Аграрний тиждень. Україна
» » Реалізація послідовних змін сьогодні — основа майбутнього успіху. Підсумки 2017 року
» » Реалізація послідовних змін сьогодні — основа майбутнього успіху. Підсумки 2017 року

    Реалізація послідовних змін сьогодні — основа майбутнього успіху. Підсумки 2017 року


    Виноградарство і виноробство - національні галузі з великими потенційними можливостями виробництва якісних українських вин, з історичними традиціями, що сягають сивої давнини, потужним кадровим та науковим потенціалом. Однак, в останні роки через наявність серйозних проблем галузь зазнала істотного економічного спаду. Як наслідок - площі під виноградниками стрімко скорочуються та складають на сьогодні 44 тисячі гектарів, що у чотири рази менше, порівняно з 1990 роком. Сьогодні виноградно-виноробна галузь переживає найскладніший період за всю свою історію та потребує, як ніколи, більш уважного ставлення та підтримки з боку органів виконавчої влади, в тому числі Міністерства аграрної політики та продовольства України для набуття реального державного протекціонізму галузі та реформування управління галуззю.

    Виноградно-виноробна галузь, яка в провідних європейських країнах вважається локомотивом економіки, в Україні зазнає занепаду. Попри це сьогодні експортний потенціал українських вин можна оцінювати як потужний. Хоча варто зазначати, що незважаючи на широку географію їх поставок, все ж існує необхідність розширення присутності української виноградно-виноробної продукції на закордонних ринках. За даними Державної служби статистики України у 2017 році українські вина експортувалися до таких країн: Росія, Азербайджан, Казахстан, Білорусь, Грузія, Китай, Ізраїль, Монголія, Туреччина, США, Австралія тощо. При цьому, географія експорту виноробної продукції в 2017 році практично не відрізнялася від 2016 року. 

    В 2017 році українські винороби очікували продовження тих зрушень, що взяли свій початок в 2016 році. Зокрема, йдеться про закон 2016 року, яким скасовується ліцензія на оптовий продаж алкоголю для невеликих виробників місцевих плодово-ягідних вин з власної сировини, яка до цього становила 500 тисяч гривень на рік. 

    Надалі для виноробів залишається актуальним спрощення переліку документів для отримання атестату виробництва, на підставі якого суб’єкту господарювання видається ліцензія. На сьогодні цей перелік складає біля 150 позицій.

    Підводячи підсумки року, що минув, варто зазначити, що знаковою подією стало проведення вже третього Національного виноробного форуму, організаторами якого стали Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» спільно з Торгово-промисловою палатою України, медіа-групою «Українська правда.

    Третій форум був не лише місцем для обговорення проблем та подальших спільних дій виноробів. Форум було доповнено практичною частиною: семінаром та майстер-класом від міжнародного консультанта з питань виробництва та маркетингу вина з Німеччини. Після завершення форуму відбулося Свято українського вина під девізом «Ukraine wine drive», де українські винороби представили свою продукцію.

    Важливим аспектом у роботі Форуму стала участь в ньому Жан-Марі Орана, генерального директора Міжурядової Міжнародної Організації Винограду та Вина (МОВВ). Одним із питань, що розглядалися на форумі, стало приєднання України на офіційному рівні до зазначеної Організації. І я сподіваюся, цей Форум стане новою відправною точкою у питанні приєднання України до МОВВ. Зазначаю, що з цією ж метою корпорація прагне не втрачати опосередкованого зв’язку з МОВВ, приймаючи участь в окремих її заходах. Так, під час 40-го Всесвітнього Конгресу Винограду 2017 року згідно з програмою заходу була представлена доповідь – інформація щодо виноградарських регіонів України в контексті майбутніх запроваджень географічних зазначень. 

    Попереду на нас чекає складний шлях до втілення в життя дорожньої карти, яку було сформульовано під час Форуму. Зокрема, за підсумками Форуму було надіслано звернення від організаторів до Президента України з проханням запровадити Національний день виноградаря і винороба. Це може стати символом вшанування тисяч українців, які працюють у виноградно-виноробній галузі, та важливою складовою Державної програми поширення помірного вживання алкоголю. Висловлюємо надію, що голос українських виноградарів і виноробів буде почуто.

    Втім, безперечно, першочерговими завданнями, які повинні бути вирішені, є проблеми, що заважають повноцінно функціонувати та розвиватися виноградарству та виноробству. Галузь потребує закладки нових насаджень та доведення обсягів виробництва винограду до рівня потреб населення та виноробства, аби не імпортувати його. Крім того, непосильним для підприємств сьогодні є незбалансована акцизна політика, адже не встигли виробники звикнути до нового акцизу на алкогольні напої, як починаються дискусії щодо його чергового підвищення. Натомість послаблення акцизної політики та її прогнозованість в перспективі, із збільшенням об’ємів виробництва та продажу, могли б принести більші відрахування до бюджету.

