Аграрний тиждень. Україна
» » Український ріпак: знову щось не так?
» » Український ріпак: знову щось не так?

    Український ріпак: знову щось не так?


    З наступного року українські аграрії мають сертифікувати ріпак, соняшник та зерно, які імпортують до ЄС для подальшого виробництва біопалива.

    Таку вимогу встановлено директивою ЄС для стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел.

    "Запровадження нових норм сертифікації Євросоюзу щодо експорту біомаси призведуть до величезних втрат, якщо до них не приготуватися заздалегідь для українських аграріїв. В першу чергу мова йде про експорт українського ріпаку до Європейського Союзу. Як відомо, Україна виробляє близько півтора мільйона тонн ріпаку, з якого близько 85% експортується до Євросоюзу", - каже президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. Споживання біопалива в ЄС постійно зростає. Згідно з Енергетичною стратегією Євросоюзу, частка біоетанолу у загальному обсягу спожитого палива до 2020 року має збільшитися з 6% до 20%. Проте, вже зараз рослини, придатні для виробництва біодизелю конкурують з продовольчими культурами. Зокрема, в Німеччині під ріпаком в останні роки перебувала п'ята частина засіяних площ.

    Та, як засвідчив досвід, нарощування виробництва біопалива призводить до вирубування лісів та підвищення цін на продукти харчування. Частково вирішити цю проблему має обов'язкова сертифікація продовольчих культур, які використовуються для виробництва біоетанолу. Адже вона встановлює жорсткіші норми щодо використання земель.

    "Ви завжди матимете дискусію, якщо ви використовуєте сільськогосподарські землі для виробництва енергії, що ви приберете щось від тієї мети. І це є політичний ризик і всі повинні це знати, хто цією проблемою займаються і чітко подивитися на перспективу і прогнози, які є в цьому плані. Отже треба бути обережними", - каже радник з питань продовольства Посольства Німеччини в Україні Фолькер Зассе.

     Та українці наразі більше думають про те, як не втратити прибутки від європейських нововведень. Аграрії впевнені, що впораються із сертифікацією. Натомість експерти пропонують замість поставок сировини до ЄС, налагодити ї переробку в середині країни. Адже нині лише близько 1% українського ріпаку залишається для подальшого виробництва біопалива в Україні. Чиновники кажуть, аби вирішити проблему, треба фінансово стимулювати виробників біопалива.

    "Я думаю, що мабуть інвестори ще не оцінили важливість цього питання. Але я вчора зустрічався з Європейським банком реконструкції та розвитку і вони говорять, що будуть розглядати на своєму засіданні питання щодо підтримки цього напрямку", - каже міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк. За прогнозами Міністерства аграрної політики, Україна здатна власними силами виробляти більше мільйона тонн біоетанолу на рік. Переважно за рахунок кукурудзи та меляси. Ще 2007 року уряд передбачив виробництво біоетанолу на 12 державних спиртових заводах. 6 з них вже переоснастили. Проте, суттєво збільшити виробництво біопалива в Україні поки не вдалося.

    24тв





    Схожі новини
  • В Україні створять програму розвитку виробництва біопалива
  • Україна має значний потенціал використання відходів сільськогосподарського виробництва як джерела відновлюваної енергії
  • Україна має значний потенціал для виробництва біоетанолу
  • Німеччина допоможе Україні налагодити виробництво біопалива
  • У Європі передумали використовувати с/г культури для виробництва біопалива

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Український ріпак: знову щось не так?


З наступного року українські аграрії мають сертифікувати ріпак, соняшник та зерно, які імпортують до ЄС для подальшого виробництва біопалива.

Таку вимогу встановлено директивою ЄС для стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел.

"Запровадження нових норм сертифікації Євросоюзу щодо експорту біомаси призведуть до величезних втрат, якщо до них не приготуватися заздалегідь для українських аграріїв. В першу чергу мова йде про експорт українського ріпаку до Європейського Союзу. Як відомо, Україна виробляє близько півтора мільйона тонн ріпаку, з якого близько 85% експортується до Євросоюзу", - каже президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. Споживання біопалива в ЄС постійно зростає. Згідно з Енергетичною стратегією Євросоюзу, частка біоетанолу у загальному обсягу спожитого палива до 2020 року має збільшитися з 6% до 20%. Проте, вже зараз рослини, придатні для виробництва біодизелю конкурують з продовольчими культурами. Зокрема, в Німеччині під ріпаком в останні роки перебувала п'ята частина засіяних площ.

Та, як засвідчив досвід, нарощування виробництва біопалива призводить до вирубування лісів та підвищення цін на продукти харчування. Частково вирішити цю проблему має обов'язкова сертифікація продовольчих культур, які використовуються для виробництва біоетанолу. Адже вона встановлює жорсткіші норми щодо використання земель.

"Ви завжди матимете дискусію, якщо ви використовуєте сільськогосподарські землі для виробництва енергії, що ви приберете щось від тієї мети. І це є політичний ризик і всі повинні це знати, хто цією проблемою займаються і чітко подивитися на перспективу і прогнози, які є в цьому плані. Отже треба бути обережними", - каже радник з питань продовольства Посольства Німеччини в Україні Фолькер Зассе.

 Та українці наразі більше думають про те, як не втратити прибутки від європейських нововведень. Аграрії впевнені, що впораються із сертифікацією. Натомість експерти пропонують замість поставок сировини до ЄС, налагодити ї переробку в середині країни. Адже нині лише близько 1% українського ріпаку залишається для подальшого виробництва біопалива в Україні. Чиновники кажуть, аби вирішити проблему, треба фінансово стимулювати виробників біопалива.

"Я думаю, що мабуть інвестори ще не оцінили важливість цього питання. Але я вчора зустрічався з Європейським банком реконструкції та розвитку і вони говорять, що будуть розглядати на своєму засіданні питання щодо підтримки цього напрямку", - каже міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк. За прогнозами Міністерства аграрної політики, Україна здатна власними силами виробляти більше мільйона тонн біоетанолу на рік. Переважно за рахунок кукурудзи та меляси. Ще 2007 року уряд передбачив виробництво біоетанолу на 12 державних спиртових заводах. 6 з них вже переоснастили. Проте, суттєво збільшити виробництво біопалива в Україні поки не вдалося.

24тв





Схожі новини
  • В Україні створять програму розвитку виробництва біопалива
  • Україна має значний потенціал використання відходів сільськогосподарського виробництва як джерела відновлюваної енергії
  • Україна має значний потенціал для виробництва біоетанолу
  • Німеччина допоможе Україні налагодити виробництво біопалива
  • У Європі передумали використовувати с/г культури для виробництва біопалива

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.