Аграрний тиждень. Україна
» » » Щоб малюки росли здоровими
» » » Щоб малюки росли здоровими

    Щоб малюки росли здоровими


    alt    Славнозвісний вислів «ми є те, що ми їмо» особливо влучний, коли мова йде про дітлахів. Як відомо, правильне харчування є запорукою дитячого здоров’я. Тож із турботою про здоров’я українських малюків вітчизняні науковці та виробники розробили проект Державної цільової програми розвитку виробництва дитячого харчування на 2010-2014 роки.

     

    Безпека перш за все

    Проект Програми охоплює усі складові виробництва дитячого харчування. Безперечно те, що вимоги до якості продукції для малюків мають бути дуже високими. Щоб досягнути міжнародних стандартів якості, вітчизняним виробникам доводиться приділяти багато уваги не тільки досконалості технологічних процесів, а й пошуку відповідних джерел сировини. За оцінкою міжнародних організацій, Україна належить до країн із найскладнішою екологічною ситуацією. Тому проект Програми містить блок питань про спеціальні сировинні зони та їх доцільність.

    Відомо, що однією з умов гарантії якості і безпечності продуктів є уникнення можливих негативних впливів промисловості, транспорту, комунального, сільського господарства та інших видів діяльності людини на сільськогосподарські угіддя, сировину і, безпосередньо, продукцію. На переконання фахівців, досягти цього можна тільки шляхом створення спеціальних сировинних зон. Це є певною гарантією контролю за станом навколишнього середовища і технологіями виробництва сировини.

    На сьогодні така робота в Україні вже успішно проводиться відповідно до вимог зазначеної Програми. Її розробники наголошують на необхідності ввести перехідний період (не менше 2-х років) по підготовці сировинних зон до

     

    altотримання відповідного статусу. Це стосується всіх видів сировини для виробництва продуктів дитячого харчування.

    Під час громадського обговорення проекту Програми представники міністерств і відомств, виробники та науковці озвучили пропозицію щодо надання статусу сировинних зон не окремим господарствам, а комплексу господарств, певним районам і регіонам. За словами заступника директора Інституту екології та токсикології ім. Медведя Анатолія Подрушняка, це мають бути сировинні заповідні зони, яким необхідна адресна економічна державна підтримка.

    „Сировинні зони повинні бути надійними і на багато років, - наголосив Анатолій Євгенович. - Чиста, гарантована сировина – запорука якісного продукту дитячого харчування. Виробникам, які будуть впроваджувати нові технології з виробництва продуктів дитячого харчування, теж потрібна економічна підтримка держави, але продукти цих технологій мають бути органічні і затребувані. Потрібно створити надійний контроль сировини: не допускати попадання шкідливих чинників і забруднювачів у дитячі продукти. Йти шляхом організації центральних лабораторій, які будуть спроможні кількома аналізами визначити якість продукту”.

    Вимагає перегляду і питання упаковки продуктів дитячого харчування. Фахівці наголошують: для забезпечення максимально безпечного зберігання продукту необхідна асептична технологія виробництва і пакування. Процес асептичного пакування – це розлив у повністю закритій системі, без доступу людей та повітря, в попередньо стерильні асептичні пакети. Вони запаюються нижче рівня рідини, тобто у середині пакету зберігається вакуум. За рахунок асептичної технології і упаковки подовжується термін зберігання продукту.

              Сьогодні більшість продуктів прикорму для дитячого харчування у різних країнах випускаються у такій картонній упаковці. Виключенням є сухі каші та суміші, де граничні властивості не настільки важливі. Ще однією світовою тенденцією є переведення сухих продуктів прикорму (каші, суміші) у так названу «рідку фазу», тобто випуск продуктів, готових до вживання (щоб запобігти неправильному дозуванню сухої частини та додавання неякісної води). У проекті Програми викладено рекомендації, що дозволяють досягти максимальної безпеки при виготовленні та зберіганні дитячих продуктів.

