Аграрний тиждень. Україна
» » Микола Азаров: «Село для Уряду є найголовнішим пріоритетом»
» » Микола Азаров: «Село для Уряду є найголовнішим пріоритетом»

    Микола Азаров: «Село для Уряду є найголовнішим пріоритетом»


    altВітання, рукостискання, обійми... Так завжди буває, коли зустрічаються близькі один одному люди або друзі. Ті, хто вже вкотре приїхав до Києва у переддень професійного свята аграріїв, насправді є близькими завдяки спільній справі. Вони щодня, практично без вихідних, працюють на землі, годуючи не лише українців, а й по-суті півсвіту.

     

    Олексій Вадатурський, Юрій Карасик, Віра Найдьонова, Іван Балюк, Дмитро Моторний... Список відомих аграріїв, що завітали на святкування, можна продовжувати і продовжувати. За плечима цих авторитетних людей чималий життєвий досвід, роки успішного керівництва потужними аграрними підприємствами, величезна відповідальність за долі працівників очолюваних господарств і жителів сіл, на території яких підприємства господарюють. Тож щоразу, збираючись у Києві, агровиробники використовують кожну хвилинку, щоб поділитись один з одним своїми міркуваннями, проблемами, новинами.

     

    Віталій Львов, віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України:

    -         Рік запам'ятався тим, що, не дивлячись на складні погодні умови, українські фермери з гідними результатами вийшли зі складної ситуації. І їх внесок у державну хлібну комору доволі вагомий. Успішно вже й посіяли озимину цієї осені. Тепер очікуємо наступного року результатів. Звісна річ, сподіваємося, що вони будуть кращими. На державну підтримку розраховуємо, але, відверто кажучи, не дуже. Головне, щоби не заважали. Особливо зайвими й безпідставними перевірками, які забирають наш дорогоцінний час. А ви ж самі знаєте, як кожна хвилина цінується в сільськогосподарському виробництві, особливо під час польових робіт. Приємно й те, що українські фермери вже навчилися гуртом обстоювати себе, представляючи впливову й вагому силу, зокрема, в аграрному секторі, й взагалі, в економічному просторі нашої держави. 

    Григорій Дем'яненко, голова фермерського господарства (Донецька обл.):

    -         Погода - погодою, але хотілося би щоби влада нас не лише слухала, але й чула. І на всіх рівнях. А цей рік запам'ятався неабияким занепокоєнням, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі скасують. Які сподівання на наступний рік? Перед усім на те, що «мораторійне» питання знов не постане на порядку денному. Треба, щоби запрацювали і Земельний кадастр, і закон про ринок землі, й запрацювали на користь селян. Не хотілося, щоби половину, чи більшість із них, тим чи іншим чином, змусили продати свої наділи. Краще було б, щоби власне держава й придбавала землю в охочих її продати, передаючи її потім в оренду тим, хто бажає на ній працювати. Не дай Боже допустити хаос у цьому питанні. Бо у сільгоспвиробників є відповідна база для виробництва сільськогосподарської продукції, а це є надійною гарантією й продовольчої безпеки, й посилення позицій України на світовому ринку. Якщо ж говорити про підсумки цього року в роботі мого господарства - я задоволений. Пшениці зібрав по 45 центнерів з гектара. Це дуже добре. Правда, от другого хліба зібрав менше, ніж хотілося б. Посуха завадила добре порясніти бульбам. Але я не розчарувався в картоплі й наступного року садитиму її більше.

    Іван Гулий, Герой України, голова ПАОП «Промінь» (Харківська обл.):

    -         Років поганих не буває. Бувають погані господарі. От у нас 6 тис. га орної землі. Й ми не женемося за прибутком в якомусь окремо взятому напрямі, а приділяємо увагу й цукровому буряку, й озимій пшениці, й кукурудзі, й соняшнику, й сої, й багаторічним травам. Маємо чималу череду корів і свиней. Отже годуємо українців не лише хлібом, а й молоком, altм'ясом, салом. Такий «багатовекторний» підхід дозволяє не лише покращувати родючість ґрунтів, а ще й здобути фінансову стабільність, працюючи з позитивною динамікою. Завдяки використанню власних обігових коштів, ми не потребуємо кредитів і уникаємо боргового ярма. Тут тваринництво - значний позитивний важіль. Скажімо, виробляючи цілий рік молоко, ми маємо завжди «свіжу копійку». А вкладати в землю кошти варто. Й не треба на цьому економити. За кожну гривню наша земля щедро віддячить... Хотілося б паритету цін. Бо вартість енергоносіїв явно не в'яжеться з вартістю молока. Звідки ж воно дешевим може бути? І все ж, я вірю в могутність нашої держави як головної годувальниці світу. Задля цього й працюємо.