    Однозначно необхідно скасувати невмотивовану, економічно необґрунтовану індексацію земель сільськогосподарського призначення та переглянути ставки земельного податку під багаторічними насадженнями, до яких відносяться виноградники, шляхом зменшення податку. Крім того, необхідно застосовувати пільгові ставки до періоду їх плодоношення, адже виноград плодоносить лише на 4-й рік, а це означає довготривале і ризиковане капіталовкладення. Така ситуація, окрім зазначеного, загострюється ще і політичною нестабільністю в країні. Тому, за таких умов потенційним інвесторам у виноградарство потрібні пільги та певні гарантії, якщо, наприклад, йдеться про орендовані землі. Держбюджет від цього не збіднішає, адже підприємець, вийшовши нарешті на прибуток, поверне все державі, сплачуючи податки тощо.

    Переконаний, що кожен патріот української виноградно-виноробної галузі повинен своїми щоденними діями підтверджувати готовність працювати задля блага галузі та своєї країни. Тому Українська корпорація по виноградарству та виноробній промисловості «Укрвинпром» протягом усього року працює задля підтримки розвитку виноградно-виноробної галузі України та надання допомоги підприємствам, що входять до складу Корпорації.

    Крім того, Корпорація співпрацювала з Антимонопольним Комітетом, Міністерством аграрної політики та продовольства України та представниками інших центральних органів виконавчої влади, профільними комітетами Верховної Ради тощо.

    В рамках цієї співпраці Корпорацією були опрацьовані наступні проекти законів України: «Про виноградарство та виноробну продукцію з винограду», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень», «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», Постанови КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв», «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства», «Основні правила виробництва і зберігання коньяку України». Зауваження та пропозиції були направлені до відповідних комітетів Верховної Ради України, Мінагрополітики України та інших уповноважених центральних органів виконавчої влади.

    Зокрема, Корпорація «Укрвинпром» наполегливо працювала над запровадженням в Україні нових Правил виробництва коньяків України, які б сприяли розвитку виноградарства в країні та стимулювали вітчизняних виробників коньячних спиртів забезпечувати вітчизняною сировиною виробників коньяків України задля упередження обману споживачів та збереження автентичності продукції українського товаровиробника.

    Запровадження деталізації частки імпортної сировини в коньяках України надасть змогу виробникам винограду та коньячних виноматеріалів розширити ринки збуту сировини, а виробникам коньяку України - сумлінно виконувати вимоги законодавства щодо повного циклу виробництва цієї продукції та виготовляти український продукт з вітчизняних коньячних спиртів.

    Заслугою корпорації вважаю те, що за підтримки Департаменту міжнародного співробітництва Мінагрополітики України ми спромоглися позитивно вирішити питання щодо використання підприємствами Закарпаття в практиці експорту виноробної продукції до США назви регіону як "Transcarpathia” одночасно із уже зареєстрованою назвою "Zakarpattia”.

    Корпорація у 2017 році була задіяна у вирішенні проблеми переробки вторсировини виноробства та разом з Інститутом проблем ринку і економіко-екологічних досліджень, Національною Академією Наук України (м.Одеса), Одеською національною академією харчових технологій, Національним науковим центром «ІВіВ ім. В. Таїрова» отримали підтримку Європейского союзу для вирішення цієї проблеми, вигравши грант «Розвиток українсько-молдавського прикордонного Виробничо-науково-освітнього кластеру для переробки вторинної сировини виноробства» у рамках програми територіального співробітництва країн східного партнерства. Тож на майбутнє реалізацію цього проекту вбачаємо для себе значним внеском у розвиток галузі.

    З 2017 року триває проект ЄС щодо підтримки розвитку системи географічних зазначень (ГЗ) для вин, сільськогосподарської та харчової продукції в Україні. З метою допомоги українським виноробам у створенні та реєстрації ГЗ, маркетингу та ребрендингу чутливої продукції в рамках цього проекту корпорація продовжує дієвий діалог та співпрацю з групою експертів зазначеного проекту.

    Якщо кожен буде робити навіть маленькі кроки, навіть просто спроби, завтра він буде далі від тих, хто нічого не зробив. Саме таким принципом керується в своїй роботі Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром».





