Аграрний тиждень. Україна
» » Віктор Найдьонов: «Нам не соромно говорити про свої напрацювання»
» » Віктор Найдьонов: «Нам не соромно говорити про свої напрацювання»

    Віктор Найдьонов: «Нам не соромно говорити про свої напрацювання»


    На початку вересня поточного року в державному підприємстві «Дослідне господарство «Асканійське» АДСДС ІЗЗ НААН» було реконструйовано молочнотоварну ферму з виробництва коров’ячого молока і осучаснено виробничий процес новим доїльним обладнанням.

     

    Ми не змогли оминути таку цікаву подію, адже знаємо це підприємство більше 10 років, тому й вирішили розпитати про здобутки господарства в молочному тваринництві. Наш сьогоднішній співрозмовник - керівник господарства Віктор Найдьонов.

    - Наприкінці 80-х років у тодішньому радгоспі «Асканійський» розпочали селекційну роботу по створенню південного типу української чорно-рябої молочної породи, - розпочав розмову з нами Віктор Григорович. - Під науковим керівництвом Інституту тваринництва «Асканія-Нова» НААН було проведено довготривалу роботу зі створення нового сучасного стада корів. Цей процес полягав у використанні на маточному поголів’ї червоної степової худоби бугаїв-плідників голштинської породи чорно-рябої масті німецької селекції. Цим тваринам характерні високі показники молочної продуктивності, вмісту жиру і білка в молоці та міцність конституції. Отже, селекційно-племінну роботу спрямували на консолідацію стада в напрямку підвищення рівня молочної продуктивності, якісного складу молока та екстер’єрного типу тварин.

     

    - Тобто фахівці радгоспу «Асканійський» фактично створили новий тип молочної худоби?

    - Так, адже у 2004 році в господарстві спочатку провели апробацію південного типу української чорно-рябої молочної породи, а в 2005-му була затверджена порода, і нашому господарству присвоїли статус племінного заводу. Корови даного типу добре пристосовані до інтенсивних технологій, а також до умов навколишнього середовища півдня України.

     

    - Більш як за десять років роботи з породою чого вдалось досягти?

    - Сьогодні (на 01.10.2017 р.) в ДП ДГ «Асканійське» налічується 1468 голів ВРХ, у т.ч. 570 корів. Минулого року продуктивність нашого молочного стада становила 8098 кг молока на корову, вихід телят на 100 корів – 92%. На даний час в господарстві надоєно від кожної корови по 6371 кг молока, що становить + 166 кгпорівняно з минулим роком.

    Селекційно-племінну роботу наші науковці й фахівці спрямовують на формування високопродуктивного стада інтенсивного молочного типу, тварини якого повинні мати високу молочність, добру пристосованість до механічного доїння, міцну конституцію, добрі відтворні якості, тобто повністю задовольняють вимоги прогресивної технології виробництва молока. Удосконалення стада створеного південного типу української чорно-рябої молочної породи відбувається методом чистопородного розведення.

    Удосконалюючи стадо південного типу, ми широко застосовуємо лінійне розведення, яке дозволяє вирішувати наступні питання: по-перше, консолідувати цінні якості ліній, по-друге, створювати якісну своєрідність цієї популяції тварин та забезпечити селекцію в межах лінії або родинної групи за визначеними ознаками.

     

    - Ведете племінні книги тварин?

             - Спеціалісти добре знають, що ведення племінної роботи зі стадом неможливе без чіткого систематичного ведення зоотехнічної документації. Тому для оперативного управління виробничим і селекційним процесами в молочному стаді ми в господарстві впровадили систему, що забезпечує ведення індивідуального племінного обліку від народження до кінця господарського використання тварини. Тобто накопичення усіх відомостей, що характеризують індивідуальні племінні та продуктивні якості тварини, її предків, лінійну належність та інтенсивність використання.

    Ступінь реалізації генетичного потенціалу продуктивності худоби зумовлюється багатьма чинниками, найголовнішим з яких є забезпечення оптимального онтогенетичного розвитку тварин, утримання та експлуатації худоби, годівлі, та в кінцевому результаті - доїння корів. На шляху пошуку найбільш оптимальних і правильних рішень найважливішою є спільна робота господарства з науковими співробітниками мережі Національної академії аграрних наук України. Тісно пов’язуючи науку з виробництвом, нам з кожним роком вдається досягати нових високих показників у тваринництві, й така позитивна динаміка є доказом правильності обраної стратегії.


