Аграрний тиждень. Україна
» » Справа техніки
» » Справа техніки

    Справа техніки


    Незважаючи на сильний дощ, всі журналісти прибули на місце зустрічі майже вчасно. Від станції метро «Лісова» наш шлях лежить на Чернігівщину, в кілька агрогосподарств, що не перший рік співпрацюють з компанією «Украгролізинг». Уже в автобусі знайомимося. І оскільки їхати нам неблизенько, починаємо спілкування.

     

    - Фінансовий лізинг – найбільш ефективний захід державної підтримки і аграріїв, і виробників сільгосптехніки, - каже Олександр Ціомальчук, директор Департаменту лізингу компанії.

    Його підтримує колега – Володимир Щеглов, директор Департаменту моніторингу ринку техніки та роботи з постачальниками, додаючи: «100% коштів, виділених із Держбюджету на закупівлю техніки та обладнання по лізингу, НАК перераховує вітчизняним заводам сільгоспмашинобудування. Це дозволяє їм забезпечити колективи роботою, вирішувати соціальні питання працюючих, а також оновлювати матеріально-виробничу базу самих заводів».

    - Від лізингової програми виграє й сільгоспвиробник, - продовжує розмову Олександр Ціомальчук. – Погодьтесь, господарств, що можуть одразу викласти сотні тисяч гривень, аби купити новий комбайн чи трактор, - одиниці. Найважче невеликим агропідприємствам. «Вільних» грошей немає, кредити не завжди доступні, а техніка потрібна. Тож лізинг для них сьогодні – чи не єдиний вихід.

     

    Чи не єдиний вихід

    Приблизно таку ж думку висловила і наша перша знайома – Ольга Макаренко, заступник директора ПОСП «Колос» (м. Остер Козелецького району). Їхнє господарство майже сімейне, обробляють всього 500 га землі, вирощуючи зернові та технічні культури й утримуючи м’ясну і молочну групу.

    - За наших умов - нестабільність цін на сільгосппродукцію, брак коштів і природні негаразди - заплатити повну ціну за техніку ми однозначно не змогли б, – розповідає Ольга Андріївна. – Крім того, чернігівська земля важка в обробітку, з нею хіба що українська техніка «зладнає». Іноземна часто ламається й дорога в обслуговуванні. А наші «Славутичі» працюють нормально. Думали взяти кошти в банку. Та як дізнались, що за них треба платити 30% річних, зрозуміли: кредити нам не по кишені. А для «Украгролізингу» менш як за місяць зібрали документи і взяли потрібну техніку. Тепер сплачуємо лише 7% річних за зручним графіком. Нам вигідно, тож хочемо у НАК й деяку іншу техніку купити.

    Виявляється, ПОСП співпрацює з Чернігівською філією НАК «Украгролізинг» з 2009 р. і за менш ніж 4 роки співпраці купило техніки майже на 1 млн. грн., зокрема, комбайн «Славутич», яким дуже задоволені.

    - Але ж сьогодні компанія задовольняє потреби аграріїв лише на 7%, - дивуються журналісти.

    - Та ми не проти купувати вітчизняної техніки більше, - пояснює Олександр Ціомальчук. – Але для цього потрібні державні кошти. А їх немає. Ми лише беремо гроші у держави, купуємо вітчизняні комбайни і трактори за тендерами й віддаємо техніку аграріям на умовах лізингу на 3-7 років. Селяни навіть можуть цю техніку нам повернути, якщо нею незадоволені. До речі, з дня заснування НАК (1998 рік – ред.) на умовах фінансового лізингу ми поставили аграріям техніки на понад 2,5 млрд. грн., а це – десятки тисяч машин.

     

    Праві були ми

    Наш другий новий знайомий цього дня - Василь Левицький, директор господарства «Левона-С» з смт Седів Чернігівського району - теж не мислить розвитку свого господарства без допомоги фінансового лізингу. Левицький не тільки побудував завод із виробництва крохмалю, а й вирощує необхідні для якісного крохмалю і сухого картопляного пюре 20 сортів картоплі, а також зернові культури. Цього року, якщо не завадить погода, очікує з гектару картопляного лану 230-300 ц бульби. Для обробітку земель з 2005 р. взяв у Чернігівській філії НАК «Украгролізинг» вже 11 одиниць техніки, зокрема, комбайни «Кий» і «Полісся», трактори МТЗ, екскаватор «Борекс»...

