Джерело: USDA

     

    Через постійну зміну кількості вологи в ґрунті та велику кількість хвороб урожайність австралійської пшениці завжди на доволі низькому рівні.

    Ячмінь в Океанії вирощується також ярий. Проте, його виробництво пов’язане з ризиками, що описані вище для пшениці.

    Таблиця 8. Основні показники виробництва ярого ячменю в Океанії

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/2012

    3,8

    8,6

    2,3

    2012/2013

    3,7

    7,9

    2,1

    2013/2014

    3,9

    9,0

    2,3

    Джерело: USDA

    Китай. Ця країна є найбільшим споживачем пшениці у світі. Тому і виробництво її тут стоїть на першому місці. Яра пшениця у структурі посівних площ займає трохи більше 20%. В основному її вирощують на півдні країни. Розмір площі майже не змінюється і становить 5,8 млн гектарів.

    Таблиця 9. Основні показники виробництва ярої пшениці в Китаї

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/2012

    5,8

    28,2

    4,8

    2012/2013

    5,8

    29,0

    5,0

    2013/2014

    5,8

    29,3

    5,1

    Джерело: USDA

     

    Проте, що стосується ячменю, то КНР практично його не вирощує. Більшість посівів сконцентрована на півдні. В основному сектор виробництва кормів зосереджений на використанні кукурудзи та продукції переробки сої, а ячмінь вирощується на незначних площах.

    Таблиця 10. Основні показники виробництва ярого ячменю в Китаї

    Сезон виробництва

    Зібрана площа, млн га

    Виробництво, млн т

    Урожайність, т/га

    2011/2012

    0,6

    2,3

    3,7

    2012/2013

    0,6

    2,4

    3,7

    2013/2014

    0,6

    2,3

    3,7

    Джерело: USDA

    Виробництво ярої пшениці в Україні

    В середньому, за три останні роки, найбільші посівні площі ярої пшениці були зосередженні в Тернопільській, Львівській, Київській, Вінницькій та Житомирській областях. Їхня частка у структурі посівних площ складає 48,2%. Проте слід відмітити, що площі, на яких культивується яра пшениця, постійно скорочуються, адже більшість виробників віддають перевагу кукурудзі та соняшнику через вищу прибутковість (як показав поточний сезон, це не завжди виправдано).

    Таблиця 11. Посівні площі ярої пшениці в розрізі областей, тис. га

    Область

    2011 р.

    2012 р.

    2013 р.

    Темп зростання посівних площ у 2013/2011 рр., %

    Тернопільська

    41,4

    34,2

    21,6

    -47,8

    Львівська

    26,7

    21,3

    18,6

    -30,3

    Київська

    30,3

    21,1

    11,2

    -63,0

    Вінницька

    25,7

    17,6

    10,5

    -59,1

    Житомирська

    23,8

    17,8

    11,4

    -52,1

    Хмельницька

    18,5

    17,6

    10,8

    -41,6

    Волинська

    13,4

    10,7

    10,2

    -23,9

    Рівненська

    13,4

    12,4

    8,6

    -35,8

    Чернігівська

    18,2

    8,9

    4,9

    -73,1

    Сумська

    16,1

    7,8

    4,8

    -70,2

    Інші

    56,9

    69,3

    47,5

    -16,5

    Всього

    284,4

    238,7

    160,1

    -43,7

    Джерело: Державний комітет статистики України

    Найбільше посівні площі скоротились у Чернігівській та Сумській областях, а саме на 73,1 та 70,2% відповідно. Всього ж по Україні посівні площі ярої пшениці торік складали 160,1 тис. га, що на 43,7% нижче показника 2011 року.

    Що стосується валового збору, то слід відмітити: у 2013 р. було зібрано 825,4 тис. т зерна, що на 15,6% менше, ніж у 2011-му. Позитивним значенням приросту валового збору можуть похвалитися з основних виробників лише Вінниччина (+14,1%), Харківщина (+44,6%) та Сумщина (+17,2%). Тут зростання виробництва ярої пшениці відбулося за рахунок додержання технологій виробництва, використання якісного посівного матеріалу та сприятливих природно-кліматичних умов. Усе це посприяло зростанню урожайності, що й послужило росту виробництва.

    Рис. 1. Структура виробництва ярої пшениці в Україні у 2013р.

