Аграрний тиждень. Україна
» » Чого навчались викладачі аграрних технікумів і коледжів?
» » Чого навчались викладачі аграрних технікумів і коледжів?

    Чого навчались викладачі аграрних технікумів і коледжів?


    В УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого відбулося виїзне заняття для слухачів курсів підвищення кваліфікації заступників директорів з навчально-виробничої роботи аграрних технікумів та коледжів. 
    Передбачалось, що викладачі оглянуть базу для техніко-технологічних інновацій та розвитку аграрного виробництва і вітчизняного сільгоспмашинобудування», детальніше дізнаються про біологізовані технології вирощування зернових культур, технології смугового основного обробітку грунту та закладання та експлуатації плантацій багаторічних енергетичних культур, відвідають «Аграрний демонстраційний та навчальний центр (АДНЦ)» тощо.
    Практична сесія. Під час огляду технічних засобів та науково-дослідних полігонів УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. його директор Кравчук В. І. розповів слухачам про основні напрями наукової діяльності установи. Зокрема, про випробування, ранжування та формування Державного реєстру технічних засобів для агропромислового комплексу України; експертизу та оптимізацію систем технологічних операцій і комплексів машин; прогнози розвитку машинобудування, машиновикористання та технічного сервісу; технічне регулювання в системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу; створення інформаційних баз даних в системі інженерно-технічного забезпечення АПК України; трансфер інновацій у виробництво, пропаганда та поширення знань за результатами науково-випробувальної діяльності; науковий супровід випробувань техніки і технологій.
    За кожним напрямом були приведені конкретні результати досліджень як для агровиробництва, так і для галузі сільгоспмашинобудування. Так, за період існування УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого проведено випробування понад 22 тисяч сільськогосподарських машин і обладнання, з яких понад 1850 рекомендовано до постановки на виробництво. Для проведення експериментальних досліджень в інституті закладені та успішно функціонують науково-дослідні полігони різних систем обробітку грунту (традиційної, консервувальної, мульчувальної й з елементами Mini-Till) та сівби в зонах Лісостепу, Полісся та Степу України – проект «АгроОлімп»; з дослідження біотехнологій із застосуванням сидеральних добрив, біодеструктора стерні та біопрепаратів захисту рослин у вирощуванні основних зернових культур в зоні Лісостепу України - проект «Біотехнологія»; з відпрацювання техніко-технологічних рішень вирощування енергетичних культур в зонах Лісостепу та Полісся – проект «Біоенергетичний конвеєр»; з дослідження новітніх техніко-технологічних рішень смугового обробітку грунту - проект «Strip-Till»; з дослідження перспективних сортів і технологій – проект «Агроперспектива»; полігон Німецько-українського аграрного демонстраційного та навчального центру (АДНЦ).
    Теоретична сесія. Заступник директора з наукової роботи УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Новохацький М. Л. розповів освітянам про біологізовані технології вирощування зернових культур, які досліджуються в інституті. На полігоні «Біотехнологія» площею 32 га застосовується зерно-просапна сівозміна, п’ять основних зернових культур Лісостепу (озима пшениця, гречка, горох, кукурудза, ярий ячмінь), закладено чотири варіанти використання сидеральних добрив, біодестрактора стерні та біопрепаратів захисту рослин. Технологія передбачає використання біодестрактора стерні для прискорення розкладання рослинних решток та достигання грунту, застосування біокомплексів для передпосівного обробітку насіннєвого матеріалу та для підживлення вегетуючих рослин. Застосування біодеструктора стерні призводить до значного прискорення розкладання пожнивних решток та зростання біологічної активності ґрунту.
    Використання елементів біотехнології забезпечує покращення показників урожайності, структури врожаю та економічної ефективності вирощування сільськогосподарських культур.
    Завідувач відділу УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Шустік Л. П. представив свою доповідь «Технологія смугового основного обробітку грунту». Необхідність досліджень смугового обробітку базується на досвіді світових і власних досліджень, притоку на вітчизняний ринок техніки значної кількості імпортерів вказаного типу машин, відсутністю пропозицій власних техніко-технологічних рішень та недостатністю інформації і науково-обгрунтованих рекомендацій про застосування смугового обробітку в малих і середніх господарствах України.
    Очікуваний результат: частковий обробіток ґрунту і покращення екології, економія палива та матеріальних ресурсів, оптимізація режиму зволоження ґрунту, раціональне використання мінеральних добрив, мінімізація парку машин та зносу їх робочих органів, підвищена стійкість процесу вирощування культур сівозміни до змін клімату.
    Короткоротаційна 3-пільна сівозміна – кукурудза (міжряддя 70 см), кукурудза (міжряддя 70 см) та соя (міжряддя 45 см) забезпечує найбільшу продуктивність з вузьким набором культур за широкорядного способу сівби, які поєднуються в сівозміні як добрі попередники і відносяться до різних таксономічних груп.
