Аграрний тиждень. Україна
» » М. Присяжнюк: Тваринництво має стати візитівкою вітчизняного АПК
» » М. Присяжнюк: Тваринництво має стати візитівкою вітчизняного АПК

    М. Присяжнюк: Тваринництво має стати візитівкою вітчизняного АПК


        В Міністерстві аграрної політики України під головуванням Міністра Миколи Присяжнюка та за участі Віце-прем’єр-міністра Віктора Слаути відбулось засідання колегії Міністерства аграрної політики України, присвячене аналізу ситуації та існуючих проблем у галузі тваринництва України.

        У вступному слові М. Присяжнюк наголосив: «Одне з пріоритетних завдань сьогодні - забезпечити населення високоякісними продуктами харчування тваринного походження, підвищити конкурентоспроможність тваринницької галузі та гарантувати продовольчу безпеку держави. На часі також розширення та пошук нових ринків збуту продуктів тваринного походження, особливо молочних і мясних, та захисту внутрішнього споживчого ринку від неякісного імпорту тваринницької продукції».

        Аналізуючи ситуацію у скотарстві та свинарстві, Микола Присяжнюк пояснив, чому саме ці галузі мають бути реформовані. Зокрема він відзначив: «Галузь свинарства традиційно має вагому долю в виробництві та в споживанні м’яса в Україні - 30-40%; має власний потенціал кормозабезпечення за рахунок великих об’ємів вирощування зерна; має короткий виробничий цикл (відгодівля – до 120 днів) і здатна в короткі строки забезпечити нарощування об’ємів виробництва продукції. Проте сьогодні, на жаль, галузь не забезпечує потреби внутрішнього продовольчого ринку свинини і має негативну динаміку виробництва; не має власної селекційно-генетичної бази для істотного нарощування об’ємів виробництва; не відповідає за показниками якості м’яса та м’ясопродуктів вимогам світового продовольчого ринку».

        Щодо молочного скотарства, міністр пояснив, що молоко традиційно займає другу позицію в структурі валового продукту сільського господарства (за останні п’ять років – близько 15%). Україна відома в світі як традиційний виробник та експортер молока та молочних продуктів, має освоєні закордонні ринки збуту з умовами для нарощування експорту молока та молокопродуктів. «Разом з тим, - зауважив Микола Присяжнюк, -  ми відмічаємо такі негативні тенденції: стійке скорочення поголів’я великої рогатої худоби; значне зменшення виробництва та споживання молока; висока собівартість існуючого виробництва молока не здатна задовольнити платоспроможний попит не тільки на зовнішньому, але й на внутрішньому ринках; традиційні технології вже не здатні забезпечувати якість молока, яка б відповідала стандартам європейського та світового ринків; відсутня власна селекційно-генетична база для нарощування поголів’я високопродуктивних корів». «Отже, реформи у підгалузях скотарства та свинарства мають бути здійснені. Вони розпочнуться вже найближчим часом», - підвів підсумок міністр.

        Заслухавши та обговоривши інформацію, колегія Міністерства аграрної політики України відмітила, що за останні 18 років виробництво молока всіма категоріями господарств зменшилось на 12,9 млн. тонн (або в 2,1 рази), реалізація на забій худоби та птиці зменшилась на 3,7 млн. тонн (або в 2,4 рази).

        За 2009 рік відбувся спад виробництва молока (154,8 тис. тонн) лише за рахунок господарств населення – на 300,7 тис. тонн (3,1 %), в основному, через скорочення в них поголів’я корів (100,1 тис. голів). І лише за рахунок значного підвищення продуктивності корів, при зменшенні їх чисельності (19,7 тис. голів), збільшилось виробництво молока в сільськогосподарських підприємствах – на 145,9 тис. тонн (7,0 %).

        Станом на перше січня 2010 року в цілому в Україні було у наявності великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності – 91,7 тис. голів, у тому числі 40,9 тис. голів корів, що відповідно менше до першого січня 2009 року на 7,7 тис. голів та 2,4 тис. голів.

        Станом на перше травня 2010 року чисельність поголів’я великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності збільшилась до 98,4 тис. голів.

