Аграрний тиждень. Україна
» » Політика технічного забезпечення
» » Політика технічного забезпечення

    Політика технічного забезпечення



    altУ попередніх номерах «Аграрного тижня. Україна» ми розпочали розмову про аспекти аграрної політики у сфері технічного забезпечення АПК. Сьогодні - продовження теми (початок читайте в №42 (125)).

     

    З метою покращення фінансування заходів із оновлення машинно-тракторного парку сільгосппідприємств, у 2009 році Уряд вперше прийняв ряд постанов, спрямованих на залучення іноземних інвестицій в систему технічного переоснащення агросектора.

    За вказаним напрямом ми проводимо роботу з японськими, корейськими, канадськими компаніями - виробниками надсучасних технічних засобів і фінансовими установами щодо інвестиційних проектів із впровадження ресурсозберігаючих технологій збирання, зберігання й переробки молока та приймання, доробки і зберігання сільгосппродукції. Реалізація цих інвестпроектів дозволить додатково залучити для фінансування закупівлі й поставок агровиробникам техніки та обладнання на 1,0 млрд. дол. США.

    Для збільшення обсягів залучення інвестицій та покращення технічного забезпечення галузей АПК нині розглядаються пропозиції інвесторів Ізраїлю, США, Німеччини, Росії, Білорусі та інших. Наприклад, між Міністерством аграрної політики України і ТОВ «Комбайновий завод «Ростсільмаш» підписано меморандум про наміри розвитку взаємовигідної співпраці. Документом визначені основні напрями двосторонньої співпраці у сфері технічного переоснащення агровиробництва і постачання сільгосптехніки. НАК «Украгролізинг» веде активні переговори з рядом комерційних банків Російської Федерації і України з питань організації фінансування проектів співробітництва.

    Системність та послідовність заходів Мінагрополітики з подолання техніко-технологічної кризи в АПК, упровадження прогресивних технологій і нової техніки є свідченням того, що техніко-технологічне переоснащення агросектора визначено одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду.

    З метою підвищення ефективності виробництва та конкурентоспроможності сільгосппродукції фахівці Мінагрополітики розробляють «Державну цільову економічну програму впровадження в агропромисловому комплексі новітніх технологій виробництва сільськогосподарської продукції на період до 2016 року». Концепція програми вже подана на затвердження Кабінету Міністрів.

    Прийняття документу дозволить удосконалити державну аграрну, фінансову, кредитну та податкову політику, організаційно-економічні механізми державної підтримки розвитку агросектора, підвищити ефективність і конкурентоспроможність агровиробництва з переведенням його на інноваційну модель розвитку в результаті техніко-технологічного переоснащення шляхом зменшення питомих витрат пального на 26-40%, праці – на 30-60, прямих експлуатаційних витрат – на 22-50, підвищення врожайності сільгоспкультур на 30-40%, збільшення валового виробництва зерна на 10-15 млн. тонн, м’яса – до 5,1 і молока – до 20 млн. тонн, впровадження зонально адаптованих ресурсоощадних екологічно безпечних технологій виробництва сільгосппродукції в рослинництві й тваринництві.

    На першому етапі (2010-2012 роки) передбачається забезпечити технічне переоснащення агропідприємств, що функціонують у різних природно-виробничих умовах, зокрема, технікою вітчизняного виробництва, яка пропонується на ринку для реалізації новітніх технологій виробництва сільгосппродукції.

    На другому етапі (2013-2016 роки) - впровадити новітні технології з використанням сільгосптехніки нового покоління, виробництво якої планується підприємствами вітчизняного машинобудування для АПК.

    Для розробки програми в Мінагрополітики створено робочу групу з числа фахівців центральних і місцевих органів виконавчої влади, провідних наукових установ, підприємств сільгоспмашинобудування, постачальників техніки, громадських професійних організацій агропромислового комплексу та сільгосппідприємств. Робоча група опрацьовує питання щодо визначення переліку сільськогосподарської техніки, необхідної для запровадження новітніх ресурсоощадних і природоохоронних технологій виробництва агропродукції, ефективного розміщення виробництва техніки на вітчизняних заводах сільгоспмашинобудування. Сьогодні коло членів цієї робочої групи поступово розширюється, приєднуються нові зацікавлені фахівці: бізнесмени, науковці, державні діячі.

