Аграрний тиждень. Україна
» » Ферма майбутнього у виконанні Хорішка
» » Ферма майбутнього у виконанні Хорішка

    Ферма майбутнього у виконанні Хорішка


    Подейкують, якщо людина талановита, то в усьому. Як гадаєте, досконало знати математику і фізику це талант? Чимало «світлих голів» вміють рахувати, за секунди вирішують складні арифметичні задачки. Та лише одиниці з них наважились ази вищої математики задіяти для вирішення непростих аграрних завдань. Таким винятковим радіофізиком став Володимир Хорішко і його «Агро-Союз».

    За 8 місяців поточного року в молочному скотарстві корпорації добились значних успіхів: від кожної корови тут отримано 6.800 кг молока. Як їм це вдається, цікавитеся? Утримують високопродуктивних тварин, мають надсучасне обладнання (доїльний зал, зокрема, дозволяє корів доїти тричі на день), використовують збалансований раціон годівлі ВРХ. І що не менш важливо, в «Агро-Союзі» дбають про спеціалістів. І своїх навчають, і з чужими досвідом залюбки діляться. Саме тому всеукраїнський День ферми Міністерство агрополітики вже другий рік поспіль проводить в цьому господарстві.
    Ферма майбутнього у виконанні Хорішка
    «Віра у власні сили – 90% успіху!» - читаю вислів на стенді молочної школи підприємства. Умовам навчання тут позаздрить будь-який аграрний вуз: комп’ютери, сучасні класи, маса спеціальної літератури. А головне, можливість засвоїти теоретичні знання на практиці: в корівниках, на комплексах з відгодівлі свиней та страусів.
    Сучасний підхід до галузі тваринництва, досконале знання її економіки та проблем і намагались засвоїти цього разу «учні» - керівники обласних управлінь агропромислового розвитку, ветеринарні інспектори областей, директори племпідприємств, ректори аграрних вузів.
    Звертаючись до учасників Дня ферми, міністр аграрної політики України Юрій Мельник підкреслив: «Ми повинні обмінятися думками і окреслити ті проблеми галузі, які допоможе вирішити уряд. Сьогодні «Агро-Союз» це справжня школа, в якій навчають працювати за новітніми технологіями. Тут могли йти власним шляхом, впроваджуючи технології тільки у свої господарствах. Але пішли навпаки: набутий досвід у тваринництві залюбки демонструють іншим, допомагають, навчають. Тому всеукраїнський День ферми – показовий з точки зору майстер-класу. Тим паче, що ту можна буде подивитись і показове підприємство у промисловому розведенні страусів. Це на сьогодні для України, практично, ексклюзив».
    Юрій Мельник також акцентував увагу учасників Дня ферми на нещодавно прийнятій Урядом Державній цільовій програмі розвитку українського села на період до 2015 року. Міністр підкреслив, що в документі визначено пріоритети розвитку і сільської території, і аграрного виробництва. Тому незалежно від виборчих перемог новий склад Уряду виконуватиме завдання затвердженої програми. Адже документ аполітичний і спрямований перш за все на покращення умов праці та проживання селян.
    Під час такої події, як день ферми не могли не задіяти свій потенціал деякі фірми, продукція яких виробляється саме для тваринництва. Учасники наради з цікавістю оглянули експозиції компанії «Karcher», АТ «Київ-Антантик Україна», НВП «Агроресурси», Національного наукового центру «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» та інш.
    Зупинившись біля стендів АТ «Брацлав» та компанії «Техна», міністр аграрної політики не лише розпитав про кількість обладнання, яке постачають виробничники вітчизняному тваринництву, а й доручив відповідальним працівникам Мінагрополітики доопрацювати деякі моменти стосовно державної підтримки і можливості отримувати відповідне обладнання в лізинг. Скажімо, ймовірно запровадити диференційовані ставки (повернення 50% вартості) при закупівлі тваринницькими господарствами вітчизняного обладнання.
