Аграрний тиждень. Україна
» » Десять фактів про прибутковість молока
» » Десять фактів про прибутковість молока

    Десять фактів про прибутковість молока


    38.jpg

     

    Традиційний щомісячний огляд прибутковості виробництва молока від економіста інвестиційного відділу ФАО Андрія Ярмака.

     

    Факт №1. Прибутки виробників молока в лютому 2018 року знову впали. Швидкість падіння прибутковості пришвидшилася, і склала за місяць відчутних 7,6%!

     
    Факт №2. Прибутки з початку року вже зменшилися на 11,7%!
     
    Факт №3. Основна причина падіння прибутковості виробництва молока не має майже нічого спільного з молочним ринком – це наслідок девальвації валюти та підвищення цін на концентровані корми, які ми, переважно, експортуємо.
     
    Факт №4. В лютому 2018 року прибутковість виробництва молока була вже відчутно (на 5%) нижчою, ніж в тому ж місяці 2017 року. В січні прибутковість була майже співставною.
     
    Факт №5. Невтішні прогнози поки що справджуються. До подорожчання кормів додався також фактор зниження цін на молоко. І це вже в лютому. І це не зважаючи на те, що глобальні ціни в січні-лютому переважно росли.
     
    Факт №6. Прибутковість виробництва молока за перші два місяці поточного року на порядок вища, ніж в кризові 2015-2016 роки, але нижча на 3,1% ніж середня за останні шість років.
     
    Факт №7. Світові ціни на молокопродукти лишаються занадто високими, якщо брати до уваги фундаментальні чинники. Це неодмінно спровокує ще більше зростання виробництва, яке буде тиснути на ціни. При цьому дуже дорогі молочні жири спричиняють ще більше тиску на ціни білку. Тому існує імовірність цінового обвалу ще в поточному році. А ми зараз дуже щільно прив’язані до цін експорту, адже наша експортозалежність зростає.
     
    Факт №8. Світові ціни на нафту зросли, і лишаються відносно високими. А ось це – дуже позитивний фактор для потенціалу споживання молочних продуктів в тих країнах, які залежать від експорту енергоносіїв.
     
    Факт №9. Сезонність внутрішніх цін на молоко знижується. Це прогнозувалося минулого року, і так і сталося. Якщо ця тенденція збережеться, то ми можемо отримати цілком пристойний рівень УМІ влітку, та відносно низький в другій половині сезону. Але тут забагато "якщо".
     
    Факт №10. Насправді дуже важко зараз прогнозувати будь-що, бо кількість чинників, що не підлягає прогнозуванню, лишається дуже високою, а наша залежність від експорту зростає. Тому висновок простий – не буде ціни на масло, не буде у нас ціни на сире молоко.
     
    Поки що з ціною на масло все добре. Тож, саме час розвивати виробництво експортабельної якості сирів та інших молочних продуктів. Бо гратися в казино на чистих commodities дуже небезпечно!
     
    http://agronews.ua





    Схожі новини
  • Прогноз розвитку українського ринку молока та молокопродуктів в контексті с ...
  • Прибутковість виробництва молока повертається на докризовий рівень
  • Виробництво обробленого молока зросло на 17% у цьому році
  • Виробники молока в Україні опинилися на межі виживання
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зр ...

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.