Аграрний тиждень. Україна
» » Найцінніша з сільгоспкультур
» » Найцінніша з сільгоспкультур

    Найцінніша з сільгоспкультур


    ЛьонВведення до сівозміни льону олійного може бути альтернативою соняшнику, який нині став предметом серйозних зловживань з боку виробників. Льон демонструє не меншу прибутковість і перевершує соняшник за низкою показників.

    У світовому землеробстві льон відносять до найстародавніших агрокультур. Сьогодні льон олійний займає понад 3,5 млн га посівних площ у світі. Основними країнами, де його вирощують, є США (1,36 млн га), Канада (0,812 млн га), Індія (0,930 млн га), Аргентина (0,101 млн га). Останніми роками в Україні значно зросла зацікавленість цією культурою, збільшилися посівні площі через різке підвищення попиту на насіння на міжнародному та внутрішньому ринках. У 2013 р. посіви льону олійного зросли до 60 тис. гектарів.

    Льон олійний - безвідходна технічна культура багатостороннього використання. Його назва з латинської мови перекладається як «найкорисніший» і цілком виправдовує себе.

    Лляна олія перевершує інші олії за властивістю швидкого висихання з утворенням міцної плівки, яка захищає від вологи та корозії. Швидковисихаюча лляна олія застосовується в багатьох галузях промисловості: у лакофарбовій (високоякісна оліфа для суднобудування), в житловому та промисловому будівництві; для виробництва лаків, антикорозійних покриттів, лінолеуму, оліфи, замазки; у поліграфічній, електротехнічній, шкіряно-взуттєвій,миловарній, паперовій та інших галузях промисловості. Фарби, одержані на лляній оліфі, є еталоном якості та надійності.

    Лляна макуха є цінним високобілковим компонентом для виробництва комбікормів, її використовують для відгодівлі худоби, особливо молодняку. При заводському виході олії 35,7% отримують 57% макухи, або 62,5% шроту.

    Вживається лляна олія і в їжу. Починаючи з 60-х рр. минулого століття розпочався рух за використання натуральних харчових продуктів без консервантів, смакових добавок та барвників. Дослідженнями останніх років виявлені надзвичайні лікувальні та профілактичні властивості лляної олії, зумовлені високим вмістом лінолевої (Омега-6) і ліноленової (Омега-3) кислот, які не синтезуються в організмі й належать до вітамінів групи F. Це має значну цінність для використання у фармакології, косметиці та медицині.

    Насіння льону широко використовується в країнах світу як добавка до різних сортів хліба, для обсипання кондитерських виробів. Як медичний засіб - для приготування відварів. Враховуючи екологічну ситуацію та стан здоров’я населення України, введення лляної олії у повсякденний раціон харчування було б дуже доцільним.

    Основний продукт у вирощуванні льону олійного - насіння. Стебла ж у переважній більшості не мають збуту й прямо в полі заорюються або спалюються. Хоча соломка льону має велику цінність, бо містить понад 50% целюлози, яку можна використати для виготовлення паперу і картону. У середньому з кожного гектара посівів льону можна отримати до 300 кг паперової сировини. Волокно придатне для виготовлення мішків, шпагату, брезенту, парусини.

    ЛьонЛьон - хороший звуко- і теплоізолятор. Різні відходи (залишки соломки, звільненої від лубу) знаходять застосування для упаковки, виготовлення термоізоляційних плит, які використовуються в житловому будівництві. Пресуючи лляну кострицю в суміші з торф'яною крихтою, отримують брикети, які можна використовувати як паливо для обігріву дачних будиночків, оранжерей та інших приміщень з пічним опаленням.

    Коробочки льону після обмолоту насіння використовуються як сировина для вироблення фурфуролу і активованого вугілля.

    Отже, комплексне використання всіх елементів льону олійного просуває його в число найцінніших сільгоспкультур.

    Привабливість галузі

    Вирощування льону олійного обумовлюється значною економічною ефективністю цієї культури. Через високу олійність (45-50%) і потенційну врожайність (2,0-2,5 т/га) він є високорентабельною культурою, дуже цікавою для виробників. Льон олійний також має низку переваг у вирощуванні. Він є одним із кращих попередників для більшості сільгоспкультур і не обмежує розміщення у сівозміні інших олійних культур завдяки сівбі у ранні строки (що дає змогу ефективніше використовувати осінньо-зимові запаси ґрунтової вологи), короткому вегетаційному періоду – 80-100 діб (отже, його можна збирати наприкінці липня), відсутності спільних патогенів. Льон також може бути незамінною страховою культурою у разі загибелі озимих культур. Льон олійний не вилягає, не осипається, тому господарства можуть спочатку зібрати зернові, а вже потім - льон. Відсутність у степовій зоні України специфічних шкідників і хвороб дає змогу не застосовувати інсектициди та фунгіциди. За останні роки різко змінилися кліматичні умови у бік потепління, завдяки чому вирощування льону олійного стає дуже актуальним, особливо у південних і східних областях України. Посухостійкість льонузумовлюється розвитком кореневої системи, її безперервним ростом у глибину майже до кінця вегетації, завдяки чому рослинами засвоюється волога після цвітіння із глибших шарів ґрунту й краще витримується посуха порівняно з іншими ярими культурами. Льоном можна насичувати до 30% посівних площ.

