Аграрний тиждень. Україна
» » Життєво необхідний компонент
» » Життєво необхідний компонент

    Життєво необхідний компонент


    Останніми роками в Україні активно зростає виробництво кормів, що в свою чергу сприяє розвитку таких галузей тваринництва як свинарство і птахівництво. Саме тому в найближче десятиріччя, на думку експертів ринку, відбудеться нарощування обсягів кормовиробництва.

     

    Тваринництво у рості

    Кормовиробництво не є самостійною галуззю і багато в чому залежить від розвитку ринку тваринництва, оскільки при зростанні обсягів виробництва ВРХ, свиней і птиці, які є основними споживачами кормів, зростає виробництво і цього продукту. Впродовж останнього часу спостерігається збільшення поголів'я свиней (на 24%) і птиці більше ніж на третину (34%). А ось ВРХ з 2008 по 2012 рр. скоротила своє поголів'я на 3% (у т.ч. корів – на 9%), хоча у 2011 р. простежувалась тенденція до збільшення ВРХ (на 11%). Але при загальному зниженні поголів'я корів за останній період відбулося зростання продуктивності молочного стада. В 2011 р. виробництво свиней збільшилося на 10%, птиці – на 18%. У вівчарстві й козівництві теж спостерігаються тенденції до збільшення, і компанії з виробництва кормів стали більше випускати продукції для цієї категорії тварин.

    Дотепер у більшості своїй ВРХ (69%) і зокрема корови (78%) вирощуються в господарствах населення. Такий стан справ гальмує розвиток галузі, бо розведенням ВРХ повинні займатися промислові виробництва. Близько 50% поголів'я свиней теж знаходиться в господарствах населення. А от головними виробниками птиці є сільгосппідприємства. Щоправда, останніми роками спостерігається скорочення частки ринку у господарств населення і збільшення частки агропідприємств, але відбувається це повільно.

    Рентабельність тваринництва, тобто привабливість для інвестицій, все ще залишається невисокою, хоча впродовж останніх 4-х років показує позитивну динаміку. А завдяки зростанню цін на тваринницьку продукцію на внутрішньому ринку і впровадженню сучасних технологій, спостерігаються позитивні результати в розведенні тваринництва. У середньому по галузі рентабельність в 2011 р. склала 13%, по молоку - близько 12%, по яйцях - 40%, по яловичині показала негативні результати (-25%), по свинині знизилася на 4%. Підприємства, що займаються виробництвом птиці, теж декларували збитки.

     

    Кормові перспективи

    Якщо за радянських часів вироблялося близько 100 млн. т кормів, то у 2011-му воно склало всього 6 млн. тонн. Але останніми роками спостерігається укрупнення сільгосппідприємств. Відповідно зростає попит на корми, бо крупні підприємства (43%) і є головними споживачами комбікормів, населення ж споживає лише 4% від усього ринку комбікормів.

    Але водночас господарства продовжують годувати тварин незбалансованими кормами, близько 40% їх - у тіні. Проте, за офіційними даними, за останній час виробництво комбікормів виросло на 3%. Зокрема, для КРС – на 13%, для свиней – на 31%, для птиці - на 4%.

    Вартість кормів також значно збільшилася. Це, перш за все, пов'язано із збільшенням цін на сировину при їх виробництві, яке складає 76% від собівартості кормів, у той час коли заробітна плата коливається в межах 4%.

    Не дивлячись на те, що в останні роки спостерігалося падіння виробництва продукції тваринництва, виробництво кормів збільшувалося. Адже все більше підприємств переходять на згодовування промислових кормів. «І найближчим часом це зростання не припиниться», - вважає Микола Верницький, директор Інформаційної компанії «ПроАгро».

    Безумовно, птахівництво є своєрідним локомотивом тваринництва, бо ця галузь більш окупна і вимагає дуже якісних і збалансованих кормів. Тому в їхньому промисловому виробництві більш ніж половина призначена для птиці (54%). Друге місце займає свинарство (20%), третє - ВРХ (лише 11%). Майже 70% промислового виробництва кормів припадає на агрохолдинги, які в першу чергу виробляють їх для власних потреб. При цьому промислові підприємства (близько 80) мають більше 70% ринку промислових комбікормів. Із них 8 найкрупніших виробляють більше 30% усіх кормів, ще 19 компаній – 20%, а ще 51 – 18%. Головний чинник зростання ринку – перехід на споживання промислових кормів.

    В останні роки ціна на комбікорми зростає. І головною статтею витрат є вартість сировини. Так, у 2011 р. ціни на фуражні зернові виросли на 19-30%, на висівки – на 59%, на шрот соняшнику – більш ніж удвічі. Тому комбікорми подорожчали: для ВРХ - на 24%, для свиней – на 21%, для птиці – на 20%.