    Геннадій Новіков, голова Аграрного Союзу України:

    -         У цьому році, як ніколи, нам вдалося розумно розпорядитися вирощеним зерном, не продаючи його з коліс. Закупівельна ціна щодня зростала, відтак сільгоспвиробники були у виграші. І не якісь катаклізми мають нас «заохочувати» тримати ціну, а об'єднана позиція. Ми маємо збиратися й формувати спільне цінове бачення, впливаючи таким чином на зерновий ринок. І хоча погода не дозволила нам виростити максимум, але ті понад 40 млн. тонн зерна, що зібрали, абсолютно нівелюють побоювання щодо загрози продовольчої безпеки. Що поганого? Так це квотування. Особливо стосовно кукурудзи. Ми ж її зібрали набагато більше, ніж очікували. Відтак обмеження щодо експорту варто відмінити, щоби не завдати самим собі шкоди. Але є в цього року ще одна дуже добра ознака - аграрії стали згуртованішими й довели, що вміють всі разом себе захистити.

    В'ячеслав Соколов, директор Селекційно-генетичного інституту (м. Одеса):

    -         Хоч наш південь і вважається спекотним та посушливим, але цей рік мені запам'ятався 32 днями дощів, що лили під час жнив. Як же серце розривається, коли бачиш у полі дужерясний урожай, в який вкладені чималі кошти й наукова праця, і не можеш все це зібрати до зернини. Але я пишаюсь, що сорти селекції нашого інституту витримали цей суворий іспит. І реалізували ми насіння навіть більше, ніж у минулому році. А ще рік запам'ятався змінами на краще у ставленні держави до аграрного сектору. І здобутки нашої науки, впевнений, стануть найкращим, найпотужнішім рушієм, який піднесе Україну до нових світових висот.

    Щоразу, спілкуючись емоційно й невимушено, вони забувають про час і лише театральний дзвоник нагадує їм: час до зали, ось-ось розпочнеться урочиста мить їхнього тріумфу. Адже саме їм віддадуть нині шану, вручаючи чесно зароблені нагороди. Їм даруватимуть своє мистецтво співаки і артисти. На їхню честь говоритимуть теплі слова вітання...

    В залі поступово приглушається світло, змовкають розмови. Наближається урочистий момент. Як водиться на таких урочистостях, на сцену виходять високі гост і. Цього разу на зустріч до аграріїв прийшли Прем'єр-міністр України Микола Азаров і профільний міністр Микола Присяжнюк.

    «Сьогодні перед нами, аграріями, стоїть важливе завдання: не тільки проаналізувати підсумки роботи попередніх років, - сказав міністр, звертаючись до присутніх, - а й намітити стратегію розвитку, яка би передбачила і забезпечила розвиток аграрного сектору, його адаптацію до вимог сьогодення і, звісно, стрімку експансію на зовнішні ринки нашої сільськогосподарської продукції». Микола Володимирович привітав колег з професійним святом і запевнив голову Уряду, що завдання, поставлені перед АПК, будуть успішно виконані.

    Своє звернення до учасників урочистостей з нагоди професійного свята Прем'єр-міністр України Микола Азаров розпочав зі слів вітання від Президента України.

    alt«Щиро вітаю з професійним святом - Днем працівників сільського господарства, - зацитував Микола Янович. - Низький уклін усім хліборобам за щедрий коровай на столі, за самовіддану працю, яка, незважаючи на складні цьогорічні погодні умови, увінчається успішним завершенням сільськогосподарського року та гарним урожаєм. Честь і хвала вам за вагомі трудові звершення! Нехай щедро колоситься благодатна українська нива.

    Упевнений, що працівники сільського господарства, дбаючи про відродження українського села, підтверджують кращі хліборобські традиції і достаток кожного з нас і докладуть максимум зусиль для задоволення потреб людей у високоякісних продуктах харчування. Сердечно зичу добра і удачі у почесній хліборобській справі. Завзяття, міцного здоров'я, достатку та благополуччя вам та вашим родинам! Нових трудових успіхів на благо України. Президент України Віктор Янукович».