    Для відпрацювання вже згаданих та ряду інших заходів міністерство на початку грудня 2009 року на базі УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого провело нараду з питань техніко-технологічного забезпечення АПК України. Для обговорення питань формування ринку сільськогосподарської техніки для агропромислового комплексу, відпрацювання заходів із покращення забезпечення аграріїв високотехнологічними, ресурсоощадними машинами і обладнанням у нараді взяли участь спеціалісти Мінпромполітики, НАК «Украгролізинг», науковці УААН, керівники вітчизняних підприємств сільгоспмашинобудування та велика кількість імпортерів, дистриб’юторів і дилерів агротехніки провідних світових фірм.

    Такі зустрічі стають традиційними, бо лише разом, враховуючи думку всіх учасників ринку, можна говорити про ефективні та конструктивні заходи подальшого розвитку техніко-технологічного забезпечення агропромислового комплексу держави.

    Наприкінці грудня минулого року в АТЗТ «Агро-Союз» відбулося зібрання розширеного складу робочої групи, в ході якого розроблені та доопрацьовані документи, що входитимуть до майбутньої Програми розвитку сільського господарства України. Ми розраховуємо, що найближчим часом робота над проектом програми вийде на завершальний етап. І сільське господарство отримає чіткі, конкретні орієнтири та продуману адресну програму розвитку замість програми підтримки неефективних методів господарювання на селі.

    2009 рік закінчився і сьогодні вже можна підвести попередні підсумки. А вони такі. Завдяки виділеним зі спеціального фонду держбюджету 96,7 млн. грн. (майже 64% від передбачених) і 100 млн. грн. зі Стабілізаційного фонду (майже 26% від передбачених), селянами закуплено 844 одиниці техніки на понад 184,7 млн. гривень. Це більше 130% у порівнянні з 2008 роком у кількісному показнику, але по вартості - на 5% менше.

    За рахунок виділених коштів поставлено 273 од. тракторів на 62,4 млн. грн. і 61 од. зернозбиральних комбайнів на 48,7 млн. гривень. У порівнянні з 2008 роком куплено менше енергозасобів (трактори, комбайни), але зросло придбання ґрунтообробної, посівної та іншої техніки і обладнання. Така тенденція відбулася через відсутність програми часткової компенсації вартості техніки, за якою в основному і закуплялася енергонасичена техніка.

    Яке ж наше бачення бюджету на 2010 рік?

             З урахуванням засад Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2011 року, Мінагрополітики до проекту Держбюджету на 2010 рік внесено такі пропозиції щодо обсягів фінансування програм оновлення машинно-тракторного парку АПК:

    -         на здійснення фінансової підтримки підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів – 1200 млн. грн., у т.ч. не менше 400 млн. грн. - на компенсацію кредитних ставок за кредитами комерційних банків, залучених для придбання техніки і обладнання;

    -         за рахунок коштів загального фонду передбачити 150 млн. грн. на часткову компенсацію вартості техніки для впровадження сучасних ресурсоощадних технологій виробництва сільгосппродукції;

    -                за пропозицією НАК «Украгролізинг» передбачити на фінансовий лізинг 1,0 млрд. грн. за наступними напрямами:

    а) 153 млн. грн. спеціального фонду – зворотні лізингові платежі;

    б) 300 млн. грн. загального фонду - на заходи за операціями фінансового лізингу;

    в) 562 млн. грн. зі спеціального фонду, як додаткова потреба, на залучення кредитів комерційних банків (можливо під державні гарантії) шляхом спрямування коштів Стабфонду на компенсацію кредитних ставок для закупівлі техніки і обладнання для подальшої її передачі на умовах фінансового лізингу. Тим самим збільшивши можливість її постачання більш ніж вдесятеро – з 562 млн. грн., можливих за умови використання на пряму закупівлю, до майже 5 млрд. грн. за рахунок залучених кредитних ресурсів.

    - на державну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – 632 млн. грн.;

    -         на підтримку фермерських господарств – 200 млн. гривень.

    Виділення цих коштів з держбюджету на оновлення парку техніки і обладнання АПК дасть можливість у 2010 році надати державну підтримку сільгоспвиробникам для придбання техніки на суму до 10 млрд. гривень.