    Ферма майбутнього у виконанні Хорішка
    Найбільший виставковий майданчик зайняла техніка, яку поставляє на ринок України «Агро-Союз». Тут можна було ознайомитися зі зразками економічних і комфортних машин для заготівлі кормів, обробки грунту, посіву сільськогосподарських культур.
    Спілкуючись з учасниками наради, Юрій Мельник наголосив на тому, що «нам потрібно віднайти золоту середину: інтереси підприємців і держави повинні співпадати. І у аграріїв немає самоцілі – відродити те, що не працює. Потрібно створити ефективне тваринництво: а це нове будівництво, запровадження новітніх технологій. Головний акцент у цій справі – тваринництво повинно бути прибутковим».
    Як це зробити і намагався пояснити під час пленарної частини Дня ферми Володимир Хорішко. Якраз із допомогою арифметики. Або, якщо хочете, математики. Володимир Дмитрович детально проаналізував ситуацію в молочному скотарстві і за допомогою конкретних цифр довів: щоб мати високу ціну на ринку за продукцію, потрібно утримувати продуктивних тварин, мати надсучасне обладнання, створити відповідні умови для тварин.
    На думку керівника «Агро-Союзу», майбутнє на потужними фермами. «Щороку, - повідомив Хорішко, - в Україні виробляється 13 млн. т молока. З них на переробку йде близько 6 млн. т, з них від сільгосппідприємств – 2 млн. т. Вищий ґатунок молока складає приблизно 20% або лише 400 тисяч т. Тобто це всього 3% від кількості молока, що виробляється в нашій країні». За існуючими в світі стандартами таке молоко ближче до задовільної якості російського молока, а в США наше молоко було б взагалі непридатним для переробки.
    Так само Володимир Хорішко проаналізував стан технічного оснащення галузі, продуктивність тварин, кормовиробництво. Втім, найзагрозливішою є ситуація із підготовкою кадрів, вважає керівник «Агро-Союзу». І щоб не бути голослівним, по кожному з проблемних напрямків запропонував ряд конкретних пропозицій.
    Всі вони, підкреслив міністр аграрної політики будуть розглянуті і допрацьовані спеціальною робочою групою.
    Своє бачення проблем галузі висловив і директор Департаменту ринків продукції тваринництва Дмитро Микитюк. «Особливістю галузі тваринництва є те, - підкреслив він, - що галузь немає сезонності. Тому, результати роботи тваринники ніколи не отримували легко і просто. Не став винятком і цей рік. Довелось пережити і посуху, і нестабільну цінову ситуацію на ринку сільгосппродукції. Та не дивлячись на всі негаразди, галузь забезпечує платоспроможний попит населення на основні види тваринницької продукції за рахунок власного виробництва».
    Так, виробництво валової продукції тваринництва зросло на 0,3%, а по с/г підприємствах – на 5,3%, що свідчить про позитивну динаміку нарощування виробництва в цьому сегменті аграрного ринку.
    Виходячи з динаміки виробництва за останні місяці, в 2007 році буде вироблено 2,8 млн. т м'яса в живій вазі, близько 12,3 млн. т молока та 13,8 млрд. штук яєць. У порівнянні з 2006 роком очікується ріст виробництва м'яса на 250 тис. т (10 %), яєць – на 410 млн. штук (3 %). Виробництво молока – зменшиться на 1 млн. т (8 %). Тобто за 2007 рік рівень споживання м'яса та м'ясопродуктів однією особою підвищиться на 2,7 кг і становитиме 44,7 кг (мінімальна норма – 52 кг), яєць – залишиться на рівні минулого року – близько 250 штук (раціональна норма 290 штук). Споживання молока і молокопродуктів знизиться на 15 кг і становитиме 220 кг (мінімальна норма - 341 кг).
    Особливу тривогу тваринників викликає негативна динаміка з поголів'ям корів. А визначальним фактором росту цін на продукцію тваринництва в умовах поточного року вони вважають суттєве подорожчання зерна. Дмитро Миколайович також детально зупинився на такому важливому моменті розвитку тваринництва як державна підтримка галузі, а також висловив своє бачення першочергових і поточних завдань, які потребують вирішення.