    Комплект обладнання для смугового обробітку ґрунту має забезпечувати роздільне почергове нарізання одинарних і здвоєних смуг з міжряддям 70 та 45 см з одночасним внесенням добрив та проводити сівбу в смугах з наявним вмістом рослинних решток. Рядність машин визначається ресурсно-розмірним рівнем господарств.
    Проведення польових досліджень включає підготовку полів під короткоротаційну сівозміну кукурудза - кукурудза - соя та контроль фізико-механічних властивостей ґрунту за фазами росту та розвитку досліджуваних культур.
    Вологозабезпечення в рядках для кукурудзи висіяної по кукурудзі і сої є кращим порівняно з контролем (оранка). Міжряддя є вологоутримувальною і вологопідживлювальною зоною для рядків посівів. Це забезпечує покращене споживання локально внесених добрив і стійкість рослин навіть зі зміною клімату.
    Застосування смугового обробітку грунту забезпечує зменшення експлуатаційних витрат на 34 -57% у розрахунку на один агрегат порівняно з традиційною системою для господарств малого і середнього розмірно-ресурсних рівнів, а економія паливно-мастильних матеріалів складає 43-66%.
    Зацікавленість слухачів викликала доповідь Новохацького М. Л. «Багаторічні енергетичні культури: технології закладання та експлуатації плантацій». Необхідність і можливість розвитку енергетики України на базі поновлюваних джерел зумовлені:
    – дефіцитом традиційних для України паливно-енергетичних ресурсів;
    – сприятливими кліматично-метеорологічними умовами для використання основних видів поновлюваних джерел енергії;
    – наявністю промислової бази, придатної для виробництва практично всіх видів обладнання для поновлюваної енергетики.
    До основних енергетичних культур відносяться енергетична верба та міскантус.
    Енергетична верба – це рослина з дуже високим приростом маси (в 14 раз більшим, ніж ліс, який росте природно). Середній щорічний приріст урожаю з одного гектара становить 15-30 т деревини. Заготівлю здійснюють кожні 3-4 роки. Використання плантації триває понад 20 років. За три-чотири роки, коли рослини досягають 5-6 м заввишки, молоді деревця взимку зрізують за допомогою спеціальної техніки. За дотримання технології вирощування верби продуктивність плантації може сягнути 100 т/га, з цієї маси можна виготовити 45 т екологічного палива.
    Міскантус – багаторічна злакова енергетична культура. Рослина має сильну кореневу систему і є невибагливою до ґрунтів та рівня мінерального живлення: плантація може бути закладена на землях, які непридатні для інших сільськогосподарських культур. Рослини, особливо у перший рік після висаджування, є вразливими до дії низьких температур і можуть гинути у безсніжні холодні зими. Продуктивність плантації міскантусу становить 25-30 т/га сухої маси протягом двох десятиріч, починаючи з третього року вирощування. Розмножується міскантус фрагментами кореневища (ризоми). Протягом першого року росту та розвитку у рослини формується до 20-23 стебел, висота їх складає до 90-100 см, коефіцієнт захоплення площі, залежно від схеми садіння, може становити до 32%. Рослини другого року вирощування можуть уже формувати суцільний стеблостій. 
    В інституті функціонує полігон енергетичних культур (міскантусу та енергетичної верби). Для садіння різоми міскантусу використовували саджальні машини, розроблені працівниками УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого. Конструкційні моделі забезпечують відповідні агротехнічні умови садіння рослин (глибина загортання кореневищ – 10-12 см, ширина міжрядь – 0,7-1,0 м, відстань між рослинами в рядку – 0,45-0,90 м). За додаткового доопрацювання конструкції, саджальні машини можуть висаджувати не лише міскантус, а також вербу і картоплю.
    Презентацію проекту «Аграрний демонстраційний та навчальний центр (АДНЦ)» слухачам представив заступник керівника проекту Александр Цайн. Він розповів, що у 2016 році в УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого розпочав свою роботу Німецько-український аграрно-демонстраційний та навчальний центр, відкриття якого відбулося 18 травня. З лютого місяця проводилося облаштування та формування бази центру, а в другій половині року було проведено 17 семінарів, у яких взяли участь 452 особи, серед них сільгосптоваровиробники, дилери та економічні партнери проекту. У Дні поля АДНЦ 15 вересня 2016 взяли участь понад 1200 учасників. Вперше в Україні 16 вересня було проведено Студентський День поля. Відвідувачами Дня поля були студенти Білоцерківського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Сумського національного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування, Вінницького національного аграрного університету, Уманського національного університету садівництва та Таврійського державного агротехнологічного університету. Всього в роботі Студентського Дня поля взяли участь понад 300 студентів та викладачів аграрних навчальних закладів України.
    На 2017 рік заплановано:
    - 21-23 червня – День поля DLG;
    - 14-15 вересня – День поля АДНЦ.
    Заплановано також проведення ряду семінарів починаючи з травня, в тих періодах, коли вільні фермери.
    Заступник головного редактора науково-виробничого журналу «Техніка і технології АПК», Ясенецький В. А. презентував слухачам фахове видання інституту.
    Під час практичної сесії освітяни оглянули технічні засоби та науково-дослідні полігони УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, а також змогли спостерігати процес збирання міскантусу на полігоні біоенергетичних культур та нарізання смуг на полігоні смугового обробітку грунту і оглянули посадки енергетичної верби.

