Аграрний тиждень. Україна
» » ПІД ГРИФОМ – СУЧАСНІСТЬ
» » ПІД ГРИФОМ – СУЧАСНІСТЬ

    ПІД ГРИФОМ – СУЧАСНІСТЬ


    У Київському Національному аграрному університеті відкрито спеціальності „Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса” та „Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів”.

     

    В останні 20 років велику увагу у рибництві приділяють переробці продукції. Нині ми дедалі спостерігаємо підвищення ефективності впровадження нових технологій. Тому необхідно поширити мережі підготовки й перепідготовки фахівців з технології виробництва харчових продуктів з риби та нерибних морепродуктів. Зрозуміло, що успішна практична реалізація вирішення важливих для України рибопереробних проблем можлива через підготовку інженерів-технологів за спеціальністю "Технологія зберігання, консервування та переробки риби" освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр".
     

    НАУ планує здійснювати таку підготовку фахівців, використовуючи при цьому найновіші досягнення інформаційних технологій та передовий зарубіжний і вітчизняний досвід. В основу навчальних планів покладені Закон України "Про освіту", концепція Української національної школи, Державна національна програма відродження освіти "Україна ХХІ століття: стратегія освіти".

    При створенні у нашій країні м’ясної промисловості та її інфраструктури у 30-ті роки при формуванні наукових поглядів за основу були прийняті біохімічні уявлення. Тому для якісного ведення технологічних процесів зберігання, консервування і переробки м’ясної сировини необхідно поширити мережі підготовки та перепідготовки фахівців у цьому напрямку. І оскільки спостерігається підвищення ефективності впровадження нових технологій, успішне практичне вирішення важливих для м’ясопереробки проблем можливе через підготовку інженерів-технологів за спеціальністю "Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса" освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр".

    Процес навчання магістрів цієї спеціальності передбачається здійснювати в Інституті тваринництва та водних біоресурсів НАУ за навчальним планом, який включає цикл гуманітарних, соціально-економічних, природничо-наукових, професійних та практичних дисциплін і дисциплін самостійного вибору університетом і студентом.

    Відкриття спеціальностей „Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса” і „Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів” за напрямом 0917 „Харчова технологія та інженерія” освітньо-кваліфікаційного рівня „Магістр” в Навчально-науковому інституті тваринництва та водних біоресурсів НАУ надасть можливість готувати фахівців магістрів, які б відповідали рівню кращих світових стандартів. В інституті є всі можливості для відкриття таких спеціальностей: відповідні кафедри, досвідчений професорсько-викладацький склад та необхідне навчально-лабораторне обладнання.

    Згідно Закону України „Про вищу освіту” в НАУ реалізується ступенева система вищої освіти, яка має певні особливості. Вона надає широкі можливості для задоволення освітніх проблем людини і підвищує гнучкість всебічної підготовки фахівців та рівень їх соціального захисту в умовах змін потреб економіки і ринку праці. А також забезпечує здобуття бажаної кваліфікації або її підвищення за певним напрямом професійного спрямування чи спеціальністю і базується на відповідних освітньо-професійних програмах підготовки.

    Ця система підготовки фахівців розроблена в НАУ на основі глибокого вивчення особливостей вищої аграрної освіти і включає в себе основні принципи та досягнення нашої традиційної системи, а також англо-саксонської, німецької, французької та ряду інших. Найважливішим у ній є те, що вона охоплює всі ступені, які визначені Законом України „Про вищу освіту” та Постановою Кабінету Міністрів „Про ступеневу освіту в Україні”.

    Разом з тим, вона дає змогу інтегруватися із системами ступеневої освіти університетів США, Канади та провідних країн Західної Європи. Вона забезпечує також поєднання кращих досягнень традиційної національної системи освіти із сучасними системами освіти університетів країн Заходу.

    Особливість ступеневої системи вищої освіти в НАУ в тому, що підготовка до її здійснення починається ще в школі, ліцеї, гімназії. Система довузівської підготовки дозволяє відібрати найбільш здібних учнів і рекомендувати їх до навчання в університеті ще до початку вступних випробувань.
     
