Аграрний тиждень. Україна
» » Світове виробництво зернових і їх запаси очікує зниження, однак загальні обсяги поставок достатні
» » Світове виробництво зернових і їх запаси очікує зниження, однак загальні обсяги поставок достатні

    Світове виробництво зернових і їх запаси очікує зниження, однак загальні обсяги поставок достатні


     Світове виробництво зернових і їх запаси очікує зниження, однак загальні обсяги поставок достатні
    Виробництво
     
    Згідно з останніми прогнозами ФАО, обсяг виробництва зернових в світі в 2018 році складе 2 595 млн тонн, що трохи нижче листопадового прогнозу і на 2,4% (62,5 млн тонн) нижче торішнього рекордного рівня.
     
    Прогноз ФАО для світового виробництва рису в 2018 році в цілому залишається незмінним з листопада, причому в порівнянні з тим же періодом минулого року світове виробництво зросло на 1,3%, досягнувши нового рекордного рівня 513 млн тонн. На рівні країни прогнози виробництва були знижені по Мадагаскару, оскільки проведені на місцях оцінки показали, що в результаті нестабільності опадів і збитку в результаті бур відновлення виробництва буде не настільки активним, як це передбачалося раніше. На противагу цьому, покращилися прогнози виробництва по ряду країн-виробників в Латинській Америці і Карибському басейні, особливо в Перу, головним чином в результаті більш високих врожаїв.
     
    Світове виробництво пшениці прогнозується на рівні 725,1 млн тонн, що на 2,8 млн тонн нижче листопадового показника в зв'язку зі зниженням оцінок врожаю цього року в Туреччині і Російської Федерації. Прогноз світового виробництва фуражних зернових також був знижений на 3,1 млн тонн до 1 357 млн тонн у зв'язку з коригуванням в бік зниження по ячменю і сорго. Однак прогноз світового виробництва кукурудзи залишається незмінним, при цьому були зроблені коригування в сторону підвищення по Україні в зв'язку з більш високим, ніж очікувалося, урожаєм, що майже компенсувало очікуване зниження урожаю в Сполучених Штатах Америки.
     
    Говорячи про перспективи, слід зазначити, що в Північній півкулі йде сівба озимої пшениці під урожай 2019 року. Як очікується, більш високі ціни мотивують виробників в Сполучених Штатах Америки до розширення посівних площ, проте занадто сира погода, яка заважає ходу посівної, може надати стримуючий вплив на таке розширення. По Європейському союзу прогнозується зростання площ під озимою пшеницею, хоча в деяких країнах цьому заважають посушливі погодні умови; також очікується розширення посівних площ в Російській Федерації та Україні, де погодні умови в цілому сприятливі. Подібним чином, в Азії хороші погодні умови сприяють гарній схожості культур в Китаї і Індії; однак нестача води в Пакистані в деякій мірі вплинула на ранні види на урожай.
     
    У Південній півкулі йде сівба ярових культур врожаю 2019 року. Сприятливі погодні умови і високі ціни зумовили хороші види на врожай кукурудзи в Аргентині і Бразилії, де очікується відновлення обсягів виробництва після їх падіння в 2017 році. У Південній Африці очікується розширення посівів кукурудзи; на початку сільгоспсезону очікуються, в основному, сприятливі погодні умови, проте все більш реальними стають перспективи можливого виникнення Ель-Ніньо, тому прогнози по цій країні і по субрегіону в цілому досить обережні.
     
     
    Споживання
     
    Світовий обсяг споживання зернових в сезоні 2018-2019 років, згідно з прогнозами, складе 2 649 млн тонн, що трохи нижче листопадового прогнозу, але все ж на 1,3% вище, ніж в сезоні 2017-2018 років. Згідно з прогнозами, загальне споживання фуражного зерна має досягти нового рекордного обсягу в 1 401 млн тонн, головним чином у зв'язку з очікуваним різким зростанням (на 3,3%) споживання кукурудзи до 1 107 млн тонн, в основному за рахунок високого попиту на корми і як промислова сировина, особливо в Китаї та Сполучених Штатах Америки.
     
