Аграрний тиждень. Україна
» » » Інновації в птахівництві: ефективність, продуктивність, якість
» » » Інновації в птахівництві: ефективність, продуктивність, якість

    Інновації в птахівництві: ефективність, продуктивність, якість


    Вдев'яте Союз птахівників України зібрав на Міжнародну науково-практичну конференцію з птахівництва найдосвідченіших птахівників, спеціалістів ветеринарії, кормовиробництва та обладнання. Цьогоріч у Судак (АР Крим) з'їхалося близько тисячі учасників із 37 країн світу.

    Як наголосив голова Ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко, конференція дає можливість знайти нові контакти, партнерів, нові можливості та знання.

    За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства України Валерія Давиденка, Україна виходить на рівень провідних країн з розвинутим птахівництвом. «Нинішні результати галузі показують, що птахівники не марнували часу. На 1 вересня 2013 року Україна мала 263 млн. голів птиці, з яких 50% - в агропромислових підприємствах, - зазначив Валерій Миколайович. - За прогнозами Мінагрополітики, цьогоріч споживання м'яса птиці на душу населення складе 25,3 кілограмів. Аналогічна динаміка спостерігається і в яєчному птахівництві. Приріст продукції птахівництва відбувся за рахунок потужних фабрик. Залучення інвестицій в галузь заохочувалося на державному рівні. Протягом 2010-2012 рр. птахівничим підприємствам було відшкодовано майже 140 млн. грн. вартості будівництва та реконструкції птахокомплексів з проектною потужністю не менше 1 млн. голів».

     

    Динамічний розвиток

    За останнє десятиліття промислове птахівництво в Україні динамічно розвивається. За даними Союзу птахівників, якщо в 2000 р. в країні працювало всього дві птахофабрики, то вже в 2005-му виробництво в промисловому секторі збільшилося у десять разів, а ще за 5 років промисловці виробили 954 тис. т м'яса. За прогнозами Олександра Бакуменка, у 2013-му очікується виробити 1,2 млн. т м'яса птиці, з яких 1 млн. т припадає на промислове птахівництво, а в 2017 р. планується збільшити виробництво цього продукту в 1,5 рази.

    «Динаміка спостерігається і в зниженні імпорту, - зазначає Олександр Борисович. - Сьогодні в Україну імпортується м'ясо механічної обвалки і продукція, що необхідна для м’ясопереробної промисловості. Це важливий момент, адже в торговельних мережах продаються товарні групи українського виробництва. Виробники вже привчили українського споживача до охолодженої продукції. Маємо понад 30 найменувань товарних груп, що є на прилавках».

    Сьогодні 5 підприємств займають 80% ринку м'яса птиці в Україні: МХП – 51%, ТОВ «Комплекс Агромарс» – 15%, ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський» – 6%, корпорація «Агро-Овен» - 5%.

    «Якщо раніше ми експортували м'ясо птиці в 3-4 країни, то до кінця 2013 р. це буде понад 30 країн. І я думаю, що наш основний вектор – це країни Африки і Азії, - зазначив Олександр Бакуменко. - Це ринки, за які ми активно боремося. Без експорту подальшого зростання виробництва продукції птахівництва я не бачу. Адже низька платоспроможність українців не дозволяє виробникам розвиватися. Сьогодні ми маємо щорічно 15% приросту. Кошик українського споживача так зростатиме, тому тільки експорт забезпечить нормальну дохідність виробникам».

    Україна вже входить до світової десятки країн з виробництва м'яса птиці та експорту цієї продукції, а також знаходиться в трійці країн за рівнем споживання яйця на душу населення. При тому ми експортуємо яйце в 48 країн.

    Сьогодні, за даними Союзу птахівників України, лідери з виробництва яйця, що разом вироблять понад 70% цього продукту - компанія «Аграрний Холдинг Авангард», ТОВ «Інтер-Запоріжжя» і ТОВ «Овостар».

