Аграрний тиждень. Україна
» » » Зберігання та логістика: правильний вибір
» » » Зберігання та логістика: правильний вибір

    Зберігання та логістика: правильний вибір


    Інформацію для ведення та розвитку аграрного зернового бізнесу, можливість ознайомитися з новими технологіями і розібратися в тонкощах вибору обладнання отримали учасники конференції «Зберігання, транспортування і логістика зерна», організованої консалтинговою компанією «АгроІнсайтекс».

    Організатори зазначають, що на конференції зібрали всіх учасників процесу: аграріїв, які знають, що саме їм потрібно для ефективної роботи, виробників техніки й обладнання, науковців. Усі вони під час роботи форуму й обмінялися практичними і теоретичними знаннями, дізналися про нові технології і підвищення рентабельності за рахунок якісного зберігання і ефективної логістики зернопродуктів. «Сільгоспвиробники знають, що виростити та зібрати гарний врожай – це лише половина успіху, - наголошує генеральний директор компанії «АгроІнсайтекс» Ольга Кулакова. – Необхідно ще зберегти врожай так, щоб не втратити якість зерна впродовж тривалого часу».

    У кожного підприємства, де вирощують зернові, з’являються питання щодо очистки, сушіння, зберігання та транспортування зерна. Щоправда, і підхід у господарств до цього різний: хтось зводить потужний елеваторний комплекс, інші зупиняють свій вибір на мобільних елеваторах, а декотрі – продають зерно відразу з поля. За даними операторів ринку, в Україні налічується 730 елеваторів. Утім, за словами аналітика зернового ринку Андрія Купченка, жодна область країни не забезпечена потрібною кількістю сертифікованих ємностей і зерносховищ. Торік, скажімо, лише Крим, Одеса і Миколаїв не мали проблем зі зберіганням і перевалкою зерна, але це за рахунок портових елеваторів.

    Елеваторний бізнес «під ключ»

    Інша статистика свідчить: виробники зерна та олійних культур надають перевагу європейським брендам. «Сьогодні на ринку маємо великий вибір техніки, тож аграріям важко визначитись із виробником і бути впевненими в якості обладнання, - зазначає директор з маркетингу компанії Riela Ukraine Юрій Литвишко. – Уникати потрібно виробників, які продають устаткування зі 20% знижкою від ринкової вартості. Низька ціна може свідчити про відсутність усього переліку необхідного обладнання для роботи або ж відсутність сервісного обслуговування. Також не радимо брати техніку від різних виробників, бо відразу виникає питання: хто буде обслуговувати таке різнопланове обладнання і хто візьме на себе відповідальність у разі поломки?»

    А от у компанії «Югелеватор» (//td-ugelevator.com/) не наполягають, щобусе обладнання було виключно від одного виробника. «Сьогодні наше підприємство пропонує комплексне рішення – від розробки передпроектної документації і до якісного сервісного обслуговування обладнання елеваторних господарств, - розповідає начальник відділу продажів ТД «Югелеватор» Дмитро Николаєв. – Ми зацікавлені продати обладнання власного виробництва для зберігання та транспортування зернових, поряд із цим для реалізації поставки повного комплексу, включаючи зерноочисне і зерносушильне обладнання, досить гнучко підходимо до вибору постачальника, оскільки знаємо сильні й слабкі сторони кожного виробника, намагаємося вибрати для замовника краще з кращого, що є на ринку».

    За словами Дмитра Николаєва, оцінити вартість зведення елеваторана етапі формування комерційної пропозиції неможливо, тому замовник, як правило, порівнює все за ключовими позиціями. Послуги по інжинірингу, будівельним роботам, які є найбільш затратноюскладовою проекту, зазвичай однакові, різниця лише в ціні обладнання. Фермер, прицінюючись і приймаючи рішення,з ким він працюватиме, в першу чергу зважає на ціну обладнання. «Наша компанія не виготовляє зерносушарне та зерноочисне обладнання, але ми позиціонуємо себе як підприємство, що пропонує послуги по реалізації проекту «під ключ», тож маємо інжинірингову групу, яка робить підбір обладнання, - зазначає Дмитро. - Ми пропонуємо замовнику передпроектну документацію, яка включає декілька варіантів компонування й, зрозуміло, пропозицію найраціональнішої схеми ведення проекту».