     

    «Корми в законі»

    Зростання виробництва кормів вимагає і введення нового закону, який би регулював їхнє виробництво, якість та безпечність. Тим паче, що на ринках останніми роками фіксується продаж фальсифікованої кормової продукції. Вже підготовлений урядовий проект Закону «Про корми», який чекає свого затвердження. Його впровадження полегшить державний контроль за виробництвом кормів, контроль за якістю і безпекою кормових ресурсів, допоможе просуванню їх як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

    А поки виробники цієї продукції керуються Законом України «Про ветеринарну медицину». В ЄС діє Директива 2002/32 від 7.05.2002 р. із змінами стосовно небажаних речовин у кормах для тварин, Розпорядження комісії ЄС 574/2011 від 16.11.2011 р. щодо змін до Директиви 2002/32 та Директива ЄС 1334/2003 від 25.07.2003 р. із змінами щодо МДР мікроелементів у кормах. У Митному союзі має силу «Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 015/2011 «О безопасности зерна» та Технический регламент Таможеного союза «О безопасности кормов и кормовых добавок» (ТР 201_/00_/ТС проект). Зовнішня торгівля вимагає гармонізації українського закону з законодавчими документами, що діють в ЄС і країнах Митного союзу.

     

    Зовнішня торгівля

    Головним чином, вона представлена імпортом. Україна, як великий виробник кормів, що вміщують зернові культури, імпортує все, що не виробляє сама. Це, головним чином, кормові добавки – премікси, кормосуміші тощо. Втім, у останні роки спостерігається зниження імпорту комбікормів і кормових добавок.

    У експорті переважають повнораціонні корми і корми на основі зернових сумішей. За останніх 5 років вартість імпорту зросла на 30%, а експорту - зменшилася на 85%. Імпорт головним чином європейський, а ось експорт - це країни колишнього Радянського Союзу (Молдова – 60%, Білорусь – 22%).

    Виробництво комбікормів зростатиме досить швидко. Нині зростання складає близько 15% у рік. Вартість продукції теж зросте. Бо збільшується не лише ціна на сировину, а й поліпшується якість комбікормів.

     

    Діаграма 1. Виробництво кормів по областях, 2011 рік (кругова) 

    Київська

    18,9%

    Черкаська

    15,0%

    Дніпропетровська

    10,2%

    Донецька

    9,2%

    Полтавська

    7,1%

    Херсонська

    4,1%

    Запорізька

    4,1%

    Харківська

    3,5%

    Інші

    27,8%

    Дані Інформаційної компанії «ПроАгро»

     

    Діаграма 2. Частки ринку виробників кормів, 2011 рік, % (кругова)

    МХП

    25,0

    Авангард

    7,9

    Агромарс

    7,7

    Єдність

    6,2

    П/к «Дніпропетровський»

    2,7

    Агро-Овен

    2,7

    АПК-Інвест

    2,4

    Фідлайф

    1,7

    Дніпропетровський КПК

    1,5

    Куйбишевський ККЗ

    1,5

    Фарнакс

    1,5

    Інші

    37,7

    Дані Інформаційної компанії «ПроАгро»

     

    Діаграма 3. Ріст цін на основні компоненти кормів, січень - листопад 2012 рік, % (столбцева)

    Соняшникова олія

    4

    Ячмінь

    19

    Пшениця

    28

    Кукурудза

    31

    Соєвий шрот

    31

    Висівки пшениці

    59

    Шрот соняшнику

    118

    Дані Інформаційної компанії «ПроАгро»

     

    Тарас Левицький, зав. лабораторією Державного науково-дослідного інституту ветпрепаратів та кормових добавок:

    - При виробництві кормів у першу чергу треба контролювати якість сировини, з якої вони виробляються, тоді і корм буде якісним. На жаль, в останні роки багато фальсифікованих кормів, які імпортуються з Китаю. Особливу увагу треба звертати на так звану «Суміш “Рибна кормова”» і використовувати її за призначенням. Бо це не рибне борошно.

    Леонід Подобєд, доктор с.-г. наук, професор, головний науковий співробітник Інституту тваринництва НААН:

    - На сучасному етапі виробники кормів повинні розуміти, що в наших комбікормах має бути менше зерна. Ті зернові, які людина використовує для їжі, не повинні бути у виробництві кормів. Зниження собівартості продукту тваринництва - у зниженні собівартості корму. Треба розділити культури на кормові та продуктові. Дуже перспективним є виробництво кормів, до складу яких входять такі зернові як тритікале, ячмінь, сорго, просо, овес. Над цим треба думати виробникам.