    Однак, як і в листопадовому прогнозі, в сезоні 2018-2019 років очікується незначне збільшення споживання пшениці в світі до 740 млн тонн. Очікується, що продовольче споживання пшениці буде відповідати показникам зростання народонаселення і досягне 510 млн тонн, однак її споживання в кормових цілях в силу зниження обсягів виробництва і більш високих цін збережеться на колишньому рівні і складе порядку 141 млн тонн.
     
    Прогнозований ФАО загальний обсяг споживання рису в сезоні 2018-2019 років складе 509 млн тонн, що трохи нижче листопадового прогнозу, однак може виявитися на 1,0% вище в річному обчисленні в зв'язку з ростом споживання продовольства через зростання чисельності населення.
     
     
    Торгівля
     
    Передбачається, що світова торгівля зерновими може дещо знизитися в сезоні 2018-2019 років на 0,9% в порівнянні з торішнім рекордним рівнем 416,6 млн т.
     
    Обсяг світової торгівлі пшеницею прогнозується на рівні 172,5 млн тонн, що на 2,1% нижче рівня 2017-2018 років і трохи нижче листопадового прогнозу. Очікується, що в сезоні 2018-2019 років найбільше скоротять закупівлі пшениці Алжир, Марокко та Індія, оскільки в цьому році там зібраний гарний урожай.
     
    Якщо говорити про експортерів, то прогнозується, що експорт з Російської Федерації, що є найбільшим експортером у світі, складе 34,5 млн тонн, що на 15% менше, ніж в 2017-2018 році, у зв'язку зі значним зниженням обсягів виробництва в цьому році. Це зниження експорту з Російської Федерації може бути в цілому компенсовано суттєвим збільшенням продажів Сполученими Штатами Америки, які в порівнянні з 2017-2018 роком можуть збільшитися майже на 28% – до 29,5 млн тонн.
     
    Прогнозується також зростання експорту з Аргентини і Канади, який може заміщати можливе скорочення поставок з Австралії, ЄС і України.
     
    Прогноз світової торгівлі фуражними зерновими на сезон 2018-2019 років збільшено на 1,5 млн тонн майже до 197 млн тонн, що трохи вище оціночного рівня сезону 2017-2018 років та є новим рекордним показником. В основному перегляд у бік підвищення в порівнянні з попереднім місяцем обумовлений зміною прогнозів імпорту кукурудзи в ЄС, Китай, Мексику і Канаду.
     
    Очікується, що обсяг світової торгівлі кукурудзою в сезоні 2018-2019 років досягне 157,2 млн тонн, що на 1,4% вище за рівень сезону 2017-2018 років, головним чином у зв'язку з очікуванням більш активного імпортного попиту з боку ЄС. При цьому в сезоні 2018-2019 років очікується значне зниження обсягів торгівлі сорго в порівнянні з сезоном 2017-2018 років до 6 млн тонн (на 21%), причому практично все це обумовлено очікуваним скороченням закупівель Китаєм.
     
    Очікується невелике скорочення обсягів торгівлі ячменем, яка складе трохи менше 30 млн тонн у зв'язку зі скороченням закупівель низкою країн Африки та Азії.
     
    У плані експорту фуражних зернових, Україна має намір збільшити в сезоні 2018-2019 років поставки кукурудзи в зв'язку з рекордним урожаєм; також очікується збільшення експорту Аргентиною і Сполученими Штатами Америки, що має з запасом компенсувати різке скорочення експорту Бразилією (кукурудза) і Російською Федерацією (кукурудза і ячмінь).
     
    В 2019 (календарному) році очікується зниження обсягів торгівлі рисом на 1,4% в порівнянні з минулим роком до 47 млн тонн, що відповідає листопадовому прогнозу. Якщо говорити про експортерів, то найбільше можуть скоротитися поставки з Таїланду, Пакистану та Бразилії, в той час як Китай, Індія, Сполучені Штати Америки і В'єтнам можуть збільшити експорт.
     
