Аграрний тиждень. Україна
» » Насінництво картоплі в Україні: стан та перспективи розвитку
» » Насінництво картоплі в Україні: стан та перспективи розвитку

    Насінництво картоплі в Україні: стан та перспективи розвитку



    Світове валове виробництво картоплі (2012 р.) становить 368,4 млн т при середній урожайності 19,1 т/га. Україна посідає 4 місце в світі за обсягами валового збору картоплі, а за урожайністю лише 87 місце.

    Валовий збір картоплі, наприклад у 2013 р., становив 21,5 млн т при врожайності бульб 15,8 т/га. Водночас рівень урожайності картоплі в країнах із розвинутим картоплярством (Німеччина, Нідерланди, Франція та ін.) становить 40-50 т/га.

    Основні виробники картоплі в Україні - особисті селянські господарства. Їх частка у загальному виробництві торік становила 97,9%, частка сільгосппідприємств – 2,1% (табл. 1).

    Таблиця 1. Виробництво картоплі в Україні, 2011-2013 рр.

    Роки

    Всі категорії господарств

    У т.ч. с/г підприємства

    Господарства населення

    площа, тис. га

    урожай

    ність, т/га

    вал.

    збір, тис. т

    площа, тис. га

    урожай

    ність, т/га

    вал. збір, тис. т

    площа, тис. га

    урожай

    ність, т/га

    вал. збір, тис. т

    2011

    1437

    16,7

    24053

    33,6

    21,6

    718

    1403,4

    16,6

    23335,0

    2012

    1444

    16,1

    23250

    39,4

    19,2

    756,9

    1404,6

    16,0

    22493,1

    2013

    1392

    16,1

    22418

    29,5

    19,5

    574,6

    1362,5

    15,8

    21527,5

     

    Сьогодні виробники забезпечені сортами картоплі з урахуванням усього різноманіття попиту ринку. До Реєстру сортів рослин України у 2013 р. внесено 159 сортів картоплі, у т.ч. 64 вітчизняної селекції (40,3%) та 95 зарубіжної (59,7% від загальної кількості зареєстрованих сортів). 45 селекційних розробок належить селекції Інституту картоплярства НААН та його Поліського дослідного відділення. Реєстр включає 50 ранніх сортів, 50 середньоранніх, 43 середньостиглих та 16 середньопізніх сортів.

    Картопля Картошка Potatoo

    У науково-дослідних установах і сортовипробувальних станціях урожайність вітчизняних сортів сягає 40-50 т/га і більше. За продуктивністю вони не поступаютьсяіноземним, а за стійкістю проти хвороб (особливо грибкових),столовими,смаковими якостями тавмістом сухих речовин перевищують їх. Найбільш продуктивними по врожайності та стійкості до фітопатогенів є сорти:Серпанок, Кіммерія, Струмок, Тирас, Скарбниця, Партнер, Околиця, Поліське джерело, Червона рута та багато інших. 

    Аналіз загального обсягу виробництва добазового та базового насіння картоплі в Україні показує: 50,1% садивного матеріалу належить сортам вітчизняної селекції, з них сортів селекції Інституту картоплярства – 34,1%, інших українських оригінаторів сортів – 16%. Виробництво насіння картоплі іноземної селекції становить 49,9% усього обсягу добазового та базового матеріалу, а найбільшу питому вагу мають сорти Німеччини – 31,6% та російський сорт Невська – 14,6%.

    Одним із головних факторів, що визначає хронічно низьку врожайність картоплі практично в усіх зонах України, як у сприятливих, так і несприятливих для ведення картоплярства умовах, є використання низькоякісного насіннєвого матеріалу, ураженого інфекційними фітопатогенами.

    У прирості урожайності картоплі на частку садивного матеріалу припадає 25-30%, а в умовах півдня України – до 60%. Зниження продуктивних характеристик садивного матеріалу, насамперед, пов’язано з вегетативним способом розмноження картоплі. Бульбовий матеріал з кожною наступною репродукцією акумулює вірусні, бактеріальні та мікоплазмові хвороби, внаслідок чого рослинний організм хворіє, і його життєздатність та продуктивність знижуються. Тому важливим заходом одержання високих врожаїв картоплі є використання якісного насіннєвого матеріалу, а саме базового насіння – еліти.

    В Україні процес насінництва картоплі складається з трьох основних етапів: добазового, базового та сертифікованого насінництва (табл. 3).

