Аграрний тиждень. Україна
» » УКАБ закликає Податковий комітет ухвалити законопроект 7403-2
» » УКАБ закликає Податковий комітет ухвалити законопроект 7403-2

УКАБ закликає Податковий комітет ухвалити законопроект 7403-2


20 березня був проголосований порядок денний роботи VIII сесії Верховної Ради. На розгляд парламенту включені законопроекти 7403, 7403-1, 7403-2. Це дає підстави Податковому комітету невідкладно розглянути проекту Закону України №7403-2 "Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур". Законопроектом пропонується виключити пункт 63 підрозділу 2 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України, тобто відмінити так звані «соєві правки».

УКАБ закликає народних депутатів вирішити питання повернення ПДВ при експорті сої та ріпаку та усунути дискримінаційну норму для сільгоспвиробників. «За кілька днів стартує весняна посівна 2018. Не всі виробники вирішили, що сіятимуть навесні і чекають рішення по сої. Важливо саме сьогодні розглянути в Податковому комітеті і завтра в сесійні залі Верховної Ради законопроект №7403-2, щоб дати чіткий сигнал виробникам, що соя як цінна культура для сівозміни, високомаржинальна культура і надалі буде рентабельною», - зазначив Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Враховуючи те, що наступний пленарний тиждень відбудеться аж у квітні, в УКАБ вважають, що відкладати ухвалення законопроекту не можна. В опитування агровиробників, які Асоціація проводила в рамках дослідження UCAB Metrics, були досліджені тенденції на ринках сої. Опитування агровиробників показали потенційне зменшення на 10% посівних площ сої вже цього сезону. Результати дослідження будуть представлені Тарасом Висоцьким, генеральним директором Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» на засіданні Податкового комітету як підтвердження помилковості попередньо ухвалених рішень депутатами.

«Агровиробники, які орендують до 500 га землі планують зменшувати посіви сої на 15-25%. Їх відповіді підтвердили припущення, що найбільш чутливими до рішення про відміну експортного ПДВ на ріпак та сою виявилися дрібні та середні господарства. Вони є  найбільш незахищеними у випадку відміни експортного ПДВ на сою та ріпак. Такі агровиробники не можуть швидко диверсифікуватися, не мають інтегрованих процесів, та залишаться просто обкраденими», - прокоментував Тарас Висоцький.

В УКАБ переконані, що ухвалення законопроекту №7403-2 забезпечить недопущення завдання збитків аграріям, які займаються виробництвом олійних культур та сприятиме зміцненню репутації України як надійного торгового партнера.

Нагадаємо, що 7 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в другому читанні та в цілому проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році" (реєстр. N 6776-д). Зазначеним законопроектом було передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році", яким уточнено положення щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме передбачено звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на період з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та насіння свиріпи, ріпаку - з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року.

 

//ucab.ua





Схожі новини
  • Аграрії погрожують безстроковим перекриттям доріг у разі неприйняття законопроекту №7403-2
  • Аграрії обіцяють владі потужний страйк з наступного вівторка – деталі
  • Відтермінування експортного ПДВ
  • Законопроект №7403 розглядатимуть в ВР
  • Аавтоматична виплата дотацій і єдиний реєстр заяв на відшкодування ПДВ при експорті

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.