    ТД «Югелеватор» пропонує якісний сервіс в управлінні створенням елеваторних господарств, що передбачає делегування завдань по реалізації проекту, за рахунок чого власник бізнесу мінімізує свої затрати й час. За показниками, 2013 рік в Україні був не найкращим по кількості реалізації великих проектів. Низка проектів частково змістилася в часі через те, що сільгоспвиробники не отримали очікуваних коштів від реалізації зерна, але незважаючи на це, підприємство показало позитивну динаміку рівня виробництва. Наразі ТД «Югелеватор» більше продає обладнання, аніж надає інжинірингові послуги, але в компанії переконані, що в Україні тема експортного потенціалу й ефективності елеваторного бізнесу є надзвичайно актуальною.

    Консервування охолодженням

    Понад 50 років в 70 країнах світу, де стоїть питання якісного зберігання зерна чи круп, вже давно використовують технологію зберігання зерна охолодженням. За словами представника компанії FrigorTec GmbH(//www.frigortec.de/) вУкраїні Сергія Пономарьова, виробники, які дбають про ефективністьсвогобізнесу, користуються цією технологією. Консервація охолодженням передбачає безпечне довготривале екологічно чисте та якісне зберігання зерна з використанням установки Granifrigor, яка передає сухе охолоджене (нижче 13°С) повітря протягом певного часу. Повітря потрапляє в систему вентиляції складу через повітроводи і продувається через зернову масу. Ця технологія може використовуватись як у плосконакривному сховищі, так і в силосі.

    «Використання технології має багато переваг, насамперед, з економічної точки зору, - розповідає Сергій Пономарьов. – За нашими підрахунками, установка окуповується через 2-3 роки. Це порівняно короткі інвестиції. А от тривалість її експлуатації – понад 25 років. Окрім консервації холодним повітрям, із зерна прибирається й 1,5-2% вологи. При цьому на охолодження 1 т зерна витрачається 3 кВт. Економічних факторів використання нашої технології досить багато – це й додатковий ефект сушки зерна, й можливість продавати зерно за вищими цінами, а також не потрібно проводити хімічну обробку. Бо це технологічний процес, коли за умови охолодження зернової маси нижче за 10-13°С шкідники впадають в анабіоз, їх активність мінімізована, вони не приносять шкоди й не розмножуються, тобто маємо захист від грибків і мікотоксинів».

    В країнах СНД продукція компанії FrigorTec GmbH представлена лише півтора року,тому,звісно, не всі чули про цю технологію.Та цьогоріч планується встановити Granifrigor в господарствах Росії та України.

    Висока надійність і механічна міцність

    Світлове рішення для елеваторних господарств запропонувала учасникам конференції компанія «Радій» (//www.radiy.com/eng/ru/news/60.html)

    Як розповідає директор з маркетингу НПП «Радій» Олександр Кожин, шукали світлодіодний світильник у виробників для власного використання, але не знайшовши потрібного серед пропозицій ринку, вирішили розробити власний з правильними параметрами. У світильнику виробництва «Радій» світлодіод не перегрівається, забезпечує безперебійну роботу протягом тривалого часу, не втрачає своїх характеристик і працює рівномірно. Має 60 тис. робочих годин, тобто не менше 15 років експлуатації. Та й не дивно, адже електронні компоненти світильника компанія використовує лише відомих світових брендів.

    «Перша модель виявилася не технологічною, з використанням дорогих матеріалів, - зазначає Олександр Анатолійович. – Тому через три місяці мирозробилисвітильник із урахуванням усіх зауважень. Цей світлодіод показав хороші результати, іми побачили,що є місце для подальшого розвитку. Світлодіодний світильник економічно вигідний, оскільки окупається за рік роботи і, до того ж, гарантує екологічну безпеку та не потребує спеціальної утилізації. Світильникимають дуже міцні полікарбонатні ковпаки, відсутність стробоскопічного ефекту, стійкість до коливання в електромережах. І, що немаловажливо, можна підібрати світильник до габаритів і потреб».