    Джерело: Державний комітет статистики України

    Проте в більшості регіонів спостерігається негативна тенденція щодо росту валових зборів. І навіть зростання урожайності не забезпечує позитивного росту виробництва пшениці. Найбільше падіння виробництва зафіксовано у Волинській області (-40,0%). В середньому скорочення валового збору ярої пшениці в основних регіонах вирощування у 2013 р., у порівнянні з 2011 р., склало -18,6% (без урахування областей з позитивним приростом виробництва).

    Виробництво ярого ячменю в Україні

    У 2013 р. посівні площі ярого ячменю в Україні складали 2291,7 тис. га, що на 16,2% менше, ніж у 2012 році. Основні регіони, що культивують ярий ячмінь, - центральні та південні області країни. На їхню частку торік припало 67,7% усіх посівів, а в середньому за три роки цей показник склав 66,8%.

    Стосовно динаміки змін посівних площ слід відмітити, що спостерігається негативна тенденція (хоча не такими швидкими темпами, як із посівами ярої пшениці). Однак є декілька областей, в яких аграрії у 2013 р. під ярий ячмінь відвели більші посівні площі, ніж у 2011 р., а саме: Кіровоградська (+16,7%), Одеська (+15,5%), Херсонська (+11,6%). Також варто відзначити, що найбільший приріст площі, яка зросла у 2,3 рази, зафіксований на Луганщині.

    Таблиця 12. Посівні площі ярого ячменю в розрізі областей, тис. га

    Область

    2011 р.

    2012 р.

    2013 р.

    Темп зростання посівних площ у 2013/2011 рр., %

    Дніпропетровська

    248,7

    262,7

    212,6

    -14,5

    Донецька

    195,1

    196,5

    193,8

    -0,7

    Харківська

    209

    196,4

    189,3

    -9,4

    Запорізька

    193,4

    235,8

    188,7

    -2,4

    Херсонська

    163,1

    238,8

    182

    11,6

    Одеська

    128,1

    183,1

    147,9

    15,5

    Полтавська

    174,6

    152,1

    127,3

    -27,1

    Миколаївська

    128,1

    215,7

    123,5

    -3,6

    Кіровоградська

    80,4

    113,3

    93,8

    16,7

    Вінницька

    121,9

    112,6

    91,9

    -24,6

    Інші

    960,5

    826,7

    740,9

    -22,9

    Всього

    2602,9

    2733,7

    2291,7

    -12,0

    Джерело: Державний комітет статистики України

    Однак це зростання нівелюється на фоні динаміки інших регіонів. Найбільше посівні площі були скореговані в бік зменшення у Полтавській (-27,1%), Вінницькій (-24,6%) та Дніпропетровській (-14,5%). У центральних областях більшість виробників агропродукції переключається на вирощування кукурудзи та олійних культур, а в південній частині країні - на вирощування більш посухостійких культур, що зумовлює скорочення площ під ярим ячменем.

    Торік валовий збір ярого ячменю зменшився, у порівнянні з минулим, на 3,8% і склав 5615,8 тис. тонн. Основні виробники сконцентровані в центральних і південних областях. На частку перших десяти областей припадає 63,7% всього валового збору. Серед найбільших областей-виробників позитивним приростом обсягу врожаю за останні три роки можуть похвалитися лише аграрії Одеської області, де виробництво зросло на 18,1%. В усіх інших областях постійно скорочуються обсяги врожаю. В середньому за три роки зниження виробництва в основних регіонах склало 12,1%. Найбільше падіння валового збору зафіксовано на Херсонщині, де сільгосппідприємства зібрали 285,7 тис. т (на 35,4% менше, ніж у 2011 р.). На Полтавщині зниження виробництва склало 17,0% – 334,8 тис. т, аграрії Вінницької області торік отримали 329,9 тис. т, що на 14,6% менше, ніж два роки тому.


    Джерело: Державний комітет статистики України

    Цінова ситуація на ринку пшениці

    Після озвученого прогнозу в квітні Міністерством сільського господарства США (USDA), ціни в світі, включаючи Україну, почали стрімко знижуватися. Якщо ще в березні 2012/13 МР ціни на продовольчу пшеницю складали вище 2000 грн/т на умовах поставки франко-елеватор, то вже у червні вони «скотилися» до 1600-1700 грн/т на тих же умовах поставки.


    Починаючи з жовтня 2013 р., ціни на пшеницю 2-го класу почали зростати, і вже в кінці грудня середня ціна складала 1700-1730 грн/т франко-елеватор. І хоча вона вже вища цінового рівня сезону 2011/12, проте це ще не рівень 2012/13 МР. Минулого сезону зростання цін на внутрішньому ринку було продиктовано неврожаєм в основних країнах-виробниках пшениці.

