Аграрний тиждень. Україна
» » Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
» » Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи

    Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи


    З перших днів роботи Уряд здійснює реалізацію зобов’язань щодо забезпечення пріоритетного розвитку аграрного сектору національної економіки, що відповідає положенням законів України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про основні засади державної аграрної політики на період до 2015 року», Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року та визначено Програмою діяльності Кабінету Міністрів України «Український прорив: не для політиків, а для людей».

     
     
     
     

    Так, Законом «Про Державний бюджет України на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачено продовження терміну дії чинних у 2007 році спеціальних режимів оподаткування агровиробників податком на додану вартість до 1 січня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до СОТ. Це забезпечить для сільгоспвиробників у 2008 році підтримку у сумі 6,8 млрд. гривень.

    Крім того, прийнята постанова КМУ від 27.02.2008 р. №122 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26.02.1999 р. №271 та від 12.05.1999 р. №805», якою до 1 січня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до СОТ, продовжений термін дії Порядку нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі, та Порядку акумуляції й використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими виробниками - платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільгоспсировини.

    Суттєвим чинником підвищення ефективності агровиробництва є зростання цін реалізації сільгосппродукції. У 2008 році закупівельна ціна на пшеницю 3 класу в середньому в Україні (у порівнянні з відповідним періодом минулого року) підвищилась на 67%, на пшеницю 4 класу – на 72%, на пшеницю 6 класу – на 88%., на соняшник – у 4,2 рази.

    Закупівельна ціна на молодняк ВРХ вищої вгодованості з дотацією зросла на 72% проти відповідного періоду минулого року та на 26% порівняно з початком нинішнього року, на свині I, II категорій – відповідно на 81% та 24%. Закупівельна ціна на молоко І сорту підвищилася у порівнянні з відповідним періодом попереднього року в 1,5 рази.

    Крім того, Урядом передбачено суттєве збільшення обсягів державної фінансової підтримки розвитку АПК. Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» державна підтримка на розвиток агропромислового комплексу передбачена в обсязі 13,1 млрд. грн., що на 3,6 млрд. грн., або майже в 1,4 рази більше у порівнянні з 2007 роком.

    Зростає фінансування програм, що забезпечують високий інтегрований ефект для сільгоспвиробників і мають позитивні наслідки. На здійснення фінансової підтримки підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів видатки зросли в 1,5 рази і становлять 1 млрд. гривень.

    У 4 рази збільшилися асигнування на здешевлення страхових премій, фактично сплачених суб’єктами аграрного ринку (200 млн. грн.), що дасть можливість зменшити ризикованість аграрного виробництва.

    Майже в 1,9 рази зросла фінансова підтримка фермерських господарств (120 млн. грн.).

    Практично на 500 млн. гривень збільшено фінансування програм прямої підтримки сільгоспвиробників (бюджетна тваринницька дотація та підтримка виробництва продукції рослинництва).

    Для формування Аграрним фондом державного продовольчого резерву, здійснення державних форвардних закупівель та інтервенцій на організованому ринку передбачено збільшення видатків на 728 млн. гривень, які при внесенні змін будуть збільшені до рівня, що гарантує продовольчу безпеку країни.

    У державному бюджеті на 2008 рік вперше запроваджено програми:

    - забезпечення житлом працівників освіти, культури, бюджетних установ та організацій АПК, що проживають у сільській місцевості з обсягом видатків 1 млрд. гривень;

    - фінансування заходів по захисту, відтворенню та підвищенню родючості ґрунтів з обсягом видатків 100 млн. гривень.
    У січні-лютому 2008 року вдалося збільшити проти відповідного періоду попереднього року виробництво валової продукції сільського господарства всіма категоріями господарств на 0,7%, в т.ч. агропідприємствами – на 8,8 відсотки. Тобто, поступово помітно зростає роль великотоварного виробництва.

    Динаміка обсягу сільськогосподарського виробництва

    (наростаючим підсумком з початку року, у % до відповідного періоду попереднього року)
     
    Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
     

    У січні-лютому нинішнього року в агропідприємствах у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросло поголів'я овець, кіз та птиці відповідно на 2,4 та 4,3 відсотки.