    За словами голови Міжнародного форуму птахівників, президента Євразійської асоціації птахівників з експорту м’яса птиці і яєць Сергія Шабаєва, сьогодні Україна в півтора рази більше виробляє яйця на душу населення, ніж Росія. Сергій Васильович, до речі, порадив українським виробникам продукції птахівництва за потенційні ринки мати такі країни - Індонезія, Китай, Індія, Азербайджан, Вірменія.

     

    Контроль і якість

    Належне виконання Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України та її територіальними органами певних вимог дозволяє експортувати продукцію птахівництва на міжнародні ринки. За словами голови Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Володимира Горжеєва, Україна отримала право експортувати м'ясо птиці, курячі яйця категорії Б на ринок Європейського союзу. На завершальній стадії - отримання права на експорт до ЄС харчових яєць. «Проте отримання дозволу на експорт птахопродукції до країн ЄС - це лише перший крок. Інший, не менш важливий – закріпитися на цьому ринку, - впевнений Володимир Михайлович. - А це залежить від виробників: наскільки якісну і конкурентоспроможну продукцію вони зможуть виробляти. Зі свого боку фахівці Держветфітослужби здійснюють низку заходів з профілактики високопатогенного грипу птиці, хвороби Ньюкасла, сальмонельозу».

    Україна має зрушення на законодавчому рівні і в кормовиробництві. За словами представника Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок Тараса Левицького, основним продуктом гармонізації є Закон «Про корми», що внесений на розгляд Верховної Ради. «В законопроекті уніфіковані вимоги до маркування кормів, зрозумілі як для виробника, так і для споживача, - зазначає Тарас Романович. – Щоправда, вони будуть впроваджені протягом трьох років після затвердження законодавства. Торік розроблено і затверджено перелік максимально небажаних речовин у кормах. При цьому враховані стандарти ЄС і країн Митного союзу, які встановлюють максимальні рівні безпечності для кормів. Також розроблені вимоги до маркування».

     

    Ефективні рішення та найкращі інгредієнти

    Цьогоріч компанії з виробництва комбікормів, ветеринарних препаратів та обладнання презентували промисловому птахівництву безліч інноваційних продуктів та пропозицій. Генеральний директор ТОВ «Біомін Україна» Віталій Лохов переконаний, що кожен виробник має право вибору. «Завдяки науковій базі нашої компанії птахівникам не потрібно витрачати час і кошти на дослідження і наукові експерименти, - наголосив Віталій Володимирович. - Ми завжди маємо готові рішення. Всі продукти «Біомін» сертифіковані, що гарантує ефективність та якість кінцевої продукції».

    Зі своєю продукцією на український ринок вийшов і найбільший у Німеччині виробник преміксів та рідких добавок (виробляють більше 1 млн. л на рік). Як зазначив директор з експорту компанії «Miavit» Йорг Дембски, деякі види рідких добавок уже зареєстровані в Україні. До того ж, завод «Новакор», що зовсім недавно зведений в Україні, збудований за аналогом німецького.

    Про інноваційні продукти для птахівництва від ізраїльської компанії «ABIC Biological Laboratories Ltd» розповів директор з маркетигу і продажів у країнах СНД Алекс Старосельськи. За його словами, попит на вакцини ABIC збільшився у світі на 250%. Найбільш відомими є таблетовані вакцини, які кидають у воду, що дуже зручно у використанні.

    А корейська компанія «Вуген» має в портфелі пропозицій понад 100 продуктів ветмедицини, що експортуються в 25 країн. Для птахівництва, приміром, рекомендовано продукт Super Vita-M.

    Не пасуть задніх і наші науковці та виробничники. Зокрема, Національного університету біоресурсів і природокористування.