    І, як завжди, всьому традиційному є альтернатива. Переходити в елелеваторному господарстві від використання газу до альтернативних джерел енергії пропонують в ТМЦ Альянс . «Зерно кукурудзи потребує уважного ставлення через затратний процес сушки. Його вологість може коливатися від 17% до 40%, - розповідає головний інженер фізико-хімічних процесів у сфері енергетики ТМЦ Альянс Олександр Семеней. - Сучасні зерносушарки здебільшого працюють на газі, який коштує недешево. Давайте порахуємо. При спалюванні 1 м3 газу отримуємо 10 Квт-год.теплової енергії. Для випаровування 1т/% вологи (10 кг води) ми витрачаємо 1,2-2 м3 природного газу. За одну годину сушки в середньому витрачаємо 260 м3газу (при вологості кукурудзи 24%). Якщо газ брати за ціною 4 грн за 1 м3, то для висушування 20 т кукурудзи потрібно витратити 1400 гривень. Витрати за добу становитимуть 25 тис.гривень».

    Знизити затрати на сушці можна завдякиальтернативномупаливу, тобто пелетам. А якщо для виробництва пелет використовувати відходи зерноочистки, то затрати можна знизити втричі. Отож обладнання елеваторів котлами для альтернативного палива доволі вигідне.

    Олександ Рюрикович розповів, що на альтернативному паливі вже рік працює одне з господарств Київщини.«Підприємство висушило за сезон 6 тис. т кукурудзи. Собівартість сушки1т/% вологи з кукурудзи - 1,42 гривні. На сушку 1 т кукурудзи витрачаємо 18,2 м3газу – це 72,8 гривні. При висушуванні 500 т кукурудзи затрати становитимуть 36400 грн за добу. При альтернативному теплозабезпеченні ми зекономимо 26460 грн за добу».

    Погодьтесь, вражаюча економія.

    Людмила ЛЕБІДЬ

     

     

     





    Схожі новини
  • Зберігання і логістика: правильний вибір
  • Універсальні господарства
  • ОПТИМАЛЬНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ АГРОБІЗНЕСУ
  • КМЗ: ЗБЕРЕГТИ І ПРИМНОЖИТИ ПОЗИЦІЮ ЛІДЕРА
  • ШВЕДСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ЗЕРНА

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Зберігання та логістика: правильний вибір


Інформацію для ведення та розвитку аграрного зернового бізнесу, можливість ознайомитися з новими технологіями і розібратися в тонкощах вибору обладнання отримали учасники конференції «Зберігання, транспортування і логістика зерна», організованої консалтинговою компанією «АгроІнсайтекс».

Організатори зазначають, що на конференції зібрали всіх учасників процесу: аграріїв, які знають, що саме їм потрібно для ефективної роботи, виробників техніки й обладнання, науковців. Усі вони під час роботи форуму й обмінялися практичними і теоретичними знаннями, дізналися про нові технології і підвищення рентабельності за рахунок якісного зберігання і ефективної логістики зернопродуктів. «Сільгоспвиробники знають, що виростити та зібрати гарний врожай – це лише половина успіху, - наголошує генеральний директор компанії «АгроІнсайтекс» Ольга Кулакова. – Необхідно ще зберегти врожай так, щоб не втратити якість зерна впродовж тривалого часу».

У кожного підприємства, де вирощують зернові, з’являються питання щодо очистки, сушіння, зберігання та транспортування зерна. Щоправда, і підхід у господарств до цього різний: хтось зводить потужний елеваторний комплекс, інші зупиняють свій вибір на мобільних елеваторах, а декотрі – продають зерно відразу з поля. За даними операторів ринку, в Україні налічується 730 елеваторів. Утім, за словами аналітика зернового ринку Андрія Купченка, жодна область країни не забезпечена потрібною кількістю сертифікованих ємностей і зерносховищ. Торік, скажімо, лише Крим, Одеса і Миколаїв не мали проблем зі зберіганням і перевалкою зерна, але це за рахунок портових елеваторів.