    У січні-квітні 2010 року обсяги виробництва валової продукції тваринництва (порівняно з відповідним періодом 2009 року) зросли на 4,9 %, збільшення відбулось в основному за рахунок сільськогосподарських підприємств.

        Усіма категоріями господарств реалізовано на забій 967,8 тис. тонн худоби та птиці, вироблено 3006,1 тис. тонн молока. У порівнянні з 2009 роком реалізація м’яса збільшилась на 60,9 тис. тонн (6,7 %), а виробництво молока зменшилось на 71,6 тис. тонн (2,3 %). 

        Із 381,7 млн. грн., передбачених Законом України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” на бюджетну тваринницьку дотацію та державну підтримку продукції рослинництва, для виплати бюджетної дотації у 2009 році товаровиробникам галузі молочного скотарства спрямовано 68,3 млн. грн., або 54,5 % від потреби. Борг перед сільгосптоваровиробниками за 2009 рік із загального фонду державного бюджету становить 57,1 млн. грн. (за умови його реєстрації в органах Державного казначейства).

    Для виплати спеціальної бюджетної дотації сільськогосподарським підприємствам за поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності спрямовано в регіони 26,3 млн. грн., або 100 % від фактичної потреби.

        Із передбачених 276,7 млн. грн. коштів зі Стабілізаційного фонду лише 20 млн. грн. спрямовано для виплати бюджетної дотації сільськогосподарським товаровиробникам за реалізований на переробні підприємства молодняк великої рогатої худоби із січня 2009 року.

        За минулий рік від сільськогосподарських товаровиробників на переробку надійшло 578,6 тис. тонн (31,0 %) молока екстра та вищого ґатунків, 1163,2 тис. тонн (62,3 %) першого ґатунку, 106,2 тис. тонн (5,7 %) другого ґатунку.

        У січні – березні 2010 року від сільськогосподарських підприємств закуплено 258,3 тис. тонн худоби і птиці в живій вазі, що на 2,6 % більше, ніж за відповідний період 2009 року; молока екстра та вищого ґатунків на переробні підприємства поставлено 149,2 тис. тонн (36,6 %), першого ґатунку – 241,5 тис. тонн (59 %), другого ґатунку – 13,5 тис. тонн (3 %).

        Результатом аналізу та фахового обговорення ситуації стало прийняття рішень щодо необхідності термінового доопрацювання проектів програм розвитку галузі молочного скотарства та свинарства; удосконалення вітчизняної системи селекції у тваринництві у 2010-2011 роках; забезпечення тваринництва повноцінними кормами; здійснення постійного моніторингу рівня закупівельних цін на продукцію тваринництва та узгодження позицій з асоціаціями переробних підприємств та виробників тощо.

        Ветеринарним службам доручено забезпечити інспектування підприємств-виробників, що імпортують продукти тваринного походження на митну територію України; удосконалити механізм здійснення державного контролю за дотриманням ветеринарних та санітарних вимог при імпорті, виробництві і реалізації тваринницької продукції.

    Учасники засідання наголошували на необхідності посилити роботу на місцевому рівні, зокрема визначити пріоритетні напрямки розвитку галузі тваринництва у регіонах; розробити регіональні програми розвитку молочного скотарства та свинарства до 2015 року; передбачити виділення коштів з місцевих бюджетів для розвитку тваринництва та реалізувати інвестиційні проекти для забезпечення ефективного функціонування галузі.

        Члени колегії та фахівці тваринницької галузі підтримали пропозиції вжити заходів щодо створення вертикально інтегрованих структур виробництва молочної продукції; забезпечення належного ветеринарного обслуговування тваринництва; створення сприятливих умов до залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в галузь; забезпечення підтримки особистих селянських, фермерських господарств у веденні тваринництва; створення сировинних зон молокопереробних підприємств та заготівельних пунктів; спорудження нових великотоварних ферм із використанням технологій безприв’язного утримання тварин з цілорічною однотипною годівлею; здійснення першочергового виділення земельних ділянок для будівництва та розвитку аукціонів живої худоби і птиці, оптових ринків сільськогосподарської продукції, агроторгових домів і сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів тощо.