    Щоб задовольнити усі потреби

             Однин із найважливіших продуктів, необхідних для повноцінного дитячого харчування, - молочна продукція. Як пояснює к.м.н., старший науковий співробітник Відділення проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМНУ Валентина Місник, нині кількість дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту катастрофічно зростає. Тож набуло особливої важливості споживання дітьми раннього віку якісного молока і кисломолочної продукції. «Молочні продукти дитячого харчування обов’язково повинні бути натуральними і вироблятися в асептичній упаковці, - зауважує Валентина Петрівна. - Закон про дитяче харчування (в новій редакції) вирішить багато питань, пов’язаних із виробництвом та реалізацією продуктів дитячого харчування, дасть можливість оптимізувати харчування дітей у дитячих дошкільних і шкільних закладах згідно норм, розроблених Міністерством охорони здоров’я».

    Відповідно до норм, затверджених Міністерством охорони здоров’я України, кожна дитина з 9-ти місяців до 3-х років за день повинна споживати 450-500 мл молока або кисломолочних продуктів. Фактично торік на ринку реалізовано тільки 6420 тонн спеціалізованих молочних продуктів (молоко, дитячі кефіри і йогурти), з яких тільки 700 т – кисломолочні продукти. Це свідчить, що навіть для міського населення України доступно лише 12% від необхідної норми дитячого молока і 2% від кисломолочних продуктів.

             Незважаючи на це, прогрес у виробництві молочних продуктів для найменших українців безперечно відбувається. Щоправда, ще не розроблено науковий супровід і не проводяться відповідні роботи зі створення спеціальних сировинних зон для отримання плодово-ягідних, овочевих продуктів, фіточаїв. Хоча в Україні сьогодні успішно працює ряд виробників, які мають змогу випускати таку продукцію.

      Залишаються поза увагою питання отримання м’ясних продуктів дитячого харчування. Враховуючи сучасні технології виробництва сировини для їх виготовлення, зокрема - використання стимуляторів росту, гормональних препаратів, генетично змінених організмів, а також те, що в організмі тварин можуть відбуватися процеси акумуляції шкідливих речовин з навколишнього природного середовища, ці питання потребують надзвичайно великої уваги і наукового супроводу.

    Програма допоможе вирішити проблеми

       Ще одна проблема, яка потребує вирішення – розробка механізмів контролю за дотриманням вимог при експлуатації спеціальних сировинних зон. Необхідно створювати лабораторії для контролю якості сировинних зон на підприємствах, причому вони повинні бути обладнані відповідно до сучасних світових технологій. Фахівці переконані: потрібно застосовувати на виробництвах систему ХАССП, яка охоплює повний цикл контролю «від поля до споживача».

    Одним із найболючіших для виробників дитячого харчування залишається питання фінансування. Адже таке виробництво потребує постійного технічного оновлення, впровадження нових технологій для виготовлення продуктів за поліпшеною рецептурою, максимально наближених за складом і функціональністю до грудного молока, та таких, що відповідають сучасним міжнародним вимогам і стандартам. Виконання цих завдань потребує постійних інвестицій у виробництво.

    Виробники відзначають, що діюча редакція Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» передбачає звільнення від оподаткування прибутку, отриманого від продажу на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва. Це відбувається за умови, якщо прибуток спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін на такі продукти. Певний час закон слугував дієвою підтримкою для підприємств дитячого харчування. Та при нинішній економічній ситуації, за словами виробників, вказана пільга носить лише формальний характер. Бо досягнення поставлених вимог є практично неможливим.

             Автори проекту Програми запевняють: у документі викладено стратегію вирішення всіх зазначених проблем. І залишається сподіватися, що її впровадження стане могутнім поштовхом для позитивних зрушень у розвитку виробництва дитячого харчування.