     
    Запаси
     
    Прогноз світових запасів зернових в світі до закінчення 2019 року становить 762 млн тонн, що відповідає листопадовому прогнозу, але майже на 53 млн тонн (6,5%) нижче абсолютно рекордного показника початку сільгоспсезону.
     
    Серед основних зернових найбільше в порівнянні з минулим роком скоротяться запаси кукурудзи (на 14% або 44 млн тонн) – до 157 млн тонн – головним чином у зв'язку з великим зниженням запасів в Китаї, а також в Сполучених Штатах Америки, Аргентині і Бразилії.
     
    У сезоні 2018-2019 років також очікується скорочення запасів пшениці не менше, ніж на 12% (4,4 млн тонн) у порівнянні з рекордним рівнем початку сільгоспсезону, причому найзначніше зниження буде відбуватися в найбільших країнах-експортерах.
     
    Запаси рису в світі можуть досягти рекордного рівня в 177 млн тонн, що на 2,7% вище за рівень початку сільгоспсезону і достатньо для покриття 34,3% очікуваного обсягу споживання в сезоні 2019-2020 років.
     
    В цілому при нинішньому прогнозному рівні запасів показник співвідношення світових перехідних залишків і споживання складе 28,1%, що нижче найвищого за останні 17 років показника в 30,8%, зареєстрованого в минулому сільгоспсезоні, і є найнижчим показником з сезону 2013-2014 років.
     
     
    Зведені таблиці
     

     
     
    //www.fao.org
     
     
     
     





    Схожі новини
  • У ФАО переглянули прогноз світового виробництва зернових у сезоні 2018/19 в сторону підвищення
  • Прогнози вказують на сприятливу ситуацію на глобальних ринках зернових в сезоні 2018/19
  • Світові запаси зерна в сезоні 2017/18 сягнуть історичного максимуму
  • Пропозиція зернових в світі досягла рекордного рівня
  • Обсяги виробництва і запасів зернових продовжили зростати

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Світове виробництво зернових і їх запаси очікує зниження, однак загальні обсяги поставок достатні


 Світове виробництво зернових і їх запаси очікує зниження, однак загальні обсяги поставок достатні
Виробництво
 
Згідно з останніми прогнозами ФАО, обсяг виробництва зернових в світі в 2018 році складе 2 595 млн тонн, що трохи нижче листопадового прогнозу і на 2,4% (62,5 млн тонн) нижче торішнього рекордного рівня.
 
Прогноз ФАО для світового виробництва рису в 2018 році в цілому залишається незмінним з листопада, причому в порівнянні з тим же періодом минулого року світове виробництво зросло на 1,3%, досягнувши нового рекордного рівня 513 млн тонн. На рівні країни прогнози виробництва були знижені по Мадагаскару, оскільки проведені на місцях оцінки показали, що в результаті нестабільності опадів і збитку в результаті бур відновлення виробництва буде не настільки активним, як це передбачалося раніше. На противагу цьому, покращилися прогнози виробництва по ряду країн-виробників в Латинській Америці і Карибському басейні, особливо в Перу, головним чином в результаті більш високих врожаїв.
 
Світове виробництво пшениці прогнозується на рівні 725,1 млн тонн, що на 2,8 млн тонн нижче листопадового показника в зв'язку зі зниженням оцінок врожаю цього року в Туреччині і Російської Федерації. Прогноз світового виробництва фуражних зернових також був знижений на 3,1 млн тонн до 1 357 млн тонн у зв'язку з коригуванням в бік зниження по ячменю і сорго. Однак прогноз світового виробництва кукурудзи залишається незмінним, при цьому були зроблені коригування в сторону підвищення по Україні в зв'язку з більш високим, ніж очікувалося, урожаєм, що майже компенсувало очікуване зниження урожаю в Сполучених Штатах Америки.
 
