Аграрний тиждень. Україна
» » Молочний світ
» » Молочний світ

    Молочний світ


    Гламурний столичний готель Редісон став місцем проведення IV Всеукраїнської конференції за міжнародної участі «Молочний світ». Про світові тенденції ринку молокопродуктів, про розвиток українського, російського, білоруського ринків, державну політику в молочній галузі та стан тваринництва сперечалися відомі експерти, бізнесмени, чиновники.
    Молочна промисловість України – одна з провідних галузей агропромислового комплексу, вважає Дмитро Микитюк, директор Департаменту ринків продукції тваринництва Мінагрополітики. Питома вага галузі в загальних обсягах харчової та переробної промисловості складає 18%, а це більше, ніж м’ясна (13%), тютюнова (10%) і кондитерська (6%). Цікаво? Тож продовжуємо розмову далі.

    Молочний світ

    - Яку кількість молока можуть нині переробити молокозаводи і скільки його взагалі виробляється?
    - До 20 млн. т, хоча в останні роки переробляється 5,5-6,2 млн. т (лише 25-35% від потужностей). Але молочна галузь працює у досить складних умовах. Основна причина нестачі молокосировини для переробки - зменшення обсягів виробництва молока за рахунок скорочення поголів’я корів та недостатнє використання потенціалу їх продуктивності.
    На жаль, негативна тенденція зменшення поголів’я корів зберігається. Так, на 1 листопада в усіх категоріях господарств поголів’я у порівнянні з відповідним періодом минулого року скоротилося на 8% і складає 3250 тисяч. Чисельність поголів’я корів в сільгосппідприємствах зменшилась до 13% і в господарствах населення до 7% по відношенню до минулого року.
    За 10 місяців надій молока у розрахунку на середнє поголів’я корів у агропідприємствах склав 2867 кг на корову (на 45 кг більше, ніж торік). На 1 листопада в усіх категоріях господарств вироблено 10,7 млн. т молока (в 2006 р. - 11,6 млн. т) або на 8% менше. За даними статистики, за 9 місяців молоко купували за ціною в середньому 1365 грн./т (в сільгосппідприємствах – по 1612 і господарствах населення по 1236 грн./т).
    Сподіваємось, що за рік буде вироблено 12,2 млн. т молока, загальний фонд споживання становитиме 10,1 млн. тонн. У розрахунку ж на одну особу - 217 кг при мінімальній нормі 341 кілограм.
    Для промислової переробки за 9 місяців закуплено 4619 тис. т молока, що на 198 тис. т (4,5%) більше, ніж за цей період в 2006 році. Сільгосппідприємства продали 24,3% молока вищого ґатунку, першого – 67,6%, другого – 6,7 відсотків.
    Отже, на 1 листопада на 11% збільшились обсяги промислового виробництва молокопродукції. За 10 місяців у вартісному показнику експорт молочних продуктів перевищив імпорт в 6,6 разів.

    Молочний світ

    - Як Ви вважаєте, це вдалося завдяки державній підтримці?
    - Так. Державна підтримка є одним із важливих елементів розвитку молочного тваринництва. За продане переробним підприємствам молоко товаровиробникам цього року перераховано 1,1 млрд. грн. дотацій з податку на додану вартість, а це на 412 млн. грн. (59 %) більше, ніж минулого року. Крім цього запроваджено спеціальні дотації. Зокрема, за приріст поголів’я корів молочного напряму продуктивності, за закуплені племінні нетелі або племінні корови, за закуплені сільгосппідприємствами телиці в особистих господарствах населення для поповнення основного стада і т.д..
    Загальна сума підтримки з держбюджету за цими напрямками склала 74 мільйонів гривень.

