Аграрний тиждень. Україна
» » Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав Гадзало
» » Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав Гадзало

    Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав Гадзало


    Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав ГадзалоОдним із найперспективніших напрямів селекції кукурудзи є створення сортів із високим вмістом крохмалю для виробництва біоетанолу. Про це заявив Президент Національної академії наук України Ярослав Гадзало на засіданні Президії академії з питань інноваційних технологій селекції зерна кукурудзи.

    Зокрема, в результаті проведених досліджень виділено лінії, які формували зерно з вмістом крохмалю 73-75%. Зареєстровано гібрид «Росток» з вмістом крохмалю 73,8%. За врожайності 8,14 тонни вихід крохмалю з 1 га становитиме 6 тонн. «Для України забезпечення власними енергоносіями з налагодженням виробництва пального з рослинної сировини поряд з енергозбереженням — шлях до виходу з енергетичної залежності та зростання економічного потенціалу. Розробка сортів кукурудзи для спеціалізованого використання — з високим вмістом крохмалю, каротину, антоціану — безумовний пріоритет селекціонерів академії», — додав Ярослав Гадзало.

    Важливим успіхом у селекції кукурудзи наукових установ НААН є формування унікальної генетичної колекції, що налічує понад 400 ліній основних генетичних плазм. Таке різноманіття дає можливість синтезувати гібриди за різними біологічними групами, структурою та напрямами використання. Це вивело насінництво кукурудзи на новий рівень і як наслідок привело до динамічного розширення площ ділянок гібридизації, що сягають понад 14 тис. га. «Авторське право дає можливість проводити первинне насінництво батьківських компонентів понад 230 комерційних гібридів. Це повністю забезпечує потреби вітчизняних виробників за агрокліматичним районуванням, біологічними властивостями і напрямами використання: на зерно, силос, зелену масу, харчові цілі тощо», — наголосив Президент НААН.

    Для розробки інноваційних біотехнологічних і селекційних методів створення новітніх вітчизняних гібридів кукурудзи проводять сумісні дослідження грантових проектів в Оксфордському університеті (Велика Британія), Хейлунцзянській академії сільськогосподарських наук (КНР), компанії BioDiagnostics Inc. (США).

     
    //naas.gov.ua





    Схожі новини
  • Здобутки НААН у селекції сільськогосподарських рослин
  • Найбільш прибуткові ДП
  • У США зріс обсяг переробки кукурудзи
  • Потенціал нових українських сортів і гібридів
  • Рекомендації з технологій вирощування кукурудзи на зерно та зернового сорго в умовах нинішнього року

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав Гадзало


Зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%, — Ярослав ГадзалоОдним із найперспективніших напрямів селекції кукурудзи є створення сортів із високим вмістом крохмалю для виробництва біоетанолу. Про це заявив Президент Національної академії наук України Ярослав Гадзало на засіданні Президії академії з питань інноваційних технологій селекції зерна кукурудзи.

Зокрема, в результаті проведених досліджень виділено лінії, які формували зерно з вмістом крохмалю 73-75%. Зареєстровано гібрид «Росток» з вмістом крохмалю 73,8%. За врожайності 8,14 тонни вихід крохмалю з 1 га становитиме 6 тонн. «Для України забезпечення власними енергоносіями з налагодженням виробництва пального з рослинної сировини поряд з енергозбереженням — шлях до виходу з енергетичної залежності та зростання економічного потенціалу. Розробка сортів кукурудзи для спеціалізованого використання — з високим вмістом крохмалю, каротину, антоціану — безумовний пріоритет селекціонерів академії», — додав Ярослав Гадзало.

Важливим успіхом у селекції кукурудзи наукових установ НААН є формування унікальної генетичної колекції, що налічує понад 400 ліній основних генетичних плазм. Таке різноманіття дає можливість синтезувати гібриди за різними біологічними групами, структурою та напрямами використання. Це вивело насінництво кукурудзи на новий рівень і як наслідок привело до динамічного розширення площ ділянок гібридизації, що сягають понад 14 тис. га. «Авторське право дає можливість проводити первинне насінництво батьківських компонентів понад 230 комерційних гібридів. Це повністю забезпечує потреби вітчизняних виробників за агрокліматичним районуванням, біологічними властивостями і напрямами використання: на зерно, силос, зелену масу, харчові цілі тощо», — наголосив Президент НААН.

Для розробки інноваційних біотехнологічних і селекційних методів створення новітніх вітчизняних гібридів кукурудзи проводять сумісні дослідження грантових проектів в Оксфордському університеті (Велика Британія), Хейлунцзянській академії сільськогосподарських наук (КНР), компанії BioDiagnostics Inc. (США).

 
//naas.gov.ua





Схожі новини
  • Здобутки НААН у селекції сільськогосподарських рослин
  • Найбільш прибуткові ДП
  • У США зріс обсяг переробки кукурудзи
  • Потенціал нових українських сортів і гібридів
  • Рекомендації з технологій вирощування кукурудзи на зерно та зернового сорго в умовах нинішнього року

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.