Аграрний тиждень. Україна
» » » Новий сезон – нові можливості
» » » Новий сезон – нові можливості

    Новий сезон – нові можливості



     

    alt    Аграрний сезон на Херсонщині розпочався. Це красномовно засвідчила й цьогорічна агропромислова виставка «Фермер-2010». На ній свою продукцію представили близько 70 підприємств Херсонської, Запорізької, Харківської, Одеської, Полтавської, Київської та інших областей України.

     

        Херсонські аграрії, жителі міста і області ознайомилися з сучасною сільгосптехнікою, обладнанням для зрошення і поливу. В широкому асортименті пропонувалися міндобрива, засоби захисту рослин, насіння, саджанці. Жвавий інтерес викликали і стенди з пакувальною тарою, фермерським приладдям та іншим сільськогосподаським реманентом.

    Третій рік поспіль Головне управління агропромислового розвитку спільно з обласною державною адміністрацією ініціюють і проводять цей захід. З кожним роком він стає масштабнішим. Бо головна мета організаторів – допомогти виробникам регіону запровадити сучасні технології в агровиробництві й віднайти нові канали збуту продукції, вирощеної на херсонських ланах.

        Як у попередні роки, так і нинішнього, до участі у «Фермері-2010» запросили не лише агровиробників, а й представників торговельних мереж і гуртових ринків України. За словами начальника Головного управління Віталія Ярмака, саме завдяки таким заходам керівництво області і власне управління намагаються залучити виробників овочевої, баштанної продукції до спільної роботи з гуртовими ринками, мережами супермаркетів. «Чим більше ми працюватимемо, тим більшим буде зиск. Бо це один із елементів планової роботи. А чим краще ми плануватимемо, тим краще прораховуватиметься і економіка. Тим більший прибуток матимуть від цього всі – і виробники, і торгова мережа, і споживачі продукції», - переконаний Віталій Олександрович.

     

    alt   Як відомо, з виробництва плодоовочевої продукції Херсонщина посідає лідируюче місце в Україні. Торік обсяги виробництва овочево-баштанних культур досягли рекордного показника: валове виробництво овочів склало 910,6 тис. т, продовольчих баштанних - 267, 8 тис. т, картоплі – 244,7 тис. т, що на 39% більше в порівнянні з середньорічними показниками за останні 5 років. Одначе потенціал області дозволяє вирощувати значно більше.

        „Крім зернових, сої, технічних культур, Херсонщина у 2009 році збільшила виробництво овочів. Що це дає? – розмірковує заступник голови Херсонської ОДА Анатолій Осінній. – Якщо площа, зайнята під зерновими культурами, становить 800 тис. га, а продукції з цієї площі виробляється лише 20-30% (в грошовому виразі близько 1млрд. грн.), то за рахунок овочів, під якими задіяно всього 40 тис. га, область виробила більше 2,5 млрд. гривень. Цілком зрозуміло, що і природні умови, і цінова ситуація спонукають нас і надалі розвивати овочівництво».

        З одного боку можна радіти цим досягненням, та існує низка «але»... Перше з них – реалізація вирощеної продукції. І якщо галузь переробки в області посилилася завдяки ряду потужних підприємств («Чумак», «Інтегровані агросистеми»), то збут у свіжому виді херсонських томатів, кавунів, огірків, динь тощо – залишається невирішеним. Особливо потерпають одноосібні господарства, а їх на Херсонщині понад 138 тисяч! Микола Шинкарюк, голова Нововолодимирівської сільради Голопристанського району бідкається: «Вирощувати люди навчилися, а от куди збувати продукцію - не знають. Урожайність дуже висока, якість відмінна. Продаємо через посередників, які скуповують за безцінь, часто продукція гниє на полях. Ми не можемо її реалізувати».

         В рамках агровиставки «Фермер-2010» відбулась і регіональна науково-практична конференція «Ринок нових можливостей реалізації сільськогосподарської продукції. Інвестиційно-інноваційний розвиток в агропромисловому

     

    altкомплексі». Тож обговорені питання поліпшення інвестиційно-інноваційного клімату області, підвищення залучення будь-яких інвестиційних джерел, перспективи розвитку і збільшення прибутковості підприємств. Активно дискутували на форумі й представники органів влади та органів місцевого самоврядування, і науки та освіти, і керівники підприємств та організацій, супермаркетів, оптових ринків, сільгоспвиробники, фермери. Зокрема Анатолій Осінній зазначив, що, враховуючи темпи виробництва овочевої продукції, потрібно забезпечити належну її переробку та реалізацію. Він також підкреслив необхідність виробництва якісної та екологічно-чистої продукції.