    Реалізація на забій худоби і птиці збільшилась на 23%, в т.ч. свиней – на 37,6%, птиці – на 36,1%, підвищилася їх продуктивність. Зросло виробництво яєць від птиці всіх видів.

    Аграрні підприємства приступили до проведення комплексу весняно-польових робіт. Підживлено 2,9 млн. га озимини або 36% прогнозованих площ. В південних регіонах вже засіяно 428 тис. га ранніх ярих зернових та зернобобових культур.

    На чверть у порівнянні з відповідним періодом попереднього року зросло накопичення сільгосппідприємствами мінеральних добрив, засобів захисту рослин, поліпшилася якість насіння. Сільськогосподарські товаровиробники краще, ніж торік, забезпечені паливно-мастильними матеріалами. Для весняної сівби виробники усіх категорій господарств насінням ярих зернових культур забезпечені повністю.

    Продовжується зростання темпів приросту харчової і переробної галузей. Обсяги виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів зросли у січні-лютому порівняно з відповідним періодом минулого року на           12,3 відсотки.

    Динаміка темпів промислового виробництва

    харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

    (у %, наростаючим підсумком до відповідного періоду попереднього року)
    Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи

    Високих темпів росту досягнуто у виробництві м’ясної, молочної, рибної, борошномельно-круп’яної продукції, у переробці та консервуванні овочів і фруктів, у виробництві макаронних, кондитерських виробів, напоїв та в деяких інших галузях харчової промисловості.

    Враховуючи, що робота нового Кабінету Міністрів України розпочалася у період, коли ціни на внутрішньому споживчому ринку досягли своїх найвищих показників та у зв’язку з продовженням світової та внутрішньої тенденції до їх зростання, Уряд відпрацьовував систему впливу, направлену на недопущення різкого зростання цін, в першу чергу на хліб масового вжитку.

    Була прийнята постанова КМУ від 13.02.2008 №55 «Про заходи щодо забезпечення стабілізації ситуації на ринку зерна та продуктів його переробки у 2007/2008 маркетинговому році», якою запроваджені товарні інтервенції борошна до липня нинішнього року. Визначено обсяги продажу борошна в регіони, затверджено Примірний договір, який передбачає взаємну відповідальність державних інституцій (Держкомрезерв та Аграрний фонд) і регіональної влади за цільове використання такого борошна, встановлено ціни на нього. Вказані заходи дозволять зменшити темпи зростання цін на сорти хліба масового вжитку.

    Здійснювалися заходи для подальшого вдосконалення механізму державного цінового регулювання, зокрема, визначено перелік об’єктів державного цінового регулювання на 2008/09 МР, встановлено мінімальні та максимальні закупівельні ціни, запроваджуються державні форвардні закупівлі зерна.

    Враховуючи, що на 1 лютого 2008 року наявність зерна, яке є на зберіганні, перевищує минулорічні запаси на 3 млн. тонн, підготовлено проект урядового рішення щодо збільшення обсягів квот на експорт фуражних видів зерна (ячмінь, кукурудза) на 1,7 млн. тонн.

    Для недопущення дестабілізації цінової ситуації та дефіциту на ринку олії та насіння соняшнику принято постанову Уряду щодо запровадження квотування експорту олії в обсязі 300 тис. тонн.

    Для підвищення ефективності забезпечення потреби країни у цукрі власного виробництва Кабінетом Міністрів України прийнято рішення щодо дотування вирощування цукрових буряків для виробництва цукру квоти «А» у розмірі 550 гривень на 1 гектар.

    Забезпечено зростання обсягів експорту продукції АПК, зокрема, лише протягом січня 2008 року – майже на 0,2 млрд. дол. США, що в 1,5 рази більше, ніж у відповідному періоді 2007 року. Зовнішньоторговельне сальдо позитивне, збільшилося за вказаний період у 2,4 рази і становило 126,2 млн. дол. США.

     
    Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
     
     

    Зокрема, зросли обсяги експорту молокопродуктів у 2,5 рази, зерна та олії – в 1,6 рази, цукру, меляси та кондитерських виробів – в 1,2 рази, тютюну та виробів з нього – в 1,3 рази та деякої іншої продукції. Це вказує на конкурентоспроможність вітчизняних товарів на зовнішніх ринках.

