Аграрний тиждень. Україна
» » Картопля круглий рік як молода
» » Картопля круглий рік як молода

    Картопля круглий рік як молода


    Картопля – продукт досить не вибагливий і дотримуючись простих правил зберігання, можна ласувати нею круглий рік. Як же зробити, щоб і весною картопля радувала своїм смаком та надихала на нелегку працю біля землі? Порадами щодо ефективного збереження цього овоща ділиться консультант Юрій Калитка.
    Лікувальний період
    Для осінньо-зимового зберігання картоплі, за словами пана Юрія, важливе значення мають температура, вологість, наявність кисню, які при відсутності світла регулюється за допомогою вентиляції. Контроль за цими факторами здійснюється протягом усього періоду зберігання. Відразу після збирання картоплі починається лікувальний період, протягом якого бульби достигають, отримані ними в період збирання ушкодження поступово гояться, шкірка зміцнюється, а смак кращає.
    «Тривалість лікувального періоду 40-45 діб, – розповідає аграрій-науковець. - Оптимальна температура в цей час 18-19оС, але може доходити до 11-13оС, у залежності від умов погоди, вологість 90-95%. Для проходження лікувального періоду картоплю можна закладати на тимчасове зберігання. Продовольча картопля в лікувальний період має знаходитися в темряві, насіннєва може утримуватися на світлі й озеленюватися. Наприкінці лікувального періоду виявляються всі приховані ураження бульб, тому перед закладанням на постійне зберігання їх оглядають і видаляють всі ушкоджені».
    Тривале зберігання продовольчої картоплі вимагає більш низької температури (2-3оС), щоб попередити її проростання. При короткочасному зберіганні (2-3 місяці) температура може бути більш високою (5-7оС). Вологість при основному зберіганні нижча, ніж у лікувальний період, і складає в середньому 85-93%. При більш високій вологості раніше пробуджуються вічка. При вологості нижче 70% картопля втрачає пружність.
    Картоплі потрібні кисень та волога
    Вентиляція – також дуже важлива умова для нормального зберігання картоплі. У безкисневому середовищі бульби задихаються і гинуть. Якщо кисню недостатньо, чорніє м'якоть бульб, насамперед у серцевині. За допомогою вентиляції регулюють усі фактори, які впливають на зберігання, температуру, вологість і повітрообмін.
    Вологість при основному зберіганні складає в середньому 85-93%. При більш високій вологості раніше пробуджуються вічка. При вологості нижче 70% картопля втрачає пружність. Якість зберігання забезпечується тарою, в якій утримуються бульби. Дуже зручною тарою є сітчасті мішки, в яких картопля добре вентилюється. Їх можна укладати штабелями на висоту до 1-1,5 м. Відпрівання картоплі при зберіганні відбувається тоді, коли повітря над нею холодніше, ніж усередині шару картоплі. Різниця в 1o спричиняє значний осад вологи. Для боротьби з цим явищем необхідно підтримувати більш високу температуру над картоплею, а більш низьку - під нею і зберігати бульби дрібними партіями.
    Картопля круглий рік як молода
    Оптимальна температура зберігання
    Продовольча картопля може зберігатися і при температурі 1-2оС, особливо після збирання в несприятливих умовах (перезволоження, фітофтороз). Така температура стримує розвиток грибних і бактеріальних хвороб, проте, сприяє накопиченню в бульбах підвищеного вмісту цукрів. Тому перед уживанням на продовольчі цілі або на переробку бульби необхідно 1-2 тижні витримати при температурі 15-17оС. За цей час цукор, що накопичився, перейде в крохмаль, і смак картоплі відновиться.
    Температура повітря при зберіганні насіннєвої картоплі трохи вища, ніж продовольчої. Різні сорти вимагають неоднакових температурних умов, але зберігання при 4-6оС не приводить, як правило, до зниження насінних якостей. Якщо у вас немає приміщення для зберігання картоплі, то невелику кількість насінних бульб можна покласти в домашній холодильник при температурі 3-4оС.
    Як зберігати картоплю на складі
    Щоб ваша картопля у складському приміщенні не захворіла, а то й геть не пропала, доктор А. Ніч з Бремерфьорде, Німеччина, дає поради щодо правильного її складування.