    «Більшість птахофабрик України мають батьківське поголів'я птиці, комплектуючи свої фабрики. Ми тільки деяким допомагаємо доукомплектовувати поголів'я. У нас немає товарного виробництва, і вся продукція йде на вільний ринок , - говорить Андрій Пряхін, генеральний директор ДП навчально-дослідного племінного птахозаводу ім. Фрунзе НУБіП. - Сьогодні в племзаводі ми утримуємо 85 тис. батьків породи Хайсекс (55 тис. коричневих і 30 тис. білих). Це відмінна риса нашого племпідприємства, що дозволяє фабрикам і господарствам одразу купувати у нас птицю 2-х кросів. До того ж ми маємо можливість одноразово поставляти замовникам партії курчат до 100 тис. голів. Це дуже зручно.

    У 2012 р. ми продали 4 млн. 800 тис. курчат. Дуже хочемо і в 2013-му залишитися хоча б на рівні минулого року. Правда, ці показники нас не задовольняють, бо ми можемо щорічно пропонувати на ринок 8 млн. добових курчат.

    Сьогодні з нами стабільно працює близько 50 компаній. Найбільші, наприклад, беруть у нас не менше 300-500 тис. курчат на рік, середні чи дрібні підприємства - по 30-40 тисяч. Зараз з'явилося чимало сімейних ферм, в які господарі купують від 2 до 5 тис. наших курчат. Адже за деякими даними, до 40% поголів'я птиці утримується саме в приватному секторі.

    Щодня ми працюємо на конкретний результат. Ми професійно робимо свою справу: закуповуємо за кордоном батьківські стада, інкубуємо яйця й отримуємо курчат. Активно працюємо зі студентами. З молоддю завжди приємно працювати, особливо з нашого НУБіП. Це адекватні хлопці та дівчата, вони хочуть працювати, їм все цікаво. Деякі залишаються потім у нас на роботу. І це чудово!»

     

    Тенденції кормового ринку України

    Головні фактори попиту на комбікорм - рівень розвитку товарного виробництва продукції тваринництва і рівень цін на комбікорми. За словами директора ТОВ «Фідлайф» Валентина Кучерова, особливістю українського кормового ринку є більше споживання кормів вітчизняного виробництва. Імпортні корми займають лише 1,1%.

    «Якщо взяти 2007 р., то споживання комбікормів в Україні було на рівні 5 млн. т, у 2013-му цей показник становитиме 6,6 млн. т і, за прогнозами, в 2016-му - 6,8 млн. тонн, - зазначив Валентин Олександрович. - Експорт комбікормів становить 0,2%. Серед основних експортерів - Молдова, Грузія, Туркменістан, Румунія. Причини низького експорту - неконкурентність української продукції на зовнішньому ринку та й внутрішній ринок ще не достатньо наповнений».

    За підрахунками компанії «Фідлайф», у структурі виробництва комбікормів 54% займають комбікорми для птиці, 20% - для свиней і 11% комбікорму - для ВРХ.

    «Подорожчання комбікормів відбувається у зв'язку з тим, що 78% в собівартості комбікормів займають сировинні компоненти, а також збільшується щорічно вартість енергоносіїв, - наголошує Валентин Кучеров. - Якщо порівняти ціни на сировину, припустимо 2009 і 2012 рр., то пшениця коштувала 650 грн./т, а торік - 1985 грн./т, кукурудза — 530 грн./т, а в 2012 р. - 1885 грн./т, ячмінь - 740 грн./т, торік вартість - 2 тис грн./т, соєвий шрот з 3400 грн./т подорожчав до 5550 грн. за тонну».

    Спостерігається і динаміка зміни кількості виробників комбікормів в Україні. В 2005 р. було 4,5 тис. виробників, в 2012 - 2,8 тисячі. Найбільше комбікормів виготовляють великі агрохолдинги МХП, компанія «Аграрний Холдинг Авангард», ТОВ «Комплекс Агромарс». В обласному розрізі найбільше виробляється комбікорму в Київській (п'ята частина від загального обсягу), Черкаській, Дніпропетровській, Донецькій, Полтавській та Харківській областях.

