Аграрний тиждень. Україна
» » Олександр Бакуменко: «Наші стратегічні ринки - це ринок ЄС, країн Азії та Африки»
» » Олександр Бакуменко: «Наші стратегічні ринки - це ринок ЄС, країн Азії та Африки»

    Олександр Бакуменко: «Наші стратегічні ринки - це ринок ЄС, країн Азії та Африки»


    altУкраїна в цьому році виробить 1 млн. 100 тис. тонн м'яса птиці в живій вазі, тоді як у 90-му це виробництво становило тільки 900 тисяч. Тобто ми отримаємо на 200 тисяч тонн курятини більше, ніж у рік, який вважається для Радянського Союзу найбільш оптимальним. Кожен українець сьогодні споживає 24 кг м'яса птиці (норма розвинених країн). 

    А ось харчових яєць ми виробляємо близько 16 млрд. шт., на душу населення - 323 яйця, в Євросоюзі - 284 (фізіологічна норма - 280). Птахівники констатують, що вітчизняний споживач отримує у достатній кількості продукти птахівництва, тому основний вектор розвитку галузі слід будувати на її експортний потенціал.

    Олександр Бакуменко, голова Ради директорів Асоціації «Союз птахівників України» вважає: основний елемент досягнення таких результатів за останні 8 років - приватизація птахівничих підприємств. У галузь прийшли ефективні власники, впровадили професійний західний менеджмент, відбулося технічне переозброєння наших птахофабрик. І сьогодні за показниками витрат кормів, збереження птиці, її середньодобового приросту ваги, яйценосності ми - на рівні кращих світових стандартів.

    altПро ці та інші свої спостереження Олександр Борисович повідомив на недавньому форумі птахівників, який традиційно, вже вшосте, пройшов в АР Крим (м. Судак). З усіх тваринницьких конференцій птахівницька - най-най. Вже котрий рік на міжнародне навчання до Криму «злітаються» сотні найкращих фахівців галузі. Тому що повчитися тут є чому. Протягом 4-х робочих днів учасники VI Міжнародної конференції з птахівництва та виставки «Птахівництво-2010» прослухали 8 годин лекцій, з якими виступили більше 30 представників вітчизняних і зарубіжних компаній, побували на 27 спеціалізованих семінарах і презентаціях. Я вже не кажу про час, не даремно проведений на стендах виставки! Робочий день тих, хто приїхав за знаннями та новинками, був заповнений з 9-ї ранку до 18.00. Цього року охочих було як ніколи багато: майже 900 чоловік.

    До речі, інтерес до форуму птахівників «підігрівався» і тим, що за право бути генеральним спонсором заходу змагалися відразу кілька великих компаній, які працюють не перший рік на нашому ринку. У результаті, почесну місію виконали ТОВ «Ареал», ТОВ «Біомін Україна», АТ «Біофарм», ТОВ «ЄвроВет», ТОВ «Інтер-Запоріжжя», «Інве Нутрі-Ад Балтія», ДП «Оллтек Україна», ТОВ «Сева Санте Анімаль Україна », ТОВ« Сімедіка УА », ТОВ «Тандем-2002», ТОВ «Текро».

    «Наша галузь - конкурентоспроможна, - наголосив відкриваючи конференцію Олександр Бакуменко. - Щоб мати на зовнішніх ринках нормальні комерційні контракти, ми ставили високу планку і йшли до цього протягом 8 років. Сьогодні собівартість нашої продукції - на рівні кращих світових компаній США і Бразилії. Ми з упевненістю дивимося в майбутнє і вдячні, перш за все, Уряду і Верховній Раді, які протягом цих 8 років прийняли дуже серйозні державні програми підтримки як тваринництва в цілому, так і птахівництва зокрема. Це і прямі дотації, і компенсація відсотків за кредитами. Практично щорічно Верховна Рада приймає базовий закон, щоб продовжити пільги з ПДВ. Вирішується питання і по фіксованому податку, altза яким працюєсільське господарство. Я сподіваюся, що все це буде витримано і в новому Податковому кодексі, який стане стимулом подальшого розвитку агробізнесу».