    Андрій Гетя, директор Департаменту тваринництва Міністерства агрополітики та продовольства:

    - Виробники кормів повинні знати, що мають можливість отримати фінансову підтримку з обласних бюджетів. При будівництві комбікормових заводів є і державна підтримка в розмірі до 30% бюджетної вартості забудови.

    Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту Консалтингового Агентства ААА:

    - Впродовж 2012 року провідний світовий виробник обладнання отримав більше 30 запитів на технологію з переробки кукурудзи. Це один із доказів інтересу кормових підприємств до цієї культури у виробництві кормів. Україна може стати найважливішим експортером цієї продукції.

    Про ці та інші проблеми ефективного кормовиробництва детально йшлося на нещодавній конференції, організованій агентством «ПроАгро».

     

    Таблиця 1. Експорт з України продуктів переробки кукурудзи у 2011 році

    Глютеновий корм

    35,9%

    Кукурудзяна олія

    26,0%

    Сирий крохмаль

    21,45%

    Глютен

    14,15%

    Жом зародків

    2,51%

    Дані Консалтингового Агенства ААА

     

    На плашці

    Закон України «Про ветеринарну медицину» (ст. 77)

    Забороняється обіг кормів, включаючи премікси та кормові добавки, які є непридатними.

    Кормові добавки, премікси та готові корми вважаються непридатними, якщо:

    - фактичний вміст компонентів не відповідає маркуванню;

    - містять патогенні мікроорганізми у кількостях, які можуть завдати шкоди здоров’ю тварин;

    - містять забруднюючі речовини у кількостях, які перевищують максимально допустимі рівні;

    - містять заборонені до використання ветеринарні препарати та субстанції;

    - строк придатності закінчився.

    Забороняється годувати жуйних тварин кормами, що містять тваринний білок жуйних тварин.

     

    На плашці

    Фальсифіковані корми та добавки - це ті, які:

    - не можуть бути ідентифіковані як такі, за які видаються;

    - мають вміст фактичних якісних та кількісних компонентів, який не відповідає задекларованому та маркуванню;

    - містять незадекларовані компоненти;

    - містять заборонені до використання ветеринарні препарати та субстанції.

     

     





    Схожі новини
  • Під особливим контролем
  • М'ясні уподобання
  • Прибуток на коров'ячому язиці
  • Ефективне кормовиробництво - основа розвитку тваринництва
  • Комбікормова галузь Київщини

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Життєво необхідний компонент


Останніми роками в Україні активно зростає виробництво кормів, що в свою чергу сприяє розвитку таких галузей тваринництва як свинарство і птахівництво. Саме тому в найближче десятиріччя, на думку експертів ринку, відбудеться нарощування обсягів кормовиробництва.

 

Тваринництво у рості

Кормовиробництво не є самостійною галуззю і багато в чому залежить від розвитку ринку тваринництва, оскільки при зростанні обсягів виробництва ВРХ, свиней і птиці, які є основними споживачами кормів, зростає виробництво і цього продукту. Впродовж останнього часу спостерігається збільшення поголів'я свиней (на 24%) і птиці більше ніж на третину (34%). А ось ВРХ з 2008 по 2012 рр. скоротила своє поголів'я на 3% (у т.ч. корів – на 9%), хоча у 2011 р. простежувалась тенденція до збільшення ВРХ (на 11%). Але при загальному зниженні поголів'я корів за останній період відбулося зростання продуктивності молочного стада. В 2011 р. виробництво свиней збільшилося на 10%, птиці – на 18%. У вівчарстві й козівництві теж спостерігаються тенденції до збільшення, і компанії з виробництва кормів стали більше випускати продукції для цієї категорії тварин.

Дотепер у більшості своїй ВРХ (69%) і зокрема корови (78%) вирощуються в господарствах населення. Такий стан справ гальмує розвиток галузі, бо розведенням ВРХ повинні займатися промислові виробництва. Близько 50% поголів'я свиней теж знаходиться в господарствах населення. А от головними виробниками птиці є сільгосппідприємства. Щоправда, останніми роками спостерігається скорочення частки ринку у господарств населення і збільшення частки агропідприємств, але відбувається це повільно.

Рентабельність тваринництва, тобто привабливість для інвестицій, все ще залишається невисокою, хоча впродовж останніх 4-х років показує позитивну динаміку. А завдяки зростанню цін на тваринницьку продукцію на внутрішньому ринку і впровадженню сучасних технологій, спостерігаються позитивні результати в розведенні тваринництва. У середньому по галузі рентабельність в 2011 р. склала 13%, по молоку - близько 12%, по яйцях - 40%, по яловичині показала негативні результати (-25%), по свинині знизилася на 4%. Підприємства, що займаються виробництвом птиці, теж декларували збитки.