        Важливим етапом форуму стало підписання договорів про співпрацю між сільськими головами, керівниками агропідприємств області та гуртовим ринком «Шувар» (Львів). До речі, тісна співпраця з цим підприємством була започаткована на 1-му форумі два роки тому. Тоді було підписано Меморандум про співпрацю між Головним управлінням агропромислового розвитку і гуртовим ринком «Шувар». Час показав вірність обраного шляху. Тільки торік херсонських овочів і баштанних було реалізовано найбільше у порівнянні з продажем продукції всіх регіонів, які користуються послугами «Шувара». Нинішня угода – це ще один крок на шляху до співпраці. А головне, планується задіяти більш широке коло виробників, у т.ч. дрібних фермерів і одноосібників.

        Згідно з умовами нового договору, кожен виробник, кожна структура має можливість через сільську раду на пільгових умовах здійснити реалізацію продукції на ринку «Шувар». Варто лише звернутися до сільського голови за клопотанням, на підставі якого можна користуватися знижками, що прописані в угоді. Начальник Головного управління агропромрозвитку ОДА Віталій Ярмак переконаний: місія, яку беруть на себе сільські голови, підписуючи такі угоди, надважлива і може бути дуже визначальною. Адже вони згуртовують навколо себе людей і допомагають їм вирішувати їх питання.

        Разом із тим, керівництво Херсонщини працює над створенням свого логістичного центру з власною базою зберігання. Робота гуртового ринку у Львові є хорошим прикладом. Про це сказав під час прес-конференції Анатолій Осінній: «Років через 5 в області буде свій потужний оптовий ринок. І буде завантажений він не продукцією із Стамбула, а власною. І з нашого морського порту (Скадовськ), і з аеропорту, який обов’язково незабаром працюватиме, ми будемо відправляти екологічно чисті продукти в усі країни Європи і Росію».

    Якщо послідовно йти до мети, успіх не забариться. В Херсонській області бажання досягти його підкріплено справами. І щорічне проведення масштабних аграрних форумів - яскравий приклад цілеспрямованої роботи на шляху до нових можливостей.

     

                                                               Тетяна МИШАНЧУК

                                                                 Херсонська область





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Новий сезон – нові можливості



 

alt    Аграрний сезон на Херсонщині розпочався. Це красномовно засвідчила й цьогорічна агропромислова виставка «Фермер-2010». На ній свою продукцію представили близько 70 підприємств Херсонської, Запорізької, Харківської, Одеської, Полтавської, Київської та інших областей України.

 

    Херсонські аграрії, жителі міста і області ознайомилися з сучасною сільгосптехнікою, обладнанням для зрошення і поливу. В широкому асортименті пропонувалися міндобрива, засоби захисту рослин, насіння, саджанці. Жвавий інтерес викликали і стенди з пакувальною тарою, фермерським приладдям та іншим сільськогосподаським реманентом.

Третій рік поспіль Головне управління агропромислового розвитку спільно з обласною державною адміністрацією ініціюють і проводять цей захід. З кожним роком він стає масштабнішим. Бо головна мета організаторів – допомогти виробникам регіону запровадити сучасні технології в агровиробництві й віднайти нові канали збуту продукції, вирощеної на херсонських ланах.

    Як у попередні роки, так і нинішнього, до участі у «Фермері-2010» запросили не лише агровиробників, а й представників торговельних мереж і гуртових ринків України. За словами начальника Головного управління Віталія Ярмака, саме завдяки таким заходам керівництво області і власне управління намагаються залучити виробників овочевої, баштанної продукції до спільної роботи з гуртовими ринками, мережами супермаркетів. «Чим більше ми працюватимемо, тим більшим буде зиск. Бо це один із елементів планової роботи. А чим краще ми плануватимемо, тим краще прораховуватиметься і економіка. Тим більший прибуток матимуть від цього всі – і виробники, і торгова мережа, і споживачі продукції», - переконаний Віталій Олександрович.

 

alt   Як відомо, з виробництва плодоовочевої продукції Херсонщина посідає лідируюче місце в Україні. Торік обсяги виробництва овочево-баштанних культур досягли рекордного показника: валове виробництво овочів склало 910,6 тис. т, продовольчих баштанних - 267, 8 тис. т, картоплі – 244,7 тис. т, що на 39% більше в порівнянні з середньорічними показниками за останні 5 років. Одначе потенціал області дозволяє вирощувати значно більше.