    За словами керівника «Союзу птахівників України», обсяг інвестицій нині найбільш істотний саме в птахівничому бізнесі. На кожні інвестовані 10 грн. держава допомогла однією гривнею. Сьогодні ж птахівники змушені констатувати: практично всі програми держпідтримки згорнуті (за винятком незначної компенсації по кредитах і по племсправі). Розуміючи складнощі з формуванням бюджету, птахівники дуже сподіваються на 2011 рік. Для бізнесу найважливіші програми, які визначають доступ до дешевих фінансових ресурсів (компенсація по кредитах комерційних банків, наприклад).

    Щоб бути конкурентоспроможними на світовому ринку, потрібно мати конкурентоспроможне середовище. А це, перш за все, доступ до дешевих грошей. Їх вартість в Україну - від 20 до 25%, у країнах Євросоюзу - 4%, а в США доходить навіть до 0%. Тому птахівники сподіваються, що в бюджеті-2011 буде виділена достатня сума грошей для доступу до фінансових ресурсів. Адже в останні три роки саме надана державна підтримка дозволила птахівничій продукції вийти на європейські, вкрай перспективні для нашої країни ринки. Сьогодні ЄС - найперспективніший і найбагатший з них (500 млн. населення - авт.).

    «Україна веде дуже важкі переговори про зону вільної торгівлі, - вважає Олександр Бакуменко. - Ми (птахівники - авт.) наполягаємо, щоби квоти на ввезення в ЄС нашої продукції становили не менше 70 тис. тонн. Адже повинен бути витриманий принцип паритетності. Якщо сьогодні з країн ЄС в Україну заходить близько 70 тис. тонн різного виду м'яса птиці, то і ми повинні мати таку ж ставку при ввезенні в ЄС своєї продукції. Кожна країна таким чином відстоює свої національні інтереси.

    Європейські комісари, між іншим, дали високу оцінку м'ясу компаній «Миронівський хлібопродукт», «Агромарс», ряду підприємств з виробництва яйця. Це початок великої серйозної роботи з виходу української продукції на великий міжнародний ринок. Ми вже поставляємо свою продукцію в Іран, Сирію, Єгипет, країни Закавказзя, Казахстан. Завдяки чіткій роботі президента України, Уряду, особисто міністра агрополітики, голови ветеринарного Комітету налагоджена робота з Російською Федерацією. Ми бачимо в Росії серйозного партнера, на території якого можемо реалізовувати свою продукцію, адже РФ - найбільший світовий імпортер продукції тваринництва. Хоча якщо в Росії чітко працюватимуть урядові програми, перш за все спрямовані на компенсацію кредитів і підтримку нового будівництва та реконструкції тваринницьких і свинарських комплексів, то через 4 роки Росія повністю наситить свій ринок власною м'ясопродукцією. До речі, політика цієї країни дуже мені імпонує в плані захисту свого товаровиробника. Вона дуже продумана. А якщо виробництво м'яса всередині країни altзростає, то, відповідно, зменшуються квоти на постачання його по імпорту. Тому російський ринок - наш тактичний ринок на 3-4 роки. Наші стратегічні ринки - це ринок ЄС, країн Азії та Африки».

    Не секрет, що українська галузь птахівництва розвинулася, перш за все, за рахунок промислового сектору. Це дуже важливо. Якщо в 2001 році частка м'яса птиці промислового птахівництва в країні становила 10%, то зараз - 84%, а населення виробляє всього 16% продукції. Це говорить про індустріалізацію галузі, про правильний напрямок розвитку великотоварного виробництва, яке забезпечує низьку собівартість і високу конкурентоспроможність не тільки на внутрішньому, але й на зовнішньому ринках. 

    Те ж саме відбувається і в промисловому виробництві харчових яєць. Якщо в 2000 році його частка становила 37%, то сьогодні - 60%. Через 2-3 роки, прогнозують фахівці, частка промислового виробництва м'яса складатиме більше 90%, а частка яєчного - більше 70%.