Елеваторний бізнес «під ключ»

Інша статистика свідчить: виробники зерна та олійних культур надають перевагу європейським брендам. «Сьогодні на ринку маємо великий вибір техніки, тож аграріям важко визначитись із виробником і бути впевненими в якості обладнання, - зазначає директор з маркетингу компанії Riela Ukraine Юрій Литвишко. – Уникати потрібно виробників, які продають устаткування зі 20% знижкою від ринкової вартості. Низька ціна може свідчити про відсутність усього переліку необхідного обладнання для роботи або ж відсутність сервісного обслуговування. Також не радимо брати техніку від різних виробників, бо відразу виникає питання: хто буде обслуговувати таке різнопланове обладнання і хто візьме на себе відповідальність у разі поломки?»

А от у компанії «Югелеватор» (//td-ugelevator.com/) не наполягають, щобусе обладнання було виключно від одного виробника. «Сьогодні наше підприємство пропонує комплексне рішення – від розробки передпроектної документації і до якісного сервісного обслуговування обладнання елеваторних господарств, - розповідає начальник відділу продажів ТД «Югелеватор» Дмитро Николаєв. – Ми зацікавлені продати обладнання власного виробництва для зберігання та транспортування зернових, поряд із цим для реалізації поставки повного комплексу, включаючи зерноочисне і зерносушильне обладнання, досить гнучко підходимо до вибору постачальника, оскільки знаємо сильні й слабкі сторони кожного виробника, намагаємося вибрати для замовника краще з кращого, що є на ринку».

За словами Дмитра Николаєва, оцінити вартість зведення елеваторана етапі формування комерційної пропозиції неможливо, тому замовник, як правило, порівнює все за ключовими позиціями. Послуги по інжинірингу, будівельним роботам, які є найбільш затратноюскладовою проекту, зазвичай однакові, різниця лише в ціні обладнання. Фермер, прицінюючись і приймаючи рішення,з ким він працюватиме, в першу чергу зважає на ціну обладнання. «Наша компанія не виготовляє зерносушарне та зерноочисне обладнання, але ми позиціонуємо себе як підприємство, що пропонує послуги по реалізації проекту «під ключ», тож маємо інжинірингову групу, яка робить підбір обладнання, - зазначає Дмитро. - Ми пропонуємо замовнику передпроектну документацію, яка включає декілька варіантів компонування й, зрозуміло, пропозицію найраціональнішої схеми ведення проекту».

ТД «Югелеватор» пропонує якісний сервіс в управлінні створенням елеваторних господарств, що передбачає делегування завдань по реалізації проекту, за рахунок чого власник бізнесу мінімізує свої затрати й час. За показниками, 2013 рік в Україні був не найкращим по кількості реалізації великих проектів. Низка проектів частково змістилася в часі через те, що сільгоспвиробники не отримали очікуваних коштів від реалізації зерна, але незважаючи на це, підприємство показало позитивну динаміку рівня виробництва. Наразі ТД «Югелеватор» більше продає обладнання, аніж надає інжинірингові послуги, але в компанії переконані, що в Україні тема експортного потенціалу й ефективності елеваторного бізнесу є надзвичайно актуальною.

Консервування охолодженням

Понад 50 років в 70 країнах світу, де стоїть питання якісного зберігання зерна чи круп, вже давно використовують технологію зберігання зерна охолодженням. За словами представника компанії FrigorTec GmbH(//www.frigortec.de/) вУкраїні Сергія Пономарьова, виробники, які дбають про ефективністьсвогобізнесу, користуються цією технологією. Консервація охолодженням передбачає безпечне довготривале екологічно чисте та якісне зберігання зерна з використанням установки Granifrigor, яка передає сухе охолоджене (нижче 13°С) повітря протягом певного часу. Повітря потрапляє в систему вентиляції складу через повітроводи і продувається через зернову масу. Ця технологія може використовуватись як у плосконакривному сховищі, так і в силосі.

«Використання технології має багато переваг, насамперед, з економічної точки зору, - розповідає Сергій Пономарьов. – За нашими підрахунками, установка окуповується через 2-3 роки. Це порівняно короткі інвестиції. А от тривалість її експлуатації – понад 25 років. Окрім консервації холодним повітрям, із зерна прибирається й 1,5-2% вологи. При цьому на охолодження 1 т зерна витрачається 3 кВт. Економічних факторів використання нашої технології досить багато – це й додатковий ефект сушки зерна, й можливість продавати зерно за вищими цінами, а також не потрібно проводити хімічну обробку. Бо це технологічний процес, коли за умови охолодження зернової маси нижче за 10-13°С шкідники впадають в анабіоз, їх активність мінімізована, вони не приносять шкоди й не розмножуються, тобто маємо захист від грибків і мікотоксинів».