    При зберіганні картоплі на складі кожний виробник переслідує такі цілі: картопля повинна по можливості втрачати якнайменше ваги, зберігати свою якість як ззовні, так і зсередини, вона не повинна гнити та, звісно, мати вигідну ціну. Останнім, звичайно, оволодіти складно. Але за допомогою вмілого управління складською роботою можна уникнути втрат, які позначаться на прибутках, та, завдяки якості товару, вигідно виділитися на фоні інших конкурентів.
    Це, певна річ, передбачає, що ви добре знаєте, як правильно зберігати картоплю. Також вам потрібно знати про бактерії та гриби, через які картопля зазнає великих втрат.
    Не травмуйте «тонкошкіру» картоплю
    Спочатку про картопляну бульбу: хоча вона дуже тверда та міцна, залежно від вмісту крохмалю, частка води становить у ній 70–80%. Вона містить поряд з крохмалем та білком також мінеральні речовини. Ці складові є ідеальним поживним середовищем для численних грибів та бактерій, які “спеціалізуються” на картоплі. У складському приміщенні достатньо навіть температури понад 10°С, щоб ці збудники хвороб без проблем розповсюдилися та змогли завдати за декілька тижнів великих втрат. Навіть при дуже добрих умовах вирощування на поверхні бульби завжди наявна достатня кількість збудників, які потрапляють у складське приміщення разом з картоплею. Таким чином завжди існує небезпека, що продукція буде гнити.
    До того ж, картопля вразлива, оскільки в неї дуже тонка шкіра. Шкірка складається з кількох шарів клітин, які повинні захищати бульбу від проникнення бактерій та грибків. Навіть не потрібно удару, щоб пошкодити ці 8–12 клітинних шарів. Тертя бульб об піщинки землі вже достатньо, щоб створити “лази” для проникнення бактерій та грибів.
    Проте картопля має одну особливість у структурі своєї оболонки: під нею перебувають тканини, які відповідають за утворення кірки. Це дає змогу рані затягнутись протягом декількох годин за умови, що навколишнє повітря сухе.
    Адже на кінцевому етапі вирощування картоплі — від збору врожаю до надходження бульб у складські приміщення — вона схильна до розповсюдження бактерій та грибків. Однак за допомогою дегідратації, тобто забезпечення подачі на поверхню бульб сухого повітря, можна залишити збудників хвороб без життєдайної основи.
    Бульби можна охолоджувати до -4-2°С
    Якщо картоплю охолодити до 4-2°С, то життєві процеси (дихання) призупиняються. Бульби майже не втрачають ваги. Нижче цієї температури починається гідроліз крохмалю, як захист від відмирання перемерзлих клітин. Картопля стає солодкою та непридатною для використання в певних галузях (наприклад, для приготування картоплі “фрі”). При цьому бувають реакції, типові для кожного окремого сорту.
    Щоб зберегти вагу бульб картоплі та зменшити втрати від газообміну, слід дотримуватися такого температурного режиму для довготривалого зберігання. Однак, враховуючи, що при такій температурі картопля все ж таки висихає, відносна вологість повітря в складському приміщенні при температурі 2...4°С повинна становити 90–95%.
    Це ж стосується грибків та бактерій, таких як бура гниль, сріблястий струп та мокра гниль: внаслідок зниження температури їхні обмінні процеси також майже припиняються. Оскільки на поверхні бульб немає вологої плівки, вони залишаються без важливої життєвої основи — води. Якщо температура при довготривалому зберіганні перевищує 2-4°С, то збільшуються шанси мікроорганізмів на виживання. Як наслідок — небезпека гниття та втрати ваги, спричинені газообміном.
    Також рекомендується попередньо сортувати картоплю і тільки після цього розміщувати її у складському приміщенні. Це запобігає росту бактерій та грибів.
