Аграрний тиждень. Україна
» » Чим збирає врожаї житниця Європи?
» » Чим збирає врожаї житниця Європи?

    Чим збирає врожаї житниця Європи?


    Про те, що аграрії активніше почали витрачатися на техніку, свідчать цифри.

    Приміром, за інформацією директора Департаменту АПК Харківської облдержадміністрації Віталія Панова, за 4 місяці 2013-го закупівлі агротехніки підприємствами Харківщини збільшилися на 70 млн. грн. у порівнянні з минулим роком. За його словами, господарства з початку цього року витратили на нову техніку понад 400 млн. гривень.

    Дещо менші показники демонструє Полтавщина. У порівнянні з минулим роком на придбання сільгосптехніки в Полтавській області витратили майже на 52 млн. грн. більше. «Тільки за чотири місяці поточного року сільгосптоваровиробниками області придбано 536 одиниць складної сільськогосподарської техніки на 206 млн. грн., у тому числі на 22 зернозбиральних комбайни (18,9 млн. грн.) і 228 тракторів (94,2 млн. грн.)», - коментує заступник голови Полтавської ОДА Володимир Замикула. Загалом же за останні три роки машинно-тракторний парк аграрні підприємства регіону оновили на 1,2 млрд. гривень.

    Сільгоспвиробники стару техніку змінюють на більш продуктивну і ефективну, адже через зношеність і недосконалість сільгоспмашин втрачають 15-20% врожаю. Це при тому, що технологічні втрати зерна не повинні перевищувати 2-3%. Тож українські аграрії все частіше купують техніку іноземного виробництва, яку вважають якіснішою.

    Обираємо жатку

    Жатка для збирання кукурудзи та соняшнику має свої особливості й вимоги. Якщо для збирання ранніх зернових фахівці не дають однозначної поради щодо вибору комбайна за системою сепарації – клавішною чи роторною, то оптимальним варіантом для обмолоту зернової кукурудзи вважають ротор. Майте на увазі: головними конструктивними елементами, які впливають на процес збирання кукурудзи на зерно, є жатка та обмолочувальний пристрій (ротор чи барабан).

    Оскільки для збирання пізніх зернових культур є багато пропозицій на ринку, то в залежності від площі під тією чи іншою культурою потрібно визначитись із типом жатки. Існують жатки виключно для збирання кукурудзи або виключно для соняшнику; комбіновані - для збирання кукурудзи з пристроєм для збирання соняшнику, або ж приставка для збирання соняшнику (ліфтер).

    При виборі жатки зважте на такі критерії:

    - кількість рядів залежить від кількості рядів сівалки, якою виконувалася сівба культури, тобто ці числа мають бути кратними;

    - площі збирання кожної з пізніх культур у сезон. Якщо у господарстві більше посіяно кукурудзи, а соняшнику небагато (до 200 га), то доцільно купити жатку для кукурудзи з пристроєм для збирання соняшнику. Якщо площа під соняшником велика, то економити на використанні окремої жатки для збирання соняшнику не варто;

    - жатка може бути з подрібнювачем стебел або без нього. Використання подрібнювача призведе до зменшення продуктивності та збільшення витрат пального під час збирання, але дозволить зекономити на мульчуванні, тобто на одній технологічній операції.

    - пам’ятайте про те, що одну й ту саму жатку неможливо використовувати з усіма зернозбиральними комбайнами, бо різні комбайни мають різні за розміром і конструкцією похилі камери, з якими вона і з’єднується.

    Радять науковці

    В УкрНДІ прогнозування і випробування техніки і технологій для сільгоспвиробництва ім. Л. Погорілого зазначають, що збирання соняшнику і кукурудзи є завершальним та одним із найбільш відповідальних етапів у вирощуванні цих культур. Головна вимога - зібрати урожай з найменшими втратами, в оптимальні строки і зберегти якісні показники зерна. Цього досягають, використовуючи зернозбиральні комбайни, обладнані спеціальними приставками (адаптерами).