    - Мій сусід погнався за модою, не проаналізувавши наші місцеві особливості, й купив дорогу імпортну техніку. І на жаль, довів себе до банкрутства, – констатує В. Левицький. – Ми ж добряче поміркували, «що» і «як», й взяли у лізинг нашу перевірену вітчизняну техніку. Час показав: були праві ми. Не тільки виживаємо у скруті, але отримуємо певні прибутки та думаємо про перспективу.

    За час господарювання Василь Гаврилович збагнув просту селянську мудрість: щоб на землі, особливо чернігівській (суцільні долинки і бідний ґрунт), щось виростити, треба про ґрунти подбати, «виростити» їх самих. І найкраще це робити з допомогою вітчизняної техніки. 

    - Щоб замовити техніку в НАК «Украгролізинг», потрібно їхати до Києва? - перепитую у Володимира Щеглова.

    - Навіщо? – дивується він. – Для зручності сільгоспвиробників наша компанія має представництва – обласні філії – в усіх регіонах країни. Селянину варто лише завітати у свою регіональну філію «Украгролізингу» в обласному центрі, отримати вичерпну інформацію щодо вигідного для себе застосування лізингу для придбання сільгосптехніки і якнайшвидше підготувати всі документи.

    - Хочете сказати, що надасте техніку в лізинг будь-якому виробнику? – уточнюю.

    - Ні, - пояснює Володимир Аркадійович. – Наші фахівці перевірять дані, що їх надасть клієнт. Якщо він платоспроможний, то отримає техніку. Причому без застави. Ми так працюємо не один рік. І проблем не виникало. Селяни вчасно платять, а ми вчасно повертаємо кошти державі. Так, скажімо, зворотність лізингових платежів у 2009-2012 рр. становила майже 100%. Хоча всіх бажаючих взяти у нас техніку задовольнити ми не можемо. За останні 5 років ми лише на 20-30% виконуємо замовлення аграріїв, бо не маємо достатнього фінансування та переліку техніки і обладнання, яке НАК купив би на вітчизняних заводах і передав у лізинг сільгоспвиробникам. Наприклад, ще 3-4 роки тому ми мали в каталозі компанії більше 200 одиниць техніки, цього року – лише 71.

    - Але все одно успішно працюємо, - приєднується до нашої розмови Микола Ярошенко, директор Чернігівського філіалу ТОВ «Укравтозапчастина». – Так, у 2009 р. віддали в лізинг 150 тракторів на 22 млн. грн., у 2010-му – на 38 млн. (231 трактор). Цього року тільки тракторів аграрії взяли у нас 200 одиниць.

    Користується попитом і обладнання для птахівництва заводу «Ніжинсільмаш».

    Варто сказати, що «Укравтозапчастина» - давній надійний партнер НАК «Украгролізинг», бо випускає якісні сучасні трактори, що користуються великим попитом у аграріїв. Завдяки лізинговій програмі ця техніка теж стала доступною сільгоспвиробникам, зокрема, невеликих господарств. «Укравтозапчастина», у свою чергу, отримує від лізингової компанії постійні гарантовані замовлення, що сприяє налаштуванню регулярного виробництва тракторів, а отже і забезпеченню відповідних робочих місць на підприємстві.

    Чимало цікавого і корисного почули ми і в ТОВ «Авангард» у м. Мена. Господарство не лише обробляє 3300 га землі, а й активно розвиває м’ясне та молочне скотарство, має амбіції в організації переробки та реалізації власної високоякісної продукції. Його керівник Володимир Прищепа щиро впевнений у перспективності екологічно чистих продуктів, яких потребуватиме ринок. І нині навіть знайшов, як сам каже, патріотично налаштованих партнерів, котрі активно інвестують у розвиток господарства. Ставати ж на ноги і розвиватися «Авангарду» ще з 2001 р. теж допомагав «Украгролізинг». Володимир Федорович із гордістю показав нам машинно-тракторний стан, де техніка, куплена у НАК ще 7-9 років тому, непогано виглядає і з віддачею працює на полях господарства. Звісно, завдяки дбайливому ставленню професійних механізаторів і механіків, переконує керівник, сам за освітою – механік.

