Аграрний тиждень. Україна
» » ГМ-культури допоможуть збільшити врожайність та заощадити на пестицидах
» » ГМ-культури допоможуть збільшити врожайність та заощадити на пестицидах

    ГМ-культури допоможуть збільшити врожайність та заощадити на пестицидах


    За словами Ярослава Блюма, директора Інституту харчової біотехнології та геноміки НАНУ, використання аграріями у сівозміні 50% ГМ-рослин підвищить урожайність на 3–15%, зменшить витрати на пестициди й загалом по Україні прибуток фермерських господарств зросте на $140–315 млн.

    Науковці інституту проводили дослідження «Потенційний економічний та екологічний ефект від впровадження сучасних ГМ-культур у сільськогосподарське виробництво в Україні». Базуючись на даних цього дослідження, британська компанія зробила відповідні розрахунки. Проведена оцінка економічної вигоди їх вирощування в Україні за умови адаптації при 50% зайнятих площ цими культурами і 100 %. Вигода виходить до півмільярда доларів.

    «Треба розуміти: що органічна продукція, що ГМО — це бізнес. І коли споживачу говорять, що певні компанії, лобіюючи свої інтереси погані, а інші хороші — це неправда. З обох сторін йде боротьба. Проти ГМО значною мірою виступають хімічні компанії, які борються руками тих же громадських організацій. У нормальній економіці має бути конкуренція. Право споживача — обирати. Треба, щоб і те, і те було безпечне. І головне: краща якість за нижчої ціни», — повідомив Ярослав Блюм.

    Разом з тим, за різними оцінками в Україні вирощують 80% ГМ-сої, та 10% ГМ-кукурудзи. Ярослав Блюм з такими високими показниками не погоджується, проте наявності ГМ-сортів у сівозміні українських аграріїв не виключає.

    «Не хочу брати на себе відповідальність називати точні цифри, тому що треба мати фактаж. 80% — це значно більше, ніж я чув від колег. Думаю, реалістична оцінка ринку ГМ-сої в Україні — 10%», — додає директор Інституту харчової біотехнології та геноміки НАНУ.

     superagronom





    Схожі новини
  • Маємо значно збільшити частку вітчизняного насіння на посівних площах України, - Ярослав Краснопольський
  • Якісне насіння — умова підвищення врожайності сільськогосподарських культур
  • Генетично модифіковані протиріччя
  • В Україні створять науковий центр із дослідження генно-модифікованих організмів
  • Отримати бажаний результат, особливо в розвитку аграрної науки

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ГМ-культури допоможуть збільшити врожайність та заощадити на пестицидах


За словами Ярослава Блюма, директора Інституту харчової біотехнології та геноміки НАНУ, використання аграріями у сівозміні 50% ГМ-рослин підвищить урожайність на 3–15%, зменшить витрати на пестициди й загалом по Україні прибуток фермерських господарств зросте на $140–315 млн.

Науковці інституту проводили дослідження «Потенційний економічний та екологічний ефект від впровадження сучасних ГМ-культур у сільськогосподарське виробництво в Україні». Базуючись на даних цього дослідження, британська компанія зробила відповідні розрахунки. Проведена оцінка економічної вигоди їх вирощування в Україні за умови адаптації при 50% зайнятих площ цими культурами і 100 %. Вигода виходить до півмільярда доларів.

«Треба розуміти: що органічна продукція, що ГМО — це бізнес. І коли споживачу говорять, що певні компанії, лобіюючи свої інтереси погані, а інші хороші — це неправда. З обох сторін йде боротьба. Проти ГМО значною мірою виступають хімічні компанії, які борються руками тих же громадських організацій. У нормальній економіці має бути конкуренція. Право споживача — обирати. Треба, щоб і те, і те було безпечне. І головне: краща якість за нижчої ціни», — повідомив Ярослав Блюм.

Разом з тим, за різними оцінками в Україні вирощують 80% ГМ-сої, та 10% ГМ-кукурудзи. Ярослав Блюм з такими високими показниками не погоджується, проте наявності ГМ-сортів у сівозміні українських аграріїв не виключає.

«Не хочу брати на себе відповідальність називати точні цифри, тому що треба мати фактаж. 80% — це значно більше, ніж я чув від колег. Думаю, реалістична оцінка ринку ГМ-сої в Україні — 10%», — додає директор Інституту харчової біотехнології та геноміки НАНУ.

 superagronom





Схожі новини
  • Маємо значно збільшити частку вітчизняного насіння на посівних площах України, - Ярослав Краснопольський
  • Якісне насіння — умова підвищення врожайності сільськогосподарських культур
  • Генетично модифіковані протиріччя
  • В Україні створять науковий центр із дослідження генно-модифікованих організмів
  • Отримати бажаний результат, особливо в розвитку аграрної науки

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.