    Адаптери для збирання кукурудзи - це причіплені на зернозбиральний комбайн фронтальні машини, що складаються з платформи, на якій розміщені русла (апарати для відділення качанів), різальні подрібнювальні механізми і облицювання. Пристрої для збирання кукурудзи виготовляються на ширину захвату від 4 до 12 рядків. В Україні, зокрема, їх виробляє «Херсонський машинобудівний завод». Пристрої типу КМС агрегатуються із зернозбиральними комбайнами КЗС-9 «Славутич», Claas, John Deere, Massey Ferguson, Acros. Вони виготовляються в 6- і 8-рядних модифікаціях (відповідно КМС-6 і КМС-8). Пристрої типу КМС призначені для збирання на продовольчо-фуражні цілі кукурудзи повної стиглості з нагромадженням обмолоченого зерна в бункері комбайна та розкиданням по полю зрізаних і подрібнених стебел.

    На ринку України є адаптери для збирання кукурудзи відомих світових виробників, зокрема Gerinhoff, John Deere і Capеllo. За конструкцією, схемами виконання технологічного процесу ці машини практично ідентичні. Відмінності конструкції стосуються різально-подрібнювального пристрою.

    Для збирання соняшнику використовують як спеціальні приставки для його збирання, так і зернові жатки, переобладнані за допомогою відповідних комплектів. Вітчизняні підприємства сільгоспмашинобудування виробляють приставки і комплекти переобладнання. Найбільш відомі на ринку цієї техніки приставки, що виробляє «Херсонський машинобудівний завод», і комплекти переобладнання виробництва КБ «Бердянськсільмаш», ДП «Бердянський завод сільгосптехніки», ВАТ «Червона зірка». Так, ХМЗ виробляє приставки типу ПЗС з шириною захвату 8 (ПЗС-8) і 10 рядків (ПЗС-10), що агрегатуються з комбайнами як вітчизняного, так і закордонного виробництва.

    Досвід «невеличких»

    Більшість невеликих агропідприємств та фермери все ж продовжують збирати врожаї дешевими пристосуваннями вітчизняного виробництва, поєднуючи якісний зернозбиральний комбайн іноземного виробництва з вітчизняними жатками. Втім, така схема дуже затратна, бо при малій потужності жатки комбайн при цьому повністю незавантажений. Тож робота іноземних комбайнів з такими жатками є неефективною та витратною. 

    Сільгоспвиробники також завважують, що рядкові жатки типу ПЗС-8 мають невелику продуктивність, але при цьому коштують недешево. Їх недоліком є те, що збирати соняшник ними можна лише вздовж рядків.

    Інша справа - безрядкові жатки типу Sun Flower, Karatas, Zafrani, які за характеристиками мають забезпечувати високу продуктивність при збиранні.

    Серед вимог до жаток аграрії називають можливість роботи комбайна без зниження продуктивності на засмічених бур’янами полях, а жатка при цьому однаково має збирати тільки голівки соняшника чистими та сухими. А ще, щоб при збиранні працювала техніка зі швидкістю мінімум 12 км/год., аби жатка дозволяла збирати соняшник як уздовж, так і поперек поля, і була вона простої конструкції й легка в експлуатації (навішувалася на всі типи комбайнів). І найвагоміший критерій - щоб ціна була прийнятною.

                                                                                              Людмила ЛЕБІДЬ 

    Слово маркетологу

    За останні кілька років в Україні змінилася структура посівів - скоротилися площі під ріпак, при цьому істотно виросли посіви кукурудзи та соняшнику. Соняшник сьогодні називають найбільш рентабельною культурою і прогнозують подальше розширення її площ. Звичайно, такі зміни в структурі посівів не залишилися без уваги з боку операторів ринку техніки. Вони заговорили про зростання попиту на техніку, в тому числі на валкові жатки.

    Сьогодні парк валкових жаток, за офіційною статистикою, становить майже 15 тис. одиниць. У 2012 р. підприємства та фермери придбали 950 жаток.

    Структура попиту (імпорт/вітчизняний виробник) неоднорідна і залежить від кількості оброблюваної господарством землі. Великі підприємства (від 5000 га) давно є споживачами виключно імпортної техніки. Цей сегмент повністю належить так званим фуллайнерам. Найпопулярніший фуллайнер на ринку жаток - Claas.