     

     

     

     

     

    Таблиця 3. Класифікація насіннєвої картоплі в Україні

    Категорії насіння/етапи насінництва

    Покоління садивного матеріалу

    Добазовий матеріал

    -розсада та мінібульби від рослин in vitro

    -перше бульбове покоління від рослин та мінібульб in vitro, від розсади in vitro

    -базові клони

    -супер-супереліта

    Базовий матеріал

    -супереліта

    -еліта

    Сертифікований матеріал

    -перше покоління еліти

    -друге покоління еліти

     

    В процесі добазового, базового та сертифікованого насінництва надзвичайно велике значення має обов’язкове застосування комплексу основних агрозаходів, що обмежують поширення вірусної інфекції в польових умовах. Тільки за рахунок суворого дотримання цих агрозаходів можна забезпечити виробництво високоякісного елітного та сертифікованого (репродукційного) садивного матеріалу.

    Підвищити ефективність виробництва картоплі в господарствах усіх категорій можна лише на основі суттєвого зростання урожайності з 13-16 т/га до 20-25 т/га. Для вирішення цього завдання потрібне значне удосконалення насінництва, а саме налагодження виробництва добазової, базової, сертифікованої насіннєвої картоплі.

    Виходячи з середніх показників за останні 2-3 роки, в усіх категоріях господарств України щорічно використовується для садіння майже 4,9 млн т насіннєвої картоплі, в тому числі:

    - сільськогосподарських підприємствах – 100 тис. т;

    - господарствах населення – 4800 тис. тонн.

    На основі експертної оцінки, середній річний обсяг виробництва добазової та базової насіннєвої картоплі в Україні за останні 2-3 роки складає близько 85,0 тис. т:

    - супер-супереліти – 5,0 тис. т;

    - супереліти – 5,0 тис. т;

    - еліти – 12,0 тис. т;

    - сертифікованого насіння – 63,0 тис. тонн.

    На основі аналізу реальної ситуації стану забезпечення усіх категорій виробників садивним матеріалом картоплі встановлено: у загальній потребі насіннєвої картоплі в Україні (4,9 млн т) на частку сертифікованого (добазового, базового та сертифікованого (репродукційно) насіння припадає лише 1,73% - 85,0 тис. т).

    Основний обсяг сертифікованої (репродукційної) насіннєвої картоплі висаджується в сільгосппідприємствах. Особисті селянські господарства вкрай рідко оновлюють свій насіннєвий фонд, і як правило, протягом багатьох років традиційно використовують насіннєву картоплю власного виробництва. З цієї причини основний обсяг насіннєвої картоплі являє собою масові (невідомі) репродукції.

    За даними раніше розроблених Інститутом картоплярства НААН, потреба в добазовому, базовому та сертифікованому садивному матеріалі є такою:

    - вихідний матеріал (мінібульби), І польова репродукція з мінібульб, клоновий матеріал – 6 млн шт. бульб;

    - супер-супереліти – 2 тис. т;

    - супереліти – 8 тис. т;

    - еліти – 32 тис. т;

    - І репродукція – 128 тис. т;

    - ІІ репродукція – 512 тис. т;

    - ІІІ репродукція – 2048 тис. тонн.

    Розрахунки показують: для здійснення планомірного сортооновлення та сортозаміни в господарствах усіх категорій необхідно, насамперед, збільшити обсяги виробництва еліти з 12 до 32 тис. тонн. Це дозволить забезпечити щорічне виробництво насіннєвої картоплі (І-ІІІ репродукції) в обсязі 2,68 млн тонн. З цієї кількості для потреб особистих селянських господарств потрібно виділити 1,2 млн т насіннєвої картоплі, що дасть реальну можливість цій категорії господарств проводити періодичне сортооновлення хоча б один раз у 4 роки. Тоді особисті господарства населення, отримуючи, наприклад, ІІ репродукцію, мали б можливість вирощувати на своїх ділянках ІІІ, ІV, V репродукцію замість масових (невідомих) репродукцій, які нині мають місце.

    Збільшення виробництва садивного матеріалу картоплі всіх категорій та поколінь може віршуватись тільки при виконанні головної вимоги формування вітчизняного ринку – підвищення його якості.

    На часі й створення кількох Центрів з насінництва картоплі, які повинні формуватися, насамперед, на базі провідних селекційно-насінницьких установ – оригінаторів сортів із залученням базових науково-виробничих та елітно-насінницьких господарств.

    Отже, підвищення ефективності галузі картоплярства передбачає комплексне переведення насінництва картоплі на інноваційну основу із залученням значних капіталовкладень, створення нової організаційної структури насінництва, освоєння уніфікованої з європейською схеми сертифікації насіння, формування інфраструктури ринку насіннєвої картоплі.


