Аграрний тиждень. Україна
» » Олександр Ярославський: Єдиним механізмом, що балансує інтереси споживача і виробника, є ринок
» » Олександр Ярославський: Єдиним механізмом, що балансує інтереси споживача і виробника, є ринок

    Олександр Ярославський: Єдиним механізмом, що балансує інтереси споживача і виробника, є ринок


    Ажіотаж на товари виникає в суспільстві, яке багато разів обманювали. Однак, приміром, з гречкою він створений у засобах масової інформації. Реагуючи на відповідні публікації, люди біжать і купують, про всяк випадок. З іншого боку, уряд, бачачи таку ситуацію, змушений вдаватися до певних блискавичним заходів. На місцевому рівні, як правило, це призводить до режиму ручного регулювання. У результаті, страждають усі.

    Про це сказав заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський на прес-конференції в Укрінформі у середу, 2 березня, коментуючи цінову ситуацію на продовольчому ринку.

    Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що на деякі продукти, наприклад, м'ясо, ціни знижуються. Зараз дуже критична ситуація з підприємствами, які спеціалізуються на вирощуванні свиней. За словами Олександра Ярославського, вони продають свою продукцію нижче собівартості у живій вазі, що поки на роздробі не позначається. Але якщо знизиться ефективність виробництва свинини, природно, скоротиться поголів'я, застерігає експерт.

    На його думку, уряд пішов на досить раціональний крок, закуповуючи її в державний резерв. Наразі вартість на мінімумі, пояснює експерт, якщо будуть скорочення поголів'я та підвищення цін, держава "вгамує" цією свининою ринок у піковий момент.

    Виходячи із ситуації, що складається, представник УАК робить висновок, що продринок дестабілізує велика різниця в цінах 2009-го і 2010-го років. Це відбулося в основному за рахунок того, стверджує він, що в 2009 році на деякі продовольчі товари ціна була знижена. Приміром, тоді у нас було максимальне виробництво овочів, і, природно, ціна впала, але коли 2010 року виробництво знизилося, ціна значно підскочила.

    Те ж саме й щодо інших продуктів. Скажімо, зниження реалізації пшениці "підігріло" її вартість, яка підтримувалася і тенденціями світових ринків, де теж спостерігалося серйозне підвищення ціни на збіжжя через складні кліматичні умови і посилення світового попиту, констатує аналітик.

    За умови обмеження зернового експорту, продовжує він, товаровиробник дотує внутрішнього споживача. Тому у нас ціна борошна всередині України нижче, ніж у країнах-сусідах. За приблизними розрахунками, за один рік існування квот на зернові близько 3,5-3,6 мільярда гривень сільгоспвиробник віддав внутрішньому споживачеві, тим самим, стримуючи інфляцію. Переробник дотує споживача на суму близько 300 мільйонів гривень на місяць, зазначає заступник гендиректора.

    Аналізуючи стан олійного ринку, він наголосив на тому, що Україна забезпечує половину світового експорту цього продукту. Торік урожай був максимальним - понад 7 мільйонів тон соняшника. Це досить рентабельна культура, і користується дуже високим попитом на зовнішніх ринках. Уявіть собі гіпотетично, каже експерт, що у нас введено квотування, і вся ця маса посуне на внутрішній ринок. Ціна знизиться в рази, але на наступний рік наші виробники просто не сіятимуть соняшник.

    УТР





    Схожі новини
  • Після нового року ціна на цукор мусить зрости – "Укрцукор"
  • Ціна на цукор зросте у другому півріччі маркетингового року
  • Стрибок світових цін на пшеницю не призведе до подорожчання хлібу в Україні
  • Ціна на молоко для споживачів цьогоріч не зростатиме - експерт
  • Україна імпортує 80% риби – експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Олександр Ярославський: Єдиним механізмом, що балансує інтереси споживача і виробника, є ринок


Ажіотаж на товари виникає в суспільстві, яке багато разів обманювали. Однак, приміром, з гречкою він створений у засобах масової інформації. Реагуючи на відповідні публікації, люди біжать і купують, про всяк випадок. З іншого боку, уряд, бачачи таку ситуацію, змушений вдаватися до певних блискавичним заходів. На місцевому рівні, як правило, це призводить до режиму ручного регулювання. У результаті, страждають усі.

Про це сказав заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський на прес-конференції в Укрінформі у середу, 2 березня, коментуючи цінову ситуацію на продовольчому ринку.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що на деякі продукти, наприклад, м'ясо, ціни знижуються. Зараз дуже критична ситуація з підприємствами, які спеціалізуються на вирощуванні свиней. За словами Олександра Ярославського, вони продають свою продукцію нижче собівартості у живій вазі, що поки на роздробі не позначається. Але якщо знизиться ефективність виробництва свинини, природно, скоротиться поголів'я, застерігає експерт.

На його думку, уряд пішов на досить раціональний крок, закуповуючи її в державний резерв. Наразі вартість на мінімумі, пояснює експерт, якщо будуть скорочення поголів'я та підвищення цін, держава "вгамує" цією свининою ринок у піковий момент.

Виходячи із ситуації, що складається, представник УАК робить висновок, що продринок дестабілізує велика різниця в цінах 2009-го і 2010-го років. Це відбулося в основному за рахунок того, стверджує він, що в 2009 році на деякі продовольчі товари ціна була знижена. Приміром, тоді у нас було максимальне виробництво овочів, і, природно, ціна впала, але коли 2010 року виробництво знизилося, ціна значно підскочила.

Те ж саме й щодо інших продуктів. Скажімо, зниження реалізації пшениці "підігріло" її вартість, яка підтримувалася і тенденціями світових ринків, де теж спостерігалося серйозне підвищення ціни на збіжжя через складні кліматичні умови і посилення світового попиту, констатує аналітик.

За умови обмеження зернового експорту, продовжує він, товаровиробник дотує внутрішнього споживача. Тому у нас ціна борошна всередині України нижче, ніж у країнах-сусідах. За приблизними розрахунками, за один рік існування квот на зернові близько 3,5-3,6 мільярда гривень сільгоспвиробник віддав внутрішньому споживачеві, тим самим, стримуючи інфляцію. Переробник дотує споживача на суму близько 300 мільйонів гривень на місяць, зазначає заступник гендиректора.

Аналізуючи стан олійного ринку, він наголосив на тому, що Україна забезпечує половину світового експорту цього продукту. Торік урожай був максимальним - понад 7 мільйонів тон соняшника. Це досить рентабельна культура, і користується дуже високим попитом на зовнішніх ринках. Уявіть собі гіпотетично, каже експерт, що у нас введено квотування, і вся ця маса посуне на внутрішній ринок. Ціна знизиться в рази, але на наступний рік наші виробники просто не сіятимуть соняшник.

УТР





Схожі новини
  • Після нового року ціна на цукор мусить зрости – "Укрцукор"
  • Ціна на цукор зросте у другому півріччі маркетингового року
  • Стрибок світових цін на пшеницю не призведе до подорожчання хлібу в Україні
  • Ціна на молоко для споживачів цьогоріч не зростатиме - експерт
  • Україна імпортує 80% риби – експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.