    А потім, відклавши підготовлену промову, Прем'єр-міністр погодився з тим, що нинішній рік був складним для всіх, «але ми його закінчуємо з гарним настроєм, з упевненістю, що наступний рік буде на 100% кращий». Микола Янович зізнався, що навіть метеорологи не в змозі надати точного прогнозу щодо погоди у 2011 році. Та вже сьогодні зрозуміло, «що у фінансовому плані він буде успішнішим. Ясно, що ми виділимо більше ресурсів на підтримку села, ніж цього року. Головне завдання на 2011 рік і наступні роки - забезпечити розвиток нашого тваринництва. Це завдання №1», - підкреслив очільник Уряду. Він вважає, що необхідно попрацювати, створивши умови для збереження поголів'я телят, яке народиться найближчим часом, максимально сформувати умови для підняття товарного тваринництва, вкласти ресурси у створення ринків агропродукції.

    «Потрібно створити потужну систему оптових ринків, овочесховищ і, по великому рахунку, розвивати інфраструктуру села, - наголосив Микола Азаров. - Тому будьте певні: Уряд надасть всі необхідні ресурси, щоб наше село розвивалось. І це не просто один із важливих напрямків роботи, село для Уряду є найголовнішим пріоритетом. І саме на ньому ми сконцентруємо всю свою увагу у 2011 році».

    Ці слова аграрії, до речі, підтримали гучними оваціями.

    А ще Прем'єр-міністр привітав присутніх зі святом й разом із міністром Кабінету Міністрів України Анатолієм Толстоуховим вручив окремим працівникам агропідприємств і профільного міністерства високі державні нагороди, а також почесні грамоти Уряду.

    Додали гарного настрою учасникам і гостям свята артисти. Теплі слова вітання і пісні прозвучали з вуст народних артистів України Тетяни Недельської, Наталії Бучинської, чоловічого квартету «Гетьман», Таїсії Повалій та Василя Зінкевича.

    Додому аграрії поверталися, сподіваючись, що озвучені високопосадовцями слова на сцені Міжнародного центру культури і мистецтв «Жовтневий палац», будуть підтверджені конкретними, послідовними діями.

                                                                                                       Євгенія ІВАНОВА

                                                                                           Володимир Шаповалов

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Микола Азаров: «Село для Уряду є найголовнішим пріоритетом»


altВітання, рукостискання, обійми... Так завжди буває, коли зустрічаються близькі один одному люди або друзі. Ті, хто вже вкотре приїхав до Києва у переддень професійного свята аграріїв, насправді є близькими завдяки спільній справі. Вони щодня, практично без вихідних, працюють на землі, годуючи не лише українців, а й по-суті півсвіту.

 

Олексій Вадатурський, Юрій Карасик, Віра Найдьонова, Іван Балюк, Дмитро Моторний... Список відомих аграріїв, що завітали на святкування, можна продовжувати і продовжувати. За плечима цих авторитетних людей чималий життєвий досвід, роки успішного керівництва потужними аграрними підприємствами, величезна відповідальність за долі працівників очолюваних господарств і жителів сіл, на території яких підприємства господарюють. Тож щоразу, збираючись у Києві, агровиробники використовують кожну хвилинку, щоб поділитись один з одним своїми міркуваннями, проблемами, новинами.

 

Віталій Львов, віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України:

-         Рік запам'ятався тим, що, не дивлячись на складні погодні умови, українські фермери з гідними результатами вийшли зі складної ситуації. І їх внесок у державну хлібну комору доволі вагомий. Успішно вже й посіяли озимину цієї осені. Тепер очікуємо наступного року результатів. Звісна річ, сподіваємося, що вони будуть кращими. На державну підтримку розраховуємо, але, відверто кажучи, не дуже. Головне, щоби не заважали. Особливо зайвими й безпідставними перевірками, які забирають наш дорогоцінний час. А ви ж самі знаєте, як кожна хвилина цінується в сільськогосподарському виробництві, особливо під час польових робіт. Приємно й те, що українські фермери вже навчилися гуртом обстоювати себе, представляючи впливову й вагому силу, зокрема, в аграрному секторі, й взагалі, в економічному просторі нашої держави. 

