Аграрний тиждень. Україна
» » Хто забрав наш мільярд?
» » Хто забрав наш мільярд?

    Хто забрав наш мільярд?


    У 2017 році з України було експортовано 88 тисяч голів великої рогатої худоби живцем. У листопаді я вже детально розбирав цей експорт і порівнював його з експортом яловичини (ось цей пост), але зараз хотів би сказати трохи про інше.
     
    Виручка від минулорічного експорту худоби на забій склала 33,5 мільйонів доларів США. Нібито добре. Але! Середня вага однієї голови в цьому експорті була на рівні всього 294 кг, а середня ціна кілограму живої ваги становила всього 1,32 долари. Звідси виникають питання.
     
    А скільки можна було б заробити, якщо експортувати не худобу, а яловичину та субпродукти, хоча б по тій невисокій ціні, по якій фактично експортувалася наша яловичина в минулому році (2,89 дол./кг)?
     
    А скільки можна було б заробити, якщо експортувати не ту худобу, що зараз, а кондиційних, правильно відгодованих бичків вагою 550 кг, як це рекомендують експерти? (ФАО спільно з ЄБРР проводили дослідження з цього приводу і готували бізнес-плани для України).
     
    А скільки можна було б заробити, якщо б і те, і інше разом?
     
    Не буду втомлювати описом підходів і розрахунків, а одразу приведу результати (див. таблицю).
     

     
     
    Отже, якщо б експортувалася яловичина замість тієї ВРХ, що була продана закордон в минулому році, то країна додатково отримала б щонайменше 2,7 млн. доларів США. «Щонайменше» – це тому, що я не брав до уваги субпродукти, які також мають свою вартість.
     
    Якщо б середня вага голови ВРХ в експорті була б на рівні 550 кг, то додаткова виручка становила б вже понад 29 мільйонів доларів. І це при ціні 1,32 дол./кг живої ваги, яка була фактично отримана в 2017 році, хоча добре відгодована худоба в минулому році могла б коштувати точно дорожче двох доларів за кг.
     
    І от, нарешті, якщо б відгодувати бичків до 550 кг і переробити їх в Україні, то експорт отриманої з тієї ж кількості голів яловичини приніс би вже додатково понад 34 мільйони доларів США або 910 мільйонів гривень. Це знов таки, по низьких цінах і без субпродуктів, а якщо постаратися, то 1 мільярд був би цілком доступним!
     
    Зрозуміло, що мільярд виручки – це не мільярд прибутку, але що там в собівартості? Корми? Так вони – українські. Робочі руки? Вони – теж українськи. Тобто цей додатковий мільярд гривень так чи інакше міг би бути нашим, українським!
     
    Щодо питання, яке було на початку цього посту, то відповіддю на нього є структура експорту української ВРХ в минулому році по країнах. Я додаю малюнок з нею.
     
     
     
     
    Дякую Андрію Ярмаку за провокативні запитання і ідеї щодо того, куди направити аналітичний погляд.
     

    Більше інформації стосовно експорту ВРХ і свиней з України можна буде знайти в квітневому випуску ділової газети АгроМаркет (//www.agrotimes.net/jour nals), для якої я написав статтю. 
     
    ФАО 





    Схожі новини
  • У 2017 році збільшилося виробництво лише одного виду м’яса
  • Оперативна інформація щодо забезпеченості мінеральними добривами під весняно-літні польові роботи
  • Україна нарощує експорт живих тварин
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Хто забрав наш мільярд?


У 2017 році з України було експортовано 88 тисяч голів великої рогатої худоби живцем. У листопаді я вже детально розбирав цей експорт і порівнював його з експортом яловичини (ось цей пост), але зараз хотів би сказати трохи про інше.
 
Виручка від минулорічного експорту худоби на забій склала 33,5 мільйонів доларів США. Нібито добре. Але! Середня вага однієї голови в цьому експорті була на рівні всього 294 кг, а середня ціна кілограму живої ваги становила всього 1,32 долари. Звідси виникають питання.
 
А скільки можна було б заробити, якщо експортувати не худобу, а яловичину та субпродукти, хоча б по тій невисокій ціні, по якій фактично експортувалася наша яловичина в минулому році (2,89 дол./кг)?
 
А скільки можна було б заробити, якщо експортувати не ту худобу, що зараз, а кондиційних, правильно відгодованих бичків вагою 550 кг, як це рекомендують експерти? (ФАО спільно з ЄБРР проводили дослідження з цього приводу і готували бізнес-плани для України).
 
А скільки можна було б заробити, якщо б і те, і інше разом?
 
Не буду втомлювати описом підходів і розрахунків, а одразу приведу результати (див. таблицю).
 

 
 
Отже, якщо б експортувалася яловичина замість тієї ВРХ, що була продана закордон в минулому році, то країна додатково отримала б щонайменше 2,7 млн. доларів США. «Щонайменше» – це тому, що я не брав до уваги субпродукти, які також мають свою вартість.
 
Якщо б середня вага голови ВРХ в експорті була б на рівні 550 кг, то додаткова виручка становила б вже понад 29 мільйонів доларів. І це при ціні 1,32 дол./кг живої ваги, яка була фактично отримана в 2017 році, хоча добре відгодована худоба в минулому році могла б коштувати точно дорожче двох доларів за кг.
 
І от, нарешті, якщо б відгодувати бичків до 550 кг і переробити їх в Україні, то експорт отриманої з тієї ж кількості голів яловичини приніс би вже додатково понад 34 мільйони доларів США або 910 мільйонів гривень. Це знов таки, по низьких цінах і без субпродуктів, а якщо постаратися, то 1 мільярд був би цілком доступним!
 
Зрозуміло, що мільярд виручки – це не мільярд прибутку, але що там в собівартості? Корми? Так вони – українські. Робочі руки? Вони – теж українськи. Тобто цей додатковий мільярд гривень так чи інакше міг би бути нашим, українським!
 
Щодо питання, яке було на початку цього посту, то відповіддю на нього є структура експорту української ВРХ в минулому році по країнах. Я додаю малюнок з нею.
 
 
 
 
Дякую Андрію Ярмаку за провокативні запитання і ідеї щодо того, куди направити аналітичний погляд.
 

Більше інформації стосовно експорту ВРХ і свиней з України можна буде знайти в квітневому випуску ділової газети АгроМаркет (//www.agrotimes.net/jour nals), для якої я написав статтю. 
 
ФАО 





Схожі новини
  • У 2017 році збільшилося виробництво лише одного виду м’яса
  • Оперативна інформація щодо забезпеченості мінеральними добривами під весняно-літні польові роботи
  • Україна нарощує експорт живих тварин
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.