 

Кормові перспективи

Якщо за радянських часів вироблялося близько 100 млн. т кормів, то у 2011-му воно склало всього 6 млн. тонн. Але останніми роками спостерігається укрупнення сільгосппідприємств. Відповідно зростає попит на корми, бо крупні підприємства (43%) і є головними споживачами комбікормів, населення ж споживає лише 4% від усього ринку комбікормів.

Але водночас господарства продовжують годувати тварин незбалансованими кормами, близько 40% їх - у тіні. Проте, за офіційними даними, за останній час виробництво комбікормів виросло на 3%. Зокрема, для КРС – на 13%, для свиней – на 31%, для птиці - на 4%.

Вартість кормів також значно збільшилася. Це, перш за все, пов'язано із збільшенням цін на сировину при їх виробництві, яке складає 76% від собівартості кормів, у той час коли заробітна плата коливається в межах 4%.

Не дивлячись на те, що в останні роки спостерігалося падіння виробництва продукції тваринництва, виробництво кормів збільшувалося. Адже все більше підприємств переходять на згодовування промислових кормів. «І найближчим часом це зростання не припиниться», - вважає Микола Верницький, директор Інформаційної компанії «ПроАгро».

Безумовно, птахівництво є своєрідним локомотивом тваринництва, бо ця галузь більш окупна і вимагає дуже якісних і збалансованих кормів. Тому в їхньому промисловому виробництві більш ніж половина призначена для птиці (54%). Друге місце займає свинарство (20%), третє - ВРХ (лише 11%). Майже 70% промислового виробництва кормів припадає на агрохолдинги, які в першу чергу виробляють їх для власних потреб. При цьому промислові підприємства (близько 80) мають більше 70% ринку промислових комбікормів. Із них 8 найкрупніших виробляють більше 30% усіх кормів, ще 19 компаній – 20%, а ще 51 – 18%. Головний чинник зростання ринку – перехід на споживання промислових кормів.

В останні роки ціна на комбікорми зростає. І головною статтею витрат є вартість сировини. Так, у 2011 р. ціни на фуражні зернові виросли на 19-30%, на висівки – на 59%, на шрот соняшнику – більш ніж удвічі. Тому комбікорми подорожчали: для ВРХ - на 24%, для свиней – на 21%, для птиці – на 20%.

 

«Корми в законі»

Зростання виробництва кормів вимагає і введення нового закону, який би регулював їхнє виробництво, якість та безпечність. Тим паче, що на ринках останніми роками фіксується продаж фальсифікованої кормової продукції. Вже підготовлений урядовий проект Закону «Про корми», який чекає свого затвердження. Його впровадження полегшить державний контроль за виробництвом кормів, контроль за якістю і безпекою кормових ресурсів, допоможе просуванню їх як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

А поки виробники цієї продукції керуються Законом України «Про ветеринарну медицину». В ЄС діє Директива 2002/32 від 7.05.2002 р. із змінами стосовно небажаних речовин у кормах для тварин, Розпорядження комісії ЄС 574/2011 від 16.11.2011 р. щодо змін до Директиви 2002/32 та Директива ЄС 1334/2003 від 25.07.2003 р. із змінами щодо МДР мікроелементів у кормах. У Митному союзі має силу «Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 015/2011 «О безопасности зерна» та Технический регламент Таможеного союза «О безопасности кормов и кормовых добавок» (ТР 201_/00_/ТС проект). Зовнішня торгівля вимагає гармонізації українського закону з законодавчими документами, що діють в ЄС і країнах Митного союзу.

 

Зовнішня торгівля

Головним чином, вона представлена імпортом. Україна, як великий виробник кормів, що вміщують зернові культури, імпортує все, що не виробляє сама. Це, головним чином, кормові добавки – премікси, кормосуміші тощо. Втім, у останні роки спостерігається зниження імпорту комбікормів і кормових добавок.

У експорті переважають повнораціонні корми і корми на основі зернових сумішей. За останніх 5 років вартість імпорту зросла на 30%, а експорту - зменшилася на 85%. Імпорт головним чином європейський, а ось експорт - це країни колишнього Радянського Союзу (Молдова – 60%, Білорусь – 22%).

Виробництво комбікормів зростатиме досить швидко. Нині зростання складає близько 15% у рік. Вартість продукції теж зросте. Бо збільшується не лише ціна на сировину, а й поліпшується якість комбікормів.