    Т. Бабинець, канд. екон. наук,
    УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого





    Схожі новини
  • Створено німецько-український центр
  • Держава створила сприятливі умови для виробництва сільгосптехніки, а також її придбання
  • В УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого відбудеться показ техніки білоруського та українсько-білоруського спільного виробництва
  • На Київщині розпочався Всеукраїнський день поля 2012 «Техніка успішного виробництва»
  • УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого – головна випробувальна організація Мінагрополітики

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чого навчались викладачі аграрних технікумів і коледжів?


В УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого відбулося виїзне заняття для слухачів курсів підвищення кваліфікації заступників директорів з навчально-виробничої роботи аграрних технікумів та коледжів. 
Передбачалось, що викладачі оглянуть базу для техніко-технологічних інновацій та розвитку аграрного виробництва і вітчизняного сільгоспмашинобудування», детальніше дізнаються про біологізовані технології вирощування зернових культур, технології смугового основного обробітку грунту та закладання та експлуатації плантацій багаторічних енергетичних культур, відвідають «Аграрний демонстраційний та навчальний центр (АДНЦ)» тощо.
Практична сесія. Під час огляду технічних засобів та науково-дослідних полігонів УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. його директор Кравчук В. І. розповів слухачам про основні напрями наукової діяльності установи. Зокрема, про випробування, ранжування та формування Державного реєстру технічних засобів для агропромислового комплексу України; експертизу та оптимізацію систем технологічних операцій і комплексів машин; прогнози розвитку машинобудування, машиновикористання та технічного сервісу; технічне регулювання в системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу; створення інформаційних баз даних в системі інженерно-технічного забезпечення АПК України; трансфер інновацій у виробництво, пропаганда та поширення знань за результатами науково-випробувальної діяльності; науковий супровід випробувань техніки і технологій.
За кожним напрямом були приведені конкретні результати досліджень як для агровиробництва, так і для галузі сільгоспмашинобудування. Так, за період існування УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого проведено випробування понад 22 тисяч сільськогосподарських машин і обладнання, з яких понад 1850 рекомендовано до постановки на виробництво. Для проведення експериментальних досліджень в інституті закладені та успішно функціонують науково-дослідні полігони різних систем обробітку грунту (традиційної, консервувальної, мульчувальної й з елементами Mini-Till) та сівби в зонах Лісостепу, Полісся та Степу України – проект «АгроОлімп»; з дослідження біотехнологій із застосуванням сидеральних добрив, біодеструктора стерні та біопрепаратів захисту рослин у вирощуванні основних зернових культур в зоні Лісостепу України - проект «Біотехнологія»; з відпрацювання техніко-технологічних рішень вирощування енергетичних культур в зонах Лісостепу та Полісся – проект «Біоенергетичний конвеєр»; з дослідження новітніх техніко-технологічних рішень смугового обробітку грунту - проект «Strip-Till»; з дослідження перспективних сортів і технологій – проект «Агроперспектива»; полігон Німецько-українського аграрного демонстраційного та навчального центру (АДНЦ).
Теоретична сесія. Заступник директора з наукової роботи УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Новохацький М. Л. розповів освітянам про біологізовані технології вирощування зернових культур, які досліджуються в інституті. На полігоні «Біотехнологія» площею 32 га застосовується зерно-просапна сівозміна, п’ять основних зернових культур Лісостепу (озима пшениця, гречка, горох, кукурудза, ярий ячмінь), закладено чотири варіанти використання сидеральних добрив, біодестрактора стерні та біопрепаратів захисту рослин. Технологія передбачає використання біодестрактора стерні для прискорення розкладання рослинних решток та достигання грунту, застосування біокомплексів для передпосівного обробітку насіннєвого матеріалу та для підживлення вегетуючих рослин. Застосування біодеструктора стерні призводить до значного прискорення розкладання пожнивних решток та зростання біологічної активності ґрунту.
