Аграрний тиждень. Україна
» » Україна забезпечує 25% виробництва м’яких ягід у Східній Європі
» » Україна забезпечує 25% виробництва м’яких ягід у Східній Європі

    Україна забезпечує 25% виробництва м’яких ягід у Східній Європі


    Україна забезпечує 25% східноєвропейського виробництва м’яких ягід (суниця, смородина, малина тощо) і 10% - твердих ягід (вишня, черешня), але майже не здійснює експорті цієї продукції: частка нашої країни в експорті м’яких ягід складає 6%, а твердих - лише 3%.
    Про це під час секції «Експорт і переробка» в рамках IV Національного дня саду повідомила керівник Info-Shuvar, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

    «Серед країн Східної Європи Україна забезпечує майже 25% виробництва м’яких ягід  і приблизно 10% - твердих ягід. Але в експорті нас майже не помітно. Це ї є відповідь на запитання, чому наші виробники не мотивовані виходити на зовнішній ринок – поки що вистачає внутрішнього збуту. Поки що маржа достатня. Але це тимчасово. Ми мусимо думати про експорт», - сказала Тетяна Гетьман.

    Експерт розповіла, що споживання свіжих ягід у світі щорічно зростає на 15%. Головні споживачі – це США, Росія, Німеччина, Великобританія, Бельгія та Франція. Майже половина світового обсягу торгівлі припадає на суницю садову, споживання якої зростає щороку приблизно на 3-5%. Але з кожним роком ця ягода незначно поступається своєю часткою лохині та малині, які є лідерами за темпами зростання продажів у світі (17-20% щорічно).

    За словами Тетяни Гетьман, обсяг ринку твердих ягід в Україні складає близько 65 тис. тон або  53 млн дол., а м’яких - 55  тис. тон  або 51 млн дол.

    У 2010-2013 роках в нашій країні відбувся бум задання нових ягідних насаджень. Лідерами за розширенням виробничих площ (а в перспективі лідерами за зниженням ціни) є малина, лохина і смородина. За словами експерта, зниження ціни сприятиме зростанню споживання цих ягід на внутрішньому ринку.

    У той же час ціни на черешню та суницю лишатимуться стабільними, оскільки процес розширення плантацій під ними загальмувався.

    Тетяна Гетьман прогнозує, що в Україні й надалі продовжуватиметься розвиток сегменту заморозки ягід, кооперації виробників, а також вирощування органічної продукції на експорт.

    Прес-служба Ради з питань експорту продовольства (UFEB)





    Схожі новини
  • Експорт українських ягід збільшився
  • Скільки коштуватимуть улюблені ягоди українців
  • Ягідний ринок України далекий від насичення
  • Урожай ягід та фруктів у цьому році збільшиться на 50 тис. тонн
  • На ринку домінують черешня й полуниця

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Україна забезпечує 25% виробництва м’яких ягід у Східній Європі


Україна забезпечує 25% східноєвропейського виробництва м’яких ягід (суниця, смородина, малина тощо) і 10% - твердих ягід (вишня, черешня), але майже не здійснює експорті цієї продукції: частка нашої країни в експорті м’яких ягід складає 6%, а твердих - лише 3%.
Про це під час секції «Експорт і переробка» в рамках IV Національного дня саду повідомила керівник Info-Shuvar, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

«Серед країн Східної Європи Україна забезпечує майже 25% виробництва м’яких ягід  і приблизно 10% - твердих ягід. Але в експорті нас майже не помітно. Це ї є відповідь на запитання, чому наші виробники не мотивовані виходити на зовнішній ринок – поки що вистачає внутрішнього збуту. Поки що маржа достатня. Але це тимчасово. Ми мусимо думати про експорт», - сказала Тетяна Гетьман.

Експерт розповіла, що споживання свіжих ягід у світі щорічно зростає на 15%. Головні споживачі – це США, Росія, Німеччина, Великобританія, Бельгія та Франція. Майже половина світового обсягу торгівлі припадає на суницю садову, споживання якої зростає щороку приблизно на 3-5%. Але з кожним роком ця ягода незначно поступається своєю часткою лохині та малині, які є лідерами за темпами зростання продажів у світі (17-20% щорічно).

За словами Тетяни Гетьман, обсяг ринку твердих ягід в Україні складає близько 65 тис. тон або  53 млн дол., а м’яких - 55  тис. тон  або 51 млн дол.

У 2010-2013 роках в нашій країні відбувся бум задання нових ягідних насаджень. Лідерами за розширенням виробничих площ (а в перспективі лідерами за зниженням ціни) є малина, лохина і смородина. За словами експерта, зниження ціни сприятиме зростанню споживання цих ягід на внутрішньому ринку.

У той же час ціни на черешню та суницю лишатимуться стабільними, оскільки процес розширення плантацій під ними загальмувався.

Тетяна Гетьман прогнозує, що в Україні й надалі продовжуватиметься розвиток сегменту заморозки ягід, кооперації виробників, а також вирощування органічної продукції на експорт.

Прес-служба Ради з питань експорту продовольства (UFEB)





Схожі новини
  • Експорт українських ягід збільшився
  • Скільки коштуватимуть улюблені ягоди українців
  • Ягідний ринок України далекий від насичення
  • Урожай ягід та фруктів у цьому році збільшиться на 50 тис. тонн
  • На ринку домінують черешня й полуниця

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.