    Разом із цим заходи з підтримки агровиробників у частині оновлення парку техніки і обладнання без адекватних заходів з боку машинобудівників будуть малоефективними для покращення техніко-технологічного забезпечення галузі в цілому.

    Давно необхідно вирішити питання підвищення інвестиційної привабливості вітчизняного сільгоспмашинобудування та створення сприятливих умов для розвитку спільного і кооперованого виробництва сучасної ресурсоощадної техніки та обладнання. Для цього необхідно внести зміни до Закону України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" в частині перегляду положення «вітчизняна техніка та обладнання для агропромислового комплексу», передбачивши поступове збільшення до рівня 50% протягом щонайменше 5 років частки вітчизняних комплектуючих, які використовуються при виробництві нових зразків сучасних сільськогосподарських машин.

    Для підвищення якості, надійності та технологічності технічних засобів виробництва вітчизняних підприємств сільгоспмашинобудування необхідно розробити Державну програму підвищення конкурентоспроможності вітчизняної техніки та обладнання для АПК. У цьому напрямку міністерство готове до сприяння та конструктивної співпраці з Мінпромполітики України.

    Для покращення стану технічного забезпечення підприємств агросектора в 2010 році Мінагрополітики вживатиме наступні заходи:

    - надання державної підтримки сільгоспвиробникам за рахунок фінансування програм часткової компенсації вартості техніки, пільгового кредитування, підтримки та кредитування фермерських господарств, державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

    - удосконалення механізмів постачання техніки по лізингу, в т.ч. шляхом компенсації кредитних ставок за кредитами комерційних банків, залучених НАК «Украгролізинг»;

    -          сприяння розробці інвестиційних проектів, направлених на покращення інвестування агросектора через залучення інвестицій (можливо і під гарантії Уряду).

    Ці напрямки будуть пріоритетними в роботі Департаменту інженерно-технічного забезпечення, що, в свою чергу, дасть можливість напрацювати механізми для техніко-технологічного переоснащення АПК з урахуванням переходу його на інноваційний розвиток.

                                                                                             Микола ДАЦЕНКО,

                                                                                        директор Департаменту

                                                    інженерно-технічного забезпечення МінАП





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Політика технічного забезпечення



altУ попередніх номерах «Аграрного тижня. Україна» ми розпочали розмову про аспекти аграрної політики у сфері технічного забезпечення АПК. Сьогодні - продовження теми (початок читайте в №42 (125)).

 

З метою покращення фінансування заходів із оновлення машинно-тракторного парку сільгосппідприємств, у 2009 році Уряд вперше прийняв ряд постанов, спрямованих на залучення іноземних інвестицій в систему технічного переоснащення агросектора.

За вказаним напрямом ми проводимо роботу з японськими, корейськими, канадськими компаніями - виробниками надсучасних технічних засобів і фінансовими установами щодо інвестиційних проектів із впровадження ресурсозберігаючих технологій збирання, зберігання й переробки молока та приймання, доробки і зберігання сільгосппродукції. Реалізація цих інвестпроектів дозволить додатково залучити для фінансування закупівлі й поставок агровиробникам техніки та обладнання на 1,0 млрд. дол. США.

Для збільшення обсягів залучення інвестицій та покращення технічного забезпечення галузей АПК нині розглядаються пропозиції інвесторів Ізраїлю, США, Німеччини, Росії, Білорусі та інших. Наприклад, між Міністерством аграрної політики України і ТОВ «Комбайновий завод «Ростсільмаш» підписано меморандум про наміри розвитку взаємовигідної співпраці. Документом визначені основні напрями двосторонньої співпраці у сфері технічного переоснащення агровиробництва і постачання сільгосптехніки. НАК «Украгролізинг» веде активні переговори з рядом комерційних банків Російської Федерації і України з питань організації фінансування проектів співробітництва.

Системність та послідовність заходів Мінагрополітики з подолання техніко-технологічної кризи в АПК, упровадження прогресивних технологій і нової техніки є свідченням того, що техніко-технологічне переоснащення агросектора визначено одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду.