    «Український шлях розвитку агросектору - великотоварний виробник, який стовідсотково нагодує свою країну, - переконаний Бакуменко. - Птахівництво це вже зробило. І буде мати потужний експортний потенціал».

    З усім сказаним згоден і заступник міністра аграрної політики Сергій Биков. Як людина, яка пропрацювала багато років у галузі тваринництва, він підкреслив, що «до галузі птахівництва аграрії завжди ставилися з великою повагою. Адже вона була і залишається провідною, показовою, що дає маячки для всіх тваринницьких галузей. І зараз профільне міністерство робить все можливе, щоб у галузі було майбутнє ». Сергій Вікторович із задоволенням передав теплі слова вітання учасникам і організаторам конференції від Кабінету Міністрів України і виконав приємну місію: вручив відзнаку Міністерства аграрної політики України "Знак Пошани" Аллі Важніч, директору ТОВ «Татіс» (Запорізька обл.); Світлані Костюченко, начальнику altвиробничо-технологічної лабораторії ТОВ «Фідлайф» (Луганська обл.); Міколі Яцуку, головному інженеру ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський » (Дніпропетровщина); Тетяні Казка, ветлікарю Мліївської птахофабрики (Черкаська обл.); Олександру Натопті, директору Мліївської птахофабрики (Черкаська обл.) і Олександру Боровко, заступнику генерального директора АТ «Біофарм» (Харківська обл.). Грамотою міністерства нагороджений Анатолій Коваль, головний зоотехнік ЗАТ «Миронівська птахофабрика» (Черкаська обл.)

    Контрольованою визнав епізоотичну ситуацію в нашій країні Володимир Горжеєв, перший заступник голови Держкомітету ветмедицини України. Але через нестабільну епізоотичну ситуацію в світі, вважає Володимир Михайлович, завжди є ризик виникнення гострих інфекційних захворювань птиці на території України. Основна причина цього - географічне розташування нашої країни і постійна міграція перелітної птиці через неї. Тому ветеринарні фахівці, перш за все, повинні бути в курсі всіх новинок ветеринарного ринку і системно забезпечувати ветеринарне благополуччя на всіх без винятку птахофабриках. Водночас «інспектори ЄС відзначили, - підкреслив Володимир Горжеєв, - що в Україні на практиці запроваджена ефективна система ветконтролю на птахопідприємствах, а їх продукція відповідає міжнародним стандартам. І сьогодні наше завдання - продовжувати моніторинг, який дозволяє відстежувати ситуацію і оперативно реагувати на ризики, що виникають».

    Немає сенсу перераховувати теми, які обговорювали птахівники, і проблеми, які вони намагалися вирішити. Зрозуміло одне: сьогодні ця галузь, мабуть, найзгуртованіша в АПК. У ній багато всього: передової науки, європейського менеджменту, високих технологій, яким не поступаються фахівці. Саме на таких форумах птахівники активно обмінюються досвідом і труднощами, з якими стикаються. І разом шукають шляхи виходу з непростих ситуацій.

    altНе можу не сказати, що як і всі ми, представники галузі вміють змістовно та цікаво проводити свій вільний час. І хоча його було замало, все ж учасники конференції з прекрасним настроєм відпочили на музичних вечорах від компаній «Біомін», ГК «Єдність», ДП «Оллтек-Україна», АТ «Біофарм», ТОВ «Біо-Тест-Лабораторія". 
    Справжнім сюрпризом для всіх стала вечірка DeLuxe від компанії «Агровет Атлантик», на яку агроветівці запросили популярну українську групу ТІК і її вокаліста Віктора Бронюка (автор і виконавець пісень «Олені», «Чоловіча пісня», «Сірожине пірожене» та багатьох інших).

    Якщо ви пам'ятаєте, то зазвичай останній день роботи конференції - четвер. Але дехто з учасників форуму, особливо іноземнці, залишаються в Криму ще на пару днів. Адже тут багато місць, які ну дуже хочеться побачити. А що, коли іншого разу не буде?

    Стверджую категорично: буде! У вересні 2011-го тут, в оздоровчому комплексі «Судак», за будь-якої погоди знову зберуться птахівники.