    - Не запитую чи зможуть конкурувати, спитаю: як працюватиме галузь в умовах СОТ? Ми готові?
    - Знаєте, в молокопереробній галузі певний час існував односторонній підхід до розвитку експортного потенціалу. Чомусь збільшували виробництва твердих сирів, а потужності з переробки цільномолочної та вторинної сировини, зокрема, сироватки, знежиреного молока, м’яких сирів розвивалися недостатньо. Оскільки реально постало питання вступу України до СОТ, то ми повинні забезпечити виробництво різноманітної конкурентоспроможної молочної продукції.
    Вимоги СОТ і ЄС - не переробляти на промислову продукцію молоко від приватного сектору з малою кількістю корів (де 1-2 корови на сім’ю і більше 3 млн. постачальників) - є достатньо обґрунтованими. Адже тут практично неможливо створити умови для забезпечення якості та безпеки молока і молочної сировини. Цього можна досягти лише за рахунок впровадження механізованого доїння корів з послідуючим охолодженням молока.

    Молочний світ

    На мою думку, нині потенційні можливості збільшення виробництва молока в господарствах населення повністю вичерпані. На часі структурна перебудова виробництва молока, підвищення якості сировини, молочної продукції і конкурентоспроможності галузі з європейськими виробниками. Тому потребують негайного вирішення проблеми оптимізації на перспективу чисельності молочної худоби і обсягів виробництва молока, коригування державної політики в галузі молочного скотарства, зокрема створення максимально сприятливих умов розвитку галузі через внесення необхідних змін до засобів державного регулювання.

    - Переконана, в департаменті не сиділи «склавши рук»...
    - Так. Вже розроблена фахівцями Мінагрополітики і УААН Галузева програма розвитку молочного скотарства України до 2015 року. Основні завдання Програми - збільшити стадо молочних корів до 4,4 млн. голів (у сільгосппідприємства - з 0,7 млн. голів до 1,8 млн.), досягти в 2015 році середньої продуктивності корів в усіх категоріях господарств 4300-4500 кг молока, довести обсяги його виробництва орієнтовно до 20 млн. т.
    Є мета довести частку заготівель молока з сільгосппідприємств до 50% (вищого ґатунку – 80 і першого – 20%), забезпечити комплекс заходів, спрямованих на отримання високоякісної, безпечної молокосировини і продукції. Хочеться, щоб в особистих господарствах виробляли молоко, ведучи власний малий і середній бізнес, а не через життєву необхідність.

    - Це все перспектива. А що робиться сьогодні?
    - Міністерством відпрацьовуються такі першочергові заходи як збереження та вдосконалення на перехідний період (вступ до СОТ) діючого порядку дотацій з ПДВ за продане переробним підприємствам молоко. Для стимулювання прискореного розвитку великотоварного виробництва пропонується запровадити з 2008 року доплати за кожну наявну в сільгосппідприємствах на початок року корову.
    Ми прагнемо зробити доступними виробникам середньострокові та довгострокові кредити для будівництва, реконструкції молочних ферм і комплексів та придбання обладнання і тварин з частковою компенсацією з держбюджету (до 75%) ставки за їх користування.
    Сьогодні вітчизняна молочна галузь ще не готова до жорсткої конкуренції з потужними міжнародними компаніями. Тому надалі спільно з УААН працюємо над гармонізацією діючих стандартів до вимог європейських та світових. Намагаємось активізувати роботу по впровадженню систем управління якістю НАССР та ISO.
    Залучаємо селян до створення кооперативів з виробництва і заготівлі молока від індивідуального сектора, а також вдосконалюємо механізм державної підтримки соціального захисту індивідуальних здавальників молока.
    Виробник і переробник, погодьтесь, повинні виступати не як конкуренти, а як партнери на ринку молочної продукції. Тому міркуємо як створити об’єднані формування «виробник – переробник – торгівля», не дивлячись якої вони форми власності. Адже головна мета цих формувань - розвиток конкурентоспроможного виробництва і переробки, широкий асортимент, якісна продукція. Тому переконаний, оптимальні шляхи поступу молочної галузі знайдемо.
    Підготовлено прес-службою Мінагрополітики





    Схожі новини
  • У Херсонській області збільшилися обсяги виробництва сільськогосподарської продукції
  • Тваринницька галузь Черкащини зміцнила свої позиції
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • Виробництво молока на Дніпропетровщині зросло за рахунок збільшення продуктивності корів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Молочний світ