    Дарина Поліщук





    Схожі новини
  • Зниження нічної температури загрожує врожаю картоплі - М. Кульбіда
  • Двоврожайна культура картоплі на півдні України
  • Щоб щедро вродила картопля
  • ХВОРОБИ КАРТОПЛІ ПЕРІОДУ ЗБЕРІГАННЯ
  • ХВОРОБИ КАРТОПЛІ ПЕРІОДУ ЗБЕРІГАННЯ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Картопля круглий рік як молода


Картопля – продукт досить не вибагливий і дотримуючись простих правил зберігання, можна ласувати нею круглий рік. Як же зробити, щоб і весною картопля радувала своїм смаком та надихала на нелегку працю біля землі? Порадами щодо ефективного збереження цього овоща ділиться консультант Юрій Калитка.
Лікувальний період
Для осінньо-зимового зберігання картоплі, за словами пана Юрія, важливе значення мають температура, вологість, наявність кисню, які при відсутності світла регулюється за допомогою вентиляції. Контроль за цими факторами здійснюється протягом усього періоду зберігання. Відразу після збирання картоплі починається лікувальний період, протягом якого бульби достигають, отримані ними в період збирання ушкодження поступово гояться, шкірка зміцнюється, а смак кращає.
«Тривалість лікувального періоду 40-45 діб, – розповідає аграрій-науковець. - Оптимальна температура в цей час 18-19оС, але може доходити до 11-13оС, у залежності від умов погоди, вологість 90-95%. Для проходження лікувального періоду картоплю можна закладати на тимчасове зберігання. Продовольча картопля в лікувальний період має знаходитися в темряві, насіннєва може утримуватися на світлі й озеленюватися. Наприкінці лікувального періоду виявляються всі приховані ураження бульб, тому перед закладанням на постійне зберігання їх оглядають і видаляють всі ушкоджені».
Тривале зберігання продовольчої картоплі вимагає більш низької температури (2-3оС), щоб попередити її проростання. При короткочасному зберіганні (2-3 місяці) температура може бути більш високою (5-7оС). Вологість при основному зберіганні нижча, ніж у лікувальний період, і складає в середньому 85-93%. При більш високій вологості раніше пробуджуються вічка. При вологості нижче 70% картопля втрачає пружність.
Картоплі потрібні кисень та волога
Вентиляція – також дуже важлива умова для нормального зберігання картоплі. У безкисневому середовищі бульби задихаються і гинуть. Якщо кисню недостатньо, чорніє м'якоть бульб, насамперед у серцевині. За допомогою вентиляції регулюють усі фактори, які впливають на зберігання, температуру, вологість і повітрообмін.
Вологість при основному зберіганні складає в середньому 85-93%. При більш високій вологості раніше пробуджуються вічка. При вологості нижче 70% картопля втрачає пружність. Якість зберігання забезпечується тарою, в якій утримуються бульби. Дуже зручною тарою є сітчасті мішки, в яких картопля добре вентилюється. Їх можна укладати штабелями на висоту до 1-1,5 м. Відпрівання картоплі при зберіганні відбувається тоді, коли повітря над нею холодніше, ніж усередині шару картоплі. Різниця в 1o спричиняє значний осад вологи. Для боротьби з цим явищем необхідно підтримувати більш високу температуру над картоплею, а більш низьку - під нею і зберігати бульби дрібними партіями.
Картопля круглий рік як молода
Оптимальна температура зберігання
Продовольча картопля може зберігатися і при температурі 1-2оС, особливо після збирання в несприятливих умовах (перезволоження, фітофтороз). Така температура стримує розвиток грибних і бактеріальних хвороб, проте, сприяє накопиченню в бульбах підвищеного вмісту цукрів. Тому перед уживанням на продовольчі цілі або на переробку бульби необхідно 1-2 тижні витримати при температурі 15-17оС. За цей час цукор, що накопичився, перейде в крохмаль, і смак картоплі відновиться.
Температура повітря при зберіганні насіннєвої картоплі трохи вища, ніж продовольчої. Різні сорти вимагають неоднакових температурних умов, але зберігання при 4-6оС не приводить, як правило, до зниження насінних якостей. Якщо у вас немає приміщення для зберігання картоплі, то невелику кількість насінних бульб можна покласти в домашній холодильник при температурі 3-4оС.
Як зберігати картоплю на складі
Щоб ваша картопля у складському приміщенні не захворіла, а то й геть не пропала, доктор А. Ніч з Бремерфьорде, Німеччина, дає поради щодо правильного її складування.