    Культура для всіх регіонів

    Льон олійний можна вирощувати в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України завдяки біологічним властивостям та екологічній адаптованості. Нині основні його посіви зосереджені в південних і східних областях (Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, АР Крим), в останні роки площі під культурою збільшуються за рахунок областей центрального регіону.

     

    Ситуація на українському ринку виробництва льону олійного

    Починаючи з 2000-х років вирощування льону в Україні значно зростало (табл.). Та в останні кілька років його посівні площі не зростають і встановилися в межах 55-60 тис. гектарів.

     

    льон

     

    Крім того, ефективність вирощування льону в Україні нижча, ніж у світових лідерів. Середня врожайність українського льону становить 0,8-0,9 т/га, тоді як у США сягає 1,4-1,5 т/га, в Канаді – 1,2-1,5 ц/га, Росії – 0,8-1,2 т/га. І це також має певний вплив на ціну українського льону.

    Перспективи українського льону в Україні та на світовому ринку

    На думку аналітиків, скасування вивізного мита на насіння льону дало б можливість сільгоспвиробникам вигідно продавати його за світовими цінами і, разом із тим, оновлювати основні засоби, закуповувати якісне насіння й відповідно збільшувати обсяги виробництва. Країни Європейського Союзу – найбільші імпортери насіння льону – велику увагу приділяють екологічності продукції. Льон є культурою, яка не вимагає великих капіталовкладень при вирощуванні й застосуванні хімії. Природні кліматичні умови дозволяють нашому льону бути більш екологічним, що надає додаткову перевагу на світовому ринку.

    Основними конкурентами українського льону на світовому ринку є Росія і Казахстан. Виробники насіння льону цих країн - у більш виграшній ситуації. По-перше, існує програма державної підтримки вирощування льону (виплачуються дотації). Крім того, ці країни мають власні енергетичні ресурси, тому ціни на пальне, міндобрива та пально-мастильні матеріали нижчі за українські що, відповідно, також зменшує собівартість вирощеної продукції. В цих країнах немає вивізного мита на насіння льону. Незважаючи на зниження врожайності внаслідок несприятливих погодних умов, ціни на льон залишаються нижчими за українські. Так, у Казахстані ціни на насіння льону становлять $520-550, російські – $550-600, а українські експортери виставляють ціни до $800.

     

    Обсяги переробки льону

    Льон олійний в значній мірі експортна культура. Внутрішня його переробка незначна. У поточному сезоні було вивезено 27,0 тис. т (у 2009-2010 рр. - 21,01 тис. т). Основними покупцями українського льону є Бельгія (імпортувала 8659 т льону), Польща (4286 т), Литва (2945 т), Німеччина (2048 т), Італія (1542 т). У 2012 р. експортний потенціал льону олійного склав близько 30 тис. тонн. Основними продуктами переробки є лляна олія, макуха і шрот. Але в України немає достатнього досвіду використання лляної олії, як за кордоном, що не стимулює його виробництво. Макуха ж льону використовується приватним сектором лише в регіонах виробництва даного продукту.

    Провідна наукова установа з селекції льону олійного в Україні - Інститут олійних культур (ІОК НААН).

     

    Співвідношення сортів льону олійного селекції Інституту олійних культур НААН та сортів інших установ

    Селекціонерами інституту створено конвеєр сортів за різними періодами вегетації, що характеризуються високим вмістом олії (47-50%), високою потенційною врожайністю (2,0-2,5 т/га) та підвищеним вмістом ліноленової кислоти, що дає можливість використовувати лляне масло в технічних цілях. Існуючий асортимент сортів льону олійного селекції ІОК НААН може цілком задовольнити потреби товаровиробників та зайняти гідне місце на ринку України.


    Юлія МАХНО, Тетяна ТОВСТАНОВСЬКА, Євгенія САГАЙДАК, Марина ЯГЛО,

    Інститут олійних культур НААН, м. Запоріжжя

     

     





    Схожі новини
  • На Житомирщині планується будівництво заводу з переробки льону
  • Льон-довгунець української селекції
  • Щоб отримати високий врожай
  • Амністія для коноплі
  • Льонарі Житомирщини приступили до посіву льону-довгунця

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Найцінніша з сільгоспкультур


ЛьонВведення до сівозміни льону олійного може бути альтернативою соняшнику, який нині став предметом серйозних зловживань з боку виробників. Льон демонструє не меншу прибутковість і перевершує соняшник за низкою показників.

