Аграрний тиждень. Україна
» » Що посієш...
» » Що посієш...

    Що посієш...


    Неподалік кордону з окупованим Кримом із дня на день може статися серйозний соціальний вибух. Кілька тижнів поспіль село Надеждівку, що у Чаплинському районі Херсонщини, що називається, трясе. А минулого вівторка десятки селян вийшли у поле, аби не дати фірмачам засіяти їхню землю. Завбачливі й нахабні орендарі виставили проти місцевого люду бійців безіменної приватної охоронної фірми (узаконених тітушок!) аж із Одеси!
    ВЛАСНИКИ земельних паїв готові блокувати трасу на Асканію-Нову поблизу села. Поліція, оперативно прибуваючи на місце із Чаплинки і Херсона, поки що лише спостерігає і фіксує факти…

    …Там, де землю беруть в оренду справжні господарі, там і нива родить, люди мають роботу, зарплату, хліб і до хліба. В числі таких подвижників аграрного виробництва у нашому краї — патріарх українського села, двічі Герой Соцпраці і Герой України, голова ПОК «Зоря» Білозерського району Дмитро Моторний, керівник товариства «Тарасівська іскра», що в Олешківському районі, заслужений працівник сільського господарства України Віктор Нагребецький, істинний аграрій, директор ТОВ «Світанок» Новотроїцького району Сергій Максименко…

    Ці знані керівники виросли у степу, знають ціну землі й води (бо без зрошення які врожаї?), дбають не лише про збереження родючості ґрунтів, а й про розвиток соціальної сфери на селі. Чого не скажеш про новоявлених нуворишів. Ці тільки й ждуть того моменту, коли в Україні розпочнеться «вільний» (масовий) розпродаж землі.

    Турок на турка не схожий
    У 2003 РОЦІ, маючи зайву «зелень» у кишені, в таврійські прерії прибув громадянин Туреччини Гумуштекін Халдун, аби розгорнути тут аграрний бізнес. І розгорнув, заснувавши два сільгосппідприємства — «Харистрон» і «Глобал-Інвест».

    Невдовзі підприємливого турка спіткало нещастя — автокатастрофа. Покаліченому ефенді Халдуну стало не до бізнесу. Коли діловий партнер турка Кодан Халіл Ахмет запропонував постраждалому, котрий лікувавсь у себе на батьківщині, передати йому майно підприємств, той погодився. Начебто…

    Повернувшись в Україну, ефенді Халдун дізнався, що він тепер, по суті, голий, як турецький святий. Все майно обох підприємств вартістю більше трьох мільйонів гривень уже не його, а Кодана Халіла Ахмета і його близького оточення. До справи підключилися поліція, потім суд. Пішли обшуки, арешти, замовні статті в пресі, «акції протесту»… А власникам земельних паїв що з того? Зрештою, у договорах оренди не зазначено, що у разі «міжусобних воєн» люди відмовляються від роботи на підприємствах і від орендної плати за землю.

    Надеждівка розбурхалась так, що, за словами екс-бухгалтера ПП «Харистрон» і ТОВ «Глобал-Інвесту», депутата сільської і районної рад Оксани Кузишиної, «брат пішов на брата»:

    — Прикро те, що людей, які стояли біля витоків «Глобал-Інвесту», почали відсторонювати від роботи. В числі таких опинивсь і Ансар Ракібов, котрий, власне, привів інвестора саме тоді, коли село геть занепадало (поля не оброблялися, селяни тинялися без роботи, із земельних паїв не мали ніякого зиску).

    Інвестори доручили керувати «Глобал-Інвестом» саме Ансару Ракібову, турку-месхетинцю, котрий переселився в українське село, подружився зі степовиками, переймається їхніми болями і тривогами, для кого Надеждівка, як тут кажуть, «середовище проживання, а не місце заробітку».

    Одначе надміру чесний і надміру порядний Ансар не підійшов Кодану Халілу Ахмету та його тісній компанії, і його просто вижили.

    Ансар не став чіплятися за той «Глобал-Інвест», а зареєстрував у Надеждівці фермерське господарство «Оазис Півдня». До Ракібова потягнулися робітні люди, та не самі, а із земельними паями, орендовані ПП «Харистрон» і ТОВ «Глобал-Інвест», про які у селі кажуть: два чоботи — пара. І чого ж, питається, триматися тих «чобіт», коли фірмачі перестали вважати за людей, орендну плату, як обіцяли, не підвищили, а навпаки — почали обрізати, та й те видавали із великим запізненням. От і почався масовий «ісход» селян від захребетників. Ті зі своєю психологією рабовласників такого явно не чекали!