    Анатолій БОНДАРЧУК,директор, доктор с.-г. наук, професор,

    Ольга ВИШНЕВСЬКА, зав. лабораторією відтворення та оцінки якості насіннєвої картоплі, кандидат с.-г. наук,

    Інститут картоплярства НААН





    Схожі новини
  • «Підвищення рентабельності українського картоплярства».
  • 800 тис. т картоплі планують у цьому році зібрати на Івано-Франківщині
  • Мінагрополітики: урожай картоплі цього року буде на рівні минулорічного - 23 млн тонн
  • В Україні розпочато програму 100% заміни насіння картоплі у населення
  • Галузевий семінар з картоплярства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Насінництво картоплі в Україні: стан та перспективи розвитку



Світове валове виробництво картоплі (2012 р.) становить 368,4 млн т при середній урожайності 19,1 т/га. Україна посідає 4 місце в світі за обсягами валового збору картоплі, а за урожайністю лише 87 місце.

Валовий збір картоплі, наприклад у 2013 р., становив 21,5 млн т при врожайності бульб 15,8 т/га. Водночас рівень урожайності картоплі в країнах із розвинутим картоплярством (Німеччина, Нідерланди, Франція та ін.) становить 40-50 т/га.

Основні виробники картоплі в Україні - особисті селянські господарства. Їх частка у загальному виробництві торік становила 97,9%, частка сільгосппідприємств – 2,1% (табл. 1).

Таблиця 1. Виробництво картоплі в Україні, 2011-2013 рр.

Роки

Всі категорії господарств

У т.ч. с/г підприємства

Господарства населення

площа, тис. га

урожай

ність, т/га

вал.

збір, тис. т

площа, тис. га

урожай

ність, т/га

вал. збір, тис. т

площа, тис. га

урожай

ність, т/га

вал. збір, тис. т

2011

1437

16,7

24053

33,6

21,6

718

1403,4

16,6

23335,0

2012

1444

16,1

23250

39,4

19,2

756,9

1404,6

16,0

22493,1

2013

1392

16,1

22418

29,5

19,5

574,6

1362,5

15,8

21527,5

 

Сьогодні виробники забезпечені сортами картоплі з урахуванням усього різноманіття попиту ринку. До Реєстру сортів рослин України у 2013 р. внесено 159 сортів картоплі, у т.ч. 64 вітчизняної селекції (40,3%) та 95 зарубіжної (59,7% від загальної кількості зареєстрованих сортів). 45 селекційних розробок належить селекції Інституту картоплярства НААН та його Поліського дослідного відділення. Реєстр включає 50 ранніх сортів, 50 середньоранніх, 43 середньостиглих та 16 середньопізніх сортів.

Картопля Картошка Potatoo

У науково-дослідних установах і сортовипробувальних станціях урожайність вітчизняних сортів сягає 40-50 т/га і більше. За продуктивністю вони не поступаютьсяіноземним, а за стійкістю проти хвороб (особливо грибкових),столовими,смаковими якостями тавмістом сухих речовин перевищують їх. Найбільш продуктивними по врожайності та стійкості до фітопатогенів є сорти:Серпанок, Кіммерія, Струмок, Тирас, Скарбниця, Партнер, Околиця, Поліське джерело, Червона рута та багато інших. 

Аналіз загального обсягу виробництва добазового та базового насіння картоплі в Україні показує: 50,1% садивного матеріалу належить сортам вітчизняної селекції, з них сортів селекції Інституту картоплярства – 34,1%, інших українських оригінаторів сортів – 16%. Виробництво насіння картоплі іноземної селекції становить 49,9% усього обсягу добазового та базового матеріалу, а найбільшу питому вагу мають сорти Німеччини – 31,6% та російський сорт Невська – 14,6%.

Одним із головних факторів, що визначає хронічно низьку врожайність картоплі практично в усіх зонах України, як у сприятливих, так і несприятливих для ведення картоплярства умовах, є використання низькоякісного насіннєвого матеріалу, ураженого інфекційними фітопатогенами.

У прирості урожайності картоплі на частку садивного матеріалу припадає 25-30%, а в умовах півдня України – до 60%. Зниження продуктивних характеристик садивного матеріалу, насамперед, пов’язано з вегетативним способом розмноження картоплі. Бульбовий матеріал з кожною наступною репродукцією акумулює вірусні, бактеріальні та мікоплазмові хвороби, внаслідок чого рослинний організм хворіє, і його життєздатність та продуктивність знижуються. Тому важливим заходом одержання високих врожаїв картоплі є використання якісного насіннєвого матеріалу, а саме базового насіння – еліти.

В Україні процес насінництва картоплі складається з трьох основних етапів: добазового, базового та сертифікованого насінництва (табл. 3).

 

 

 

 

 

Таблиця 3. Класифікація насіннєвої картоплі в Україні

Категорії насіння/етапи насінництва

Покоління садивного матеріалу

Добазовий матеріал

-розсада та мінібульби від рослин in vitro

-перше бульбове покоління від рослин та мінібульб in vitro, від розсади in vitro

-базові клони

-супер-супереліта

Базовий матеріал

-супереліта

-еліта

Сертифікований матеріал

-перше покоління еліти

-друге покоління еліти

 

В процесі добазового, базового та сертифікованого насінництва надзвичайно велике значення має обов’язкове застосування комплексу основних агрозаходів, що обмежують поширення вірусної інфекції в польових умовах. Тільки за рахунок суворого дотримання цих агрозаходів можна забезпечити виробництво високоякісного елітного та сертифікованого (репродукційного) садивного матеріалу.