У світовому землеробстві льон відносять до найстародавніших агрокультур. Сьогодні льон олійний займає понад 3,5 млн га посівних площ у світі. Основними країнами, де його вирощують, є США (1,36 млн га), Канада (0,812 млн га), Індія (0,930 млн га), Аргентина (0,101 млн га). Останніми роками в Україні значно зросла зацікавленість цією культурою, збільшилися посівні площі через різке підвищення попиту на насіння на міжнародному та внутрішньому ринках. У 2013 р. посіви льону олійного зросли до 60 тис. гектарів.

Льон олійний - безвідходна технічна культура багатостороннього використання. Його назва з латинської мови перекладається як «найкорисніший» і цілком виправдовує себе.

Лляна олія перевершує інші олії за властивістю швидкого висихання з утворенням міцної плівки, яка захищає від вологи та корозії. Швидковисихаюча лляна олія застосовується в багатьох галузях промисловості: у лакофарбовій (високоякісна оліфа для суднобудування), в житловому та промисловому будівництві; для виробництва лаків, антикорозійних покриттів, лінолеуму, оліфи, замазки; у поліграфічній, електротехнічній, шкіряно-взуттєвій,миловарній, паперовій та інших галузях промисловості. Фарби, одержані на лляній оліфі, є еталоном якості та надійності.

Лляна макуха є цінним високобілковим компонентом для виробництва комбікормів, її використовують для відгодівлі худоби, особливо молодняку. При заводському виході олії 35,7% отримують 57% макухи, або 62,5% шроту.

Вживається лляна олія і в їжу. Починаючи з 60-х рр. минулого століття розпочався рух за використання натуральних харчових продуктів без консервантів, смакових добавок та барвників. Дослідженнями останніх років виявлені надзвичайні лікувальні та профілактичні властивості лляної олії, зумовлені високим вмістом лінолевої (Омега-6) і ліноленової (Омега-3) кислот, які не синтезуються в організмі й належать до вітамінів групи F. Це має значну цінність для використання у фармакології, косметиці та медицині.

Насіння льону широко використовується в країнах світу як добавка до різних сортів хліба, для обсипання кондитерських виробів. Як медичний засіб - для приготування відварів. Враховуючи екологічну ситуацію та стан здоров’я населення України, введення лляної олії у повсякденний раціон харчування було б дуже доцільним.

Основний продукт у вирощуванні льону олійного - насіння. Стебла ж у переважній більшості не мають збуту й прямо в полі заорюються або спалюються. Хоча соломка льону має велику цінність, бо містить понад 50% целюлози, яку можна використати для виготовлення паперу і картону. У середньому з кожного гектара посівів льону можна отримати до 300 кг паперової сировини. Волокно придатне для виготовлення мішків, шпагату, брезенту, парусини.

ЛьонЛьон - хороший звуко- і теплоізолятор. Різні відходи (залишки соломки, звільненої від лубу) знаходять застосування для упаковки, виготовлення термоізоляційних плит, які використовуються в житловому будівництві. Пресуючи лляну кострицю в суміші з торф'яною крихтою, отримують брикети, які можна використовувати як паливо для обігріву дачних будиночків, оранжерей та інших приміщень з пічним опаленням.

Коробочки льону після обмолоту насіння використовуються як сировина для вироблення фурфуролу і активованого вугілля.

Отже, комплексне використання всіх елементів льону олійного просуває його в число найцінніших сільгоспкультур.

Привабливість галузі

Вирощування льону олійного обумовлюється значною економічною ефективністю цієї культури. Через високу олійність (45-50%) і потенційну врожайність (2,0-2,5 т/га) він є високорентабельною культурою, дуже цікавою для виробників. Льон олійний також має низку переваг у вирощуванні. Він є одним із кращих попередників для більшості сільгоспкультур і не обмежує розміщення у сівозміні інших олійних культур завдяки сівбі у ранні строки (що дає змогу ефективніше використовувати осінньо-зимові запаси ґрунтової вологи), короткому вегетаційному періоду – 80-100 діб (отже, його можна збирати наприкінці липня), відсутності спільних патогенів. Льон також може бути незамінною страховою культурою у разі загибелі озимих культур. Льон олійний не вилягає, не осипається, тому господарства можуть спочатку зібрати зернові, а вже потім - льон. Відсутність у степовій зоні України специфічних шкідників і хвороб дає змогу не застосовувати інсектициди та фунгіциди. За останні роки різко змінилися кліматичні умови у бік потепління, завдяки чому вирощування льону олійного стає дуже актуальним, особливо у південних і східних областях України. Посухостійкість льонузумовлюється розвитком кореневої системи, її безперервним ростом у глибину майже до кінця вегетації, завдяки чому рослинами засвоюється волога після цвітіння із глибших шарів ґрунту й краще витримується посуха порівняно з іншими ярими культурами. Льоном можна насичувати до 30% посівних площ.