    Нам такі «добродії» не потрібні!
    …У ЦЕНТРІ Надеждівки біля невеличкого «офісу» ФГ «Оазис Півдня», згуртувалися сотні селян, аби ще раз пояснити причини своєї відмови від здачі в оренду землі «Глобал-Інвесту». Надеждівці цілком і повністю підтвердили те, що сказала секретар виконкому сільради Тетяна Куць:

    — Кодан Халіл Ахмет Тугру, нинішній власник підприємства, уже півтора року перебуває в Туреччині, на нього відкриті кримінальні справи. Заміщав його Мамуржон Ахмедов, котрий, як днями нам сказали, ніхто. Він і озлобив до решти усіх людей. У нього одне на язику: «Не нравиця — пішов ти!..»

    Терпець у людей увірвався!..

    — Я у «Глобал-Інвест» працюю з першого дня, — каже Марія Бойчук. — І що? Коли не прийдеш — грошей нема! Оббиваєш пороги — дають якусь частину. Торік мені треба було кров із носа тисячу гривень. Пішла знов просити. Нема! Через ту тисячу довелось у кредит заходити. А тут, коли люди повстали проти такого знущання, гроші знайшлись. У грудні нікому нічого не давали, а у лютому вже виплатили всю орендну плату. При цьому наказали: «Пишіть розписки, що «Оазис Півдня» вас нахабно перетягнув до себе». Та нас ніхто не перетягував!

    — Тільки що пішла взяти справки на субсидію. Сказали: тільки по середах. Прийшла в середу, а мені: «А ви в чергу записалися?» Люди добрі, за кого вони нас мають?.. Що мені, на коліна падати? — обурюється Віра Грабко.

    — На фірму, яку тоді очолював Ансар Ракібов, я влаштувавсь у 2012 році, — розповідає Руслан Колесников. — Працював, як і положено, по трудовій книжці, законно одержував зарплату. А у 2014-му мене по мобілізації призвали в АТО. Ансар тоді виділив гроші навіть на кіларову каску, бо знає: захист України — це святе. Прийшов з АТО і продовжував робити. Ансара тоді вже з’їли, і на його місце прийшов до керма цей Мамур чи Мамура. Викликають мене на перепідготовку як учасника АТО. Приношу Мамурі повістку. А він мені єхидно: «І ти думаєш, ми тобі будемо платити?!» «По закону — так». «Не буде так, як при Ансару…» — випалив Мамура. Я йому спокійно: «Будеш мати проблеми». — «Ти мені створиш проблеми?!» — «Я — ні, а закон створить». — «Я імєл твой закон!» — відрубав цей Мамура. І я за січень-лютий грошей так і не одержав. Скажу одне: до нього вже ніхто не повернеться!»

    — Торік Ансар уже в «Глобал-Інвест» не робив, і ми знаємо всі, як його прибрали, — приєднується до розмови Олена Балла. — Нове керівництво показало, як уміє господарювати: кабак не зібрали, кукурудзу, цибулю… Ми не хочемо із цею фірмою працювати, не хочемо! Тому й пішли до Ансара…

    Слова попросив Віктор Смєлов:

    — Я з першого дня у фірмі, яку створювали Ансар і Халдун. Я знав Ансара як порядну і надійну людину, тому й здав йому паї. Мені робили дві операції на серці, і якби не Ансар, не люди, які скинулися на операцію, мене на цьому світі вже не було б! Та коли Ансара «пішли», коли прийшов цей Мамур, тоді все й почалося… Я працював сторожем. Він мене викинув, як шкідливе кошеня, а поставив зятя свого брата на моє місце. Коли я взнав, що створює фірму Ансар, то без всякого сумніву пішов до нього. А до Мамура ніхто не вернеться, навіть якщо нас будуть давити. Ми господарі землі, а не він!