    Компанія «Фідлайф» - у двадцятці найбільших виробників комбікормів. За словами Валентина Кучерова, їхня продукція - це інноваційні комбікорми, що містять усі необхідні поживні речовини для нормального розвитку і функціонування живих організмів. У складі кормів: 90 харчових добавок, 60 мінералів, 16 вітамінів, 12 основних амінокислот і три основні жирні кислоти. Компанія пропонує сьогодні на ринку 80 найменувань комбікормів і 30 білково-вітамінних мінеральних концентратів.

     

    Незабутні миттєвості

    Звісно, про всі три дні роботи птахівничого форуму в одному матеріалі не розкажеш. Та про ще одну приємність все ж згадаємо. Адже крім презентацій компаній і їхніх продуктів, численних доповідей, семінарів і майстер-класів, організатори і спонсори конференції подбали про дозвілля учасників заходу. І найяскравішою подією став концерт за участі молодих, але блискучих артистів української естради: зокрема, лауреата Гран-Прі Міжнародного фестивалю імені Клавдії Шульженко Віталія Лашка, переможця телевізійного конкурсу «Україна має талант 3» ілюзіоніста Віталія Лузкаря, призерки пісенного конкурсу «Євробачення» Злати Огневич та інших. Святкове дійство провів відомий шоумен Ілля Ноябрьов.

    Полишали Судак учасники конференції «Птахівництво - 2013» з позитивним настроєм, зарядом енергії на цілий рік, незабутніми враженнями і мріями про наступну зустріч. Адже у 2014-му судакська конференція з птахівництва буде ювілейною, десятою. До того ж і промислове птахівництво України відзначатиме ювілей - 50 років! Багатообіцяючі дати.

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • Олександр Бакуменко: «Виробництво збільшується за рахунок будівництва нових потужностей»
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Європа сильно обмежила експорт української курятини
  • Птахівництву потрібна веретенарія
  • V МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «УКРАЇНА. КОМБІКОРМИ'2007»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Інновації в птахівництві: ефективність, продуктивність, якість


Вдев'яте Союз птахівників України зібрав на Міжнародну науково-практичну конференцію з птахівництва найдосвідченіших птахівників, спеціалістів ветеринарії, кормовиробництва та обладнання. Цьогоріч у Судак (АР Крим) з'їхалося близько тисячі учасників із 37 країн світу.

Як наголосив голова Ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко, конференція дає можливість знайти нові контакти, партнерів, нові можливості та знання.

За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства України Валерія Давиденка, Україна виходить на рівень провідних країн з розвинутим птахівництвом. «Нинішні результати галузі показують, що птахівники не марнували часу. На 1 вересня 2013 року Україна мала 263 млн. голів птиці, з яких 50% - в агропромислових підприємствах, - зазначив Валерій Миколайович. - За прогнозами Мінагрополітики, цьогоріч споживання м'яса птиці на душу населення складе 25,3 кілограмів. Аналогічна динаміка спостерігається і в яєчному птахівництві. Приріст продукції птахівництва відбувся за рахунок потужних фабрик. Залучення інвестицій в галузь заохочувалося на державному рівні. Протягом 2010-2012 рр. птахівничим підприємствам було відшкодовано майже 140 млн. грн. вартості будівництва та реконструкції птахокомплексів з проектною потужністю не менше 1 млн. голів».

 

Динамічний розвиток

За останнє десятиліття промислове птахівництво в Україні динамічно розвивається. За даними Союзу птахівників, якщо в 2000 р. в країні працювало всього дві птахофабрики, то вже в 2005-му виробництво в промисловому секторі збільшилося у десять разів, а ще за 5 років промисловці виробили 954 тис. т м'яса. За прогнозами Олександра Бакуменка, у 2013-му очікується виробити 1,2 млн. т м'яса птиці, з яких 1 млн. т припадає на промислове птахівництво, а в 2017 р. планується збільшити виробництво цього продукту в 1,5 рази.