    Схожі новини
  • Реалізація послідовних змін сьогодні — основа майбутнього успіху. Підсумки 2017 року
  • В Угорщині відбулась презентація української виноградно-виноробної продукції
  • Українські винороби презентують свою продукцію у Парижі
  • Винороби вважають, що закон про виноград ускладнить їх діяльність
  • Про вино і виноград

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Реалізація послідовних змін сьогодні — основа майбутнього успіху. Підсумки 2017 року


Виноградарство і виноробство - національні галузі з великими потенційними можливостями виробництва якісних українських вин, з історичними традиціями, що сягають сивої давнини, потужним кадровим та науковим потенціалом. Однак, в останні роки через наявність серйозних проблем галузь зазнала істотного економічного спаду. Як наслідок - площі під виноградниками стрімко скорочуються та складають на сьогодні 44 тисячі гектарів, що у чотири рази менше, порівняно з 1990 роком. Сьогодні виноградно-виноробна галузь переживає найскладніший період за всю свою історію та потребує, як ніколи, більш уважного ставлення та підтримки з боку органів виконавчої влади, в тому числі Міністерства аграрної політики та продовольства України для набуття реального державного протекціонізму галузі та реформування управління галуззю.

Виноградно-виноробна галузь, яка в провідних європейських країнах вважається локомотивом економіки, в Україні зазнає занепаду. Попри це сьогодні експортний потенціал українських вин можна оцінювати як потужний. Хоча варто зазначати, що незважаючи на широку географію їх поставок, все ж існує необхідність розширення присутності української виноградно-виноробної продукції на закордонних ринках. За даними Державної служби статистики України у 2017 році українські вина експортувалися до таких країн: Росія, Азербайджан, Казахстан, Білорусь, Грузія, Китай, Ізраїль, Монголія, Туреччина, США, Австралія тощо. При цьому, географія експорту виноробної продукції в 2017 році практично не відрізнялася від 2016 року. 

В 2017 році українські винороби очікували продовження тих зрушень, що взяли свій початок в 2016 році. Зокрема, йдеться про закон 2016 року, яким скасовується ліцензія на оптовий продаж алкоголю для невеликих виробників місцевих плодово-ягідних вин з власної сировини, яка до цього становила 500 тисяч гривень на рік. 

Надалі для виноробів залишається актуальним спрощення переліку документів для отримання атестату виробництва, на підставі якого суб’єкту господарювання видається ліцензія. На сьогодні цей перелік складає біля 150 позицій.

Підводячи підсумки року, що минув, варто зазначити, що знаковою подією стало проведення вже третього Національного виноробного форуму, організаторами якого стали Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» спільно з Торгово-промисловою палатою України, медіа-групою «Українська правда.

Третій форум був не лише місцем для обговорення проблем та подальших спільних дій виноробів. Форум було доповнено практичною частиною: семінаром та майстер-класом від міжнародного консультанта з питань виробництва та маркетингу вина з Німеччини. Після завершення форуму відбулося Свято українського вина під девізом «Ukraine wine drive», де українські винороби представили свою продукцію.

Важливим аспектом у роботі Форуму стала участь в ньому Жан-Марі Орана, генерального директора Міжурядової Міжнародної Організації Винограду та Вина (МОВВ). Одним із питань, що розглядалися на форумі, стало приєднання України на офіційному рівні до зазначеної Організації. І я сподіваюся, цей Форум стане новою відправною точкою у питанні приєднання України до МОВВ. Зазначаю, що з цією ж метою корпорація прагне не втрачати опосередкованого зв’язку з МОВВ, приймаючи участь в окремих її заходах. Так, під час 40-го Всесвітнього Конгресу Винограду 2017 року згідно з програмою заходу була представлена доповідь – інформація щодо виноградарських регіонів України в контексті майбутніх запроваджень географічних зазначень. 

Попереду на нас чекає складний шлях до втілення в життя дорожньої карти, яку було сформульовано під час Форуму. Зокрема, за підсумками Форуму було надіслано звернення від організаторів до Президента України з проханням запровадити Національний день виноградаря і винороба. Це може стати символом вшанування тисяч українців, які працюють у виноградно-виноробній галузі, та важливою складовою Державної програми поширення помірного вживання алкоголю. Висловлюємо надію, що голос українських виноградарів і виноробів буде почуто.

Втім, безперечно, першочерговими завданнями, які повинні бути вирішені, є проблеми, що заважають повноцінно функціонувати та розвиватися виноградарству та виноробству. Галузь потребує закладки нових насаджень та доведення обсягів виробництва винограду до рівня потреб населення та виноробства, аби не імпортувати його. Крім того, непосильним для підприємств сьогодні є незбалансована акцизна політика, адже не встигли виробники звикнути до нового акцизу на алкогольні напої, як починаються дискусії щодо його чергового підвищення. Натомість послаблення акцизної політики та її прогнозованість в перспективі, із збільшенням об’ємів виробництва та продажу, могли б принести більші відрахування до бюджету.