    У січні поточного року на Європейський ринок поставлено української агропродовольчої продукції на 65% або на 57,9 млн. дол. США більше, ніж було у січні 2007 року. Це є позитивним сигналом на шляху інтеграції аграрного сектору України до світових ринків.

    В грудні 2007 року - січні 2008 року збільшилися надходження коштів до Зведеного бюджету від підприємств АПК проти відповідного періоду 2006-2007 років на 16%, до державного бюджету – на 9%, до Пенсійного фонду – на 42 відсотки.
     
    Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
     

    Забезпечено позитивну тенденцію зменшення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам аграрного сектору економіки, яка порівняно з початком грудня 2007 року в економічно активних підприємствах сільського господарства зменшилася майже на третину. Зросла на 10% середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у сільському господарстві.

    На підставі результатів аналізу стану справ у агропромисловому секторі економіки, Урядом визначено п’ять пріоритетів діяльності Міністерства аграрної політики України на 2008 рік, а саме:

    - запровадження ефективної системи охорони та раціонального використання земель сільгосппризначення;

    - створення сприятливих умов для залучення інвестицій в розвиток АПК і сільських територій;

    - забезпечення розвитку інфраструктури аграрного ринку;

    - створення сучасної селекційної бази аграрного виробництва;

    - координація розвитку виробництва альтернативних видів палива.

    Таким чином, Урядом розроблено та розпочато реалізацію комплексу заходів, направлених на забезпечення позитивної динаміки розвитку АПК в поточному та наступних роках.

                                            

                                            Матеріали надані прес-службою і Департаментом

                                               економіки та управління держвласністю МінАП

     

     

     

     

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • У 2012 році обсяги експорту продукції харчування зросли майже на 26%
  • Аналізуймо дані та робімо висновки
  • Підсумки роботи АПК за п’ять місяців
  • Підсумки роботи АПК за січень - березень 2008 року
  • Про зміни в оподаткуванні

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи


З перших днів роботи Уряд здійснює реалізацію зобов’язань щодо забезпечення пріоритетного розвитку аграрного сектору національної економіки, що відповідає положенням законів України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про основні засади державної аграрної політики на період до 2015 року», Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року та визначено Програмою діяльності Кабінету Міністрів України «Український прорив: не для політиків, а для людей».

 
 
 
 

Так, Законом «Про Державний бюджет України на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачено продовження терміну дії чинних у 2007 році спеціальних режимів оподаткування агровиробників податком на додану вартість до 1 січня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до СОТ. Це забезпечить для сільгоспвиробників у 2008 році підтримку у сумі 6,8 млрд. гривень.

Крім того, прийнята постанова КМУ від 27.02.2008 р. №122 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26.02.1999 р. №271 та від 12.05.1999 р. №805», якою до 1 січня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до СОТ, продовжений термін дії Порядку нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі, та Порядку акумуляції й використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими виробниками - платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільгоспсировини.

Суттєвим чинником підвищення ефективності агровиробництва є зростання цін реалізації сільгосппродукції. У 2008 році закупівельна ціна на пшеницю 3 класу в середньому в Україні (у порівнянні з відповідним періодом минулого року) підвищилась на 67%, на пшеницю 4 класу – на 72%, на пшеницю 6 класу – на 88%., на соняшник – у 4,2 рази.

Закупівельна ціна на молодняк ВРХ вищої вгодованості з дотацією зросла на 72% проти відповідного періоду минулого року та на 26% порівняно з початком нинішнього року, на свині I, II категорій – відповідно на 81% та 24%. Закупівельна ціна на молоко І сорту підвищилася у порівнянні з відповідним періодом попереднього року в 1,5 рази.

Крім того, Урядом передбачено суттєве збільшення обсягів державної фінансової підтримки розвитку АПК. Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» державна підтримка на розвиток агропромислового комплексу передбачена в обсязі 13,1 млрд. грн., що на 3,6 млрд. грн., або майже в 1,4 рази більше у порівнянні з 2007 роком.

