Аграрний тиждень. Україна
» » Удосконалене законодавство дозволить українцям харчуватися якісними і безпечними продуктами
» » Удосконалене законодавство дозволить українцям харчуватися якісними і безпечними продуктами

    Удосконалене законодавство дозволить українцям харчуватися якісними і безпечними продуктами


    Аби українці могли споживати якісні та безпечні продукти харчування, Уряд приступив до реформування цієї сфери. Так, Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів». Саме цей документ покликаний виправити недоліки, які наразі існують у системі державного контролю. Про це повідомляють у МінАПП.

    На сьогодні функціонування національної системи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів має певні недоліки. Зокрема, наявність кількох державних органів, наділених схожими повноваженнями контролю в одній і тій самій сфері. Також оператори ринку не несуть реальної відповідальності за порушення вимог законодавства у цій сфері.
    Тому, аби усунути ці недоліки, Уряд приступив до реформування системи безпечності харчових продуктів. Так, Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів». Він має забезпечити безпечність і якість харчових продуктів за принципом «від лану – до столу», якого дотримуються в Європі.
    Розроблений документ пропонує внести зміни до 13 законодавчих актів, зокрема Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Господарського кодексу України, Митного Кодексу, законів України «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про дитяче харчування», «Про захист прав споживачів», «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції», «Про ветеринарну медицину» тощо.
    Так, зокрема зміни передбачають посилення відповідальності виробників харчових продуктів за порушення законодавства. Наприклад, у всіх розвинутих країнах, зокрема ЄС, харчові продукти контролюють і перевіряють до їх виходу на споживчий ринок, за що відповідає виробник.
    Тож після ухвалення цих змін буде забезпечено належний рівень захисту здоров’я людей та прав споживачів. Так, МОЗ продовжить виконувати свої функції, зокрема щодо встановлення належного рівня захисту здоров’я людей, показників безпечності харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів, гігієнічних вимог до об’єктів санітарних заходів тощо. Також працюватиме центральний орган виконавчої влади, що здійснюватиме державний контроль над харчовими продуктами в закладах громадського харчування. Окрім цього, працюватиме орган, який відповідатиме за дотримання прав споживачів.
    Основну ж відповідальність буде покладено на Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, яка буде організовувати та здійснювати державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів, крім громадського харчування. До цієї роботи на різних ділянках харчового ланцюга будуть залучені такі спеціалісти, як аналітики, епідеміологи, технологи харчової промисловості, експерти щодо здоров’я людини, екологи, мікробіологи, токсикологи тощо. Тобто фахівці, що мають медичну освіту (лікарі з гігієни харчування), будуть прийняті на посади до компетентного органу.





    Схожі новини
  • МінАПП разом з іншими відомствами відпрацює програми закупівлі продовольства для шкіл
  • Голова Держветфітослужби: Українці та іноземці можуть без остраху споживати вітчизняну агропродукцію
  • Продукти з використанням рослинних жирів як замінників молочного жиру мають маркуватися
  • Торгівельна палата США просить Україну схвалити зміни до закону про безпеку харчових продуктів
  • Якість харчів в Україні контролюватимуть по-європейськи

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Удосконалене законодавство дозволить українцям харчуватися якісними і безпечними продуктами


Аби українці могли споживати якісні та безпечні продукти харчування, Уряд приступив до реформування цієї сфери. Так, Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів». Саме цей документ покликаний виправити недоліки, які наразі існують у системі державного контролю. Про це повідомляють у МінАПП.

На сьогодні функціонування національної системи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів має певні недоліки. Зокрема, наявність кількох державних органів, наділених схожими повноваженнями контролю в одній і тій самій сфері. Також оператори ринку не несуть реальної відповідальності за порушення вимог законодавства у цій сфері.
Тому, аби усунути ці недоліки, Уряд приступив до реформування системи безпечності харчових продуктів. Так, Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів». Він має забезпечити безпечність і якість харчових продуктів за принципом «від лану – до столу», якого дотримуються в Європі.
Розроблений документ пропонує внести зміни до 13 законодавчих актів, зокрема Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Господарського кодексу України, Митного Кодексу, законів України «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про дитяче харчування», «Про захист прав споживачів», «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції», «Про ветеринарну медицину» тощо.
Так, зокрема зміни передбачають посилення відповідальності виробників харчових продуктів за порушення законодавства. Наприклад, у всіх розвинутих країнах, зокрема ЄС, харчові продукти контролюють і перевіряють до їх виходу на споживчий ринок, за що відповідає виробник.
Тож після ухвалення цих змін буде забезпечено належний рівень захисту здоров’я людей та прав споживачів. Так, МОЗ продовжить виконувати свої функції, зокрема щодо встановлення належного рівня захисту здоров’я людей, показників безпечності харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів, гігієнічних вимог до об’єктів санітарних заходів тощо. Також працюватиме центральний орган виконавчої влади, що здійснюватиме державний контроль над харчовими продуктами в закладах громадського харчування. Окрім цього, працюватиме орган, який відповідатиме за дотримання прав споживачів.
Основну ж відповідальність буде покладено на Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, яка буде організовувати та здійснювати державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів, крім громадського харчування. До цієї роботи на різних ділянках харчового ланцюга будуть залучені такі спеціалісти, як аналітики, епідеміологи, технологи харчової промисловості, експерти щодо здоров’я людини, екологи, мікробіологи, токсикологи тощо. Тобто фахівці, що мають медичну освіту (лікарі з гігієни харчування), будуть прийняті на посади до компетентного органу.





Схожі новини
  • МінАПП разом з іншими відомствами відпрацює програми закупівлі продовольства для шкіл
  • Голова Держветфітослужби: Українці та іноземці можуть без остраху споживати вітчизняну агропродукцію
  • Продукти з використанням рослинних жирів як замінників молочного жиру мають маркуватися
  • Торгівельна палата США просить Україну схвалити зміни до закону про безпеку харчових продуктів
  • Якість харчів в Україні контролюватимуть по-європейськи

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.