З метою підвищення ефективності виробництва та конкурентоспроможності сільгосппродукції фахівці Мінагрополітики розробляють «Державну цільову економічну програму впровадження в агропромисловому комплексі новітніх технологій виробництва сільськогосподарської продукції на період до 2016 року». Концепція програми вже подана на затвердження Кабінету Міністрів.

Прийняття документу дозволить удосконалити державну аграрну, фінансову, кредитну та податкову політику, організаційно-економічні механізми державної підтримки розвитку агросектора, підвищити ефективність і конкурентоспроможність агровиробництва з переведенням його на інноваційну модель розвитку в результаті техніко-технологічного переоснащення шляхом зменшення питомих витрат пального на 26-40%, праці – на 30-60, прямих експлуатаційних витрат – на 22-50, підвищення врожайності сільгоспкультур на 30-40%, збільшення валового виробництва зерна на 10-15 млн. тонн, м’яса – до 5,1 і молока – до 20 млн. тонн, впровадження зонально адаптованих ресурсоощадних екологічно безпечних технологій виробництва сільгосппродукції в рослинництві й тваринництві.

На першому етапі (2010-2012 роки) передбачається забезпечити технічне переоснащення агропідприємств, що функціонують у різних природно-виробничих умовах, зокрема, технікою вітчизняного виробництва, яка пропонується на ринку для реалізації новітніх технологій виробництва сільгосппродукції.

На другому етапі (2013-2016 роки) - впровадити новітні технології з використанням сільгосптехніки нового покоління, виробництво якої планується підприємствами вітчизняного машинобудування для АПК.

Для розробки програми в Мінагрополітики створено робочу групу з числа фахівців центральних і місцевих органів виконавчої влади, провідних наукових установ, підприємств сільгоспмашинобудування, постачальників техніки, громадських професійних організацій агропромислового комплексу та сільгосппідприємств. Робоча група опрацьовує питання щодо визначення переліку сільськогосподарської техніки, необхідної для запровадження новітніх ресурсоощадних і природоохоронних технологій виробництва агропродукції, ефективного розміщення виробництва техніки на вітчизняних заводах сільгоспмашинобудування. Сьогодні коло членів цієї робочої групи поступово розширюється, приєднуються нові зацікавлені фахівці: бізнесмени, науковці, державні діячі.

Для відпрацювання вже згаданих та ряду інших заходів міністерство на початку грудня 2009 року на базі УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого провело нараду з питань техніко-технологічного забезпечення АПК України. Для обговорення питань формування ринку сільськогосподарської техніки для агропромислового комплексу, відпрацювання заходів із покращення забезпечення аграріїв високотехнологічними, ресурсоощадними машинами і обладнанням у нараді взяли участь спеціалісти Мінпромполітики, НАК «Украгролізинг», науковці УААН, керівники вітчизняних підприємств сільгоспмашинобудування та велика кількість імпортерів, дистриб’юторів і дилерів агротехніки провідних світових фірм.

Такі зустрічі стають традиційними, бо лише разом, враховуючи думку всіх учасників ринку, можна говорити про ефективні та конструктивні заходи подальшого розвитку техніко-технологічного забезпечення агропромислового комплексу держави.

Наприкінці грудня минулого року в АТЗТ «Агро-Союз» відбулося зібрання розширеного складу робочої групи, в ході якого розроблені та доопрацьовані документи, що входитимуть до майбутньої Програми розвитку сільського господарства України. Ми розраховуємо, що найближчим часом робота над проектом програми вийде на завершальний етап. І сільське господарство отримає чіткі, конкретні орієнтири та продуману адресну програму розвитку замість програми підтримки неефективних методів господарювання на селі.

2009 рік закінчився і сьогодні вже можна підвести попередні підсумки. А вони такі. Завдяки виділеним зі спеціального фонду держбюджету 96,7 млн. грн. (майже 64% від передбачених) і 100 млн. грн. зі Стабілізаційного фонду (майже 26% від передбачених), селянами закуплено 844 одиниці техніки на понад 184,7 млн. гривень. Це більше 130% у порівнянні з 2008 роком у кількісному показнику, але по вартості - на 5% менше.

За рахунок виділених коштів поставлено 273 од. тракторів на 62,4 млн. грн. і 61 од. зернозбиральних комбайнів на 48,7 млн. гривень. У порівнянні з 2008 роком куплено менше енергозасобів (трактори, комбайни), але зросло придбання ґрунтообробної, посівної та іншої техніки і обладнання. Така тенденція відбулася через відсутність програми часткової компенсації вартості техніки, за якою в основному і закуплялася енергонасичена техніка.