    Господарства від 1000 до 5000 га багато років балансують між вітчизняними та зарубіжними виробниками. Віддавши перевагу імпортним комбайнам і тракторам, вони тривалий час були покупцями вітчизняної навісної техніки. Та цей сегмент ринку дуже великий: підприємства з таким обсягом оброблюваної землі становлять 60% усіх господарств України. Саме тому до цього сегменту нині прикута увага і маркетингові ресурси імпортерів і їхніх дилерів.

    Найпопулярніші жатки іноземного виробництва - італійські бренди Zaffrani, Olimac Drago, Capello. Інші бренди, поширені на ринку України: Sun Flower (Німеччина), Karatas (Туреччина), Oros (Угорщина), Dominoni (Італія), Geringhoff (Німеччина), ВАТ «Ростсільмаш» (дочірня компанія ТОВ «Клевер», бренд Falcon).

    Вітчизняні жатки - це Херсонський машинобудівний завод, Бердянський завод сільгосптехніки, Кіровоградський завод. Ця продукція розрахована на головного споживача вітчизняної техніки - господарства з площею оброблюваної землі до 1000 гектарів. Проблема вітчизняних виробників полягає в тому, що даний сегмент господарств скорочується: поглинання дрібних господарств більшими - основна тенденція останніх декількох років. А більш крупні господарства все частіше воліють придбати імпортний прилад, що був у використанні, нiж новий вітчизняний.

    На сьогодні сформовано великий парк вживаних жаток європейських виробників, який частково поглинає ринок вітчизняних виробників. Якщо у загальній структурі покупки сільгосптехніки вживані машини займають 10-15%, то на ринку жаток у 2012 р. вони становили майже 50%.

                                                                      Наталiя ЦЕРКОВНИКОВА,

                                          директор маркетингового агентства СМАРТ КВІН

     

    Інформація для діаграм

    Загалом світовий ринок сільськогосподарської техніки оцінюється у понад 50 млрд. євро. Домінуючі позиції на цьому ринку належать країнам Європейського Союзу (40%) та США (35%). На інші країни світу припадає 25%.

    Ринок сільськогосподарської техніки розподіляється на три головні сектори: трактори – 35%; самохідні сільгоспмашини – 15%; причіпна, навісна і стаціонарна сільгосптехніка – 50%.





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чим збирає врожаї житниця Європи?


Про те, що аграрії активніше почали витрачатися на техніку, свідчать цифри.

Приміром, за інформацією директора Департаменту АПК Харківської облдержадміністрації Віталія Панова, за 4 місяці 2013-го закупівлі агротехніки підприємствами Харківщини збільшилися на 70 млн. грн. у порівнянні з минулим роком. За його словами, господарства з початку цього року витратили на нову техніку понад 400 млн. гривень.

Дещо менші показники демонструє Полтавщина. У порівнянні з минулим роком на придбання сільгосптехніки в Полтавській області витратили майже на 52 млн. грн. більше. «Тільки за чотири місяці поточного року сільгосптоваровиробниками області придбано 536 одиниць складної сільськогосподарської техніки на 206 млн. грн., у тому числі на 22 зернозбиральних комбайни (18,9 млн. грн.) і 228 тракторів (94,2 млн. грн.)», - коментує заступник голови Полтавської ОДА Володимир Замикула. Загалом же за останні три роки машинно-тракторний парк аграрні підприємства регіону оновили на 1,2 млрд. гривень.

Сільгоспвиробники стару техніку змінюють на більш продуктивну і ефективну, адже через зношеність і недосконалість сільгоспмашин втрачають 15-20% врожаю. Це при тому, що технологічні втрати зерна не повинні перевищувати 2-3%. Тож українські аграрії все частіше купують техніку іноземного виробництва, яку вважають якіснішою.

Обираємо жатку

Жатка для збирання кукурудзи та соняшнику має свої особливості й вимоги. Якщо для збирання ранніх зернових фахівці не дають однозначної поради щодо вибору комбайна за системою сепарації – клавішною чи роторною, то оптимальним варіантом для обмолоту зернової кукурудзи вважають ротор. Майте на увазі: головними конструктивними елементами, які впливають на процес збирання кукурудзи на зерно, є жатка та обмолочувальний пристрій (ротор чи барабан).