    Про деякі аспекти наукового та ветеринарного забезпечення галузі тваринництва розповіли відповідно віце-президент УААН Анатолій Головко та головний державний ветеринарний інспектор України Григорій Іванов.
    Завершуючи пленарну частину, міністр аграрної політики Юрій Мельник наголосив на необхідності всі програми щодо розвитку тваринництва (фінансової підтримки, галузеві, ветеринарні, наукові) вирішувати комплексно. Повинні працювати на спільний кінцевий результат і виробничники, і ветеринари, і науковці, і навчальні заклади. Робота ця спільна і надзвичайно важлива. Адже створення прибуткового тваринництва – це пріоритет сільського господарства на майбутні роки.
    Втім, щоб побачити тваринницькі комплекси майбутнього учасникам Дня ферми їхати далеко не довелося. В базовому господарстві (с.Майське) всі оглянули і молочний комплекс, і племінну ферму телиць, зазирнули і до племсвиноферми.
    Та найбільше аграрні керівники були вражені фермою з вирощування страусів: сьогодні в «Агро-Союзі» їх утримують вже 4 тисячі. Щоправда, не відомо хто кого більше зацікавив: птиця людей чи навпаки. Величезні по 120 кг страуси спочатку полохливо поглядали в бік незваних відвідувачів. А потім найсміливіші почали брати траву з протягнутих рук і розглядати всіх своїми величезними очима. Володимир Хорішко при цьому спокійно зауважив, що вже з 1 грудня м’ясо страусів з’явиться на прилавках деяких супермаркетів.
    Ось так господарюють в Майському. З математичним підходом і з величезним бажанням відповідати за Землю, на якій живуть.
    Наталія Люпин





    Схожі новини
  • Позитивна динаміка
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • "Молочні ріки - 2007"
  • Всеукраїнський день поля в «Агро-Союзі»
  • Семінар з питань пріоритетних напрямків розвитку тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ферма майбутнього у виконанні Хорішка


Подейкують, якщо людина талановита, то в усьому. Як гадаєте, досконало знати математику і фізику це талант? Чимало «світлих голів» вміють рахувати, за секунди вирішують складні арифметичні задачки. Та лише одиниці з них наважились ази вищої математики задіяти для вирішення непростих аграрних завдань. Таким винятковим радіофізиком став Володимир Хорішко і його «Агро-Союз».

За 8 місяців поточного року в молочному скотарстві корпорації добились значних успіхів: від кожної корови тут отримано 6.800 кг молока. Як їм це вдається, цікавитеся? Утримують високопродуктивних тварин, мають надсучасне обладнання (доїльний зал, зокрема, дозволяє корів доїти тричі на день), використовують збалансований раціон годівлі ВРХ. І що не менш важливо, в «Агро-Союзі» дбають про спеціалістів. І своїх навчають, і з чужими досвідом залюбки діляться. Саме тому всеукраїнський День ферми Міністерство агрополітики вже другий рік поспіль проводить в цьому господарстві.
Ферма майбутнього у виконанні Хорішка
«Віра у власні сили – 90% успіху!» - читаю вислів на стенді молочної школи підприємства. Умовам навчання тут позаздрить будь-який аграрний вуз: комп’ютери, сучасні класи, маса спеціальної літератури. А головне, можливість засвоїти теоретичні знання на практиці: в корівниках, на комплексах з відгодівлі свиней та страусів.
Сучасний підхід до галузі тваринництва, досконале знання її економіки та проблем і намагались засвоїти цього разу «учні» - керівники обласних управлінь агропромислового розвитку, ветеринарні інспектори областей, директори племпідприємств, ректори аграрних вузів.
