Аграрний тиждень. Україна
» » Галузь свинарства готуєтся до імплементації європейських норм
» » Галузь свинарства готуєтся до імплементації європейських норм

    Галузь свинарства готуєтся до імплементації європейських норм


    28 листопада Робоча група з питань удосконалення політики розвитку м’ясної галузі об’єднала експертів різних відомств, представників галузевих об’єднань, зокрема й Асоціації «Свинарі України» і міжнародних організацій. У більшій мірі обговорення було присвячене питанням галузі свинарства.

    «Сьогодні, дійсно, ситуація у свинарстві не з найкращих — скорочується поголів’я, галузь потерпає від епізоотичних викликів. Та робота над покращеннями вже ведеться, насамперед на законодавчому рівні. Це і розробка Інструкції щодо боротьби з АЧС, і рекомендацій щодо утримання свиней, адаптація європейського законодавства тощо», — зазначив Володимир Пищолка, Департамент розвитку тваринництва Мінагрополітики.

    Учасники засідання обговорили низку євроінтеграційних документів, які мають набути чинності вже в наступному році. Зокрема йдеться про Технологічні інструкції зі збереження та утилізації гною свиней та розробку Настанов щодо виконання гігієнічних вимог до операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також забій та первинну переробку туш.

    Нагадаємо, ці напрямки роботи реалізовуватимуться за грантової підтримки Проекту USAID «Агросільрозвиток».

    За словами Андрія Геті, експерта з питань біотехнології тварин, розробка стандартів зберігання гною націлена допомогти виробникам, убезпечити їх від можливих проблем екологічного характеру.

    «В Україні значна кількість великих свиногосподарств, для яких питання гною (утилізації, зберігання) — доволі гостре. Саме тому ми разом з Асоціацією свинарів України узялися за його розв’язання.

    Наразі ми працюємо над чернеткою документу. Обов’язково враховуємо досвід європейських країн, оскільки розробка Технологічної інструкції відбувається в рамках наближення українського законодавства до норм ЄС», — зазначив експерт.

    Про роботу над «гігієнічними настановами» розповів експерт Проекту USAID «Агросільрозвиток» Юрій Оглашенний:

    «Сьогодні в Україні, буквально, створюється нове харчове законодавство. Наприклад уже діє ЗУ „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", який встановлює гігієнічні вимоги до всіх операторів ринку, і запроваджує НАССР для тих, хто займається переробкою».

    За словами експерта, у перехідний період з’явилася потреба деталізувати вимоги для гравців кожної галузі, оскільки в Законі вони загальні для всіх операторів: кіосків, що торгують солодощами, виробників первинної продукції, м’ясопереробних комплексів тощо.

    «Вимоги, що прописані у Законі описують те, чого треба досягнути у кінцевому результаті — правильну організацію виробничих процесів для отримання безпечного продукту. Але оскільки продукція, що випускається — дуже різноманітна, різнитися будуть і вимоги до операторів.

    Оскільки Закон передбачає можливість розробки методичних настанов — документу, який дасть відповідь „як організувати", отримати результат в тій чи іншій галузі, в рамках співпраці Проекту USAID „Агросільрозвиток" й Асоціації „Свинарі України" був підготовлений проект таких рекомендацій», — повідомив Юрій Оглашенний.

    Прес-служба Асоціації «Свинарі України»


    Схожі новини
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Ово ...
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
500% рентабельности
1
02 листопада

500% рентабельности

Тваринництво
Відео