Однозначно необхідно скасувати невмотивовану, економічно необґрунтовану індексацію земель сільськогосподарського призначення та переглянути ставки земельного податку під багаторічними насадженнями, до яких відносяться виноградники, шляхом зменшення податку. Крім того, необхідно застосовувати пільгові ставки до періоду їх плодоношення, адже виноград плодоносить лише на 4-й рік, а це означає довготривале і ризиковане капіталовкладення. Така ситуація, окрім зазначеного, загострюється ще і політичною нестабільністю в країні. Тому, за таких умов потенційним інвесторам у виноградарство потрібні пільги та певні гарантії, якщо, наприклад, йдеться про орендовані землі. Держбюджет від цього не збіднішає, адже підприємець, вийшовши нарешті на прибуток, поверне все державі, сплачуючи податки тощо.

Переконаний, що кожен патріот української виноградно-виноробної галузі повинен своїми щоденними діями підтверджувати готовність працювати задля блага галузі та своєї країни. Тому Українська корпорація по виноградарству та виноробній промисловості «Укрвинпром» протягом усього року працює задля підтримки розвитку виноградно-виноробної галузі України та надання допомоги підприємствам, що входять до складу Корпорації.

Крім того, Корпорація співпрацювала з Антимонопольним Комітетом, Міністерством аграрної політики та продовольства України та представниками інших центральних органів виконавчої влади, профільними комітетами Верховної Ради тощо.

В рамках цієї співпраці Корпорацією були опрацьовані наступні проекти законів України: «Про виноградарство та виноробну продукцію з винограду», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень», «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», Постанови КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв», «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства», «Основні правила виробництва і зберігання коньяку України». Зауваження та пропозиції були направлені до відповідних комітетів Верховної Ради України, Мінагрополітики України та інших уповноважених центральних органів виконавчої влади.

Зокрема, Корпорація «Укрвинпром» наполегливо працювала над запровадженням в Україні нових Правил виробництва коньяків України, які б сприяли розвитку виноградарства в країні та стимулювали вітчизняних виробників коньячних спиртів забезпечувати вітчизняною сировиною виробників коньяків України задля упередження обману споживачів та збереження автентичності продукції українського товаровиробника.

Запровадження деталізації частки імпортної сировини в коньяках України надасть змогу виробникам винограду та коньячних виноматеріалів розширити ринки збуту сировини, а виробникам коньяку України - сумлінно виконувати вимоги законодавства щодо повного циклу виробництва цієї продукції та виготовляти український продукт з вітчизняних коньячних спиртів.

Заслугою корпорації вважаю те, що за підтримки Департаменту міжнародного співробітництва Мінагрополітики України ми спромоглися позитивно вирішити питання щодо використання підприємствами Закарпаття в практиці експорту виноробної продукції до США назви регіону як "Transcarpathia” одночасно із уже зареєстрованою назвою "Zakarpattia”.

Корпорація у 2017 році була задіяна у вирішенні проблеми переробки вторсировини виноробства та разом з Інститутом проблем ринку і економіко-екологічних досліджень, Національною Академією Наук України (м.Одеса), Одеською національною академією харчових технологій, Національним науковим центром «ІВіВ ім. В. Таїрова» отримали підтримку Європейского союзу для вирішення цієї проблеми, вигравши грант «Розвиток українсько-молдавського прикордонного Виробничо-науково-освітнього кластеру для переробки вторинної сировини виноробства» у рамках програми територіального співробітництва країн східного партнерства. Тож на майбутнє реалізацію цього проекту вбачаємо для себе значним внеском у розвиток галузі.

З 2017 року триває проект ЄС щодо підтримки розвитку системи географічних зазначень (ГЗ) для вин, сільськогосподарської та харчової продукції в Україні. З метою допомоги українським виноробам у створенні та реєстрації ГЗ, маркетингу та ребрендингу чутливої продукції в рамках цього проекту корпорація продовжує дієвий діалог та співпрацю з групою експертів зазначеного проекту.

Якщо кожен буде робити навіть маленькі кроки, навіть просто спроби, завтра він буде далі від тих, хто нічого не зробив. Саме таким принципом керується в своїй роботі Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром».





Схожі новини
  • Реалізація послідовних змін сьогодні — основа майбутнього успіху. Підсумки 2017 року
  • В Угорщині відбулась презентація української виноградно-виноробної продукції
  • Українські винороби презентують свою продукцію у Парижі
  • Винороби вважають, що закон про виноград ускладнить їх діяльність
  • Про вино і виноград

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.