    Національний аграрний університет є вітчизняним лідером у підготовці висококваліфікованих фахівців для багатьох галузей України і діє як державний заклад вищої аграрної та інженерної освіти, науки і культури, структурна ланка кадрового забезпечення АПК України.

    До складу НАУ входить Ніжинський (Чернігівська область) та Бережанський (Тернопільська) агротехнічні коледжі, Ірпінський економічний технікум, Боярський, Немішаївський (Київська) сільськогосподарські технікуми, Заліщицький (Тернопільська) сільськогосподарський технікум, Кримський агротехнологічний університет, Прибрежненський аграрний коледж, Кримський технікум гідромеліорації та механізації сільського господарства, Кримський агропромисловий коледж, Бахчисарайський будівельний технікум, науково-дослідне господарство "Комунар", науково-дослідний племінний птахівничий завод ім. Фрунзе (АР Крим), Бобровицький аграрно-економічний технікум (Чернігівська область) із збереженням за ними права юридичної особи.

    Для забезпечення відпочинку студентів створено спортивний комплекс, спортивно-оздоровчі табори в м. Іллічівськ, м. Саки, м. Форос, студентський профілакторій в м. Києві на території Голосіївського парку, в університеті є колективи народної творчості, художньої самодіяльності. Діє кафедра військової підготовки. У період літніх канікул студенти 2-3 курсів мають можливість пройти стажування у фермерських господарствах Франції, Німеччини, Данії і США.

    Після отримання диплому ОКР „Бакалавр”, студенти можуть продовжувати навчання в магістратурі за спеціальностями, що в даний час проходять ліцензійну експертизу „Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса” та „Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів” за дослідницьким або виробничим спрямуванням, а також за специфічними спеціальностями.

     

                                                                                 Микола Захаренко,

                               директор Навчально-наукового інституту тваринництва

                                                                                та водних біоресурсів НАУ





    Схожі новини
  • В Україні буде створено науково-навчальний консорціум
  • На базі Глухівського коледжу буде створено агротехнічний інститут
  • УМАНСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ АГРАРНОМУ УНІВЕРСИТЕТУ - 165 РОКІВ
  • ЛНАУ – інтелектуальний центр регіону
  • ФАХІВЕЦЬ ДЛЯ АГРОСЕКТОРУ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ПІД ГРИФОМ – СУЧАСНІСТЬ


У Київському Національному аграрному університеті відкрито спеціальності „Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса” та „Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів”.

 

В останні 20 років велику увагу у рибництві приділяють переробці продукції. Нині ми дедалі спостерігаємо підвищення ефективності впровадження нових технологій. Тому необхідно поширити мережі підготовки й перепідготовки фахівців з технології виробництва харчових продуктів з риби та нерибних морепродуктів. Зрозуміло, що успішна практична реалізація вирішення важливих для України рибопереробних проблем можлива через підготовку інженерів-технологів за спеціальністю "Технологія зберігання, консервування та переробки риби" освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр".
 

НАУ планує здійснювати таку підготовку фахівців, використовуючи при цьому найновіші досягнення інформаційних технологій та передовий зарубіжний і вітчизняний досвід. В основу навчальних планів покладені Закон України "Про освіту", концепція Української національної школи, Державна національна програма відродження освіти "Україна ХХІ століття: стратегія освіти".

При створенні у нашій країні м’ясної промисловості та її інфраструктури у 30-ті роки при формуванні наукових поглядів за основу були прийняті біохімічні уявлення. Тому для якісного ведення технологічних процесів зберігання, консервування і переробки м’ясної сировини необхідно поширити мережі підготовки та перепідготовки фахівців у цьому напрямку. І оскільки спостерігається підвищення ефективності впровадження нових технологій, успішне практичне вирішення важливих для м’ясопереробки проблем можливе через підготовку інженерів-технологів за спеціальністю "Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса" освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр".

Процес навчання магістрів цієї спеціальності передбачається здійснювати в Інституті тваринництва та водних біоресурсів НАУ за навчальним планом, який включає цикл гуманітарних, соціально-економічних, природничо-наукових, професійних та практичних дисциплін і дисциплін самостійного вибору університетом і студентом.