    Більшість експертів сходяться на думці, що, реально, ціна до кінця маркетингового року «відіграє» тільки 60-70% від рівня минулого сезону, тобто зможе дістатися рівня 1900 грн/т.


    Цінова динаміка ринку пшениці 3-го класу практично повністю відтворює динаміку на ринку зерна 2-го класу з невеликим відставанням у ціні, яке зазвичай складає близько 50 гривень. Нині актуальна ціна на даний клас зерна знаходиться у межах 1700-1750 грн/т франко-елеватор.


    Ціна на ринку фуражної пшениці, за прогнозами експертів, вийде на своє пікове значення в лютому - березні. Рівень цін у цей час може скласти 1700-1750 грн/т, але ніяк не 1800 грн/т, на що сподівається більшість продавців. Ціна у 1800-1900 грн/т можлива тільки у разі поставок в порти. Після пікового періоду ціни, скоріш за все, будуть знижуватися, хоча є ймовірність, що максимальні ціни збережуться ще протягом квітня.

    Цінова ситуація на ринку ячменю

    Ціни на ячмінь з середини квітня 2013 р. стрімко почали знижуватися під впливом світових тенденцій, бо очікувався рекордний врожай, що і спричинило обвал цін (хоча, як вище було написано, врожай ярого ячменю в Україні знизився).


    Хоча ринок пшениці та ячменю пов’язані (зростання ціни на одному ринку тягне за собою зростання ціни на іншому), та за умови, що на ринку пшениці стійке зростання цін почалося в жовтні, на ринку ячменю воно розпочалося тільки з початком грудня. Більшість операторів заявили, що на ринку суттєво скоротилась кількість пропозицій ячменю, що й змусило їх переглянути ціни у бік збільшення. Нині актуальна закупівельна ціна на ячмінь фіксується в межах 1600-1650 грн/т франко-елеватор. Частина експертів заявляє, що ринок ячменю майже повністю вичерпав себе, тому сподіватися на подальше зростання цін марно. Можливо, що до березня - квітня ціна на ячмінь зросте до рівня в 1700 грн/т.

    За прогнозами, у 2014 р. урожай зернових та олійних культур буде трохи нижчим від нинішнього. По-перше, недосів озимими запланованих площ склав близько 5%. По-друге, відсутність сніжного покрову призведе до загибелі певної частини озимини. За різними даними, цей показник складе від 3 до 10% загальної площі посіву озимих. По-третє, за даними профільного міністерства, площу під ярими культурами планують збільшити до 8,7 млн гектарів. Виходячи з цього, можна спрогнозувати, що ціни на сільгоспкультури почнуть відновлюватися.

    Підводячи підсумок, варто відмітити: більшість виробників агропродукції нині на роздоріжжі з приводу того, що сіяти весною. Кукурудза, що була №1 по прибутковості в минулому сезоні, в поточному стала проблемою №1, хоча завдяки осіннім дощам ціни на неї трохи зросли. Соняшник, хоч і є прибутковою культурою, та не хоче рости будь-де. Тож частина виробників розглядає як альтернативу сою, але більшість фермерів не знайомі з основними агротехнічними заходами її вирощування. В південних регіонах аграрії почали вирощувати сорго.

    Ось тут у нагоді й можуть стати ярі зернові, а саме пшениця та ячмінь, як гідна альтернатива кукурудзі та соняшнику. Бо в останні роки Україна по урожайності зернових вже вийшла на середні світові показники (цей показник по пшениці в світі складає 3,2 т/га, а в Україні - 3,4 т/га), що дозволяє отримувати непогані результати, але не за нинішніх цін. Хоча, як було зазначено вище, ціни у наступному сезоні, скоріше за все, почнуть відновлювати своє зростання. Звісно, якщо прогноз про невелике зниження урожаю буде правдивим. Це повинно підвищити інтерес виробників до виробництва ярої пшениці та ячменю, а постійна співпраця України з Китаєм цьому лише сприятиме.


    Олексій ТАРТАКОВСЬКИЙ


    Схожі новини
  • Прогноз світового виробництва пшениці підвищено на більш як 5 млн тонн
  • Аграрії українського степу знову вирішили ризикнути
  • У 2013 році прогнозується розширення посівів пшениці.
  • Експерти знизили прогноз з виробництва зерна в Україну
  • На Луганщині практично завершено весняну посівну

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.