Оскільки для збирання пізніх зернових культур є багато пропозицій на ринку, то в залежності від площі під тією чи іншою культурою потрібно визначитись із типом жатки. Існують жатки виключно для збирання кукурудзи або виключно для соняшнику; комбіновані - для збирання кукурудзи з пристроєм для збирання соняшнику, або ж приставка для збирання соняшнику (ліфтер).

При виборі жатки зважте на такі критерії:

- кількість рядів залежить від кількості рядів сівалки, якою виконувалася сівба культури, тобто ці числа мають бути кратними;

- площі збирання кожної з пізніх культур у сезон. Якщо у господарстві більше посіяно кукурудзи, а соняшнику небагато (до 200 га), то доцільно купити жатку для кукурудзи з пристроєм для збирання соняшнику. Якщо площа під соняшником велика, то економити на використанні окремої жатки для збирання соняшнику не варто;

- жатка може бути з подрібнювачем стебел або без нього. Використання подрібнювача призведе до зменшення продуктивності та збільшення витрат пального під час збирання, але дозволить зекономити на мульчуванні, тобто на одній технологічній операції.

- пам’ятайте про те, що одну й ту саму жатку неможливо використовувати з усіма зернозбиральними комбайнами, бо різні комбайни мають різні за розміром і конструкцією похилі камери, з якими вона і з’єднується.

Радять науковці

В УкрНДІ прогнозування і випробування техніки і технологій для сільгоспвиробництва ім. Л. Погорілого зазначають, що збирання соняшнику і кукурудзи є завершальним та одним із найбільш відповідальних етапів у вирощуванні цих культур. Головна вимога - зібрати урожай з найменшими втратами, в оптимальні строки і зберегти якісні показники зерна. Цього досягають, використовуючи зернозбиральні комбайни, обладнані спеціальними приставками (адаптерами).

Адаптери для збирання кукурудзи - це причіплені на зернозбиральний комбайн фронтальні машини, що складаються з платформи, на якій розміщені русла (апарати для відділення качанів), різальні подрібнювальні механізми і облицювання. Пристрої для збирання кукурудзи виготовляються на ширину захвату від 4 до 12 рядків. В Україні, зокрема, їх виробляє «Херсонський машинобудівний завод». Пристрої типу КМС агрегатуються із зернозбиральними комбайнами КЗС-9 «Славутич», Claas, John Deere, Massey Ferguson, Acros. Вони виготовляються в 6- і 8-рядних модифікаціях (відповідно КМС-6 і КМС-8). Пристрої типу КМС призначені для збирання на продовольчо-фуражні цілі кукурудзи повної стиглості з нагромадженням обмолоченого зерна в бункері комбайна та розкиданням по полю зрізаних і подрібнених стебел.

На ринку України є адаптери для збирання кукурудзи відомих світових виробників, зокрема Gerinhoff, John Deere і Capеllo. За конструкцією, схемами виконання технологічного процесу ці машини практично ідентичні. Відмінності конструкції стосуються різально-подрібнювального пристрою.

Для збирання соняшнику використовують як спеціальні приставки для його збирання, так і зернові жатки, переобладнані за допомогою відповідних комплектів. Вітчизняні підприємства сільгоспмашинобудування виробляють приставки і комплекти переобладнання. Найбільш відомі на ринку цієї техніки приставки, що виробляє «Херсонський машинобудівний завод», і комплекти переобладнання виробництва КБ «Бердянськсільмаш», ДП «Бердянський завод сільгосптехніки», ВАТ «Червона зірка». Так, ХМЗ виробляє приставки типу ПЗС з шириною захвату 8 (ПЗС-8) і 10 рядків (ПЗС-10), що агрегатуються з комбайнами як вітчизняного, так і закордонного виробництва.

Досвід «невеличких»

Більшість невеликих агропідприємств та фермери все ж продовжують збирати врожаї дешевими пристосуваннями вітчизняного виробництва, поєднуючи якісний зернозбиральний комбайн іноземного виробництва з вітчизняними жатками. Втім, така схема дуже затратна, бо при малій потужності жатки комбайн при цьому повністю незавантажений. Тож робота іноземних комбайнів з такими жатками є неефективною та витратною. 