Зростає фінансування програм, що забезпечують високий інтегрований ефект для сільгоспвиробників і мають позитивні наслідки. На здійснення фінансової підтримки підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів видатки зросли в 1,5 рази і становлять 1 млрд. гривень.

У 4 рази збільшилися асигнування на здешевлення страхових премій, фактично сплачених суб’єктами аграрного ринку (200 млн. грн.), що дасть можливість зменшити ризикованість аграрного виробництва.

Майже в 1,9 рази зросла фінансова підтримка фермерських господарств (120 млн. грн.).

Практично на 500 млн. гривень збільшено фінансування програм прямої підтримки сільгоспвиробників (бюджетна тваринницька дотація та підтримка виробництва продукції рослинництва).

Для формування Аграрним фондом державного продовольчого резерву, здійснення державних форвардних закупівель та інтервенцій на організованому ринку передбачено збільшення видатків на 728 млн. гривень, які при внесенні змін будуть збільшені до рівня, що гарантує продовольчу безпеку країни.

У державному бюджеті на 2008 рік вперше запроваджено програми:

- забезпечення житлом працівників освіти, культури, бюджетних установ та організацій АПК, що проживають у сільській місцевості з обсягом видатків 1 млрд. гривень;

- фінансування заходів по захисту, відтворенню та підвищенню родючості ґрунтів з обсягом видатків 100 млн. гривень.
У січні-лютому 2008 року вдалося збільшити проти відповідного періоду попереднього року виробництво валової продукції сільського господарства всіма категоріями господарств на 0,7%, в т.ч. агропідприємствами – на 8,8 відсотки. Тобто, поступово помітно зростає роль великотоварного виробництва.

Динаміка обсягу сільськогосподарського виробництва

(наростаючим підсумком з початку року, у % до відповідного періоду попереднього року)
 
Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
 

У січні-лютому нинішнього року в агропідприємствах у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросло поголів'я овець, кіз та птиці відповідно на 2,4 та 4,3 відсотки.

Реалізація на забій худоби і птиці збільшилась на 23%, в т.ч. свиней – на 37,6%, птиці – на 36,1%, підвищилася їх продуктивність. Зросло виробництво яєць від птиці всіх видів.

Аграрні підприємства приступили до проведення комплексу весняно-польових робіт. Підживлено 2,9 млн. га озимини або 36% прогнозованих площ. В південних регіонах вже засіяно 428 тис. га ранніх ярих зернових та зернобобових культур.

На чверть у порівнянні з відповідним періодом попереднього року зросло накопичення сільгосппідприємствами мінеральних добрив, засобів захисту рослин, поліпшилася якість насіння. Сільськогосподарські товаровиробники краще, ніж торік, забезпечені паливно-мастильними матеріалами. Для весняної сівби виробники усіх категорій господарств насінням ярих зернових культур забезпечені повністю.

Продовжується зростання темпів приросту харчової і переробної галузей. Обсяги виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів зросли у січні-лютому порівняно з відповідним періодом минулого року на           12,3 відсотки.

Динаміка темпів промислового виробництва

харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

(у %, наростаючим підсумком до відповідного періоду попереднього року)
Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи

Високих темпів росту досягнуто у виробництві м’ясної, молочної, рибної, борошномельно-круп’яної продукції, у переробці та консервуванні овочів і фруктів, у виробництві макаронних, кондитерських виробів, напоїв та в деяких інших галузях харчової промисловості.

Враховуючи, що робота нового Кабінету Міністрів України розпочалася у період, коли ціни на внутрішньому споживчому ринку досягли своїх найвищих показників та у зв’язку з продовженням світової та внутрішньої тенденції до їх зростання, Уряд відпрацьовував систему впливу, направлену на недопущення різкого зростання цін, в першу чергу на хліб масового вжитку.