Говорячи про перспективи, слід зазначити, що в Північній півкулі йде сівба озимої пшениці під урожай 2019 року. Як очікується, більш високі ціни мотивують виробників в Сполучених Штатах Америки до розширення посівних площ, проте занадто сира погода, яка заважає ходу посівної, може надати стримуючий вплив на таке розширення. По Європейському союзу прогнозується зростання площ під озимою пшеницею, хоча в деяких країнах цьому заважають посушливі погодні умови; також очікується розширення посівних площ в Російській Федерації та Україні, де погодні умови в цілому сприятливі. Подібним чином, в Азії хороші погодні умови сприяють гарній схожості культур в Китаї і Індії; однак нестача води в Пакистані в деякій мірі вплинула на ранні види на урожай.
 
У Південній півкулі йде сівба ярових культур врожаю 2019 року. Сприятливі погодні умови і високі ціни зумовили хороші види на врожай кукурудзи в Аргентині і Бразилії, де очікується відновлення обсягів виробництва після їх падіння в 2017 році. У Південній Африці очікується розширення посівів кукурудзи; на початку сільгоспсезону очікуються, в основному, сприятливі погодні умови, проте все більш реальними стають перспективи можливого виникнення Ель-Ніньо, тому прогнози по цій країні і по субрегіону в цілому досить обережні.
 
 
Споживання
 
Світовий обсяг споживання зернових в сезоні 2018-2019 років, згідно з прогнозами, складе 2 649 млн тонн, що трохи нижче листопадового прогнозу, але все ж на 1,3% вище, ніж в сезоні 2017-2018 років. Згідно з прогнозами, загальне споживання фуражного зерна має досягти нового рекордного обсягу в 1 401 млн тонн, головним чином у зв'язку з очікуваним різким зростанням (на 3,3%) споживання кукурудзи до 1 107 млн тонн, в основному за рахунок високого попиту на корми і як промислова сировина, особливо в Китаї та Сполучених Штатах Америки.
 
Однак, як і в листопадовому прогнозі, в сезоні 2018-2019 років очікується незначне збільшення споживання пшениці в світі до 740 млн тонн. Очікується, що продовольче споживання пшениці буде відповідати показникам зростання народонаселення і досягне 510 млн тонн, однак її споживання в кормових цілях в силу зниження обсягів виробництва і більш високих цін збережеться на колишньому рівні і складе порядку 141 млн тонн.
 
Прогнозований ФАО загальний обсяг споживання рису в сезоні 2018-2019 років складе 509 млн тонн, що трохи нижче листопадового прогнозу, однак може виявитися на 1,0% вище в річному обчисленні в зв'язку з ростом споживання продовольства через зростання чисельності населення.
 
 
Торгівля
 
Передбачається, що світова торгівля зерновими може дещо знизитися в сезоні 2018-2019 років на 0,9% в порівнянні з торішнім рекордним рівнем 416,6 млн т.
 
Обсяг світової торгівлі пшеницею прогнозується на рівні 172,5 млн тонн, що на 2,1% нижче рівня 2017-2018 років і трохи нижче листопадового прогнозу. Очікується, що в сезоні 2018-2019 років найбільше скоротять закупівлі пшениці Алжир, Марокко та Індія, оскільки в цьому році там зібраний гарний урожай.
 
Якщо говорити про експортерів, то прогнозується, що експорт з Російської Федерації, що є найбільшим експортером у світі, складе 34,5 млн тонн, що на 15% менше, ніж в 2017-2018 році, у зв'язку зі значним зниженням обсягів виробництва в цьому році. Це зниження експорту з Російської Федерації може бути в цілому компенсовано суттєвим збільшенням продажів Сполученими Штатами Америки, які в порівнянні з 2017-2018 роком можуть збільшитися майже на 28% – до 29,5 млн тонн.
 
Прогнозується також зростання експорту з Аргентини і Канади, який може заміщати можливе скорочення поставок з Австралії, ЄС і України.
 