Сільгоспвиробники також завважують, що рядкові жатки типу ПЗС-8 мають невелику продуктивність, але при цьому коштують недешево. Їх недоліком є те, що збирати соняшник ними можна лише вздовж рядків.

Інша справа - безрядкові жатки типу Sun Flower, Karatas, Zafrani, які за характеристиками мають забезпечувати високу продуктивність при збиранні.

Серед вимог до жаток аграрії називають можливість роботи комбайна без зниження продуктивності на засмічених бур’янами полях, а жатка при цьому однаково має збирати тільки голівки соняшника чистими та сухими. А ще, щоб при збиранні працювала техніка зі швидкістю мінімум 12 км/год., аби жатка дозволяла збирати соняшник як уздовж, так і поперек поля, і була вона простої конструкції й легка в експлуатації (навішувалася на всі типи комбайнів). І найвагоміший критерій - щоб ціна була прийнятною.

                                                                                          Людмила ЛЕБІДЬ 

Слово маркетологу

За останні кілька років в Україні змінилася структура посівів - скоротилися площі під ріпак, при цьому істотно виросли посіви кукурудзи та соняшнику. Соняшник сьогодні називають найбільш рентабельною культурою і прогнозують подальше розширення її площ. Звичайно, такі зміни в структурі посівів не залишилися без уваги з боку операторів ринку техніки. Вони заговорили про зростання попиту на техніку, в тому числі на валкові жатки.

Сьогодні парк валкових жаток, за офіційною статистикою, становить майже 15 тис. одиниць. У 2012 р. підприємства та фермери придбали 950 жаток.

Структура попиту (імпорт/вітчизняний виробник) неоднорідна і залежить від кількості оброблюваної господарством землі. Великі підприємства (від 5000 га) давно є споживачами виключно імпортної техніки. Цей сегмент повністю належить так званим фуллайнерам. Найпопулярніший фуллайнер на ринку жаток - Claas.

Господарства від 1000 до 5000 га багато років балансують між вітчизняними та зарубіжними виробниками. Віддавши перевагу імпортним комбайнам і тракторам, вони тривалий час були покупцями вітчизняної навісної техніки. Та цей сегмент ринку дуже великий: підприємства з таким обсягом оброблюваної землі становлять 60% усіх господарств України. Саме тому до цього сегменту нині прикута увага і маркетингові ресурси імпортерів і їхніх дилерів.

Найпопулярніші жатки іноземного виробництва - італійські бренди Zaffrani, Olimac Drago, Capello. Інші бренди, поширені на ринку України: Sun Flower (Німеччина), Karatas (Туреччина), Oros (Угорщина), Dominoni (Італія), Geringhoff (Німеччина), ВАТ «Ростсільмаш» (дочірня компанія ТОВ «Клевер», бренд Falcon).

Вітчизняні жатки - це Херсонський машинобудівний завод, Бердянський завод сільгосптехніки, Кіровоградський завод. Ця продукція розрахована на головного споживача вітчизняної техніки - господарства з площею оброблюваної землі до 1000 гектарів. Проблема вітчизняних виробників полягає в тому, що даний сегмент господарств скорочується: поглинання дрібних господарств більшими - основна тенденція останніх декількох років. А більш крупні господарства все частіше воліють придбати імпортний прилад, що був у використанні, нiж новий вітчизняний.

На сьогодні сформовано великий парк вживаних жаток європейських виробників, який частково поглинає ринок вітчизняних виробників. Якщо у загальній структурі покупки сільгосптехніки вживані машини займають 10-15%, то на ринку жаток у 2012 р. вони становили майже 50%.

                                                                  Наталiя ЦЕРКОВНИКОВА,

                                      директор маркетингового агентства СМАРТ КВІН

 

Інформація для діаграм

Загалом світовий ринок сільськогосподарської техніки оцінюється у понад 50 млрд. євро. Домінуючі позиції на цьому ринку належать країнам Європейського Союзу (40%) та США (35%). На інші країни світу припадає 25%.

Ринок сільськогосподарської техніки розподіляється на три головні сектори: трактори – 35%; самохідні сільгоспмашини – 15%; причіпна, навісна і стаціонарна сільгосптехніка – 50%.





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.