Була прийнята постанова КМУ від 13.02.2008 №55 «Про заходи щодо забезпечення стабілізації ситуації на ринку зерна та продуктів його переробки у 2007/2008 маркетинговому році», якою запроваджені товарні інтервенції борошна до липня нинішнього року. Визначено обсяги продажу борошна в регіони, затверджено Примірний договір, який передбачає взаємну відповідальність державних інституцій (Держкомрезерв та Аграрний фонд) і регіональної влади за цільове використання такого борошна, встановлено ціни на нього. Вказані заходи дозволять зменшити темпи зростання цін на сорти хліба масового вжитку.

Здійснювалися заходи для подальшого вдосконалення механізму державного цінового регулювання, зокрема, визначено перелік об’єктів державного цінового регулювання на 2008/09 МР, встановлено мінімальні та максимальні закупівельні ціни, запроваджуються державні форвардні закупівлі зерна.

Враховуючи, що на 1 лютого 2008 року наявність зерна, яке є на зберіганні, перевищує минулорічні запаси на 3 млн. тонн, підготовлено проект урядового рішення щодо збільшення обсягів квот на експорт фуражних видів зерна (ячмінь, кукурудза) на 1,7 млн. тонн.

Для недопущення дестабілізації цінової ситуації та дефіциту на ринку олії та насіння соняшнику принято постанову Уряду щодо запровадження квотування експорту олії в обсязі 300 тис. тонн.

Для підвищення ефективності забезпечення потреби країни у цукрі власного виробництва Кабінетом Міністрів України прийнято рішення щодо дотування вирощування цукрових буряків для виробництва цукру квоти «А» у розмірі 550 гривень на 1 гектар.

Забезпечено зростання обсягів експорту продукції АПК, зокрема, лише протягом січня 2008 року – майже на 0,2 млрд. дол. США, що в 1,5 рази більше, ніж у відповідному періоді 2007 року. Зовнішньоторговельне сальдо позитивне, збільшилося за вказаний період у 2,4 рази і становило 126,2 млн. дол. США.

 
Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
 
 

Зокрема, зросли обсяги експорту молокопродуктів у 2,5 рази, зерна та олії – в 1,6 рази, цукру, меляси та кондитерських виробів – в 1,2 рази, тютюну та виробів з нього – в 1,3 рази та деякої іншої продукції. Це вказує на конкурентоспроможність вітчизняних товарів на зовнішніх ринках.

У січні поточного року на Європейський ринок поставлено української агропродовольчої продукції на 65% або на 57,9 млн. дол. США більше, ніж було у січні 2007 року. Це є позитивним сигналом на шляху інтеграції аграрного сектору України до світових ринків.

В грудні 2007 року - січні 2008 року збільшилися надходження коштів до Зведеного бюджету від підприємств АПК проти відповідного періоду 2006-2007 років на 16%, до державного бюджету – на 9%, до Пенсійного фонду – на 42 відсотки.
 
Реальні досягнення Уряду в агропромисловому комплексі протягом перших 100 днів його роботи
 

Забезпечено позитивну тенденцію зменшення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам аграрного сектору економіки, яка порівняно з початком грудня 2007 року в економічно активних підприємствах сільського господарства зменшилася майже на третину. Зросла на 10% середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у сільському господарстві.

На підставі результатів аналізу стану справ у агропромисловому секторі економіки, Урядом визначено п’ять пріоритетів діяльності Міністерства аграрної політики України на 2008 рік, а саме:

- запровадження ефективної системи охорони та раціонального використання земель сільгосппризначення;

- створення сприятливих умов для залучення інвестицій в розвиток АПК і сільських територій;

- забезпечення розвитку інфраструктури аграрного ринку;

- створення сучасної селекційної бази аграрного виробництва;

- координація розвитку виробництва альтернативних видів палива.

Таким чином, Урядом розроблено та розпочато реалізацію комплексу заходів, направлених на забезпечення позитивної динаміки розвитку АПК в поточному та наступних роках.

                                        

                                        Матеріали надані прес-службою і Департаментом

                                           економіки та управління держвласністю МінАП

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • У 2012 році обсяги експорту продукції харчування зросли майже на 26%
  • Аналізуймо дані та робімо висновки
  • Підсумки роботи АПК за п’ять місяців
  • Підсумки роботи АПК за січень - березень 2008 року
  • Про зміни в оподаткуванні

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.