    - Нещодавно ви реконструювали молочнотоварну ферму господарства.

    Хто став у цьому вашим партнером?

    - Ми провели реконструкцію доїльної зали ферми. Спільно з компанією «Молочний Стандарт» провели її капітальний ремонт і встановили нове сучасне доїльне обладнання компанії DeLaval. На сьогодні таке обладнання одне з найкращих в лінійці шведського виробника. До його складу входить доїльна установка на 20 голів одночасного індивідуального доїння, потужна вакуумна система, трубопровід та апарат для його промивання, молокоприймач та інше. Важливим елементом оновлення стало впровадження останньої моделі програмного забезпечення системи управління стадом DelPro версії 5.2.1, за допомогою якого відтепер ведеться повний контроль основних технологічних операцій процесу доїння та здійснюється стеження за станом кожної корови. 

      

        - Скільки часу вже працює оновлена доїльна зала? Ви помітили

    позитивні зміни у виробничому процесі?

    - Доїльну залу ми ввели в експлуатацію наприкінці серпня. Місяць зала працювала у тестовому режимі, а сьогодні вже функціонує на повну потужність. Радіємо, бо відчуваємо позитивні зміни у виробничому процесі. Вони стали помітними вже в перший місяць роботи.

    По-перше, полегшився і прискорився процес доїння корів. За рахунок автоматизації зменшено вплив людського фактору на процес отримання молока. По-друге, завдяки якісному і дбалому процесу доїння спостерігається поступове підвищення продуктивності корів, що позитивно впливає на економічну ефективність молока.

    По-третє, з допомогою нового програмного забезпечення стало легше працювати з поголів’ям стада, ми отримуємо своєчасну і щоденну інформацію по надоям, зоотехнічні й ветеринарні дані дозволяють організувати роботу зооветеринарних спеціалістів з молочним стадом на основі достовірної інформації, а головне, своєчасно реагувати на зміни в доїнні корів. У кінцевому результаті це матиме позитивний вплив на всі продуктивні показники поголів’я.

    Дуже суттєве й те, що, як і планувалося, завдяки якісному процесу доїння, фільтрації та накопичення молока, нам вдалося підвищити якість молочної сировини до екстра стандарту. А отже, ми можемо виробляти молоко високої якості та отримувати за це достойну закупівельну ціну від молокозаводу.

     

    Але, як мовиться, молоко у корови – на язиці…

    - Згоден. Важлива умова розвитку тваринництва - створення міцної кормової бази, яка б задовольняла високий рівень та повноцінність годівлі тварин протягом усього року.

       В структурі землекористування ДП ДГ «Асканійське» кормові займають 33,7%, а за рахунок їх високої врожайності тваринництво забезпечується достатньою кількістю соковитих та інших кормів. Основними кормовими культурами для наших тварин є кукурудза, суданка, люцерна в чистих посівах та в суміші зі злаковими багаторічними травами, післяжнивні посіви кукурудзи. Поряд із традиційними кормами використовуємо кормові добавки та мікроелементи для підвищення продуктивності молочних корів. Процес приготування кормів для тварин - під постійним контролем спеціалістів наукових установ НААН України, проводиться постійна робота з випробування різноманітних схем приготування кормів і кормових добавок, ведеться цілеспрямований нагляд за якістю кормів та їх аналіз у спеціалізованих лабораторіях.

    Тому нам не соромно говорити про свої напрацювання. Так, у поточному році ДП ДГ «Асканійське» має позитивну динаміку по виробничим показникам у тваринництві. Минулорічні ж показники були одними з найкращих за останні 5 років, і в порівнянні з минулим роком ми вже маємо кращі результати. Все це завдячуючи спланованій нами та науковцями НААН стратегії розвитку тваринництва господарства. Звісно, ми не збираємось зупинятися на досягнутому, адже є багато напрацювань та завдань по збільшенню обсягів виробництва тваринницької продукції. А це, в свою чергу, підвищуватиме в господарстві економічну ефективність галузі тваринництва, дозволить отримувати плановану кількість прибутку як основного регулятора виробництва в ринковому середовищі.