     

    Прес-служба Мінагрополітики





    Схожі новини
  • Мінагрополітики: Серед усіх галузей тваринництва у пріоритеті - скотарство
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі
  • Молочне та м’ясне скотарство - в центрі уваги
  • У тваринництві намітилась позитивна тенденція

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

М. Присяжнюк: Тваринництво має стати візитівкою вітчизняного АПК


    В Міністерстві аграрної політики України під головуванням Міністра Миколи Присяжнюка та за участі Віце-прем’єр-міністра Віктора Слаути відбулось засідання колегії Міністерства аграрної політики України, присвячене аналізу ситуації та існуючих проблем у галузі тваринництва України.

    У вступному слові М. Присяжнюк наголосив: «Одне з пріоритетних завдань сьогодні - забезпечити населення високоякісними продуктами харчування тваринного походження, підвищити конкурентоспроможність тваринницької галузі та гарантувати продовольчу безпеку держави. На часі також розширення та пошук нових ринків збуту продуктів тваринного походження, особливо молочних і мясних, та захисту внутрішнього споживчого ринку від неякісного імпорту тваринницької продукції».

    Аналізуючи ситуацію у скотарстві та свинарстві, Микола Присяжнюк пояснив, чому саме ці галузі мають бути реформовані. Зокрема він відзначив: «Галузь свинарства традиційно має вагому долю в виробництві та в споживанні м’яса в Україні - 30-40%; має власний потенціал кормозабезпечення за рахунок великих об’ємів вирощування зерна; має короткий виробничий цикл (відгодівля – до 120 днів) і здатна в короткі строки забезпечити нарощування об’ємів виробництва продукції. Проте сьогодні, на жаль, галузь не забезпечує потреби внутрішнього продовольчого ринку свинини і має негативну динаміку виробництва; не має власної селекційно-генетичної бази для істотного нарощування об’ємів виробництва; не відповідає за показниками якості м’яса та м’ясопродуктів вимогам світового продовольчого ринку».

    Щодо молочного скотарства, міністр пояснив, що молоко традиційно займає другу позицію в структурі валового продукту сільського господарства (за останні п’ять років – близько 15%). Україна відома в світі як традиційний виробник та експортер молока та молочних продуктів, має освоєні закордонні ринки збуту з умовами для нарощування експорту молока та молокопродуктів. «Разом з тим, - зауважив Микола Присяжнюк, -  ми відмічаємо такі негативні тенденції: стійке скорочення поголів’я великої рогатої худоби; значне зменшення виробництва та споживання молока; висока собівартість існуючого виробництва молока не здатна задовольнити платоспроможний попит не тільки на зовнішньому, але й на внутрішньому ринках; традиційні технології вже не здатні забезпечувати якість молока, яка б відповідала стандартам європейського та світового ринків; відсутня власна селекційно-генетична база для нарощування поголів’я високопродуктивних корів». «Отже, реформи у підгалузях скотарства та свинарства мають бути здійснені. Вони розпочнуться вже найближчим часом», - підвів підсумок міністр.

    Заслухавши та обговоривши інформацію, колегія Міністерства аграрної політики України відмітила, що за останні 18 років виробництво молока всіма категоріями господарств зменшилось на 12,9 млн. тонн (або в 2,1 рази), реалізація на забій худоби та птиці зменшилась на 3,7 млн. тонн (або в 2,4 рази).

    За 2009 рік відбувся спад виробництва молока (154,8 тис. тонн) лише за рахунок господарств населення – на 300,7 тис. тонн (3,1 %), в основному, через скорочення в них поголів’я корів (100,1 тис. голів). І лише за рахунок значного підвищення продуктивності корів, при зменшенні їх чисельності (19,7 тис. голів), збільшилось виробництво молока в сільськогосподарських підприємствах – на 145,9 тис. тонн (7,0 %).

    Станом на перше січня 2010 року в цілому в Україні було у наявності великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності – 91,7 тис. голів, у тому числі 40,9 тис. голів корів, що відповідно менше до першого січня 2009 року на 7,7 тис. голів та 2,4 тис. голів.

    Станом на перше травня 2010 року чисельність поголів’я великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності збільшилась до 98,4 тис. голів.

У січні-квітні 2010 року обсяги виробництва валової продукції тваринництва (порівняно з відповідним періодом 2009 року) зросли на 4,9 %, збільшення відбулось в основному за рахунок сільськогосподарських підприємств.