Прогноз світової торгівлі фуражними зерновими на сезон 2018-2019 років збільшено на 1,5 млн тонн майже до 197 млн тонн, що трохи вище оціночного рівня сезону 2017-2018 років та є новим рекордним показником. В основному перегляд у бік підвищення в порівнянні з попереднім місяцем обумовлений зміною прогнозів імпорту кукурудзи в ЄС, Китай, Мексику і Канаду.
 
Очікується, що обсяг світової торгівлі кукурудзою в сезоні 2018-2019 років досягне 157,2 млн тонн, що на 1,4% вище за рівень сезону 2017-2018 років, головним чином у зв'язку з очікуванням більш активного імпортного попиту з боку ЄС. При цьому в сезоні 2018-2019 років очікується значне зниження обсягів торгівлі сорго в порівнянні з сезоном 2017-2018 років до 6 млн тонн (на 21%), причому практично все це обумовлено очікуваним скороченням закупівель Китаєм.
 
Очікується невелике скорочення обсягів торгівлі ячменем, яка складе трохи менше 30 млн тонн у зв'язку зі скороченням закупівель низкою країн Африки та Азії.
 
У плані експорту фуражних зернових, Україна має намір збільшити в сезоні 2018-2019 років поставки кукурудзи в зв'язку з рекордним урожаєм; також очікується збільшення експорту Аргентиною і Сполученими Штатами Америки, що має з запасом компенсувати різке скорочення експорту Бразилією (кукурудза) і Російською Федерацією (кукурудза і ячмінь).
 
В 2019 (календарному) році очікується зниження обсягів торгівлі рисом на 1,4% в порівнянні з минулим роком до 47 млн тонн, що відповідає листопадовому прогнозу. Якщо говорити про експортерів, то найбільше можуть скоротитися поставки з Таїланду, Пакистану та Бразилії, в той час як Китай, Індія, Сполучені Штати Америки і В'єтнам можуть збільшити експорт.
 
 
Запаси
 
Прогноз світових запасів зернових в світі до закінчення 2019 року становить 762 млн тонн, що відповідає листопадовому прогнозу, але майже на 53 млн тонн (6,5%) нижче абсолютно рекордного показника початку сільгоспсезону.
 
Серед основних зернових найбільше в порівнянні з минулим роком скоротяться запаси кукурудзи (на 14% або 44 млн тонн) – до 157 млн тонн – головним чином у зв'язку з великим зниженням запасів в Китаї, а також в Сполучених Штатах Америки, Аргентині і Бразилії.
 
У сезоні 2018-2019 років також очікується скорочення запасів пшениці не менше, ніж на 12% (4,4 млн тонн) у порівнянні з рекордним рівнем початку сільгоспсезону, причому найзначніше зниження буде відбуватися в найбільших країнах-експортерах.
 
Запаси рису в світі можуть досягти рекордного рівня в 177 млн тонн, що на 2,7% вище за рівень початку сільгоспсезону і достатньо для покриття 34,3% очікуваного обсягу споживання в сезоні 2019-2020 років.
 
В цілому при нинішньому прогнозному рівні запасів показник співвідношення світових перехідних залишків і споживання складе 28,1%, що нижче найвищого за останні 17 років показника в 30,8%, зареєстрованого в минулому сільгоспсезоні, і є найнижчим показником з сезону 2013-2014 років.
 
 
Зведені таблиці
 

 
 
//www.fao.org
 
 
 
 





Схожі новини
  • У ФАО переглянули прогноз світового виробництва зернових у сезоні 2018/19 в сторону підвищення
  • Прогнози вказують на сприятливу ситуацію на глобальних ринках зернових в сезоні 2018/19
  • Світові запаси зерна в сезоні 2017/18 сягнуть історичного максимуму
  • Пропозиція зернових в світі досягла рекордного рівня
  • Обсяги виробництва і запасів зернових продовжили зростати

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.