     

    Спілкувалася Ольга МОРОЗОВА





    Схожі новини
  • Наука + досвід = успіх
  • ДП ДГ «Асканійське»: правильний вибір напряму селекції стада
  • Партнерство виробників і переробників молока у діалозі з державою
  • Продуктивним коровам – нові технології утримання
  • Молочне скотарство: досвід Ізраїлю

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Віктор Найдьонов: «Нам не соромно говорити про свої напрацювання»


На початку вересня поточного року в державному підприємстві «Дослідне господарство «Асканійське» АДСДС ІЗЗ НААН» було реконструйовано молочнотоварну ферму з виробництва коров’ячого молока і осучаснено виробничий процес новим доїльним обладнанням.

 

Ми не змогли оминути таку цікаву подію, адже знаємо це підприємство більше 10 років, тому й вирішили розпитати про здобутки господарства в молочному тваринництві. Наш сьогоднішній співрозмовник - керівник господарства Віктор Найдьонов.

- Наприкінці 80-х років у тодішньому радгоспі «Асканійський» розпочали селекційну роботу по створенню південного типу української чорно-рябої молочної породи, - розпочав розмову з нами Віктор Григорович. - Під науковим керівництвом Інституту тваринництва «Асканія-Нова» НААН було проведено довготривалу роботу зі створення нового сучасного стада корів. Цей процес полягав у використанні на маточному поголів’ї червоної степової худоби бугаїв-плідників голштинської породи чорно-рябої масті німецької селекції. Цим тваринам характерні високі показники молочної продуктивності, вмісту жиру і білка в молоці та міцність конституції. Отже, селекційно-племінну роботу спрямували на консолідацію стада в напрямку підвищення рівня молочної продуктивності, якісного складу молока та екстер’єрного типу тварин.

 

- Тобто фахівці радгоспу «Асканійський» фактично створили новий тип молочної худоби?

- Так, адже у 2004 році в господарстві спочатку провели апробацію південного типу української чорно-рябої молочної породи, а в 2005-му була затверджена порода, і нашому господарству присвоїли статус племінного заводу. Корови даного типу добре пристосовані до інтенсивних технологій, а також до умов навколишнього середовища півдня України.

 

- Більш як за десять років роботи з породою чого вдалось досягти?

- Сьогодні (на 01.10.2017 р.) в ДП ДГ «Асканійське» налічується 1468 голів ВРХ, у т.ч. 570 корів. Минулого року продуктивність нашого молочного стада становила 8098 кг молока на корову, вихід телят на 100 корів – 92%. На даний час в господарстві надоєно від кожної корови по 6371 кг молока, що становить + 166 кгпорівняно з минулим роком.

Селекційно-племінну роботу наші науковці й фахівці спрямовують на формування високопродуктивного стада інтенсивного молочного типу, тварини якого повинні мати високу молочність, добру пристосованість до механічного доїння, міцну конституцію, добрі відтворні якості, тобто повністю задовольняють вимоги прогресивної технології виробництва молока. Удосконалення стада створеного південного типу української чорно-рябої молочної породи відбувається методом чистопородного розведення.

Удосконалюючи стадо південного типу, ми широко застосовуємо лінійне розведення, яке дозволяє вирішувати наступні питання: по-перше, консолідувати цінні якості ліній, по-друге, створювати якісну своєрідність цієї популяції тварин та забезпечити селекцію в межах лінії або родинної групи за визначеними ознаками.

 

- Ведете племінні книги тварин?

         - Спеціалісти добре знають, що ведення племінної роботи зі стадом неможливе без чіткого систематичного ведення зоотехнічної документації. Тому для оперативного управління виробничим і селекційним процесами в молочному стаді ми в господарстві впровадили систему, що забезпечує ведення індивідуального племінного обліку від народження до кінця господарського використання тварини. Тобто накопичення усіх відомостей, що характеризують індивідуальні племінні та продуктивні якості тварини, її предків, лінійну належність та інтенсивність використання.

Ступінь реалізації генетичного потенціалу продуктивності худоби зумовлюється багатьма чинниками, найголовнішим з яких є забезпечення оптимального онтогенетичного розвитку тварин, утримання та експлуатації худоби, годівлі, та в кінцевому результаті - доїння корів. На шляху пошуку найбільш оптимальних і правильних рішень найважливішою є спільна робота господарства з науковими співробітниками мережі Національної академії аграрних наук України. Тісно пов’язуючи науку з виробництвом, нам з кожним роком вдається досягати нових високих показників у тваринництві, й така позитивна динаміка є доказом правильності обраної стратегії.


- Нещодавно ви реконструювали молочнотоварну ферму господарства.