    Усіма категоріями господарств реалізовано на забій 967,8 тис. тонн худоби та птиці, вироблено 3006,1 тис. тонн молока. У порівнянні з 2009 роком реалізація м’яса збільшилась на 60,9 тис. тонн (6,7 %), а виробництво молока зменшилось на 71,6 тис. тонн (2,3 %). 

    Із 381,7 млн. грн., передбачених Законом України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” на бюджетну тваринницьку дотацію та державну підтримку продукції рослинництва, для виплати бюджетної дотації у 2009 році товаровиробникам галузі молочного скотарства спрямовано 68,3 млн. грн., або 54,5 % від потреби. Борг перед сільгосптоваровиробниками за 2009 рік із загального фонду державного бюджету становить 57,1 млн. грн. (за умови його реєстрації в органах Державного казначейства).

Для виплати спеціальної бюджетної дотації сільськогосподарським підприємствам за поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності спрямовано в регіони 26,3 млн. грн., або 100 % від фактичної потреби.

    Із передбачених 276,7 млн. грн. коштів зі Стабілізаційного фонду лише 20 млн. грн. спрямовано для виплати бюджетної дотації сільськогосподарським товаровиробникам за реалізований на переробні підприємства молодняк великої рогатої худоби із січня 2009 року.

    За минулий рік від сільськогосподарських товаровиробників на переробку надійшло 578,6 тис. тонн (31,0 %) молока екстра та вищого ґатунків, 1163,2 тис. тонн (62,3 %) першого ґатунку, 106,2 тис. тонн (5,7 %) другого ґатунку.

    У січні – березні 2010 року від сільськогосподарських підприємств закуплено 258,3 тис. тонн худоби і птиці в живій вазі, що на 2,6 % більше, ніж за відповідний період 2009 року; молока екстра та вищого ґатунків на переробні підприємства поставлено 149,2 тис. тонн (36,6 %), першого ґатунку – 241,5 тис. тонн (59 %), другого ґатунку – 13,5 тис. тонн (3 %).

    Результатом аналізу та фахового обговорення ситуації стало прийняття рішень щодо необхідності термінового доопрацювання проектів програм розвитку галузі молочного скотарства та свинарства; удосконалення вітчизняної системи селекції у тваринництві у 2010-2011 роках; забезпечення тваринництва повноцінними кормами; здійснення постійного моніторингу рівня закупівельних цін на продукцію тваринництва та узгодження позицій з асоціаціями переробних підприємств та виробників тощо.

    Ветеринарним службам доручено забезпечити інспектування підприємств-виробників, що імпортують продукти тваринного походження на митну територію України; удосконалити механізм здійснення державного контролю за дотриманням ветеринарних та санітарних вимог при імпорті, виробництві і реалізації тваринницької продукції.

Учасники засідання наголошували на необхідності посилити роботу на місцевому рівні, зокрема визначити пріоритетні напрямки розвитку галузі тваринництва у регіонах; розробити регіональні програми розвитку молочного скотарства та свинарства до 2015 року; передбачити виділення коштів з місцевих бюджетів для розвитку тваринництва та реалізувати інвестиційні проекти для забезпечення ефективного функціонування галузі.

    Члени колегії та фахівці тваринницької галузі підтримали пропозиції вжити заходів щодо створення вертикально інтегрованих структур виробництва молочної продукції; забезпечення належного ветеринарного обслуговування тваринництва; створення сприятливих умов до залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в галузь; забезпечення підтримки особистих селянських, фермерських господарств у веденні тваринництва; створення сировинних зон молокопереробних підприємств та заготівельних пунктів; спорудження нових великотоварних ферм із використанням технологій безприв’язного утримання тварин з цілорічною однотипною годівлею; здійснення першочергового виділення земельних ділянок для будівництва та розвитку аукціонів живої худоби і птиці, оптових ринків сільськогосподарської продукції, агроторгових домів і сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів тощо.

 

Прес-служба Мінагрополітики





Схожі новини
  • Мінагрополітики: Серед усіх галузей тваринництва у пріоритеті - скотарство
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі
  • Молочне та м’ясне скотарство - в центрі уваги
  • У тваринництві намітилась позитивна тенденція

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.