Використання елементів біотехнології забезпечує покращення показників урожайності, структури врожаю та економічної ефективності вирощування сільськогосподарських культур.
Завідувач відділу УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Шустік Л. П. представив свою доповідь «Технологія смугового основного обробітку грунту». Необхідність досліджень смугового обробітку базується на досвіді світових і власних досліджень, притоку на вітчизняний ринок техніки значної кількості імпортерів вказаного типу машин, відсутністю пропозицій власних техніко-технологічних рішень та недостатністю інформації і науково-обгрунтованих рекомендацій про застосування смугового обробітку в малих і середніх господарствах України.
Очікуваний результат: частковий обробіток ґрунту і покращення екології, економія палива та матеріальних ресурсів, оптимізація режиму зволоження ґрунту, раціональне використання мінеральних добрив, мінімізація парку машин та зносу їх робочих органів, підвищена стійкість процесу вирощування культур сівозміни до змін клімату.
Короткоротаційна 3-пільна сівозміна – кукурудза (міжряддя 70 см), кукурудза (міжряддя 70 см) та соя (міжряддя 45 см) забезпечує найбільшу продуктивність з вузьким набором культур за широкорядного способу сівби, які поєднуються в сівозміні як добрі попередники і відносяться до різних таксономічних груп.
Комплект обладнання для смугового обробітку ґрунту має забезпечувати роздільне почергове нарізання одинарних і здвоєних смуг з міжряддям 70 та 45 см з одночасним внесенням добрив та проводити сівбу в смугах з наявним вмістом рослинних решток. Рядність машин визначається ресурсно-розмірним рівнем господарств.
Проведення польових досліджень включає підготовку полів під короткоротаційну сівозміну кукурудза - кукурудза - соя та контроль фізико-механічних властивостей ґрунту за фазами росту та розвитку досліджуваних культур.
Вологозабезпечення в рядках для кукурудзи висіяної по кукурудзі і сої є кращим порівняно з контролем (оранка). Міжряддя є вологоутримувальною і вологопідживлювальною зоною для рядків посівів. Це забезпечує покращене споживання локально внесених добрив і стійкість рослин навіть зі зміною клімату.
Застосування смугового обробітку грунту забезпечує зменшення експлуатаційних витрат на 34 -57% у розрахунку на один агрегат порівняно з традиційною системою для господарств малого і середнього розмірно-ресурсних рівнів, а економія паливно-мастильних матеріалів складає 43-66%.
Зацікавленість слухачів викликала доповідь Новохацького М. Л. «Багаторічні енергетичні культури: технології закладання та експлуатації плантацій». Необхідність і можливість розвитку енергетики України на базі поновлюваних джерел зумовлені:
– дефіцитом традиційних для України паливно-енергетичних ресурсів;
– сприятливими кліматично-метеорологічними умовами для використання основних видів поновлюваних джерел енергії;
– наявністю промислової бази, придатної для виробництва практично всіх видів обладнання для поновлюваної енергетики.
До основних енергетичних культур відносяться енергетична верба та міскантус.
Енергетична верба – це рослина з дуже високим приростом маси (в 14 раз більшим, ніж ліс, який росте природно). Середній щорічний приріст урожаю з одного гектара становить 15-30 т деревини. Заготівлю здійснюють кожні 3-4 роки. Використання плантації триває понад 20 років. За три-чотири роки, коли рослини досягають 5-6 м заввишки, молоді деревця взимку зрізують за допомогою спеціальної техніки. За дотримання технології вирощування верби продуктивність плантації може сягнути 100 т/га, з цієї маси можна виготовити 45 т екологічного палива.