     

    Лізинг стане доступнішим

    Українським аграріям стане легше отримати техніку в лізинг від провідних світових виробників, заявив нещодавно міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Фермеру, який має 150 га землі, невигідно купувати весь набір техніки за 10 млн. гривень. «Тому ми відпрацювали та узгодимо з Кабміном нову модель, яка допоможе залучити кошти на придбання техніки для передачі її в лізинг. І учасниками в організації такої моделі лізингу стануть держава, «Украгролізинг», виробник і кредитори. Для цього Мінагрополітики вестиме переговори з потужними виробниками техніки та допомагатиме «Украгролізингу» знайти необхідне фінансування», − зазначив міністр.
    Він додав, що наразі Мінагрополітики працює з такими компаніями як CLAAS та John Deere, щоб їхню техніку фермери змогли отримати в лізинг. Щоправда, М. Присяжнюк наголосив, що необхідно зменшити лінійку техніки, яка надається в лізинг, зробивши її оптимальною. Для якісного та дешевого обслуговування такої техніки держава розробить оптимальну модель МТС. «Ми повернулися до створення МТС, які повинні базуватися не на державних структурах, а на підприємницькій основі. Тільки таким чином можна організувати надання дешевих та якісних послуг для дрібнотоварного та середньотоварного виробника», − переконує Микола Присяжнюк

     

     

    З початку року українські аграрії придбали понад 12 тис. одиниць техніки. Зокрема, агровиробники купили 2,3 тис. тракторів, 1,3 тис. одиниць ґрунтообробної техніки і майже 900 - посівної, 512 зернозбиральних комбайнів і т.д. Цьому сприяли, в тому числі, державні лізингові програми.

    Майже половина цієї техніки - вітчизняного виробництва. І цей показник зростатиме, бо нині на вітчизняних заводах сільгоспмашинобудування реалізуються спільні з іноземними виробниками інвестпроекти.

    У Програмі активізації економіки на 2013-2014 рр. передбачено 1,3 млрд. грн. на придбання за лізинговими програмами майже 4 тис. одиниць складної сільгосптехніки вітчизняного виробництва.

     

    4 вересня новим головою правління НАК «Украгролізинг» призначено Жанну Орінічеву, яка певний час обіймала посаду заступника голови правління компанії. Колективу НАК нового керівника представив профільний міністр Микола Присяжнюк.   

     

     

                                                                                              

                                                          Євгенія ІВАНОВА,

                                                                                         Київ – Чернігівщина - Київ





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • Високоякісна техніка стає ближчою
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Справа техніки


Незважаючи на сильний дощ, всі журналісти прибули на місце зустрічі майже вчасно. Від станції метро «Лісова» наш шлях лежить на Чернігівщину, в кілька агрогосподарств, що не перший рік співпрацюють з компанією «Украгролізинг». Уже в автобусі знайомимося. І оскільки їхати нам неблизенько, починаємо спілкування.

 

- Фінансовий лізинг – найбільш ефективний захід державної підтримки і аграріїв, і виробників сільгосптехніки, - каже Олександр Ціомальчук, директор Департаменту лізингу компанії.

Його підтримує колега – Володимир Щеглов, директор Департаменту моніторингу ринку техніки та роботи з постачальниками, додаючи: «100% коштів, виділених із Держбюджету на закупівлю техніки та обладнання по лізингу, НАК перераховує вітчизняним заводам сільгоспмашинобудування. Це дозволяє їм забезпечити колективи роботою, вирішувати соціальні питання працюючих, а також оновлювати матеріально-виробничу базу самих заводів».

- Від лізингової програми виграє й сільгоспвиробник, - продовжує розмову Олександр Ціомальчук. – Погодьтесь, господарств, що можуть одразу викласти сотні тисяч гривень, аби купити новий комбайн чи трактор, - одиниці. Найважче невеликим агропідприємствам. «Вільних» грошей немає, кредити не завжди доступні, а техніка потрібна. Тож лізинг для них сьогодні – чи не єдиний вихід.

 

Чи не єдиний вихід

Приблизно таку ж думку висловила і наша перша знайома – Ольга Макаренко, заступник директора ПОСП «Колос» (м. Остер Козелецького району). Їхнє господарство майже сімейне, обробляють всього 500 га землі, вирощуючи зернові та технічні культури й утримуючи м’ясну і молочну групу.