Звертаючись до учасників Дня ферми, міністр аграрної політики України Юрій Мельник підкреслив: «Ми повинні обмінятися думками і окреслити ті проблеми галузі, які допоможе вирішити уряд. Сьогодні «Агро-Союз» це справжня школа, в якій навчають працювати за новітніми технологіями. Тут могли йти власним шляхом, впроваджуючи технології тільки у свої господарствах. Але пішли навпаки: набутий досвід у тваринництві залюбки демонструють іншим, допомагають, навчають. Тому всеукраїнський День ферми – показовий з точки зору майстер-класу. Тим паче, що ту можна буде подивитись і показове підприємство у промисловому розведенні страусів. Це на сьогодні для України, практично, ексклюзив».
Юрій Мельник також акцентував увагу учасників Дня ферми на нещодавно прийнятій Урядом Державній цільовій програмі розвитку українського села на період до 2015 року. Міністр підкреслив, що в документі визначено пріоритети розвитку і сільської території, і аграрного виробництва. Тому незалежно від виборчих перемог новий склад Уряду виконуватиме завдання затвердженої програми. Адже документ аполітичний і спрямований перш за все на покращення умов праці та проживання селян.
Під час такої події, як день ферми не могли не задіяти свій потенціал деякі фірми, продукція яких виробляється саме для тваринництва. Учасники наради з цікавістю оглянули експозиції компанії «Karcher», АТ «Київ-Антантик Україна», НВП «Агроресурси», Національного наукового центру «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» та інш.
Зупинившись біля стендів АТ «Брацлав» та компанії «Техна», міністр аграрної політики не лише розпитав про кількість обладнання, яке постачають виробничники вітчизняному тваринництву, а й доручив відповідальним працівникам Мінагрополітики доопрацювати деякі моменти стосовно державної підтримки і можливості отримувати відповідне обладнання в лізинг. Скажімо, ймовірно запровадити диференційовані ставки (повернення 50% вартості) при закупівлі тваринницькими господарствами вітчизняного обладнання.
Ферма майбутнього у виконанні Хорішка
Найбільший виставковий майданчик зайняла техніка, яку поставляє на ринок України «Агро-Союз». Тут можна було ознайомитися зі зразками економічних і комфортних машин для заготівлі кормів, обробки грунту, посіву сільськогосподарських культур.
Спілкуючись з учасниками наради, Юрій Мельник наголосив на тому, що «нам потрібно віднайти золоту середину: інтереси підприємців і держави повинні співпадати. І у аграріїв немає самоцілі – відродити те, що не працює. Потрібно створити ефективне тваринництво: а це нове будівництво, запровадження новітніх технологій. Головний акцент у цій справі – тваринництво повинно бути прибутковим».
Як це зробити і намагався пояснити під час пленарної частини Дня ферми Володимир Хорішко. Якраз із допомогою арифметики. Або, якщо хочете, математики. Володимир Дмитрович детально проаналізував ситуацію в молочному скотарстві і за допомогою конкретних цифр довів: щоб мати високу ціну на ринку за продукцію, потрібно утримувати продуктивних тварин, мати надсучасне обладнання, створити відповідні умови для тварин.
На думку керівника «Агро-Союзу», майбутнє на потужними фермами. «Щороку, - повідомив Хорішко, - в Україні виробляється 13 млн. т молока. З них на переробку йде близько 6 млн. т, з них від сільгосппідприємств – 2 млн. т. Вищий ґатунок молока складає приблизно 20% або лише 400 тисяч т. Тобто це всього 3% від кількості молока, що виробляється в нашій країні». За існуючими в світі стандартами таке молоко ближче до задовільної якості російського молока, а в США наше молоко було б взагалі непридатним для переробки.
Так само Володимир Хорішко проаналізував стан технічного оснащення галузі, продуктивність тварин, кормовиробництво. Втім, найзагрозливішою є ситуація із підготовкою кадрів, вважає керівник «Агро-Союзу». І щоб не бути голослівним, по кожному з проблемних напрямків запропонував ряд конкретних пропозицій.