Міскантус – багаторічна злакова енергетична культура. Рослина має сильну кореневу систему і є невибагливою до ґрунтів та рівня мінерального живлення: плантація може бути закладена на землях, які непридатні для інших сільськогосподарських культур. Рослини, особливо у перший рік після висаджування, є вразливими до дії низьких температур і можуть гинути у безсніжні холодні зими. Продуктивність плантації міскантусу становить 25-30 т/га сухої маси протягом двох десятиріч, починаючи з третього року вирощування. Розмножується міскантус фрагментами кореневища (ризоми). Протягом першого року росту та розвитку у рослини формується до 20-23 стебел, висота їх складає до 90-100 см, коефіцієнт захоплення площі, залежно від схеми садіння, може становити до 32%. Рослини другого року вирощування можуть уже формувати суцільний стеблостій. 
В інституті функціонує полігон енергетичних культур (міскантусу та енергетичної верби). Для садіння різоми міскантусу використовували саджальні машини, розроблені працівниками УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого. Конструкційні моделі забезпечують відповідні агротехнічні умови садіння рослин (глибина загортання кореневищ – 10-12 см, ширина міжрядь – 0,7-1,0 м, відстань між рослинами в рядку – 0,45-0,90 м). За додаткового доопрацювання конструкції, саджальні машини можуть висаджувати не лише міскантус, а також вербу і картоплю.
Презентацію проекту «Аграрний демонстраційний та навчальний центр (АДНЦ)» слухачам представив заступник керівника проекту Александр Цайн. Він розповів, що у 2016 році в УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого розпочав свою роботу Німецько-український аграрно-демонстраційний та навчальний центр, відкриття якого відбулося 18 травня. З лютого місяця проводилося облаштування та формування бази центру, а в другій половині року було проведено 17 семінарів, у яких взяли участь 452 особи, серед них сільгосптоваровиробники, дилери та економічні партнери проекту. У Дні поля АДНЦ 15 вересня 2016 взяли участь понад 1200 учасників. Вперше в Україні 16 вересня було проведено Студентський День поля. Відвідувачами Дня поля були студенти Білоцерківського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Сумського національного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування, Вінницького національного аграрного університету, Уманського національного університету садівництва та Таврійського державного агротехнологічного університету. Всього в роботі Студентського Дня поля взяли участь понад 300 студентів та викладачів аграрних навчальних закладів України.
На 2017 рік заплановано:
- 21-23 червня – День поля DLG;
- 14-15 вересня – День поля АДНЦ.
Заплановано також проведення ряду семінарів починаючи з травня, в тих періодах, коли вільні фермери.
Заступник головного редактора науково-виробничого журналу «Техніка і технології АПК», Ясенецький В. А. презентував слухачам фахове видання інституту.
Під час практичної сесії освітяни оглянули технічні засоби та науково-дослідні полігони УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, а також змогли спостерігати процес збирання міскантусу на полігоні біоенергетичних культур та нарізання смуг на полігоні смугового обробітку грунту і оглянули посадки енергетичної верби.

Т. Бабинець, канд. екон. наук,
УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого





Схожі новини
  • Створено німецько-український центр
  • Держава створила сприятливі умови для виробництва сільгосптехніки, а також її придбання
  • В УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого відбудеться показ техніки білоруського та українсько-білоруського спільного виробництва
  • На Київщині розпочався Всеукраїнський день поля 2012 «Техніка успішного виробництва»
  • УкрНДІПВТ ім. Л.Погорілого – головна випробувальна організація Мінагрополітики

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.