    — Якщо для «Глобал-Інвест» Надеждівка — це гроші, то для Ансара — село, — висловлює свою думку багаторічний депутат сільської ради, директор місцевого будинку культури Надія Сікальчук. — Ансар живе в такому ж будинку, як всі, не будує собі палаців, завжди знаходить спільну мову з усіма людьми. І просто прикро, що людину, яка створювала цю фірму, піднімала наше село, об­пльовують. Хай дадуть нам спокій!

    Наслухавшись пустопорожніх обіцянок, натерпівшись незаслужених образ, власники земельних паїв, як тільки Ансар Ракібов створив ФГ «Оазис Півдня», масово перейшли до нього.

    Аж тут прокинулися «рабовласники».

    Шапка загорілася?
    ПОГЛЯД «рабовласників» на ситуацію і їхню позицію на зустрічі селян і нечесних орендарів у райдержадміністрації висловив представник ПП «Харистрон». Цей балакучий молодик із відомих лише йому причин категорично відмовився назвати своє прізвище. Юрист-інкогніто звинуватив «відступників», а також Ансара Ракібова, представника сільської громади депутата Оксану Кузишину в семи смертних гріхах (гадаю, правоохоронці розберуться з кожним із них). Найбільший же «злочин» селян у тому, що вони, бачте, відібрали (!) у «Глобал-Інвест» близько 3 тис. га землі.

    А далі пішло-поїхало! Несумлінні реєстратори, підроблена печатка, недійсні повноваження… Юрист-інкогніто начіпляв на неслухняних «рабів» і їхнього ватажка Ансара Ракібова, які тільки хотів, провини. А на підсилення — інформація «міжнародної ваги» (текст подаємо за диктофонним записом):

    — Американський інвестор (громадянин Туреччини, котрий мешкає у США. — Ред. ) Каракаш Еррол… йому це набридло… він там закупив техніки на підприємство, її украли на 10 мільйонів. Він далі продовжує викидати гроші, людям платиться зарплата, обробляється земля… хімія, вода… Він бачить, що підприємство зникає. Йому це попросту набридло… Він як би людина непроста… У них там дуже гарні зв’язки з сенатором Конгресу США… Вони зверталися до посольства США, посольство США на адміністрацію Президента України, звідти приймаються міри — звернення до Мін’юсту. Враховуючи цю всю незаконність додаткових угод про розірвання договорів оренди і укладення нових на «Оазис Півдня», вони скасовуються Мін’юстом. Ці всі документи вивчала комісія Мін’юсту, куди входить 5 чи 10 чоловік, чи більше — дуже багато! Хочу додати, що багато додаткових угод не підписані пайовиками.

    Як вам такі масштаби і така оперативність Мін’юсту України, га?..

    Про ситуацію в Надеждівці, виявляється, вже навіть у Конгресі США знають, і з Адміністрації Президента України готові втрутитися. Ну і ну!

    — Чому ці додаткові угоди складались і розривалися договори? — запитує представник «Оазис Півдня» Валерій Глянь. — Тому що «Глобал-Інвест» перебуває у стадії банкрутства, і у підприємства нема грошей на те, щоб платити за оренду, оплачувати інші процедури.

    Валерій Глянь наголосив на тому, що «24 квітня цього року був поданий адміністративний позов у Херсонський окружний адміністративний суд з приводу висновку і наказу Мін’юсту, на підставах якого вам («Глобал-Інвест». — Ред.) дісталася ця земля. Ви, коли звертались у Мін’юст, багато документів недодали, багато чого приховали, ввівши його в оману. Ждемо суду…»

    Голова Чаплинської РДА Олександр Бурейко, вислухавши обидві сторони, неодноразово повторював, що влада не має права втручатись у бізнес:

    — Як утримати людей від протиправних дій? Це наш спільний обов’язок. В Преображенці конфлікт між землекористувачами вилився в те, що одному з них кинули у двір бойову гранату Ф-1. Через кілька годин в його опонента було знайдено іншу бойову гранату. Правда, без запалу. Наше завдання — не допустити ескалації напруженості в районі, забезпечити стабільну суспільно-політичну ситуацію.

    А що з цього приводу думають у Конгресі США і Адміністрації Президента України?..
     





    Схожі новини
  • Урожай багатий, а курці нема що дати
  • Виплати за оренду земельних паїв на 2013 рік становлять 9,8 млрд гривень
  • М'ясні жахіття на Житньому
  • С.Тимченко: в Україні більше 10 млн га землі перебуває у "тіні"
  • Йти проти села - що плювати проти вітру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Що посієш...


