Аграрний тиждень. Україна
» » Олександр Бакуменко. УКРАЇНА Є ДЕРЖАВОЮ РОЗВИНЕНОГО ПТАХІВНИЦТВА
» » Олександр Бакуменко. УКРАЇНА Є ДЕРЖАВОЮ РОЗВИНЕНОГО ПТАХІВНИЦТВА

    Олександр Бакуменко. УКРАЇНА Є ДЕРЖАВОЮ РОЗВИНЕНОГО ПТАХІВНИЦТВА


    – Олександре Борисовичу, чи правда, що Україна посідає перше місце у світі за приростом продукції птахівництва?
    – Так. І вже третій рік поспіль. За обсягом виробництва м’яса птиці ми входимо до першої двадцятки, харчового яйця – посідаємо 13-те місце у світі. Торік галузь виконала свої зобов'язання, наростивши виробництво м'яса на 30%, харчового яйця – на 25%. За останні 6 років ми збільшили обсяги виробництва фактично в 23 рази. Колись СРСР був державою розвиненого соціалізму, тепер можна казати, що Україна є державою розвиненого птахівництва.
    У нашому секторі працюють вертикально інтегровані холдинги, які мають власну племінну базу, вирощування, переробку, комбікормові заводи, мережу реалізації, тобто це великі самодостатні підприємства. За умови вступу України до СОТ вони абсолютно конкурентноздатні.
    У загальнодержавному виробництві м'яса на птахівничу галузь припадає 56%. На душу населення споживається м'яса птиці в межах 16,5 кг на рік. Думаю, цього року виробництво ми збільшимо ще на 150 тис. т, і споживання становитиме близько 20 кг на рік, як у розвинених країнах світу.

    – Завдяки чому досягли такого розвитку галузі?
    – Передумови успіху галузі – ефективна приватизація та державна підтримка.
    Завдяки вітчизняним інвестиціям створено виробничу базу, проведено технічне переобладнання, впроваджуються досягнення генетики світового рівня, покращуються умови утримання та відгодівлі птиці, працює ефективний менеджмент. На розвиток птахівництва за останні 6 років витратили близько 9 млрд. грн. приватних інвестицій, на виробництво яйця курячого харчового – близько 2 млрд. грн.
    Протягом останніх трьох років ефективною була підтримка держави: бюджетні дотації на 1 кг вирощеного м'яса; здешевлення відсоткової ставки по кредитах; відшкодування 30% вартості обладнання вітчизняного виробництва, що дозволило провести реконструкцію виробництва; податкові пільги.
    І хоча обсяг державної підтримки складає лише 7-8% від приватних інвестицій, очевидно, що держава зацікавлена в галузі, і це є стимул для інвестора.

    – Що Ви можете сказати про асортимент та якість вітчизняної м'ясної продукції?
    – За цей час ми створили нові торгові марки. Сьогодні ми маємо 25 брендів та найменувань продукції, яку ми виробляємо з м’яса птиці. Добре відома продукція торгових марок «Наша ряба», «Морозівські курчата», «Гаврилівські курчата» та інших – вона світового рівня. Такі ж тенденції розширення асортименту спостерігаються і на ринку яйця: з'явилися яйця із вмістом селену, збагачені вітамінами; розроблене спеціальне пакування. Ефективно розвивається сегмент переробки, ринок напівфабрикатів. «Миронівський хлібопродукт», наприклад, упроваджує торгову марку «ЛЕГКО», яка має приблизно 40 найменувань. Ринок напівфабрикатів активно зростає, наступного року збільшиться виробництво напівфабрикатів компаніями ВАТ «Курганський бройлер», ЗАТ Комплекс «Агромарс». Цього року птахофабрикою ВАТ «Україна» презентовано новий проект – завод ТОВ «Овостар» з переробки яйця курячого харчового. Ми маємо розгалужену мережу реалізації. Виробництво сконцентровано традиційно в Криму, Києві, Харкові, Черкасах, Дніпропетровську, Луганську, Донецьку.
    М'ясо птиці і яйце є легкозасвоюваними і порівняно дешевими, тому вони доступні для малозабезпечених прошарків населення. Отже, це соціально значима продукція. Тому важливо, щоб у нашій країні цей ринок активно розвивався.
    Зауважте, зараз дефіциту на цю продукцію немає, вона високої якості, відповідає ветеринарним нормам. В Україні жорстке законодавство щодо якості м’ясної продукції, у нас заборонено використання трансгенної інженерії, біостимуляторів росту. До того ж, у нас мало хімікатів, пестицидів дається і в ґрунт, тому й зерно, що йде на відгодівлю птиці, екологічно чисте. Зараз ми вирощуємо птицю за 38-42 дні за рахунок того, що використовуємо 2 найкращих світових кроси, запроваджені новітні технології відгодівлі, сучасне устаткування, належне утримання, провідні рішення генетики, але ні стимуляторів росту, ні антибіотиків ми не застосовуємо.