Гламурний столичний готель Редісон став місцем проведення IV Всеукраїнської конференції за міжнародної участі «Молочний світ». Про світові тенденції ринку молокопродуктів, про розвиток українського, російського, білоруського ринків, державну політику в молочній галузі та стан тваринництва сперечалися відомі експерти, бізнесмени, чиновники.
Молочна промисловість України – одна з провідних галузей агропромислового комплексу, вважає Дмитро Микитюк, директор Департаменту ринків продукції тваринництва Мінагрополітики. Питома вага галузі в загальних обсягах харчової та переробної промисловості складає 18%, а це більше, ніж м’ясна (13%), тютюнова (10%) і кондитерська (6%). Цікаво? Тож продовжуємо розмову далі.

Молочний світ

- Яку кількість молока можуть нині переробити молокозаводи і скільки його взагалі виробляється?
- До 20 млн. т, хоча в останні роки переробляється 5,5-6,2 млн. т (лише 25-35% від потужностей). Але молочна галузь працює у досить складних умовах. Основна причина нестачі молокосировини для переробки - зменшення обсягів виробництва молока за рахунок скорочення поголів’я корів та недостатнє використання потенціалу їх продуктивності.
На жаль, негативна тенденція зменшення поголів’я корів зберігається. Так, на 1 листопада в усіх категоріях господарств поголів’я у порівнянні з відповідним періодом минулого року скоротилося на 8% і складає 3250 тисяч. Чисельність поголів’я корів в сільгосппідприємствах зменшилась до 13% і в господарствах населення до 7% по відношенню до минулого року.
За 10 місяців надій молока у розрахунку на середнє поголів’я корів у агропідприємствах склав 2867 кг на корову (на 45 кг більше, ніж торік). На 1 листопада в усіх категоріях господарств вироблено 10,7 млн. т молока (в 2006 р. - 11,6 млн. т) або на 8% менше. За даними статистики, за 9 місяців молоко купували за ціною в середньому 1365 грн./т (в сільгосппідприємствах – по 1612 і господарствах населення по 1236 грн./т).
Сподіваємось, що за рік буде вироблено 12,2 млн. т молока, загальний фонд споживання становитиме 10,1 млн. тонн. У розрахунку ж на одну особу - 217 кг при мінімальній нормі 341 кілограм.
Для промислової переробки за 9 місяців закуплено 4619 тис. т молока, що на 198 тис. т (4,5%) більше, ніж за цей період в 2006 році. Сільгосппідприємства продали 24,3% молока вищого ґатунку, першого – 67,6%, другого – 6,7 відсотків.
Отже, на 1 листопада на 11% збільшились обсяги промислового виробництва молокопродукції. За 10 місяців у вартісному показнику експорт молочних продуктів перевищив імпорт в 6,6 разів.

Молочний світ

- Як Ви вважаєте, це вдалося завдяки державній підтримці?
- Так. Державна підтримка є одним із важливих елементів розвитку молочного тваринництва. За продане переробним підприємствам молоко товаровиробникам цього року перераховано 1,1 млрд. грн. дотацій з податку на додану вартість, а це на 412 млн. грн. (59 %) більше, ніж минулого року. Крім цього запроваджено спеціальні дотації. Зокрема, за приріст поголів’я корів молочного напряму продуктивності, за закуплені племінні нетелі або племінні корови, за закуплені сільгосппідприємствами телиці в особистих господарствах населення для поповнення основного стада і т.д..
Загальна сума підтримки з держбюджету за цими напрямками склала 74 мільйонів гривень.