«Динаміка спостерігається і в зниженні імпорту, - зазначає Олександр Борисович. - Сьогодні в Україну імпортується м'ясо механічної обвалки і продукція, що необхідна для м’ясопереробної промисловості. Це важливий момент, адже в торговельних мережах продаються товарні групи українського виробництва. Виробники вже привчили українського споживача до охолодженої продукції. Маємо понад 30 найменувань товарних груп, що є на прилавках».

Сьогодні 5 підприємств займають 80% ринку м'яса птиці в Україні: МХП – 51%, ТОВ «Комплекс Агромарс» – 15%, ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський» – 6%, корпорація «Агро-Овен» - 5%.

«Якщо раніше ми експортували м'ясо птиці в 3-4 країни, то до кінця 2013 р. це буде понад 30 країн. І я думаю, що наш основний вектор – це країни Африки і Азії, - зазначив Олександр Бакуменко. - Це ринки, за які ми активно боремося. Без експорту подальшого зростання виробництва продукції птахівництва я не бачу. Адже низька платоспроможність українців не дозволяє виробникам розвиватися. Сьогодні ми маємо щорічно 15% приросту. Кошик українського споживача так зростатиме, тому тільки експорт забезпечить нормальну дохідність виробникам».

Україна вже входить до світової десятки країн з виробництва м'яса птиці та експорту цієї продукції, а також знаходиться в трійці країн за рівнем споживання яйця на душу населення. При тому ми експортуємо яйце в 48 країн.

Сьогодні, за даними Союзу птахівників України, лідери з виробництва яйця, що разом вироблять понад 70% цього продукту - компанія «Аграрний Холдинг Авангард», ТОВ «Інтер-Запоріжжя» і ТОВ «Овостар».

За словами голови Міжнародного форуму птахівників, президента Євразійської асоціації птахівників з експорту м’яса птиці і яєць Сергія Шабаєва, сьогодні Україна в півтора рази більше виробляє яйця на душу населення, ніж Росія. Сергій Васильович, до речі, порадив українським виробникам продукції птахівництва за потенційні ринки мати такі країни - Індонезія, Китай, Індія, Азербайджан, Вірменія.

 

Контроль і якість

Належне виконання Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України та її територіальними органами певних вимог дозволяє експортувати продукцію птахівництва на міжнародні ринки. За словами голови Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Володимира Горжеєва, Україна отримала право експортувати м'ясо птиці, курячі яйця категорії Б на ринок Європейського союзу. На завершальній стадії - отримання права на експорт до ЄС харчових яєць. «Проте отримання дозволу на експорт птахопродукції до країн ЄС - це лише перший крок. Інший, не менш важливий – закріпитися на цьому ринку, - впевнений Володимир Михайлович. - А це залежить від виробників: наскільки якісну і конкурентоспроможну продукцію вони зможуть виробляти. Зі свого боку фахівці Держветфітослужби здійснюють низку заходів з профілактики високопатогенного грипу птиці, хвороби Ньюкасла, сальмонельозу».

Україна має зрушення на законодавчому рівні і в кормовиробництві. За словами представника Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок Тараса Левицького, основним продуктом гармонізації є Закон «Про корми», що внесений на розгляд Верховної Ради. «В законопроекті уніфіковані вимоги до маркування кормів, зрозумілі як для виробника, так і для споживача, - зазначає Тарас Романович. – Щоправда, вони будуть впроваджені протягом трьох років після затвердження законодавства. Торік розроблено і затверджено перелік максимально небажаних речовин у кормах. При цьому враховані стандарти ЄС і країн Митного союзу, які встановлюють максимальні рівні безпечності для кормів. Також розроблені вимоги до маркування».