    – Таке враження, що галузь розвивається безперешкодно…
    – Навпаки. Але ми звикли попереджати перешкоди. Наприклад, за останні три місяці різко збільшилася собівартість виробництва м'яса, тому що на 40% зросла ціна зернофуражу, на 50% – вартість енергоносіїв, відповідно, ми збільшили заробітну плату. З іншого боку, відбулося зниження на 25% гуртової ціни (аналогічна ситуація і з вирощуванням свиней, ВРХ).
    Існує дві глобальні причини цих процесів. Перша і головна – збільшення імпорту в IV кварталі, як легального, так і нелегального. Наприклад, у IV кварталі 2005 р. в Україну було поставлено 50 тис. т м’яса, у IV кварталі 2006 р. – 90 тис. т. Крім того, великих збитків вітчизняному виробнику завдає завезення м'яса птиці без митних стягнень та ПДВ через вільні економічні зони, до того ж дуже низької якості. Другий момент – це так звані давальницькі схеми: із завезених 70 тис. т вивезено лише 7 тис. т, решта м’яса лишилася у нас. Це грубе порушення законодавства. До того ж, існує велика кількість прямої контрабанди в Україну через наші західні кордони, через територію Придністров’я. Це завдає невиправної шкоди як бюджету, так і іміджу України як країни з ринковою економікою.
    Якщо держава в екстренному порядку не вживе адекватних заходів, то можливі незворотні наслідки на м’ясному ринку. Замість того щоб стати самодостатньою державою, яка годує власними м’ясопродуктами свій народ, має власні підприємства, які створюють робочі місця і сплачують податки, ми будемо завозити чуже.
    Ще одна проблема – держава у IV кварталі не виплатила дотації на вирощування м’яса, і це в досить негативних обставинах, що й так склалися на ринку м’яса. Це серйозний удар по тваринництву.
    У держбюджеті-2007 закладено на дотації 1 млрд. 300 млн. грн., проте, на жаль, на тепер не узгоджено жодного порядку виділення коштів для тваринництва.
    Ринок яйця має свою специфіку. Галузь швидко розвивається: на сьогодні виробляємо близько 280 шт. яєць на душу населення – це норма для розвинених країн світу. Для нас зараз дуже важливо – вихід на ринки інших країн світу, адже ми можемо зіткнутися з проблемою перевиробництва. Ми зараз працюємо з Грузією, Вірменією, на жаль, поки що закрита Росія, зараз іде переговорний процес.

    – Які Ви бачите перспективи розвитку галузі птахівництва?
    – У цьому році ми плануємо збільшити виробництво м’яса птиці на 150 тис. т, це ще 30%. Ринок України, таким чином, не потребуватиме імпортної продукції. У живій вазі ми плануємо довести обсяги виробництва до 1 млн. 200 тис. т до 2010 р. Плануємо також активне збільшення експорту, працюватимемо над підвищенням якості. Принаймні, те, що ми обіцяли до цього часу, все виконували. Якщо держава буде надійним партнером для вітчизняного аграрного бізнесу, то галузь буде й далі розвиватися швидкими темпами.