- Не запитую чи зможуть конкурувати, спитаю: як працюватиме галузь в умовах СОТ? Ми готові?
- Знаєте, в молокопереробній галузі певний час існував односторонній підхід до розвитку експортного потенціалу. Чомусь збільшували виробництва твердих сирів, а потужності з переробки цільномолочної та вторинної сировини, зокрема, сироватки, знежиреного молока, м’яких сирів розвивалися недостатньо. Оскільки реально постало питання вступу України до СОТ, то ми повинні забезпечити виробництво різноманітної конкурентоспроможної молочної продукції.
Вимоги СОТ і ЄС - не переробляти на промислову продукцію молоко від приватного сектору з малою кількістю корів (де 1-2 корови на сім’ю і більше 3 млн. постачальників) - є достатньо обґрунтованими. Адже тут практично неможливо створити умови для забезпечення якості та безпеки молока і молочної сировини. Цього можна досягти лише за рахунок впровадження механізованого доїння корів з послідуючим охолодженням молока.

Молочний світ

На мою думку, нині потенційні можливості збільшення виробництва молока в господарствах населення повністю вичерпані. На часі структурна перебудова виробництва молока, підвищення якості сировини, молочної продукції і конкурентоспроможності галузі з європейськими виробниками. Тому потребують негайного вирішення проблеми оптимізації на перспективу чисельності молочної худоби і обсягів виробництва молока, коригування державної політики в галузі молочного скотарства, зокрема створення максимально сприятливих умов розвитку галузі через внесення необхідних змін до засобів державного регулювання.

- Переконана, в департаменті не сиділи «склавши рук»...
- Так. Вже розроблена фахівцями Мінагрополітики і УААН Галузева програма розвитку молочного скотарства України до 2015 року. Основні завдання Програми - збільшити стадо молочних корів до 4,4 млн. голів (у сільгосппідприємства - з 0,7 млн. голів до 1,8 млн.), досягти в 2015 році середньої продуктивності корів в усіх категоріях господарств 4300-4500 кг молока, довести обсяги його виробництва орієнтовно до 20 млн. т.
Є мета довести частку заготівель молока з сільгосппідприємств до 50% (вищого ґатунку – 80 і першого – 20%), забезпечити комплекс заходів, спрямованих на отримання високоякісної, безпечної молокосировини і продукції. Хочеться, щоб в особистих господарствах виробляли молоко, ведучи власний малий і середній бізнес, а не через життєву необхідність.

- Це все перспектива. А що робиться сьогодні?
- Міністерством відпрацьовуються такі першочергові заходи як збереження та вдосконалення на перехідний період (вступ до СОТ) діючого порядку дотацій з ПДВ за продане переробним підприємствам молоко. Для стимулювання прискореного розвитку великотоварного виробництва пропонується запровадити з 2008 року доплати за кожну наявну в сільгосппідприємствах на початок року корову.
Ми прагнемо зробити доступними виробникам середньострокові та довгострокові кредити для будівництва, реконструкції молочних ферм і комплексів та придбання обладнання і тварин з частковою компенсацією з держбюджету (до 75%) ставки за їх користування.
Сьогодні вітчизняна молочна галузь ще не готова до жорсткої конкуренції з потужними міжнародними компаніями. Тому надалі спільно з УААН працюємо над гармонізацією діючих стандартів до вимог європейських та світових. Намагаємось активізувати роботу по впровадженню систем управління якістю НАССР та ISO.
Залучаємо селян до створення кооперативів з виробництва і заготівлі молока від індивідуального сектора, а також вдосконалюємо механізм державної підтримки соціального захисту індивідуальних здавальників молока.
Виробник і переробник, погодьтесь, повинні виступати не як конкуренти, а як партнери на ринку молочної продукції. Тому міркуємо як створити об’єднані формування «виробник – переробник – торгівля», не дивлячись якої вони форми власності. Адже головна мета цих формувань - розвиток конкурентоспроможного виробництва і переробки, широкий асортимент, якісна продукція. Тому переконаний, оптимальні шляхи поступу молочної галузі знайдемо.
Підготовлено прес-службою Мінагрополітики





Схожі новини
  • У Херсонській області збільшилися обсяги виробництва сільськогосподарської продукції
  • Тваринницька галузь Черкащини зміцнила свої позиції
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • Виробництво молока на Дніпропетровщині зросло за рахунок збільшення продуктивності корів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.