Відкриття спеціальностей „Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса” і „Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів” за напрямом 0917 „Харчова технологія та інженерія” освітньо-кваліфікаційного рівня „Магістр” в Навчально-науковому інституті тваринництва та водних біоресурсів НАУ надасть можливість готувати фахівців магістрів, які б відповідали рівню кращих світових стандартів. В інституті є всі можливості для відкриття таких спеціальностей: відповідні кафедри, досвідчений професорсько-викладацький склад та необхідне навчально-лабораторне обладнання.

Згідно Закону України „Про вищу освіту” в НАУ реалізується ступенева система вищої освіти, яка має певні особливості. Вона надає широкі можливості для задоволення освітніх проблем людини і підвищує гнучкість всебічної підготовки фахівців та рівень їх соціального захисту в умовах змін потреб економіки і ринку праці. А також забезпечує здобуття бажаної кваліфікації або її підвищення за певним напрямом професійного спрямування чи спеціальністю і базується на відповідних освітньо-професійних програмах підготовки.

Ця система підготовки фахівців розроблена в НАУ на основі глибокого вивчення особливостей вищої аграрної освіти і включає в себе основні принципи та досягнення нашої традиційної системи, а також англо-саксонської, німецької, французької та ряду інших. Найважливішим у ній є те, що вона охоплює всі ступені, які визначені Законом України „Про вищу освіту” та Постановою Кабінету Міністрів „Про ступеневу освіту в Україні”.

Разом з тим, вона дає змогу інтегруватися із системами ступеневої освіти університетів США, Канади та провідних країн Західної Європи. Вона забезпечує також поєднання кращих досягнень традиційної національної системи освіти із сучасними системами освіти університетів країн Заходу.

Особливість ступеневої системи вищої освіти в НАУ в тому, що підготовка до її здійснення починається ще в школі, ліцеї, гімназії. Система довузівської підготовки дозволяє відібрати найбільш здібних учнів і рекомендувати їх до навчання в університеті ще до початку вступних випробувань.
 
Національний аграрний університет є вітчизняним лідером у підготовці висококваліфікованих фахівців для багатьох галузей України і діє як державний заклад вищої аграрної та інженерної освіти, науки і культури, структурна ланка кадрового забезпечення АПК України.

До складу НАУ входить Ніжинський (Чернігівська область) та Бережанський (Тернопільська) агротехнічні коледжі, Ірпінський економічний технікум, Боярський, Немішаївський (Київська) сільськогосподарські технікуми, Заліщицький (Тернопільська) сільськогосподарський технікум, Кримський агротехнологічний університет, Прибрежненський аграрний коледж, Кримський технікум гідромеліорації та механізації сільського господарства, Кримський агропромисловий коледж, Бахчисарайський будівельний технікум, науково-дослідне господарство "Комунар", науково-дослідний племінний птахівничий завод ім. Фрунзе (АР Крим), Бобровицький аграрно-економічний технікум (Чернігівська область) із збереженням за ними права юридичної особи.

Для забезпечення відпочинку студентів створено спортивний комплекс, спортивно-оздоровчі табори в м. Іллічівськ, м. Саки, м. Форос, студентський профілакторій в м. Києві на території Голосіївського парку, в університеті є колективи народної творчості, художньої самодіяльності. Діє кафедра військової підготовки. У період літніх канікул студенти 2-3 курсів мають можливість пройти стажування у фермерських господарствах Франції, Німеччини, Данії і США.

Після отримання диплому ОКР „Бакалавр”, студенти можуть продовжувати навчання в магістратурі за спеціальностями, що в даний час проходять ліцензійну експертизу „Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса” та „Технологія зберігання, консервування та переробки риби і морепродуктів” за дослідницьким або виробничим спрямуванням, а також за специфічними спеціальностями.

 

                                                                             Микола Захаренко,

                           директор Навчально-наукового інституту тваринництва

                                                                            та водних біоресурсів НАУ





Схожі новини
  • В Україні буде створено науково-навчальний консорціум
  • На базі Глухівського коледжу буде створено агротехнічний інститут
  • УМАНСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ АГРАРНОМУ УНІВЕРСИТЕТУ - 165 РОКІВ
  • ЛНАУ – інтелектуальний центр регіону
  • ФАХІВЕЦЬ ДЛЯ АГРОСЕКТОРУ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.