    Спілкувалась Надія ФІГОЛЬ





    Схожі новини
  • Олександр Бакуменко: «Виробництво збільшується за рахунок будівництва нових потужностей»
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Птахівництву потрібна веретенарія
  • Ринок харчового яйця
  • Про тваринництво

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Олександр Бакуменко. УКРАЇНА Є ДЕРЖАВОЮ РОЗВИНЕНОГО ПТАХІВНИЦТВА


– Олександре Борисовичу, чи правда, що Україна посідає перше місце у світі за приростом продукції птахівництва?
– Так. І вже третій рік поспіль. За обсягом виробництва м’яса птиці ми входимо до першої двадцятки, харчового яйця – посідаємо 13-те місце у світі. Торік галузь виконала свої зобов'язання, наростивши виробництво м'яса на 30%, харчового яйця – на 25%. За останні 6 років ми збільшили обсяги виробництва фактично в 23 рази. Колись СРСР був державою розвиненого соціалізму, тепер можна казати, що Україна є державою розвиненого птахівництва.
У нашому секторі працюють вертикально інтегровані холдинги, які мають власну племінну базу, вирощування, переробку, комбікормові заводи, мережу реалізації, тобто це великі самодостатні підприємства. За умови вступу України до СОТ вони абсолютно конкурентноздатні.
У загальнодержавному виробництві м'яса на птахівничу галузь припадає 56%. На душу населення споживається м'яса птиці в межах 16,5 кг на рік. Думаю, цього року виробництво ми збільшимо ще на 150 тис. т, і споживання становитиме близько 20 кг на рік, як у розвинених країнах світу.

– Завдяки чому досягли такого розвитку галузі?
– Передумови успіху галузі – ефективна приватизація та державна підтримка.
Завдяки вітчизняним інвестиціям створено виробничу базу, проведено технічне переобладнання, впроваджуються досягнення генетики світового рівня, покращуються умови утримання та відгодівлі птиці, працює ефективний менеджмент. На розвиток птахівництва за останні 6 років витратили близько 9 млрд. грн. приватних інвестицій, на виробництво яйця курячого харчового – близько 2 млрд. грн.
Протягом останніх трьох років ефективною була підтримка держави: бюджетні дотації на 1 кг вирощеного м'яса; здешевлення відсоткової ставки по кредитах; відшкодування 30% вартості обладнання вітчизняного виробництва, що дозволило провести реконструкцію виробництва; податкові пільги.
І хоча обсяг державної підтримки складає лише 7-8% від приватних інвестицій, очевидно, що держава зацікавлена в галузі, і це є стимул для інвестора.

– Що Ви можете сказати про асортимент та якість вітчизняної м'ясної продукції?
– За цей час ми створили нові торгові марки. Сьогодні ми маємо 25 брендів та найменувань продукції, яку ми виробляємо з м’яса птиці. Добре відома продукція торгових марок «Наша ряба», «Морозівські курчата», «Гаврилівські курчата» та інших – вона світового рівня. Такі ж тенденції розширення асортименту спостерігаються і на ринку яйця: з'явилися яйця із вмістом селену, збагачені вітамінами; розроблене спеціальне пакування. Ефективно розвивається сегмент переробки, ринок напівфабрикатів. «Миронівський хлібопродукт», наприклад, упроваджує торгову марку «ЛЕГКО», яка має приблизно 40 найменувань. Ринок напівфабрикатів активно зростає, наступного року збільшиться виробництво напівфабрикатів компаніями ВАТ «Курганський бройлер», ЗАТ Комплекс «Агромарс». Цього року птахофабрикою ВАТ «Україна» презентовано новий проект – завод ТОВ «Овостар» з переробки яйця курячого харчового. Ми маємо розгалужену мережу реалізації. Виробництво сконцентровано традиційно в Криму, Києві, Харкові, Черкасах, Дніпропетровську, Луганську, Донецьку.
М'ясо птиці і яйце є легкозасвоюваними і порівняно дешевими, тому вони доступні для малозабезпечених прошарків населення. Отже, це соціально значима продукція. Тому важливо, щоб у нашій країні цей ринок активно розвивався.
Зауважте, зараз дефіциту на цю продукцію немає, вона високої якості, відповідає ветеринарним нормам. В Україні жорстке законодавство щодо якості м’ясної продукції, у нас заборонено використання трансгенної інженерії, біостимуляторів росту. До того ж, у нас мало хімікатів, пестицидів дається і в ґрунт, тому й зерно, що йде на відгодівлю птиці, екологічно чисте. Зараз ми вирощуємо птицю за 38-42 дні за рахунок того, що використовуємо 2 найкращих світових кроси, запроваджені новітні технології відгодівлі, сучасне устаткування, належне утримання, провідні рішення генетики, але ні стимуляторів росту, ні антибіотиків ми не застосовуємо.