Всі вони, підкреслив міністр аграрної політики будуть розглянуті і допрацьовані спеціальною робочою групою.
Своє бачення проблем галузі висловив і директор Департаменту ринків продукції тваринництва Дмитро Микитюк. «Особливістю галузі тваринництва є те, - підкреслив він, - що галузь немає сезонності. Тому, результати роботи тваринники ніколи не отримували легко і просто. Не став винятком і цей рік. Довелось пережити і посуху, і нестабільну цінову ситуацію на ринку сільгосппродукції. Та не дивлячись на всі негаразди, галузь забезпечує платоспроможний попит населення на основні види тваринницької продукції за рахунок власного виробництва».
Так, виробництво валової продукції тваринництва зросло на 0,3%, а по с/г підприємствах – на 5,3%, що свідчить про позитивну динаміку нарощування виробництва в цьому сегменті аграрного ринку.
Виходячи з динаміки виробництва за останні місяці, в 2007 році буде вироблено 2,8 млн. т м'яса в живій вазі, близько 12,3 млн. т молока та 13,8 млрд. штук яєць. У порівнянні з 2006 роком очікується ріст виробництва м'яса на 250 тис. т (10 %), яєць – на 410 млн. штук (3 %). Виробництво молока – зменшиться на 1 млн. т (8 %). Тобто за 2007 рік рівень споживання м'яса та м'ясопродуктів однією особою підвищиться на 2,7 кг і становитиме 44,7 кг (мінімальна норма – 52 кг), яєць – залишиться на рівні минулого року – близько 250 штук (раціональна норма 290 штук). Споживання молока і молокопродуктів знизиться на 15 кг і становитиме 220 кг (мінімальна норма - 341 кг).
Особливу тривогу тваринників викликає негативна динаміка з поголів'ям корів. А визначальним фактором росту цін на продукцію тваринництва в умовах поточного року вони вважають суттєве подорожчання зерна. Дмитро Миколайович також детально зупинився на такому важливому моменті розвитку тваринництва як державна підтримка галузі, а також висловив своє бачення першочергових і поточних завдань, які потребують вирішення.
Про деякі аспекти наукового та ветеринарного забезпечення галузі тваринництва розповіли відповідно віце-президент УААН Анатолій Головко та головний державний ветеринарний інспектор України Григорій Іванов.
Завершуючи пленарну частину, міністр аграрної політики Юрій Мельник наголосив на необхідності всі програми щодо розвитку тваринництва (фінансової підтримки, галузеві, ветеринарні, наукові) вирішувати комплексно. Повинні працювати на спільний кінцевий результат і виробничники, і ветеринари, і науковці, і навчальні заклади. Робота ця спільна і надзвичайно важлива. Адже створення прибуткового тваринництва – це пріоритет сільського господарства на майбутні роки.
Втім, щоб побачити тваринницькі комплекси майбутнього учасникам Дня ферми їхати далеко не довелося. В базовому господарстві (с.Майське) всі оглянули і молочний комплекс, і племінну ферму телиць, зазирнули і до племсвиноферми.
Та найбільше аграрні керівники були вражені фермою з вирощування страусів: сьогодні в «Агро-Союзі» їх утримують вже 4 тисячі. Щоправда, не відомо хто кого більше зацікавив: птиця людей чи навпаки. Величезні по 120 кг страуси спочатку полохливо поглядали в бік незваних відвідувачів. А потім найсміливіші почали брати траву з протягнутих рук і розглядати всіх своїми величезними очима. Володимир Хорішко при цьому спокійно зауважив, що вже з 1 грудня м’ясо страусів з’явиться на прилавках деяких супермаркетів.
Ось так господарюють в Майському. З математичним підходом і з величезним бажанням відповідати за Землю, на якій живуть.
Наталія Люпин





Схожі новини
  • Позитивна динаміка
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • "Молочні ріки - 2007"
  • Всеукраїнський день поля в «Агро-Союзі»
  • Семінар з питань пріоритетних напрямків розвитку тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.