     

    Оксана ШАПОВАЛ





    Схожі новини
  • Інвестиційна привабливість виробництва продуктів дитячого харчування зростає
  • В Україні на 21,6% зросло виробництво дитячого харчування
  • Виробництво продукції дитячого харчування збільшилося на 17%
  • В Україні збільшать випуск продуктів дитячого харчування
  • Зауваження та пропозиції враховано

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Щоб малюки росли здоровими


alt    Славнозвісний вислів «ми є те, що ми їмо» особливо влучний, коли мова йде про дітлахів. Як відомо, правильне харчування є запорукою дитячого здоров’я. Тож із турботою про здоров’я українських малюків вітчизняні науковці та виробники розробили проект Державної цільової програми розвитку виробництва дитячого харчування на 2010-2014 роки.

 

Безпека перш за все

Проект Програми охоплює усі складові виробництва дитячого харчування. Безперечно те, що вимоги до якості продукції для малюків мають бути дуже високими. Щоб досягнути міжнародних стандартів якості, вітчизняним виробникам доводиться приділяти багато уваги не тільки досконалості технологічних процесів, а й пошуку відповідних джерел сировини. За оцінкою міжнародних організацій, Україна належить до країн із найскладнішою екологічною ситуацією. Тому проект Програми містить блок питань про спеціальні сировинні зони та їх доцільність.

Відомо, що однією з умов гарантії якості і безпечності продуктів є уникнення можливих негативних впливів промисловості, транспорту, комунального, сільського господарства та інших видів діяльності людини на сільськогосподарські угіддя, сировину і, безпосередньо, продукцію. На переконання фахівців, досягти цього можна тільки шляхом створення спеціальних сировинних зон. Це є певною гарантією контролю за станом навколишнього середовища і технологіями виробництва сировини.

На сьогодні така робота в Україні вже успішно проводиться відповідно до вимог зазначеної Програми. Її розробники наголошують на необхідності ввести перехідний період (не менше 2-х років) по підготовці сировинних зон до

 

altотримання відповідного статусу. Це стосується всіх видів сировини для виробництва продуктів дитячого харчування.

Під час громадського обговорення проекту Програми представники міністерств і відомств, виробники та науковці озвучили пропозицію щодо надання статусу сировинних зон не окремим господарствам, а комплексу господарств, певним районам і регіонам. За словами заступника директора Інституту екології та токсикології ім. Медведя Анатолія Подрушняка, це мають бути сировинні заповідні зони, яким необхідна адресна економічна державна підтримка.

„Сировинні зони повинні бути надійними і на багато років, - наголосив Анатолій Євгенович. - Чиста, гарантована сировина – запорука якісного продукту дитячого харчування. Виробникам, які будуть впроваджувати нові технології з виробництва продуктів дитячого харчування, теж потрібна економічна підтримка держави, але продукти цих технологій мають бути органічні і затребувані. Потрібно створити надійний контроль сировини: не допускати попадання шкідливих чинників і забруднювачів у дитячі продукти. Йти шляхом організації центральних лабораторій, які будуть спроможні кількома аналізами визначити якість продукту”.

Вимагає перегляду і питання упаковки продуктів дитячого харчування. Фахівці наголошують: для забезпечення максимально безпечного зберігання продукту необхідна асептична технологія виробництва і пакування. Процес асептичного пакування – це розлив у повністю закритій системі, без доступу людей та повітря, в попередньо стерильні асептичні пакети. Вони запаюються нижче рівня рідини, тобто у середині пакету зберігається вакуум. За рахунок асептичної технології і упаковки подовжується термін зберігання продукту.

          Сьогодні більшість продуктів прикорму для дитячого харчування у різних країнах випускаються у такій картонній упаковці. Виключенням є сухі каші та суміші, де граничні властивості не настільки важливі. Ще однією світовою тенденцією є переведення сухих продуктів прикорму (каші, суміші) у так названу «рідку фазу», тобто випуск продуктів, готових до вживання (щоб запобігти неправильному дозуванню сухої частини та додавання неякісної води). У проекті Програми викладено рекомендації, що дозволяють досягти максимальної безпеки при виготовленні та зберіганні дитячих продуктів.