 

Ефективні рішення та найкращі інгредієнти

Цьогоріч компанії з виробництва комбікормів, ветеринарних препаратів та обладнання презентували промисловому птахівництву безліч інноваційних продуктів та пропозицій. Генеральний директор ТОВ «Біомін Україна» Віталій Лохов переконаний, що кожен виробник має право вибору. «Завдяки науковій базі нашої компанії птахівникам не потрібно витрачати час і кошти на дослідження і наукові експерименти, - наголосив Віталій Володимирович. - Ми завжди маємо готові рішення. Всі продукти «Біомін» сертифіковані, що гарантує ефективність та якість кінцевої продукції».

Зі своєю продукцією на український ринок вийшов і найбільший у Німеччині виробник преміксів та рідких добавок (виробляють більше 1 млн. л на рік). Як зазначив директор з експорту компанії «Miavit» Йорг Дембски, деякі види рідких добавок уже зареєстровані в Україні. До того ж, завод «Новакор», що зовсім недавно зведений в Україні, збудований за аналогом німецького.

Про інноваційні продукти для птахівництва від ізраїльської компанії «ABIC Biological Laboratories Ltd» розповів директор з маркетигу і продажів у країнах СНД Алекс Старосельськи. За його словами, попит на вакцини ABIC збільшився у світі на 250%. Найбільш відомими є таблетовані вакцини, які кидають у воду, що дуже зручно у використанні.

А корейська компанія «Вуген» має в портфелі пропозицій понад 100 продуктів ветмедицини, що експортуються в 25 країн. Для птахівництва, приміром, рекомендовано продукт Super Vita-M.

Не пасуть задніх і наші науковці та виробничники. Зокрема, Національного університету біоресурсів і природокористування.

«Більшість птахофабрик України мають батьківське поголів'я птиці, комплектуючи свої фабрики. Ми тільки деяким допомагаємо доукомплектовувати поголів'я. У нас немає товарного виробництва, і вся продукція йде на вільний ринок , - говорить Андрій Пряхін, генеральний директор ДП навчально-дослідного племінного птахозаводу ім. Фрунзе НУБіП. - Сьогодні в племзаводі ми утримуємо 85 тис. батьків породи Хайсекс (55 тис. коричневих і 30 тис. білих). Це відмінна риса нашого племпідприємства, що дозволяє фабрикам і господарствам одразу купувати у нас птицю 2-х кросів. До того ж ми маємо можливість одноразово поставляти замовникам партії курчат до 100 тис. голів. Це дуже зручно.

У 2012 р. ми продали 4 млн. 800 тис. курчат. Дуже хочемо і в 2013-му залишитися хоча б на рівні минулого року. Правда, ці показники нас не задовольняють, бо ми можемо щорічно пропонувати на ринок 8 млн. добових курчат.

Сьогодні з нами стабільно працює близько 50 компаній. Найбільші, наприклад, беруть у нас не менше 300-500 тис. курчат на рік, середні чи дрібні підприємства - по 30-40 тисяч. Зараз з'явилося чимало сімейних ферм, в які господарі купують від 2 до 5 тис. наших курчат. Адже за деякими даними, до 40% поголів'я птиці утримується саме в приватному секторі.

Щодня ми працюємо на конкретний результат. Ми професійно робимо свою справу: закуповуємо за кордоном батьківські стада, інкубуємо яйця й отримуємо курчат. Активно працюємо зі студентами. З молоддю завжди приємно працювати, особливо з нашого НУБіП. Це адекватні хлопці та дівчата, вони хочуть працювати, їм все цікаво. Деякі залишаються потім у нас на роботу. І це чудово!»

 

Тенденції кормового ринку України

Головні фактори попиту на комбікорм - рівень розвитку товарного виробництва продукції тваринництва і рівень цін на комбікорми. За словами директора ТОВ «Фідлайф» Валентина Кучерова, особливістю українського кормового ринку є більше споживання кормів вітчизняного виробництва. Імпортні корми займають лише 1,1%.