Неподалік кордону з окупованим Кримом із дня на день може статися серйозний соціальний вибух. Кілька тижнів поспіль село Надеждівку, що у Чаплинському районі Херсонщини, що називається, трясе. А минулого вівторка десятки селян вийшли у поле, аби не дати фірмачам засіяти їхню землю. Завбачливі й нахабні орендарі виставили проти місцевого люду бійців безіменної приватної охоронної фірми (узаконених тітушок!) аж із Одеси!
ВЛАСНИКИ земельних паїв готові блокувати трасу на Асканію-Нову поблизу села. Поліція, оперативно прибуваючи на місце із Чаплинки і Херсона, поки що лише спостерігає і фіксує факти…

…Там, де землю беруть в оренду справжні господарі, там і нива родить, люди мають роботу, зарплату, хліб і до хліба. В числі таких подвижників аграрного виробництва у нашому краї — патріарх українського села, двічі Герой Соцпраці і Герой України, голова ПОК «Зоря» Білозерського району Дмитро Моторний, керівник товариства «Тарасівська іскра», що в Олешківському районі, заслужений працівник сільського господарства України Віктор Нагребецький, істинний аграрій, директор ТОВ «Світанок» Новотроїцького району Сергій Максименко…

Ці знані керівники виросли у степу, знають ціну землі й води (бо без зрошення які врожаї?), дбають не лише про збереження родючості ґрунтів, а й про розвиток соціальної сфери на селі. Чого не скажеш про новоявлених нуворишів. Ці тільки й ждуть того моменту, коли в Україні розпочнеться «вільний» (масовий) розпродаж землі.

Турок на турка не схожий
У 2003 РОЦІ, маючи зайву «зелень» у кишені, в таврійські прерії прибув громадянин Туреччини Гумуштекін Халдун, аби розгорнути тут аграрний бізнес. І розгорнув, заснувавши два сільгосппідприємства — «Харистрон» і «Глобал-Інвест».

Невдовзі підприємливого турка спіткало нещастя — автокатастрофа. Покаліченому ефенді Халдуну стало не до бізнесу. Коли діловий партнер турка Кодан Халіл Ахмет запропонував постраждалому, котрий лікувавсь у себе на батьківщині, передати йому майно підприємств, той погодився. Начебто…

Повернувшись в Україну, ефенді Халдун дізнався, що він тепер, по суті, голий, як турецький святий. Все майно обох підприємств вартістю більше трьох мільйонів гривень уже не його, а Кодана Халіла Ахмета і його близького оточення. До справи підключилися поліція, потім суд. Пішли обшуки, арешти, замовні статті в пресі, «акції протесту»… А власникам земельних паїв що з того? Зрештою, у договорах оренди не зазначено, що у разі «міжусобних воєн» люди відмовляються від роботи на підприємствах і від орендної плати за землю.

Надеждівка розбурхалась так, що, за словами екс-бухгалтера ПП «Харистрон» і ТОВ «Глобал-Інвесту», депутата сільської і районної рад Оксани Кузишиної, «брат пішов на брата»:

— Прикро те, що людей, які стояли біля витоків «Глобал-Інвесту», почали відсторонювати від роботи. В числі таких опинивсь і Ансар Ракібов, котрий, власне, привів інвестора саме тоді, коли село геть занепадало (поля не оброблялися, селяни тинялися без роботи, із земельних паїв не мали ніякого зиску).

Інвестори доручили керувати «Глобал-Інвестом» саме Ансару Ракібову, турку-месхетинцю, котрий переселився в українське село, подружився зі степовиками, переймається їхніми болями і тривогами, для кого Надеждівка, як тут кажуть, «середовище проживання, а не місце заробітку».

Одначе надміру чесний і надміру порядний Ансар не підійшов Кодану Халілу Ахмету та його тісній компанії, і його просто вижили.

Ансар не став чіплятися за той «Глобал-Інвест», а зареєстрував у Надеждівці фермерське господарство «Оазис Півдня». До Ракібова потягнулися робітні люди, та не самі, а із земельними паями, орендовані ПП «Харистрон» і ТОВ «Глобал-Інвест», про які у селі кажуть: два чоботи — пара. І чого ж, питається, триматися тих «чобіт», коли фірмачі перестали вважати за людей, орендну плату, як обіцяли, не підвищили, а навпаки — почали обрізати, та й те видавали із великим запізненням. От і почався масовий «ісход» селян від захребетників. Ті зі своєю психологією рабовласників такого явно не чекали!