При зберіганні картоплі на складі кожний виробник переслідує такі цілі: картопля повинна по можливості втрачати якнайменше ваги, зберігати свою якість як ззовні, так і зсередини, вона не повинна гнити та, звісно, мати вигідну ціну. Останнім, звичайно, оволодіти складно. Але за допомогою вмілого управління складською роботою можна уникнути втрат, які позначаться на прибутках, та, завдяки якості товару, вигідно виділитися на фоні інших конкурентів.
Це, певна річ, передбачає, що ви добре знаєте, як правильно зберігати картоплю. Також вам потрібно знати про бактерії та гриби, через які картопля зазнає великих втрат.
Не травмуйте «тонкошкіру» картоплю
Спочатку про картопляну бульбу: хоча вона дуже тверда та міцна, залежно від вмісту крохмалю, частка води становить у ній 70–80%. Вона містить поряд з крохмалем та білком також мінеральні речовини. Ці складові є ідеальним поживним середовищем для численних грибів та бактерій, які “спеціалізуються” на картоплі. У складському приміщенні достатньо навіть температури понад 10°С, щоб ці збудники хвороб без проблем розповсюдилися та змогли завдати за декілька тижнів великих втрат. Навіть при дуже добрих умовах вирощування на поверхні бульби завжди наявна достатня кількість збудників, які потрапляють у складське приміщення разом з картоплею. Таким чином завжди існує небезпека, що продукція буде гнити.
До того ж, картопля вразлива, оскільки в неї дуже тонка шкіра. Шкірка складається з кількох шарів клітин, які повинні захищати бульбу від проникнення бактерій та грибків. Навіть не потрібно удару, щоб пошкодити ці 8–12 клітинних шарів. Тертя бульб об піщинки землі вже достатньо, щоб створити “лази” для проникнення бактерій та грибів.
Проте картопля має одну особливість у структурі своєї оболонки: під нею перебувають тканини, які відповідають за утворення кірки. Це дає змогу рані затягнутись протягом декількох годин за умови, що навколишнє повітря сухе.
Адже на кінцевому етапі вирощування картоплі — від збору врожаю до надходження бульб у складські приміщення — вона схильна до розповсюдження бактерій та грибків. Однак за допомогою дегідратації, тобто забезпечення подачі на поверхню бульб сухого повітря, можна залишити збудників хвороб без життєдайної основи.
Бульби можна охолоджувати до -4-2°С
Якщо картоплю охолодити до 4-2°С, то життєві процеси (дихання) призупиняються. Бульби майже не втрачають ваги. Нижче цієї температури починається гідроліз крохмалю, як захист від відмирання перемерзлих клітин. Картопля стає солодкою та непридатною для використання в певних галузях (наприклад, для приготування картоплі “фрі”). При цьому бувають реакції, типові для кожного окремого сорту.
Щоб зберегти вагу бульб картоплі та зменшити втрати від газообміну, слід дотримуватися такого температурного режиму для довготривалого зберігання. Однак, враховуючи, що при такій температурі картопля все ж таки висихає, відносна вологість повітря в складському приміщенні при температурі 2...4°С повинна становити 90–95%.
Це ж стосується грибків та бактерій, таких як бура гниль, сріблястий струп та мокра гниль: внаслідок зниження температури їхні обмінні процеси також майже припиняються. Оскільки на поверхні бульб немає вологої плівки, вони залишаються без важливої життєвої основи — води. Якщо температура при довготривалому зберіганні перевищує 2-4°С, то збільшуються шанси мікроорганізмів на виживання. Як наслідок — небезпека гниття та втрати ваги, спричинені газообміном.
Також рекомендується попередньо сортувати картоплю і тільки після цього розміщувати її у складському приміщенні. Це запобігає росту бактерій та грибів.
Дарина Поліщук





Схожі новини
  • Зниження нічної температури загрожує врожаю картоплі - М. Кульбіда
  • Двоврожайна культура картоплі на півдні України
  • Щоб щедро вродила картопля
  • ХВОРОБИ КАРТОПЛІ ПЕРІОДУ ЗБЕРІГАННЯ
  • ХВОРОБИ КАРТОПЛІ ПЕРІОДУ ЗБЕРІГАННЯ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.