Культура для всіх регіонів

Льон олійний можна вирощувати в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України завдяки біологічним властивостям та екологічній адаптованості. Нині основні його посіви зосереджені в південних і східних областях (Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, АР Крим), в останні роки площі під культурою збільшуються за рахунок областей центрального регіону.

 

Ситуація на українському ринку виробництва льону олійного

Починаючи з 2000-х років вирощування льону в Україні значно зростало (табл.). Та в останні кілька років його посівні площі не зростають і встановилися в межах 55-60 тис. гектарів.

 

льон

 

Крім того, ефективність вирощування льону в Україні нижча, ніж у світових лідерів. Середня врожайність українського льону становить 0,8-0,9 т/га, тоді як у США сягає 1,4-1,5 т/га, в Канаді – 1,2-1,5 ц/га, Росії – 0,8-1,2 т/га. І це також має певний вплив на ціну українського льону.

Перспективи українського льону в Україні та на світовому ринку

На думку аналітиків, скасування вивізного мита на насіння льону дало б можливість сільгоспвиробникам вигідно продавати його за світовими цінами і, разом із тим, оновлювати основні засоби, закуповувати якісне насіння й відповідно збільшувати обсяги виробництва. Країни Європейського Союзу – найбільші імпортери насіння льону – велику увагу приділяють екологічності продукції. Льон є культурою, яка не вимагає великих капіталовкладень при вирощуванні й застосуванні хімії. Природні кліматичні умови дозволяють нашому льону бути більш екологічним, що надає додаткову перевагу на світовому ринку.

Основними конкурентами українського льону на світовому ринку є Росія і Казахстан. Виробники насіння льону цих країн - у більш виграшній ситуації. По-перше, існує програма державної підтримки вирощування льону (виплачуються дотації). Крім того, ці країни мають власні енергетичні ресурси, тому ціни на пальне, міндобрива та пально-мастильні матеріали нижчі за українські що, відповідно, також зменшує собівартість вирощеної продукції. В цих країнах немає вивізного мита на насіння льону. Незважаючи на зниження врожайності внаслідок несприятливих погодних умов, ціни на льон залишаються нижчими за українські. Так, у Казахстані ціни на насіння льону становлять $520-550, російські – $550-600, а українські експортери виставляють ціни до $800.

 

Обсяги переробки льону

Льон олійний в значній мірі експортна культура. Внутрішня його переробка незначна. У поточному сезоні було вивезено 27,0 тис. т (у 2009-2010 рр. - 21,01 тис. т). Основними покупцями українського льону є Бельгія (імпортувала 8659 т льону), Польща (4286 т), Литва (2945 т), Німеччина (2048 т), Італія (1542 т). У 2012 р. експортний потенціал льону олійного склав близько 30 тис. тонн. Основними продуктами переробки є лляна олія, макуха і шрот. Але в України немає достатнього досвіду використання лляної олії, як за кордоном, що не стимулює його виробництво. Макуха ж льону використовується приватним сектором лише в регіонах виробництва даного продукту.

Провідна наукова установа з селекції льону олійного в Україні - Інститут олійних культур (ІОК НААН).

 

Співвідношення сортів льону олійного селекції Інституту олійних культур НААН та сортів інших установ

Селекціонерами інституту створено конвеєр сортів за різними періодами вегетації, що характеризуються високим вмістом олії (47-50%), високою потенційною врожайністю (2,0-2,5 т/га) та підвищеним вмістом ліноленової кислоти, що дає можливість використовувати лляне масло в технічних цілях. Існуючий асортимент сортів льону олійного селекції ІОК НААН може цілком задовольнити потреби товаровиробників та зайняти гідне місце на ринку України.


Юлія МАХНО, Тетяна ТОВСТАНОВСЬКА, Євгенія САГАЙДАК, Марина ЯГЛО,

Інститут олійних культур НААН, м. Запоріжжя

 

 





Схожі новини
  • На Житомирщині планується будівництво заводу з переробки льону
  • Льон-довгунець української селекції
  • Щоб отримати високий врожай
  • Амністія для коноплі
  • Льонарі Житомирщини приступили до посіву льону-довгунця

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.