Аграрний тиждень. Україна
» » Фермери VS Агрохолдинги — найперспективніша модель розвитку агросектору України
» » Фермери VS Агрохолдинги — найперспективніша модель розвитку агросектору України

    Фермери VS Агрохолдинги — найперспективніша модель розвитку агросектору України


    Говорячи про основні моделі агробізнесу, експерти часто називають дві: «аргентинську» (головний виробник — агрохолдинги) та «французьку» (переважно фермерську).

    Яка модель агросектору найбільш перспективна для України, розповів експерт юридичної фірми ОМП Вадим Арістов у блозі на Latifundist.com.

    За його словами, частіше про ці моделі говорять як про дві альтернативні та взаємовиключні: або агрохолдинги, або фермери. Також побутує думка, що агрохолдинги шкідливі й по-хижацькому експлуатують природні ресурси, попутно знищують село, а фермери — благо, і тільки відсутність належної турботи та підтримки з боку держави не дає їм стати успішним і найбільш представленим класом.

    "Не буде перебільшенням сказати, що наявним статусом могутнього агроекспортера та досить помітним становищем у глобальній економіці України зобов'язана саме агрохолдингам. Окрім виробництва традиційних високомаржинальних культур рослинництва, агрохолдинги розвивали стратегії вертикальної інтеграції, розвивали переробку, виробництво продуктів харчування, створювали потужності зі зберігання і перевалки. Це, зокрема, й десятки тисяч робочих місць», — стає на захист холдингів Арістов.

    Та водночас він додає, що без фермерства Україна також багато втратить, адже малий виробник здатен зробити те, що неможливо у жодному вертикально інтегрованому агрохолдингу.

    "Особисто, своїми руками, підв'язати кожен кущик, обрізати кожне дерево, подивитися за кожною твариною. Фермер може максимально розкрити й реалізувати потенціал земельної ділянки, рослини, тварини. Саме фермер, і тільки фермер, може створювати гастрономічні шедеври виноробства або сироваріння. Наскільки це може бути затребуваним і стає економічно ефективним і успішним бізнесом? Сьогодні зростає кількість людей, охочих не просто їсти, а бажаючих вживати якісну, в їхньому розумінні, смачну, здорову їжу. Така тенденція спостерігається і в світі, і в Україні. Внутрішнє споживання зростає і, відповідно, зростає попит на продукти харчування з додатковою споживчою цінністю - органічні продукти, біопродукти, фермерські продукти, суперфуд, фітнес-продукти», — зазначив експерт юридичної фірми.

    На його думку, найперспективніша модель розвитку українського агросектору — це синергія агрохолдингів і фермерських господарств.

    "Ми маємо унікальну можливість об'єднати обидві моделі. Нині агрохолдинги увійшли в стадію здорової конкуренції. Вони вже змушені конкурувати за ресурси — насамперед, людські. Конкуренція за доступ до землі посилюється. На черзі, гадаю, вода. У цій, уже багато в чому ринковій, конкуренції виживуть і переможуть найбільш пристосовані з погляду ефективності компанії. Решта припинять своє існування. Їхнє місце займуть нові. Більш ефективні. Паралельно можливо та необхідно розвивати малий і середній бізнес. Тільки збільшення загальної кількості економічно активних одиниць забезпечить розвиток ринкових відносин за рахунок конкуренції, забезпечить оздоровлення, зростання і розвиток економіки», — підсумував Вадим Арістов.

     https://agroreview.com



    Схожі новини
  • Агросектор отримав модель прогнозування розвитку:
  • Наша урожайність значно нижча, ніж урожайність в США і країн ЄС
  • Продуктивність виробництва зерна в агрохолдингах на 48% вища, ніж середній ...
  • Стратегія розвитку агросектору має позитивні риси
  • Іноземці орендують в Україні понад 12 млн га землі

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.