Щоб задовольнити усі потреби

         Однин із найважливіших продуктів, необхідних для повноцінного дитячого харчування, - молочна продукція. Як пояснює к.м.н., старший науковий співробітник Відділення проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМНУ Валентина Місник, нині кількість дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту катастрофічно зростає. Тож набуло особливої важливості споживання дітьми раннього віку якісного молока і кисломолочної продукції. «Молочні продукти дитячого харчування обов’язково повинні бути натуральними і вироблятися в асептичній упаковці, - зауважує Валентина Петрівна. - Закон про дитяче харчування (в новій редакції) вирішить багато питань, пов’язаних із виробництвом та реалізацією продуктів дитячого харчування, дасть можливість оптимізувати харчування дітей у дитячих дошкільних і шкільних закладах згідно норм, розроблених Міністерством охорони здоров’я».

Відповідно до норм, затверджених Міністерством охорони здоров’я України, кожна дитина з 9-ти місяців до 3-х років за день повинна споживати 450-500 мл молока або кисломолочних продуктів. Фактично торік на ринку реалізовано тільки 6420 тонн спеціалізованих молочних продуктів (молоко, дитячі кефіри і йогурти), з яких тільки 700 т – кисломолочні продукти. Це свідчить, що навіть для міського населення України доступно лише 12% від необхідної норми дитячого молока і 2% від кисломолочних продуктів.

         Незважаючи на це, прогрес у виробництві молочних продуктів для найменших українців безперечно відбувається. Щоправда, ще не розроблено науковий супровід і не проводяться відповідні роботи зі створення спеціальних сировинних зон для отримання плодово-ягідних, овочевих продуктів, фіточаїв. Хоча в Україні сьогодні успішно працює ряд виробників, які мають змогу випускати таку продукцію.

  Залишаються поза увагою питання отримання м’ясних продуктів дитячого харчування. Враховуючи сучасні технології виробництва сировини для їх виготовлення, зокрема - використання стимуляторів росту, гормональних препаратів, генетично змінених організмів, а також те, що в організмі тварин можуть відбуватися процеси акумуляції шкідливих речовин з навколишнього природного середовища, ці питання потребують надзвичайно великої уваги і наукового супроводу.

Програма допоможе вирішити проблеми

   Ще одна проблема, яка потребує вирішення – розробка механізмів контролю за дотриманням вимог при експлуатації спеціальних сировинних зон. Необхідно створювати лабораторії для контролю якості сировинних зон на підприємствах, причому вони повинні бути обладнані відповідно до сучасних світових технологій. Фахівці переконані: потрібно застосовувати на виробництвах систему ХАССП, яка охоплює повний цикл контролю «від поля до споживача».

Одним із найболючіших для виробників дитячого харчування залишається питання фінансування. Адже таке виробництво потребує постійного технічного оновлення, впровадження нових технологій для виготовлення продуктів за поліпшеною рецептурою, максимально наближених за складом і функціональністю до грудного молока, та таких, що відповідають сучасним міжнародним вимогам і стандартам. Виконання цих завдань потребує постійних інвестицій у виробництво.

Виробники відзначають, що діюча редакція Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» передбачає звільнення від оподаткування прибутку, отриманого від продажу на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва. Це відбувається за умови, якщо прибуток спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін на такі продукти. Певний час закон слугував дієвою підтримкою для підприємств дитячого харчування. Та при нинішній економічній ситуації, за словами виробників, вказана пільга носить лише формальний характер. Бо досягнення поставлених вимог є практично неможливим.

         Автори проекту Програми запевняють: у документі викладено стратегію вирішення всіх зазначених проблем. І залишається сподіватися, що її впровадження стане могутнім поштовхом для позитивних зрушень у розвитку виробництва дитячого харчування.

 

Оксана ШАПОВАЛ





Схожі новини
  • Інвестиційна привабливість виробництва продуктів дитячого харчування зростає
  • В Україні на 21,6% зросло виробництво дитячого харчування
  • Виробництво продукції дитячого харчування збільшилося на 17%
  • В Україні збільшать випуск продуктів дитячого харчування
  • Зауваження та пропозиції враховано

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.