«Якщо взяти 2007 р., то споживання комбікормів в Україні було на рівні 5 млн. т, у 2013-му цей показник становитиме 6,6 млн. т і, за прогнозами, в 2016-му - 6,8 млн. тонн, - зазначив Валентин Олександрович. - Експорт комбікормів становить 0,2%. Серед основних експортерів - Молдова, Грузія, Туркменістан, Румунія. Причини низького експорту - неконкурентність української продукції на зовнішньому ринку та й внутрішній ринок ще не достатньо наповнений».

За підрахунками компанії «Фідлайф», у структурі виробництва комбікормів 54% займають комбікорми для птиці, 20% - для свиней і 11% комбікорму - для ВРХ.

«Подорожчання комбікормів відбувається у зв'язку з тим, що 78% в собівартості комбікормів займають сировинні компоненти, а також збільшується щорічно вартість енергоносіїв, - наголошує Валентин Кучеров. - Якщо порівняти ціни на сировину, припустимо 2009 і 2012 рр., то пшениця коштувала 650 грн./т, а торік - 1985 грн./т, кукурудза — 530 грн./т, а в 2012 р. - 1885 грн./т, ячмінь - 740 грн./т, торік вартість - 2 тис грн./т, соєвий шрот з 3400 грн./т подорожчав до 5550 грн. за тонну».

Спостерігається і динаміка зміни кількості виробників комбікормів в Україні. В 2005 р. було 4,5 тис. виробників, в 2012 - 2,8 тисячі. Найбільше комбікормів виготовляють великі агрохолдинги МХП, компанія «Аграрний Холдинг Авангард», ТОВ «Комплекс Агромарс». В обласному розрізі найбільше виробляється комбікорму в Київській (п'ята частина від загального обсягу), Черкаській, Дніпропетровській, Донецькій, Полтавській та Харківській областях.

Компанія «Фідлайф» - у двадцятці найбільших виробників комбікормів. За словами Валентина Кучерова, їхня продукція - це інноваційні комбікорми, що містять усі необхідні поживні речовини для нормального розвитку і функціонування живих організмів. У складі кормів: 90 харчових добавок, 60 мінералів, 16 вітамінів, 12 основних амінокислот і три основні жирні кислоти. Компанія пропонує сьогодні на ринку 80 найменувань комбікормів і 30 білково-вітамінних мінеральних концентратів.

 

Незабутні миттєвості

Звісно, про всі три дні роботи птахівничого форуму в одному матеріалі не розкажеш. Та про ще одну приємність все ж згадаємо. Адже крім презентацій компаній і їхніх продуктів, численних доповідей, семінарів і майстер-класів, організатори і спонсори конференції подбали про дозвілля учасників заходу. І найяскравішою подією став концерт за участі молодих, але блискучих артистів української естради: зокрема, лауреата Гран-Прі Міжнародного фестивалю імені Клавдії Шульженко Віталія Лашка, переможця телевізійного конкурсу «Україна має талант 3» ілюзіоніста Віталія Лузкаря, призерки пісенного конкурсу «Євробачення» Злати Огневич та інших. Святкове дійство провів відомий шоумен Ілля Ноябрьов.

Полишали Судак учасники конференції «Птахівництво - 2013» з позитивним настроєм, зарядом енергії на цілий рік, незабутніми враженнями і мріями про наступну зустріч. Адже у 2014-му судакська конференція з птахівництва буде ювілейною, десятою. До того ж і промислове птахівництво України відзначатиме ювілей - 50 років! Багатообіцяючі дати.

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • Олександр Бакуменко: «Виробництво збільшується за рахунок будівництва нових потужностей»
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Європа сильно обмежила експорт української курятини
  • Птахівництву потрібна веретенарія
  • V МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «УКРАЇНА. КОМБІКОРМИ'2007»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.