Нам такі «добродії» не потрібні!
…У ЦЕНТРІ Надеждівки біля невеличкого «офісу» ФГ «Оазис Півдня», згуртувалися сотні селян, аби ще раз пояснити причини своєї відмови від здачі в оренду землі «Глобал-Інвесту». Надеждівці цілком і повністю підтвердили те, що сказала секретар виконкому сільради Тетяна Куць:

— Кодан Халіл Ахмет Тугру, нинішній власник підприємства, уже півтора року перебуває в Туреччині, на нього відкриті кримінальні справи. Заміщав його Мамуржон Ахмедов, котрий, як днями нам сказали, ніхто. Він і озлобив до решти усіх людей. У нього одне на язику: «Не нравиця — пішов ти!..»

Терпець у людей увірвався!..

— Я у «Глобал-Інвест» працюю з першого дня, — каже Марія Бойчук. — І що? Коли не прийдеш — грошей нема! Оббиваєш пороги — дають якусь частину. Торік мені треба було кров із носа тисячу гривень. Пішла знов просити. Нема! Через ту тисячу довелось у кредит заходити. А тут, коли люди повстали проти такого знущання, гроші знайшлись. У грудні нікому нічого не давали, а у лютому вже виплатили всю орендну плату. При цьому наказали: «Пишіть розписки, що «Оазис Півдня» вас нахабно перетягнув до себе». Та нас ніхто не перетягував!

— Тільки що пішла взяти справки на субсидію. Сказали: тільки по середах. Прийшла в середу, а мені: «А ви в чергу записалися?» Люди добрі, за кого вони нас мають?.. Що мені, на коліна падати? — обурюється Віра Грабко.

— На фірму, яку тоді очолював Ансар Ракібов, я влаштувавсь у 2012 році, — розповідає Руслан Колесников. — Працював, як і положено, по трудовій книжці, законно одержував зарплату. А у 2014-му мене по мобілізації призвали в АТО. Ансар тоді виділив гроші навіть на кіларову каску, бо знає: захист України — це святе. Прийшов з АТО і продовжував робити. Ансара тоді вже з’їли, і на його місце прийшов до керма цей Мамур чи Мамура. Викликають мене на перепідготовку як учасника АТО. Приношу Мамурі повістку. А він мені єхидно: «І ти думаєш, ми тобі будемо платити?!» «По закону — так». «Не буде так, як при Ансару…» — випалив Мамура. Я йому спокійно: «Будеш мати проблеми». — «Ти мені створиш проблеми?!» — «Я — ні, а закон створить». — «Я імєл твой закон!» — відрубав цей Мамура. І я за січень-лютий грошей так і не одержав. Скажу одне: до нього вже ніхто не повернеться!»

— Торік Ансар уже в «Глобал-Інвест» не робив, і ми знаємо всі, як його прибрали, — приєднується до розмови Олена Балла. — Нове керівництво показало, як уміє господарювати: кабак не зібрали, кукурудзу, цибулю… Ми не хочемо із цею фірмою працювати, не хочемо! Тому й пішли до Ансара…

Слова попросив Віктор Смєлов:

— Я з першого дня у фірмі, яку створювали Ансар і Халдун. Я знав Ансара як порядну і надійну людину, тому й здав йому паї. Мені робили дві операції на серці, і якби не Ансар, не люди, які скинулися на операцію, мене на цьому світі вже не було б! Та коли Ансара «пішли», коли прийшов цей Мамур, тоді все й почалося… Я працював сторожем. Він мене викинув, як шкідливе кошеня, а поставив зятя свого брата на моє місце. Коли я взнав, що створює фірму Ансар, то без всякого сумніву пішов до нього. А до Мамура ніхто не вернеться, навіть якщо нас будуть давити. Ми господарі землі, а не він!

— Якщо для «Глобал-Інвест» Надеждівка — це гроші, то для Ансара — село, — висловлює свою думку багаторічний депутат сільської ради, директор місцевого будинку культури Надія Сікальчук. — Ансар живе в такому ж будинку, як всі, не будує собі палаців, завжди знаходить спільну мову з усіма людьми. І просто прикро, що людину, яка створювала цю фірму, піднімала наше село, об­пльовують. Хай дадуть нам спокій!