 

Діаграма 1. Виробництво кормів по областях, 2011 рік (кругова) 

Київська

18,9%

Черкаська

15,0%

Дніпропетровська

10,2%

Донецька

9,2%

Полтавська

7,1%

Херсонська

4,1%

Запорізька

4,1%

Харківська

3,5%

Інші

27,8%

Дані Інформаційної компанії «ПроАгро»

 

Діаграма 2. Частки ринку виробників кормів, 2011 рік, % (кругова)

МХП

25,0

Авангард

7,9

Агромарс

7,7

Єдність

6,2

П/к «Дніпропетровський»

2,7

Агро-Овен

2,7

АПК-Інвест

2,4

Фідлайф

1,7

Дніпропетровський КПК

1,5

Куйбишевський ККЗ

1,5

Фарнакс

1,5

Інші

37,7

Дані Інформаційної компанії «ПроАгро»

 

Діаграма 3. Ріст цін на основні компоненти кормів, січень - листопад 2012 рік, % (столбцева)

Соняшникова олія

4

Ячмінь

19

Пшениця

28

Кукурудза

31

Соєвий шрот

31

Висівки пшениці

59

Шрот соняшнику

118

Дані Інформаційної компанії «ПроАгро»

 

Тарас Левицький, зав. лабораторією Державного науково-дослідного інституту ветпрепаратів та кормових добавок:

- При виробництві кормів у першу чергу треба контролювати якість сировини, з якої вони виробляються, тоді і корм буде якісним. На жаль, в останні роки багато фальсифікованих кормів, які імпортуються з Китаю. Особливу увагу треба звертати на так звану «Суміш “Рибна кормова”» і використовувати її за призначенням. Бо це не рибне борошно.

Леонід Подобєд, доктор с.-г. наук, професор, головний науковий співробітник Інституту тваринництва НААН:

- На сучасному етапі виробники кормів повинні розуміти, що в наших комбікормах має бути менше зерна. Ті зернові, які людина використовує для їжі, не повинні бути у виробництві кормів. Зниження собівартості продукту тваринництва - у зниженні собівартості корму. Треба розділити культури на кормові та продуктові. Дуже перспективним є виробництво кормів, до складу яких входять такі зернові як тритікале, ячмінь, сорго, просо, овес. Над цим треба думати виробникам.

Андрій Гетя, директор Департаменту тваринництва Міністерства агрополітики та продовольства:

- Виробники кормів повинні знати, що мають можливість отримати фінансову підтримку з обласних бюджетів. При будівництві комбікормових заводів є і державна підтримка в розмірі до 30% бюджетної вартості забудови.

Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту Консалтингового Агентства ААА:

- Впродовж 2012 року провідний світовий виробник обладнання отримав більше 30 запитів на технологію з переробки кукурудзи. Це один із доказів інтересу кормових підприємств до цієї культури у виробництві кормів. Україна може стати найважливішим експортером цієї продукції.

Про ці та інші проблеми ефективного кормовиробництва детально йшлося на нещодавній конференції, організованій агентством «ПроАгро».

 

Таблиця 1. Експорт з України продуктів переробки кукурудзи у 2011 році

Глютеновий корм

35,9%

Кукурудзяна олія

26,0%

Сирий крохмаль

21,45%

Глютен

14,15%

Жом зародків

2,51%

Дані Консалтингового Агенства ААА

 

На плашці

Закон України «Про ветеринарну медицину» (ст. 77)

Забороняється обіг кормів, включаючи премікси та кормові добавки, які є непридатними.

Кормові добавки, премікси та готові корми вважаються непридатними, якщо:

- фактичний вміст компонентів не відповідає маркуванню;

- містять патогенні мікроорганізми у кількостях, які можуть завдати шкоди здоров’ю тварин;

- містять забруднюючі речовини у кількостях, які перевищують максимально допустимі рівні;

- містять заборонені до використання ветеринарні препарати та субстанції;

- строк придатності закінчився.

Забороняється годувати жуйних тварин кормами, що містять тваринний білок жуйних тварин.

 

На плашці

Фальсифіковані корми та добавки - це ті, які:

- не можуть бути ідентифіковані як такі, за які видаються;

- мають вміст фактичних якісних та кількісних компонентів, який не відповідає задекларованому та маркуванню;

- містять незадекларовані компоненти;

- містять заборонені до використання ветеринарні препарати та субстанції.

 

 





Схожі новини
  • Під особливим контролем
  • М'ясні уподобання
  • Прибуток на коров'ячому язиці
  • Ефективне кормовиробництво - основа розвитку тваринництва
  • Комбікормова галузь Київщини

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.