                                                                                                Лариса ДАВИДОВА

                                                                                                            Київ-Судак-Київ





    Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Олександр Бакуменко: «Наші стратегічні ринки - це ринок ЄС, країн Азії та Африки»


altУкраїна в цьому році виробить 1 млн. 100 тис. тонн м'яса птиці в живій вазі, тоді як у 90-му це виробництво становило тільки 900 тисяч. Тобто ми отримаємо на 200 тисяч тонн курятини більше, ніж у рік, який вважається для Радянського Союзу найбільш оптимальним. Кожен українець сьогодні споживає 24 кг м'яса птиці (норма розвинених країн). 

А ось харчових яєць ми виробляємо близько 16 млрд. шт., на душу населення - 323 яйця, в Євросоюзі - 284 (фізіологічна норма - 280). Птахівники констатують, що вітчизняний споживач отримує у достатній кількості продукти птахівництва, тому основний вектор розвитку галузі слід будувати на її експортний потенціал.

Олександр Бакуменко, голова Ради директорів Асоціації «Союз птахівників України» вважає: основний елемент досягнення таких результатів за останні 8 років - приватизація птахівничих підприємств. У галузь прийшли ефективні власники, впровадили професійний західний менеджмент, відбулося технічне переозброєння наших птахофабрик. І сьогодні за показниками витрат кормів, збереження птиці, її середньодобового приросту ваги, яйценосності ми - на рівні кращих світових стандартів.

altПро ці та інші свої спостереження Олександр Борисович повідомив на недавньому форумі птахівників, який традиційно, вже вшосте, пройшов в АР Крим (м. Судак). З усіх тваринницьких конференцій птахівницька - най-най. Вже котрий рік на міжнародне навчання до Криму «злітаються» сотні найкращих фахівців галузі. Тому що повчитися тут є чому. Протягом 4-х робочих днів учасники VI Міжнародної конференції з птахівництва та виставки «Птахівництво-2010» прослухали 8 годин лекцій, з якими виступили більше 30 представників вітчизняних і зарубіжних компаній, побували на 27 спеціалізованих семінарах і презентаціях. Я вже не кажу про час, не даремно проведений на стендах виставки! Робочий день тих, хто приїхав за знаннями та новинками, був заповнений з 9-ї ранку до 18.00. Цього року охочих було як ніколи багато: майже 900 чоловік.

До речі, інтерес до форуму птахівників «підігрівався» і тим, що за право бути генеральним спонсором заходу змагалися відразу кілька великих компаній, які працюють не перший рік на нашому ринку. У результаті, почесну місію виконали ТОВ «Ареал», ТОВ «Біомін Україна», АТ «Біофарм», ТОВ «ЄвроВет», ТОВ «Інтер-Запоріжжя», «Інве Нутрі-Ад Балтія», ДП «Оллтек Україна», ТОВ «Сева Санте Анімаль Україна », ТОВ« Сімедіка УА », ТОВ «Тандем-2002», ТОВ «Текро».

«Наша галузь - конкурентоспроможна, - наголосив відкриваючи конференцію Олександр Бакуменко. - Щоб мати на зовнішніх ринках нормальні комерційні контракти, ми ставили високу планку і йшли до цього протягом 8 років. Сьогодні собівартість нашої продукції - на рівні кращих світових компаній США і Бразилії. Ми з упевненістю дивимося в майбутнє і вдячні, перш за все, Уряду і Верховній Раді, які протягом цих 8 років прийняли дуже серйозні державні програми підтримки як тваринництва в цілому, так і птахівництва зокрема. Це і прямі дотації, і компенсація відсотків за кредитами. Практично щорічно Верховна Рада приймає базовий закон, щоб продовжити пільги з ПДВ. Вирішується питання і по фіксованому податку, altза яким працюєсільське господарство. Я сподіваюся, що все це буде витримано і в новому Податковому кодексі, який стане стимулом подальшого розвитку агробізнесу».