– Таке враження, що галузь розвивається безперешкодно…
– Навпаки. Але ми звикли попереджати перешкоди. Наприклад, за останні три місяці різко збільшилася собівартість виробництва м'яса, тому що на 40% зросла ціна зернофуражу, на 50% – вартість енергоносіїв, відповідно, ми збільшили заробітну плату. З іншого боку, відбулося зниження на 25% гуртової ціни (аналогічна ситуація і з вирощуванням свиней, ВРХ).
Існує дві глобальні причини цих процесів. Перша і головна – збільшення імпорту в IV кварталі, як легального, так і нелегального. Наприклад, у IV кварталі 2005 р. в Україну було поставлено 50 тис. т м’яса, у IV кварталі 2006 р. – 90 тис. т. Крім того, великих збитків вітчизняному виробнику завдає завезення м'яса птиці без митних стягнень та ПДВ через вільні економічні зони, до того ж дуже низької якості. Другий момент – це так звані давальницькі схеми: із завезених 70 тис. т вивезено лише 7 тис. т, решта м’яса лишилася у нас. Це грубе порушення законодавства. До того ж, існує велика кількість прямої контрабанди в Україну через наші західні кордони, через територію Придністров’я. Це завдає невиправної шкоди як бюджету, так і іміджу України як країни з ринковою економікою.
Якщо держава в екстренному порядку не вживе адекватних заходів, то можливі незворотні наслідки на м’ясному ринку. Замість того щоб стати самодостатньою державою, яка годує власними м’ясопродуктами свій народ, має власні підприємства, які створюють робочі місця і сплачують податки, ми будемо завозити чуже.
Ще одна проблема – держава у IV кварталі не виплатила дотації на вирощування м’яса, і це в досить негативних обставинах, що й так склалися на ринку м’яса. Це серйозний удар по тваринництву.
У держбюджеті-2007 закладено на дотації 1 млрд. 300 млн. грн., проте, на жаль, на тепер не узгоджено жодного порядку виділення коштів для тваринництва.
Ринок яйця має свою специфіку. Галузь швидко розвивається: на сьогодні виробляємо близько 280 шт. яєць на душу населення – це норма для розвинених країн світу. Для нас зараз дуже важливо – вихід на ринки інших країн світу, адже ми можемо зіткнутися з проблемою перевиробництва. Ми зараз працюємо з Грузією, Вірменією, на жаль, поки що закрита Росія, зараз іде переговорний процес.

– Які Ви бачите перспективи розвитку галузі птахівництва?
– У цьому році ми плануємо збільшити виробництво м’яса птиці на 150 тис. т, це ще 30%. Ринок України, таким чином, не потребуватиме імпортної продукції. У живій вазі ми плануємо довести обсяги виробництва до 1 млн. 200 тис. т до 2010 р. Плануємо також активне збільшення експорту, працюватимемо над підвищенням якості. Принаймні, те, що ми обіцяли до цього часу, все виконували. Якщо держава буде надійним партнером для вітчизняного аграрного бізнесу, то галузь буде й далі розвиватися швидкими темпами.

Спілкувалась Надія ФІГОЛЬ





Схожі новини
  • Олександр Бакуменко: «Виробництво збільшується за рахунок будівництва нових потужностей»
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Птахівництву потрібна веретенарія
  • Ринок харчового яйця
  • Про тваринництво

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.