Хто став у цьому вашим партнером?

- Ми провели реконструкцію доїльної зали ферми. Спільно з компанією «Молочний Стандарт» провели її капітальний ремонт і встановили нове сучасне доїльне обладнання компанії DeLaval. На сьогодні таке обладнання одне з найкращих в лінійці шведського виробника. До його складу входить доїльна установка на 20 голів одночасного індивідуального доїння, потужна вакуумна система, трубопровід та апарат для його промивання, молокоприймач та інше. Важливим елементом оновлення стало впровадження останньої моделі програмного забезпечення системи управління стадом DelPro версії 5.2.1, за допомогою якого відтепер ведеться повний контроль основних технологічних операцій процесу доїння та здійснюється стеження за станом кожної корови. 

  

    - Скільки часу вже працює оновлена доїльна зала? Ви помітили

позитивні зміни у виробничому процесі?

- Доїльну залу ми ввели в експлуатацію наприкінці серпня. Місяць зала працювала у тестовому режимі, а сьогодні вже функціонує на повну потужність. Радіємо, бо відчуваємо позитивні зміни у виробничому процесі. Вони стали помітними вже в перший місяць роботи.

По-перше, полегшився і прискорився процес доїння корів. За рахунок автоматизації зменшено вплив людського фактору на процес отримання молока. По-друге, завдяки якісному і дбалому процесу доїння спостерігається поступове підвищення продуктивності корів, що позитивно впливає на економічну ефективність молока.

По-третє, з допомогою нового програмного забезпечення стало легше працювати з поголів’ям стада, ми отримуємо своєчасну і щоденну інформацію по надоям, зоотехнічні й ветеринарні дані дозволяють організувати роботу зооветеринарних спеціалістів з молочним стадом на основі достовірної інформації, а головне, своєчасно реагувати на зміни в доїнні корів. У кінцевому результаті це матиме позитивний вплив на всі продуктивні показники поголів’я.

Дуже суттєве й те, що, як і планувалося, завдяки якісному процесу доїння, фільтрації та накопичення молока, нам вдалося підвищити якість молочної сировини до екстра стандарту. А отже, ми можемо виробляти молоко високої якості та отримувати за це достойну закупівельну ціну від молокозаводу.

 

Але, як мовиться, молоко у корови – на язиці…

- Згоден. Важлива умова розвитку тваринництва - створення міцної кормової бази, яка б задовольняла високий рівень та повноцінність годівлі тварин протягом усього року.

   В структурі землекористування ДП ДГ «Асканійське» кормові займають 33,7%, а за рахунок їх високої врожайності тваринництво забезпечується достатньою кількістю соковитих та інших кормів. Основними кормовими культурами для наших тварин є кукурудза, суданка, люцерна в чистих посівах та в суміші зі злаковими багаторічними травами, післяжнивні посіви кукурудзи. Поряд із традиційними кормами використовуємо кормові добавки та мікроелементи для підвищення продуктивності молочних корів. Процес приготування кормів для тварин - під постійним контролем спеціалістів наукових установ НААН України, проводиться постійна робота з випробування різноманітних схем приготування кормів і кормових добавок, ведеться цілеспрямований нагляд за якістю кормів та їх аналіз у спеціалізованих лабораторіях.

Тому нам не соромно говорити про свої напрацювання. Так, у поточному році ДП ДГ «Асканійське» має позитивну динаміку по виробничим показникам у тваринництві. Минулорічні ж показники були одними з найкращих за останні 5 років, і в порівнянні з минулим роком ми вже маємо кращі результати. Все це завдячуючи спланованій нами та науковцями НААН стратегії розвитку тваринництва господарства. Звісно, ми не збираємось зупинятися на досягнутому, адже є багато напрацювань та завдань по збільшенню обсягів виробництва тваринницької продукції. А це, в свою чергу, підвищуватиме в господарстві економічну ефективність галузі тваринництва, дозволить отримувати плановану кількість прибутку як основного регулятора виробництва в ринковому середовищі.

 

Спілкувалася Ольга МОРОЗОВА





Схожі новини
  • Наука + досвід = успіх
  • ДП ДГ «Асканійське»: правильний вибір напряму селекції стада
  • Партнерство виробників і переробників молока у діалозі з державою
  • Продуктивним коровам – нові технології утримання
  • Молочне скотарство: досвід Ізраїлю

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.