Аграрний тиждень. Україна
» » Потенціал зернових української селекції
» » Потенціал зернових української селекції

    Потенціал зернових української селекції


    Минулого року сорти зернових миронівської селекції займали в Україні близько 1,5 млн. га, зокрема озима пшениця – 1,4 млн. га (майже третина посівів під цією культурою в державі). Щороку всесвітньо відома наукова установа - Миронівський інститут пшениць ім. В.Ремесла (МІП) - виробляє до 2000 т насіння озимих і понад 300 т ярих культур високих репродукцій, укладає близько 100 ліцензійних угод з наданням ліцензій на використання сортів селекції інституту.
    На 2015 рік до Державного реєстру сортів рослин України внесено 76 сортів агрокультур селекції МІП: 47 пшениці м’якої озимої, 6 – пшениці м’якої ярої і 3 – твердої ярої, 3 сорти тритикале озимого, 8 сортів ячменю озимого та 7 – ярого, 1 сорт проса та 1 – сорго суданського.
    У четвер, 2 липня, голова Київської облдержадміністрації Володимир Шандра, розуміючи важливість використання вітчизняних сортів агрокультур у зерновиробництві, провів на базі МІП (Миронівський район, с. Центральне) виїзне засідання колегії. Зокрема, розглядалось питання організації збирання ранніх зернових культур в господарствах Київщини.
    - Для якісної роботи нам потрібно знати: які сорти перш за все цікавлять виробника, - наголосив директор інституту О. Демидов. – І звісно, пропонувати йому повну технологію виробництва агрокультури.
    По-друге, потрібно наводити лад з вітчизняною сортовипробувальною службою. Не може так бути, що до українського Реєстру сортів рослин заноситься до 70% сортів іноземної селекції, а про вітчизняні забувають. З цією ситуацією ми не повинні миритися, бо свого не можна цуратися! Тим паче, якщо доведено: сорти селекції нашого інституту можуть давати щонайменше 100 ц/га! Але отримати такий врожай можна лише дотримуючись технології. Сорти пшениць на ділянках селекційного полігону, розміщених поруч із МІП, показують саме таку продуктивність, а її заклали у культуру наші селекціонери. Нині в Європі давно отримують врожаї пшениць 80 і більше центнерів з гектара. І своїм сьогоднішнім показом ми реально доводимо: така культура, як пшениця, може бути однією з найпривабливіших бізнес культур. Отже, є шанс відродити славу пшениць миронівської селекції».





    Схожі новини
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • Київські пшениці на полях України
  • Сорти рису вітчизняної селекції займають в Україні понад 80% площ
  • В Інституті "Магарач" тривають дослідження та селекція нових сортів винограду

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Потенціал зернових української селекції


Минулого року сорти зернових миронівської селекції займали в Україні близько 1,5 млн. га, зокрема озима пшениця – 1,4 млн. га (майже третина посівів під цією культурою в державі). Щороку всесвітньо відома наукова установа - Миронівський інститут пшениць ім. В.Ремесла (МІП) - виробляє до 2000 т насіння озимих і понад 300 т ярих культур високих репродукцій, укладає близько 100 ліцензійних угод з наданням ліцензій на використання сортів селекції інституту.
На 2015 рік до Державного реєстру сортів рослин України внесено 76 сортів агрокультур селекції МІП: 47 пшениці м’якої озимої, 6 – пшениці м’якої ярої і 3 – твердої ярої, 3 сорти тритикале озимого, 8 сортів ячменю озимого та 7 – ярого, 1 сорт проса та 1 – сорго суданського.
У четвер, 2 липня, голова Київської облдержадміністрації Володимир Шандра, розуміючи важливість використання вітчизняних сортів агрокультур у зерновиробництві, провів на базі МІП (Миронівський район, с. Центральне) виїзне засідання колегії. Зокрема, розглядалось питання організації збирання ранніх зернових культур в господарствах Київщини.
- Для якісної роботи нам потрібно знати: які сорти перш за все цікавлять виробника, - наголосив директор інституту О. Демидов. – І звісно, пропонувати йому повну технологію виробництва агрокультури.
По-друге, потрібно наводити лад з вітчизняною сортовипробувальною службою. Не може так бути, що до українського Реєстру сортів рослин заноситься до 70% сортів іноземної селекції, а про вітчизняні забувають. З цією ситуацією ми не повинні миритися, бо свого не можна цуратися! Тим паче, якщо доведено: сорти селекції нашого інституту можуть давати щонайменше 100 ц/га! Але отримати такий врожай можна лише дотримуючись технології. Сорти пшениць на ділянках селекційного полігону, розміщених поруч із МІП, показують саме таку продуктивність, а її заклали у культуру наші селекціонери. Нині в Європі давно отримують врожаї пшениць 80 і більше центнерів з гектара. І своїм сьогоднішнім показом ми реально доводимо: така культура, як пшениця, може бути однією з найпривабливіших бізнес культур. Отже, є шанс відродити славу пшениць миронівської селекції».





Схожі новини
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • Київські пшениці на полях України
  • Сорти рису вітчизняної селекції займають в Україні понад 80% площ
  • В Інституті "Магарач" тривають дослідження та селекція нових сортів винограду

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.