В країнах СНД продукція компанії FrigorTec GmbH представлена лише півтора року,тому,звісно, не всі чули про цю технологію.Та цьогоріч планується встановити Granifrigor в господарствах Росії та України.

Висока надійність і механічна міцність

Світлове рішення для елеваторних господарств запропонувала учасникам конференції компанія «Радій» (//www.radiy.com/eng/ru/news/60.html)

Як розповідає директор з маркетингу НПП «Радій» Олександр Кожин, шукали світлодіодний світильник у виробників для власного використання, але не знайшовши потрібного серед пропозицій ринку, вирішили розробити власний з правильними параметрами. У світильнику виробництва «Радій» світлодіод не перегрівається, забезпечує безперебійну роботу протягом тривалого часу, не втрачає своїх характеристик і працює рівномірно. Має 60 тис. робочих годин, тобто не менше 15 років експлуатації. Та й не дивно, адже електронні компоненти світильника компанія використовує лише відомих світових брендів.

«Перша модель виявилася не технологічною, з використанням дорогих матеріалів, - зазначає Олександр Анатолійович. – Тому через три місяці мирозробилисвітильник із урахуванням усіх зауважень. Цей світлодіод показав хороші результати, іми побачили,що є місце для подальшого розвитку. Світлодіодний світильник економічно вигідний, оскільки окупається за рік роботи і, до того ж, гарантує екологічну безпеку та не потребує спеціальної утилізації. Світильникимають дуже міцні полікарбонатні ковпаки, відсутність стробоскопічного ефекту, стійкість до коливання в електромережах. І, що немаловажливо, можна підібрати світильник до габаритів і потреб».

І, як завжди, всьому традиційному є альтернатива. Переходити в елелеваторному господарстві від використання газу до альтернативних джерел енергії пропонують в ТМЦ Альянс . «Зерно кукурудзи потребує уважного ставлення через затратний процес сушки. Його вологість може коливатися від 17% до 40%, - розповідає головний інженер фізико-хімічних процесів у сфері енергетики ТМЦ Альянс Олександр Семеней. - Сучасні зерносушарки здебільшого працюють на газі, який коштує недешево. Давайте порахуємо. При спалюванні 1 м3 газу отримуємо 10 Квт-год.теплової енергії. Для випаровування 1т/% вологи (10 кг води) ми витрачаємо 1,2-2 м3 природного газу. За одну годину сушки в середньому витрачаємо 260 м3газу (при вологості кукурудзи 24%). Якщо газ брати за ціною 4 грн за 1 м3, то для висушування 20 т кукурудзи потрібно витратити 1400 гривень. Витрати за добу становитимуть 25 тис.гривень».

Знизити затрати на сушці можна завдякиальтернативномупаливу, тобто пелетам. А якщо для виробництва пелет використовувати відходи зерноочистки, то затрати можна знизити втричі. Отож обладнання елеваторів котлами для альтернативного палива доволі вигідне.

Олександ Рюрикович розповів, що на альтернативному паливі вже рік працює одне з господарств Київщини.«Підприємство висушило за сезон 6 тис. т кукурудзи. Собівартість сушки1т/% вологи з кукурудзи - 1,42 гривні. На сушку 1 т кукурудзи витрачаємо 18,2 м3газу – це 72,8 гривні. При висушуванні 500 т кукурудзи затрати становитимуть 36400 грн за добу. При альтернативному теплозабезпеченні ми зекономимо 26460 грн за добу».

Погодьтесь, вражаюча економія.

Людмила ЛЕБІДЬ

 

 

 





Схожі новини
  • Зберігання і логістика: правильний вибір
  • Універсальні господарства
  • ОПТИМАЛЬНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ АГРОБІЗНЕСУ
  • КМЗ: ЗБЕРЕГТИ І ПРИМНОЖИТИ ПОЗИЦІЮ ЛІДЕРА
  • ШВЕДСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО ЗЕРНА

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.