- За наших умов - нестабільність цін на сільгосппродукцію, брак коштів і природні негаразди - заплатити повну ціну за техніку ми однозначно не змогли б, – розповідає Ольга Андріївна. – Крім того, чернігівська земля важка в обробітку, з нею хіба що українська техніка «зладнає». Іноземна часто ламається й дорога в обслуговуванні. А наші «Славутичі» працюють нормально. Думали взяти кошти в банку. Та як дізнались, що за них треба платити 30% річних, зрозуміли: кредити нам не по кишені. А для «Украгролізингу» менш як за місяць зібрали документи і взяли потрібну техніку. Тепер сплачуємо лише 7% річних за зручним графіком. Нам вигідно, тож хочемо у НАК й деяку іншу техніку купити.

Виявляється, ПОСП співпрацює з Чернігівською філією НАК «Украгролізинг» з 2009 р. і за менш ніж 4 роки співпраці купило техніки майже на 1 млн. грн., зокрема, комбайн «Славутич», яким дуже задоволені.

- Але ж сьогодні компанія задовольняє потреби аграріїв лише на 7%, - дивуються журналісти.

- Та ми не проти купувати вітчизняної техніки більше, - пояснює Олександр Ціомальчук. – Але для цього потрібні державні кошти. А їх немає. Ми лише беремо гроші у держави, купуємо вітчизняні комбайни і трактори за тендерами й віддаємо техніку аграріям на умовах лізингу на 3-7 років. Селяни навіть можуть цю техніку нам повернути, якщо нею незадоволені. До речі, з дня заснування НАК (1998 рік – ред.) на умовах фінансового лізингу ми поставили аграріям техніки на понад 2,5 млрд. грн., а це – десятки тисяч машин.

 

Праві були ми

Наш другий новий знайомий цього дня - Василь Левицький, директор господарства «Левона-С» з смт Седів Чернігівського району - теж не мислить розвитку свого господарства без допомоги фінансового лізингу. Левицький не тільки побудував завод із виробництва крохмалю, а й вирощує необхідні для якісного крохмалю і сухого картопляного пюре 20 сортів картоплі, а також зернові культури. Цього року, якщо не завадить погода, очікує з гектару картопляного лану 230-300 ц бульби. Для обробітку земель з 2005 р. взяв у Чернігівській філії НАК «Украгролізинг» вже 11 одиниць техніки, зокрема, комбайни «Кий» і «Полісся», трактори МТЗ, екскаватор «Борекс»...

- Мій сусід погнався за модою, не проаналізувавши наші місцеві особливості, й купив дорогу імпортну техніку. І на жаль, довів себе до банкрутства, – констатує В. Левицький. – Ми ж добряче поміркували, «що» і «як», й взяли у лізинг нашу перевірену вітчизняну техніку. Час показав: були праві ми. Не тільки виживаємо у скруті, але отримуємо певні прибутки та думаємо про перспективу.

За час господарювання Василь Гаврилович збагнув просту селянську мудрість: щоб на землі, особливо чернігівській (суцільні долинки і бідний ґрунт), щось виростити, треба про ґрунти подбати, «виростити» їх самих. І найкраще це робити з допомогою вітчизняної техніки. 

- Щоб замовити техніку в НАК «Украгролізинг», потрібно їхати до Києва? - перепитую у Володимира Щеглова.

- Навіщо? – дивується він. – Для зручності сільгоспвиробників наша компанія має представництва – обласні філії – в усіх регіонах країни. Селянину варто лише завітати у свою регіональну філію «Украгролізингу» в обласному центрі, отримати вичерпну інформацію щодо вигідного для себе застосування лізингу для придбання сільгосптехніки і якнайшвидше підготувати всі документи.

- Хочете сказати, що надасте техніку в лізинг будь-якому виробнику? – уточнюю.

- Ні, - пояснює Володимир Аркадійович. – Наші фахівці перевірять дані, що їх надасть клієнт. Якщо він платоспроможний, то отримає техніку. Причому без застави. Ми так працюємо не один рік. І проблем не виникало. Селяни вчасно платять, а ми вчасно повертаємо кошти державі. Так, скажімо, зворотність лізингових платежів у 2009-2012 рр. становила майже 100%. Хоча всіх бажаючих взяти у нас техніку задовольнити ми не можемо. За останні 5 років ми лише на 20-30% виконуємо замовлення аграріїв, бо не маємо достатнього фінансування та переліку техніки і обладнання, яке НАК купив би на вітчизняних заводах і передав у лізинг сільгоспвиробникам. Наприклад, ще 3-4 роки тому ми мали в каталозі компанії більше 200 одиниць техніки, цього року – лише 71.