За словами керівника «Союзу птахівників України», обсяг інвестицій нині найбільш істотний саме в птахівничому бізнесі. На кожні інвестовані 10 грн. держава допомогла однією гривнею. Сьогодні ж птахівники змушені констатувати: практично всі програми держпідтримки згорнуті (за винятком незначної компенсації по кредитах і по племсправі). Розуміючи складнощі з формуванням бюджету, птахівники дуже сподіваються на 2011 рік. Для бізнесу найважливіші програми, які визначають доступ до дешевих фінансових ресурсів (компенсація по кредитах комерційних банків, наприклад).

Щоб бути конкурентоспроможними на світовому ринку, потрібно мати конкурентоспроможне середовище. А це, перш за все, доступ до дешевих грошей. Їх вартість в Україну - від 20 до 25%, у країнах Євросоюзу - 4%, а в США доходить навіть до 0%. Тому птахівники сподіваються, що в бюджеті-2011 буде виділена достатня сума грошей для доступу до фінансових ресурсів. Адже в останні три роки саме надана державна підтримка дозволила птахівничій продукції вийти на європейські, вкрай перспективні для нашої країни ринки. Сьогодні ЄС - найперспективніший і найбагатший з них (500 млн. населення - авт.).

«Україна веде дуже важкі переговори про зону вільної торгівлі, - вважає Олександр Бакуменко. - Ми (птахівники - авт.) наполягаємо, щоби квоти на ввезення в ЄС нашої продукції становили не менше 70 тис. тонн. Адже повинен бути витриманий принцип паритетності. Якщо сьогодні з країн ЄС в Україну заходить близько 70 тис. тонн різного виду м'яса птиці, то і ми повинні мати таку ж ставку при ввезенні в ЄС своєї продукції. Кожна країна таким чином відстоює свої національні інтереси.

Європейські комісари, між іншим, дали високу оцінку м'ясу компаній «Миронівський хлібопродукт», «Агромарс», ряду підприємств з виробництва яйця. Це початок великої серйозної роботи з виходу української продукції на великий міжнародний ринок. Ми вже поставляємо свою продукцію в Іран, Сирію, Єгипет, країни Закавказзя, Казахстан. Завдяки чіткій роботі президента України, Уряду, особисто міністра агрополітики, голови ветеринарного Комітету налагоджена робота з Російською Федерацією. Ми бачимо в Росії серйозного партнера, на території якого можемо реалізовувати свою продукцію, адже РФ - найбільший світовий імпортер продукції тваринництва. Хоча якщо в Росії чітко працюватимуть урядові програми, перш за все спрямовані на компенсацію кредитів і підтримку нового будівництва та реконструкції тваринницьких і свинарських комплексів, то через 4 роки Росія повністю наситить свій ринок власною м'ясопродукцією. До речі, політика цієї країни дуже мені імпонує в плані захисту свого товаровиробника. Вона дуже продумана. А якщо виробництво м'яса всередині країни altзростає, то, відповідно, зменшуються квоти на постачання його по імпорту. Тому російський ринок - наш тактичний ринок на 3-4 роки. Наші стратегічні ринки - це ринок ЄС, країн Азії та Африки».

Не секрет, що українська галузь птахівництва розвинулася, перш за все, за рахунок промислового сектору. Це дуже важливо. Якщо в 2001 році частка м'яса птиці промислового птахівництва в країні становила 10%, то зараз - 84%, а населення виробляє всього 16% продукції. Це говорить про індустріалізацію галузі, про правильний напрямок розвитку великотоварного виробництва, яке забезпечує низьку собівартість і високу конкурентоспроможність не тільки на внутрішньому, але й на зовнішньому ринках. 

Те ж саме відбувається і в промисловому виробництві харчових яєць. Якщо в 2000 році його частка становила 37%, то сьогодні - 60%. Через 2-3 роки, прогнозують фахівці, частка промислового виробництва м'яса складатиме більше 90%, а частка яєчного - більше 70%.

«Український шлях розвитку агросектору - великотоварний виробник, який стовідсотково нагодує свою країну, - переконаний Бакуменко. - Птахівництво це вже зробило. І буде мати потужний експортний потенціал».