Яке ж наше бачення бюджету на 2010 рік?

         З урахуванням засад Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2011 року, Мінагрополітики до проекту Держбюджету на 2010 рік внесено такі пропозиції щодо обсягів фінансування програм оновлення машинно-тракторного парку АПК:

-         на здійснення фінансової підтримки підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів – 1200 млн. грн., у т.ч. не менше 400 млн. грн. - на компенсацію кредитних ставок за кредитами комерційних банків, залучених для придбання техніки і обладнання;

-         за рахунок коштів загального фонду передбачити 150 млн. грн. на часткову компенсацію вартості техніки для впровадження сучасних ресурсоощадних технологій виробництва сільгосппродукції;

-                за пропозицією НАК «Украгролізинг» передбачити на фінансовий лізинг 1,0 млрд. грн. за наступними напрямами:

а) 153 млн. грн. спеціального фонду – зворотні лізингові платежі;

б) 300 млн. грн. загального фонду - на заходи за операціями фінансового лізингу;

в) 562 млн. грн. зі спеціального фонду, як додаткова потреба, на залучення кредитів комерційних банків (можливо під державні гарантії) шляхом спрямування коштів Стабфонду на компенсацію кредитних ставок для закупівлі техніки і обладнання для подальшої її передачі на умовах фінансового лізингу. Тим самим збільшивши можливість її постачання більш ніж вдесятеро – з 562 млн. грн., можливих за умови використання на пряму закупівлю, до майже 5 млрд. грн. за рахунок залучених кредитних ресурсів.

- на державну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – 632 млн. грн.;

-         на підтримку фермерських господарств – 200 млн. гривень.

Виділення цих коштів з держбюджету на оновлення парку техніки і обладнання АПК дасть можливість у 2010 році надати державну підтримку сільгоспвиробникам для придбання техніки на суму до 10 млрд. гривень.

Разом із цим заходи з підтримки агровиробників у частині оновлення парку техніки і обладнання без адекватних заходів з боку машинобудівників будуть малоефективними для покращення техніко-технологічного забезпечення галузі в цілому.

Давно необхідно вирішити питання підвищення інвестиційної привабливості вітчизняного сільгоспмашинобудування та створення сприятливих умов для розвитку спільного і кооперованого виробництва сучасної ресурсоощадної техніки та обладнання. Для цього необхідно внести зміни до Закону України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" в частині перегляду положення «вітчизняна техніка та обладнання для агропромислового комплексу», передбачивши поступове збільшення до рівня 50% протягом щонайменше 5 років частки вітчизняних комплектуючих, які використовуються при виробництві нових зразків сучасних сільськогосподарських машин.

Для підвищення якості, надійності та технологічності технічних засобів виробництва вітчизняних підприємств сільгоспмашинобудування необхідно розробити Державну програму підвищення конкурентоспроможності вітчизняної техніки та обладнання для АПК. У цьому напрямку міністерство готове до сприяння та конструктивної співпраці з Мінпромполітики України.

Для покращення стану технічного забезпечення підприємств агросектора в 2010 році Мінагрополітики вживатиме наступні заходи:

- надання державної підтримки сільгоспвиробникам за рахунок фінансування програм часткової компенсації вартості техніки, пільгового кредитування, підтримки та кредитування фермерських господарств, державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

- удосконалення механізмів постачання техніки по лізингу, в т.ч. шляхом компенсації кредитних ставок за кредитами комерційних банків, залучених НАК «Украгролізинг»;

-          сприяння розробці інвестиційних проектів, направлених на покращення інвестування агросектора через залучення інвестицій (можливо і під гарантії Уряду).

Ці напрямки будуть пріоритетними в роботі Департаменту інженерно-технічного забезпечення, що, в свою чергу, дасть можливість напрацювати механізми для техніко-технологічного переоснащення АПК з урахуванням переходу його на інноваційний розвиток.

                                                                                         Микола ДАЦЕНКО,

                                                                                    директор Департаменту

                                                інженерно-технічного забезпечення МінАП





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.