- Але все одно успішно працюємо, - приєднується до нашої розмови Микола Ярошенко, директор Чернігівського філіалу ТОВ «Укравтозапчастина». – Так, у 2009 р. віддали в лізинг 150 тракторів на 22 млн. грн., у 2010-му – на 38 млн. (231 трактор). Цього року тільки тракторів аграрії взяли у нас 200 одиниць.

Користується попитом і обладнання для птахівництва заводу «Ніжинсільмаш».

Варто сказати, що «Укравтозапчастина» - давній надійний партнер НАК «Украгролізинг», бо випускає якісні сучасні трактори, що користуються великим попитом у аграріїв. Завдяки лізинговій програмі ця техніка теж стала доступною сільгоспвиробникам, зокрема, невеликих господарств. «Укравтозапчастина», у свою чергу, отримує від лізингової компанії постійні гарантовані замовлення, що сприяє налаштуванню регулярного виробництва тракторів, а отже і забезпеченню відповідних робочих місць на підприємстві.

Чимало цікавого і корисного почули ми і в ТОВ «Авангард» у м. Мена. Господарство не лише обробляє 3300 га землі, а й активно розвиває м’ясне та молочне скотарство, має амбіції в організації переробки та реалізації власної високоякісної продукції. Його керівник Володимир Прищепа щиро впевнений у перспективності екологічно чистих продуктів, яких потребуватиме ринок. І нині навіть знайшов, як сам каже, патріотично налаштованих партнерів, котрі активно інвестують у розвиток господарства. Ставати ж на ноги і розвиватися «Авангарду» ще з 2001 р. теж допомагав «Украгролізинг». Володимир Федорович із гордістю показав нам машинно-тракторний стан, де техніка, куплена у НАК ще 7-9 років тому, непогано виглядає і з віддачею працює на полях господарства. Звісно, завдяки дбайливому ставленню професійних механізаторів і механіків, переконує керівник, сам за освітою – механік.

 

Лізинг стане доступнішим

Українським аграріям стане легше отримати техніку в лізинг від провідних світових виробників, заявив нещодавно міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Фермеру, який має 150 га землі, невигідно купувати весь набір техніки за 10 млн. гривень. «Тому ми відпрацювали та узгодимо з Кабміном нову модель, яка допоможе залучити кошти на придбання техніки для передачі її в лізинг. І учасниками в організації такої моделі лізингу стануть держава, «Украгролізинг», виробник і кредитори. Для цього Мінагрополітики вестиме переговори з потужними виробниками техніки та допомагатиме «Украгролізингу» знайти необхідне фінансування», − зазначив міністр.
Він додав, що наразі Мінагрополітики працює з такими компаніями як CLAAS та John Deere, щоб їхню техніку фермери змогли отримати в лізинг. Щоправда, М. Присяжнюк наголосив, що необхідно зменшити лінійку техніки, яка надається в лізинг, зробивши її оптимальною. Для якісного та дешевого обслуговування такої техніки держава розробить оптимальну модель МТС. «Ми повернулися до створення МТС, які повинні базуватися не на державних структурах, а на підприємницькій основі. Тільки таким чином можна організувати надання дешевих та якісних послуг для дрібнотоварного та середньотоварного виробника», − переконує Микола Присяжнюк

 

 

З початку року українські аграрії придбали понад 12 тис. одиниць техніки. Зокрема, агровиробники купили 2,3 тис. тракторів, 1,3 тис. одиниць ґрунтообробної техніки і майже 900 - посівної, 512 зернозбиральних комбайнів і т.д. Цьому сприяли, в тому числі, державні лізингові програми.

Майже половина цієї техніки - вітчизняного виробництва. І цей показник зростатиме, бо нині на вітчизняних заводах сільгоспмашинобудування реалізуються спільні з іноземними виробниками інвестпроекти.

У Програмі активізації економіки на 2013-2014 рр. передбачено 1,3 млрд. грн. на придбання за лізинговими програмами майже 4 тис. одиниць складної сільгосптехніки вітчизняного виробництва.

 

4 вересня новим головою правління НАК «Украгролізинг» призначено Жанну Орінічеву, яка певний час обіймала посаду заступника голови правління компанії. Колективу НАК нового керівника представив профільний міністр Микола Присяжнюк.   

 

 

                                                                                          

                                                      Євгенія ІВАНОВА,

                                                                                     Київ – Чернігівщина - Київ





Схожі новини
  • №4 (259)
  • Високоякісна техніка стає ближчою
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.