    „Крім зернових, сої, технічних культур, Херсонщина у 2009 році збільшила виробництво овочів. Що це дає? – розмірковує заступник голови Херсонської ОДА Анатолій Осінній. – Якщо площа, зайнята під зерновими культурами, становить 800 тис. га, а продукції з цієї площі виробляється лише 20-30% (в грошовому виразі близько 1млрд. грн.), то за рахунок овочів, під якими задіяно всього 40 тис. га, область виробила більше 2,5 млрд. гривень. Цілком зрозуміло, що і природні умови, і цінова ситуація спонукають нас і надалі розвивати овочівництво».

    З одного боку можна радіти цим досягненням, та існує низка «але»... Перше з них – реалізація вирощеної продукції. І якщо галузь переробки в області посилилася завдяки ряду потужних підприємств («Чумак», «Інтегровані агросистеми»), то збут у свіжому виді херсонських томатів, кавунів, огірків, динь тощо – залишається невирішеним. Особливо потерпають одноосібні господарства, а їх на Херсонщині понад 138 тисяч! Микола Шинкарюк, голова Нововолодимирівської сільради Голопристанського району бідкається: «Вирощувати люди навчилися, а от куди збувати продукцію - не знають. Урожайність дуже висока, якість відмінна. Продаємо через посередників, які скуповують за безцінь, часто продукція гниє на полях. Ми не можемо її реалізувати».

     В рамках агровиставки «Фермер-2010» відбулась і регіональна науково-практична конференція «Ринок нових можливостей реалізації сільськогосподарської продукції. Інвестиційно-інноваційний розвиток в агропромисловому

 

altкомплексі». Тож обговорені питання поліпшення інвестиційно-інноваційного клімату області, підвищення залучення будь-яких інвестиційних джерел, перспективи розвитку і збільшення прибутковості підприємств. Активно дискутували на форумі й представники органів влади та органів місцевого самоврядування, і науки та освіти, і керівники підприємств та організацій, супермаркетів, оптових ринків, сільгоспвиробники, фермери. Зокрема Анатолій Осінній зазначив, що, враховуючи темпи виробництва овочевої продукції, потрібно забезпечити належну її переробку та реалізацію. Він також підкреслив необхідність виробництва якісної та екологічно-чистої продукції.

    Важливим етапом форуму стало підписання договорів про співпрацю між сільськими головами, керівниками агропідприємств області та гуртовим ринком «Шувар» (Львів). До речі, тісна співпраця з цим підприємством була започаткована на 1-му форумі два роки тому. Тоді було підписано Меморандум про співпрацю між Головним управлінням агропромислового розвитку і гуртовим ринком «Шувар». Час показав вірність обраного шляху. Тільки торік херсонських овочів і баштанних було реалізовано найбільше у порівнянні з продажем продукції всіх регіонів, які користуються послугами «Шувара». Нинішня угода – це ще один крок на шляху до співпраці. А головне, планується задіяти більш широке коло виробників, у т.ч. дрібних фермерів і одноосібників.

    Згідно з умовами нового договору, кожен виробник, кожна структура має можливість через сільську раду на пільгових умовах здійснити реалізацію продукції на ринку «Шувар». Варто лише звернутися до сільського голови за клопотанням, на підставі якого можна користуватися знижками, що прописані в угоді. Начальник Головного управління агропромрозвитку ОДА Віталій Ярмак переконаний: місія, яку беруть на себе сільські голови, підписуючи такі угоди, надважлива і може бути дуже визначальною. Адже вони згуртовують навколо себе людей і допомагають їм вирішувати їх питання.

    Разом із тим, керівництво Херсонщини працює над створенням свого логістичного центру з власною базою зберігання. Робота гуртового ринку у Львові є хорошим прикладом. Про це сказав під час прес-конференції Анатолій Осінній: «Років через 5 в області буде свій потужний оптовий ринок. І буде завантажений він не продукцією із Стамбула, а власною. І з нашого морського порту (Скадовськ), і з аеропорту, який обов’язково незабаром працюватиме, ми будемо відправляти екологічно чисті продукти в усі країни Європи і Росію».

Якщо послідовно йти до мети, успіх не забариться. В Херсонській області бажання досягти його підкріплено справами. І щорічне проведення масштабних аграрних форумів - яскравий приклад цілеспрямованої роботи на шляху до нових можливостей.

 

                                                           Тетяна МИШАНЧУК

                                                             Херсонська область





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.