Григорій Дем'яненко, голова фермерського господарства (Донецька обл.):

-         Погода - погодою, але хотілося би щоби влада нас не лише слухала, але й чула. І на всіх рівнях. А цей рік запам'ятався неабияким занепокоєнням, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі скасують. Які сподівання на наступний рік? Перед усім на те, що «мораторійне» питання знов не постане на порядку денному. Треба, щоби запрацювали і Земельний кадастр, і закон про ринок землі, й запрацювали на користь селян. Не хотілося, щоби половину, чи більшість із них, тим чи іншим чином, змусили продати свої наділи. Краще було б, щоби власне держава й придбавала землю в охочих її продати, передаючи її потім в оренду тим, хто бажає на ній працювати. Не дай Боже допустити хаос у цьому питанні. Бо у сільгоспвиробників є відповідна база для виробництва сільськогосподарської продукції, а це є надійною гарантією й продовольчої безпеки, й посилення позицій України на світовому ринку. Якщо ж говорити про підсумки цього року в роботі мого господарства - я задоволений. Пшениці зібрав по 45 центнерів з гектара. Це дуже добре. Правда, от другого хліба зібрав менше, ніж хотілося б. Посуха завадила добре порясніти бульбам. Але я не розчарувався в картоплі й наступного року садитиму її більше.

Іван Гулий, Герой України, голова ПАОП «Промінь» (Харківська обл.):

-         Років поганих не буває. Бувають погані господарі. От у нас 6 тис. га орної землі. Й ми не женемося за прибутком в якомусь окремо взятому напрямі, а приділяємо увагу й цукровому буряку, й озимій пшениці, й кукурудзі, й соняшнику, й сої, й багаторічним травам. Маємо чималу череду корів і свиней. Отже годуємо українців не лише хлібом, а й молоком, altм'ясом, салом. Такий «багатовекторний» підхід дозволяє не лише покращувати родючість ґрунтів, а ще й здобути фінансову стабільність, працюючи з позитивною динамікою. Завдяки використанню власних обігових коштів, ми не потребуємо кредитів і уникаємо боргового ярма. Тут тваринництво - значний позитивний важіль. Скажімо, виробляючи цілий рік молоко, ми маємо завжди «свіжу копійку». А вкладати в землю кошти варто. Й не треба на цьому економити. За кожну гривню наша земля щедро віддячить... Хотілося б паритету цін. Бо вартість енергоносіїв явно не в'яжеться з вартістю молока. Звідки ж воно дешевим може бути? І все ж, я вірю в могутність нашої держави як головної годувальниці світу. Задля цього й працюємо.

Геннадій Новіков, голова Аграрного Союзу України:

-         У цьому році, як ніколи, нам вдалося розумно розпорядитися вирощеним зерном, не продаючи його з коліс. Закупівельна ціна щодня зростала, відтак сільгоспвиробники були у виграші. І не якісь катаклізми мають нас «заохочувати» тримати ціну, а об'єднана позиція. Ми маємо збиратися й формувати спільне цінове бачення, впливаючи таким чином на зерновий ринок. І хоча погода не дозволила нам виростити максимум, але ті понад 40 млн. тонн зерна, що зібрали, абсолютно нівелюють побоювання щодо загрози продовольчої безпеки. Що поганого? Так це квотування. Особливо стосовно кукурудзи. Ми ж її зібрали набагато більше, ніж очікували. Відтак обмеження щодо експорту варто відмінити, щоби не завдати самим собі шкоди. Але є в цього року ще одна дуже добра ознака - аграрії стали згуртованішими й довели, що вміють всі разом себе захистити.

В'ячеслав Соколов, директор Селекційно-генетичного інституту (м. Одеса):

-         Хоч наш південь і вважається спекотним та посушливим, але цей рік мені запам'ятався 32 днями дощів, що лили під час жнив. Як же серце розривається, коли бачиш у полі дужерясний урожай, в який вкладені чималі кошти й наукова праця, і не можеш все це зібрати до зернини. Але я пишаюсь, що сорти селекції нашого інституту витримали цей суворий іспит. І реалізували ми насіння навіть більше, ніж у минулому році. А ще рік запам'ятався змінами на краще у ставленні держави до аграрного сектору. І здобутки нашої науки, впевнений, стануть найкращим, найпотужнішім рушієм, який піднесе Україну до нових світових висот.