Наслухавшись пустопорожніх обіцянок, натерпівшись незаслужених образ, власники земельних паїв, як тільки Ансар Ракібов створив ФГ «Оазис Півдня», масово перейшли до нього.

Аж тут прокинулися «рабовласники».

Шапка загорілася?
ПОГЛЯД «рабовласників» на ситуацію і їхню позицію на зустрічі селян і нечесних орендарів у райдержадміністрації висловив представник ПП «Харистрон». Цей балакучий молодик із відомих лише йому причин категорично відмовився назвати своє прізвище. Юрист-інкогніто звинуватив «відступників», а також Ансара Ракібова, представника сільської громади депутата Оксану Кузишину в семи смертних гріхах (гадаю, правоохоронці розберуться з кожним із них). Найбільший же «злочин» селян у тому, що вони, бачте, відібрали (!) у «Глобал-Інвест» близько 3 тис. га землі.

А далі пішло-поїхало! Несумлінні реєстратори, підроблена печатка, недійсні повноваження… Юрист-інкогніто начіпляв на неслухняних «рабів» і їхнього ватажка Ансара Ракібова, які тільки хотів, провини. А на підсилення — інформація «міжнародної ваги» (текст подаємо за диктофонним записом):

— Американський інвестор (громадянин Туреччини, котрий мешкає у США. — Ред. ) Каракаш Еррол… йому це набридло… він там закупив техніки на підприємство, її украли на 10 мільйонів. Він далі продовжує викидати гроші, людям платиться зарплата, обробляється земля… хімія, вода… Він бачить, що підприємство зникає. Йому це попросту набридло… Він як би людина непроста… У них там дуже гарні зв’язки з сенатором Конгресу США… Вони зверталися до посольства США, посольство США на адміністрацію Президента України, звідти приймаються міри — звернення до Мін’юсту. Враховуючи цю всю незаконність додаткових угод про розірвання договорів оренди і укладення нових на «Оазис Півдня», вони скасовуються Мін’юстом. Ці всі документи вивчала комісія Мін’юсту, куди входить 5 чи 10 чоловік, чи більше — дуже багато! Хочу додати, що багато додаткових угод не підписані пайовиками.

Як вам такі масштаби і така оперативність Мін’юсту України, га?..

Про ситуацію в Надеждівці, виявляється, вже навіть у Конгресі США знають, і з Адміністрації Президента України готові втрутитися. Ну і ну!

— Чому ці додаткові угоди складались і розривалися договори? — запитує представник «Оазис Півдня» Валерій Глянь. — Тому що «Глобал-Інвест» перебуває у стадії банкрутства, і у підприємства нема грошей на те, щоб платити за оренду, оплачувати інші процедури.

Валерій Глянь наголосив на тому, що «24 квітня цього року був поданий адміністративний позов у Херсонський окружний адміністративний суд з приводу висновку і наказу Мін’юсту, на підставах якого вам («Глобал-Інвест». — Ред.) дісталася ця земля. Ви, коли звертались у Мін’юст, багато документів недодали, багато чого приховали, ввівши його в оману. Ждемо суду…»

Голова Чаплинської РДА Олександр Бурейко, вислухавши обидві сторони, неодноразово повторював, що влада не має права втручатись у бізнес:

— Як утримати людей від протиправних дій? Це наш спільний обов’язок. В Преображенці конфлікт між землекористувачами вилився в те, що одному з них кинули у двір бойову гранату Ф-1. Через кілька годин в його опонента було знайдено іншу бойову гранату. Правда, без запалу. Наше завдання — не допустити ескалації напруженості в районі, забезпечити стабільну суспільно-політичну ситуацію.

А що з цього приводу думають у Конгресі США і Адміністрації Президента України?..
 
silskivisti.kiev.ua





Схожі новини
  • Урожай багатий, а курці нема що дати
  • Виплати за оренду земельних паїв на 2013 рік становлять 9,8 млрд гривень
  • М'ясні жахіття на Житньому
  • С.Тимченко: в Україні більше 10 млн га землі перебуває у "тіні"
  • Йти проти села - що плювати проти вітру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.