З усім сказаним згоден і заступник міністра аграрної політики Сергій Биков. Як людина, яка пропрацювала багато років у галузі тваринництва, він підкреслив, що «до галузі птахівництва аграрії завжди ставилися з великою повагою. Адже вона була і залишається провідною, показовою, що дає маячки для всіх тваринницьких галузей. І зараз профільне міністерство робить все можливе, щоб у галузі було майбутнє ». Сергій Вікторович із задоволенням передав теплі слова вітання учасникам і організаторам конференції від Кабінету Міністрів України і виконав приємну місію: вручив відзнаку Міністерства аграрної політики України "Знак Пошани" Аллі Важніч, директору ТОВ «Татіс» (Запорізька обл.); Світлані Костюченко, начальнику altвиробничо-технологічної лабораторії ТОВ «Фідлайф» (Луганська обл.); Міколі Яцуку, головному інженеру ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський » (Дніпропетровщина); Тетяні Казка, ветлікарю Мліївської птахофабрики (Черкаська обл.); Олександру Натопті, директору Мліївської птахофабрики (Черкаська обл.) і Олександру Боровко, заступнику генерального директора АТ «Біофарм» (Харківська обл.). Грамотою міністерства нагороджений Анатолій Коваль, головний зоотехнік ЗАТ «Миронівська птахофабрика» (Черкаська обл.)

Контрольованою визнав епізоотичну ситуацію в нашій країні Володимир Горжеєв, перший заступник голови Держкомітету ветмедицини України. Але через нестабільну епізоотичну ситуацію в світі, вважає Володимир Михайлович, завжди є ризик виникнення гострих інфекційних захворювань птиці на території України. Основна причина цього - географічне розташування нашої країни і постійна міграція перелітної птиці через неї. Тому ветеринарні фахівці, перш за все, повинні бути в курсі всіх новинок ветеринарного ринку і системно забезпечувати ветеринарне благополуччя на всіх без винятку птахофабриках. Водночас «інспектори ЄС відзначили, - підкреслив Володимир Горжеєв, - що в Україні на практиці запроваджена ефективна система ветконтролю на птахопідприємствах, а їх продукція відповідає міжнародним стандартам. І сьогодні наше завдання - продовжувати моніторинг, який дозволяє відстежувати ситуацію і оперативно реагувати на ризики, що виникають».

Немає сенсу перераховувати теми, які обговорювали птахівники, і проблеми, які вони намагалися вирішити. Зрозуміло одне: сьогодні ця галузь, мабуть, найзгуртованіша в АПК. У ній багато всього: передової науки, європейського менеджменту, високих технологій, яким не поступаються фахівці. Саме на таких форумах птахівники активно обмінюються досвідом і труднощами, з якими стикаються. І разом шукають шляхи виходу з непростих ситуацій.

altНе можу не сказати, що як і всі ми, представники галузі вміють змістовно та цікаво проводити свій вільний час. І хоча його було замало, все ж учасники конференції з прекрасним настроєм відпочили на музичних вечорах від компаній «Біомін», ГК «Єдність», ДП «Оллтек-Україна», АТ «Біофарм», ТОВ «Біо-Тест-Лабораторія". 
Справжнім сюрпризом для всіх стала вечірка DeLuxe від компанії «Агровет Атлантик», на яку агроветівці запросили популярну українську групу ТІК і її вокаліста Віктора Бронюка (автор і виконавець пісень «Олені», «Чоловіча пісня», «Сірожине пірожене» та багатьох інших).

Якщо ви пам'ятаєте, то зазвичай останній день роботи конференції - четвер. Але дехто з учасників форуму, особливо іноземнці, залишаються в Криму ще на пару днів. Адже тут багато місць, які ну дуже хочеться побачити. А що, коли іншого разу не буде?

Стверджую категорично: буде! У вересні 2011-го тут, в оздоровчому комплексі «Судак», за будь-якої погоди знову зберуться птахівники.

                                                                                            Лариса ДАВИДОВА

                                                                                                        Київ-Судак-Київ





Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.