Щоразу, спілкуючись емоційно й невимушено, вони забувають про час і лише театральний дзвоник нагадує їм: час до зали, ось-ось розпочнеться урочиста мить їхнього тріумфу. Адже саме їм віддадуть нині шану, вручаючи чесно зароблені нагороди. Їм даруватимуть своє мистецтво співаки і артисти. На їхню честь говоритимуть теплі слова вітання...

В залі поступово приглушається світло, змовкають розмови. Наближається урочистий момент. Як водиться на таких урочистостях, на сцену виходять високі гост і. Цього разу на зустріч до аграріїв прийшли Прем'єр-міністр України Микола Азаров і профільний міністр Микола Присяжнюк.

«Сьогодні перед нами, аграріями, стоїть важливе завдання: не тільки проаналізувати підсумки роботи попередніх років, - сказав міністр, звертаючись до присутніх, - а й намітити стратегію розвитку, яка би передбачила і забезпечила розвиток аграрного сектору, його адаптацію до вимог сьогодення і, звісно, стрімку експансію на зовнішні ринки нашої сільськогосподарської продукції». Микола Володимирович привітав колег з професійним святом і запевнив голову Уряду, що завдання, поставлені перед АПК, будуть успішно виконані.

Своє звернення до учасників урочистостей з нагоди професійного свята Прем'єр-міністр України Микола Азаров розпочав зі слів вітання від Президента України.

alt«Щиро вітаю з професійним святом - Днем працівників сільського господарства, - зацитував Микола Янович. - Низький уклін усім хліборобам за щедрий коровай на столі, за самовіддану працю, яка, незважаючи на складні цьогорічні погодні умови, увінчається успішним завершенням сільськогосподарського року та гарним урожаєм. Честь і хвала вам за вагомі трудові звершення! Нехай щедро колоситься благодатна українська нива.

Упевнений, що працівники сільського господарства, дбаючи про відродження українського села, підтверджують кращі хліборобські традиції і достаток кожного з нас і докладуть максимум зусиль для задоволення потреб людей у високоякісних продуктах харчування. Сердечно зичу добра і удачі у почесній хліборобській справі. Завзяття, міцного здоров'я, достатку та благополуччя вам та вашим родинам! Нових трудових успіхів на благо України. Президент України Віктор Янукович».

А потім, відклавши підготовлену промову, Прем'єр-міністр погодився з тим, що нинішній рік був складним для всіх, «але ми його закінчуємо з гарним настроєм, з упевненістю, що наступний рік буде на 100% кращий». Микола Янович зізнався, що навіть метеорологи не в змозі надати точного прогнозу щодо погоди у 2011 році. Та вже сьогодні зрозуміло, «що у фінансовому плані він буде успішнішим. Ясно, що ми виділимо більше ресурсів на підтримку села, ніж цього року. Головне завдання на 2011 рік і наступні роки - забезпечити розвиток нашого тваринництва. Це завдання №1», - підкреслив очільник Уряду. Він вважає, що необхідно попрацювати, створивши умови для збереження поголів'я телят, яке народиться найближчим часом, максимально сформувати умови для підняття товарного тваринництва, вкласти ресурси у створення ринків агропродукції.

«Потрібно створити потужну систему оптових ринків, овочесховищ і, по великому рахунку, розвивати інфраструктуру села, - наголосив Микола Азаров. - Тому будьте певні: Уряд надасть всі необхідні ресурси, щоб наше село розвивалось. І це не просто один із важливих напрямків роботи, село для Уряду є найголовнішим пріоритетом. І саме на ньому ми сконцентруємо всю свою увагу у 2011 році».

Ці слова аграрії, до речі, підтримали гучними оваціями.

А ще Прем'єр-міністр привітав присутніх зі святом й разом із міністром Кабінету Міністрів України Анатолієм Толстоуховим вручив окремим працівникам агропідприємств і профільного міністерства високі державні нагороди, а також почесні грамоти Уряду.

Додали гарного настрою учасникам і гостям свята артисти. Теплі слова вітання і пісні прозвучали з вуст народних артистів України Тетяни Недельської, Наталії Бучинської, чоловічого квартету «Гетьман», Таїсії Повалій та Василя Зінкевича.

Додому аграрії поверталися, сподіваючись, що озвучені високопосадовцями слова на сцені Міжнародного центру культури і мистецтв «Жовтневий палац», будуть підтверджені конкретними, послідовними діями.

                                                                                                   Євгенія ІВАНОВА

                                                                                       Володимир Шаповалов

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.