Підвищити ефективність виробництва картоплі в господарствах усіх категорій можна лише на основі суттєвого зростання урожайності з 13-16 т/га до 20-25 т/га. Для вирішення цього завдання потрібне значне удосконалення насінництва, а саме налагодження виробництва добазової, базової, сертифікованої насіннєвої картоплі.

Виходячи з середніх показників за останні 2-3 роки, в усіх категоріях господарств України щорічно використовується для садіння майже 4,9 млн т насіннєвої картоплі, в тому числі:

- сільськогосподарських підприємствах – 100 тис. т;

- господарствах населення – 4800 тис. тонн.

На основі експертної оцінки, середній річний обсяг виробництва добазової та базової насіннєвої картоплі в Україні за останні 2-3 роки складає близько 85,0 тис. т:

- супер-супереліти – 5,0 тис. т;

- супереліти – 5,0 тис. т;

- еліти – 12,0 тис. т;

- сертифікованого насіння – 63,0 тис. тонн.

На основі аналізу реальної ситуації стану забезпечення усіх категорій виробників садивним матеріалом картоплі встановлено: у загальній потребі насіннєвої картоплі в Україні (4,9 млн т) на частку сертифікованого (добазового, базового та сертифікованого (репродукційно) насіння припадає лише 1,73% - 85,0 тис. т).

Основний обсяг сертифікованої (репродукційної) насіннєвої картоплі висаджується в сільгосппідприємствах. Особисті селянські господарства вкрай рідко оновлюють свій насіннєвий фонд, і як правило, протягом багатьох років традиційно використовують насіннєву картоплю власного виробництва. З цієї причини основний обсяг насіннєвої картоплі являє собою масові (невідомі) репродукції.

За даними раніше розроблених Інститутом картоплярства НААН, потреба в добазовому, базовому та сертифікованому садивному матеріалі є такою:

- вихідний матеріал (мінібульби), І польова репродукція з мінібульб, клоновий матеріал – 6 млн шт. бульб;

- супер-супереліти – 2 тис. т;

- супереліти – 8 тис. т;

- еліти – 32 тис. т;

- І репродукція – 128 тис. т;

- ІІ репродукція – 512 тис. т;

- ІІІ репродукція – 2048 тис. тонн.

Розрахунки показують: для здійснення планомірного сортооновлення та сортозаміни в господарствах усіх категорій необхідно, насамперед, збільшити обсяги виробництва еліти з 12 до 32 тис. тонн. Це дозволить забезпечити щорічне виробництво насіннєвої картоплі (І-ІІІ репродукції) в обсязі 2,68 млн тонн. З цієї кількості для потреб особистих селянських господарств потрібно виділити 1,2 млн т насіннєвої картоплі, що дасть реальну можливість цій категорії господарств проводити періодичне сортооновлення хоча б один раз у 4 роки. Тоді особисті господарства населення, отримуючи, наприклад, ІІ репродукцію, мали б можливість вирощувати на своїх ділянках ІІІ, ІV, V репродукцію замість масових (невідомих) репродукцій, які нині мають місце.

Збільшення виробництва садивного матеріалу картоплі всіх категорій та поколінь може віршуватись тільки при виконанні головної вимоги формування вітчизняного ринку – підвищення його якості.

На часі й створення кількох Центрів з насінництва картоплі, які повинні формуватися, насамперед, на базі провідних селекційно-насінницьких установ – оригінаторів сортів із залученням базових науково-виробничих та елітно-насінницьких господарств.

Отже, підвищення ефективності галузі картоплярства передбачає комплексне переведення насінництва картоплі на інноваційну основу із залученням значних капіталовкладень, створення нової організаційної структури насінництва, освоєння уніфікованої з європейською схеми сертифікації насіння, формування інфраструктури ринку насіннєвої картоплі.


Анатолій БОНДАРЧУК,директор, доктор с.-г. наук, професор,

Ольга ВИШНЕВСЬКА, зав. лабораторією відтворення та оцінки якості насіннєвої картоплі, кандидат с.-г. наук,

Інститут картоплярства НААН





Схожі новини
  • «Підвищення рентабельності українського картоплярства».
  • 800 тис. т картоплі планують у цьому році зібрати на Івано-Франківщині
  • Мінагрополітики: урожай картоплі цього року буде на рівні минулорічного - 23 млн тонн
  • В Україні розпочато програму 100% заміни насіння картоплі у населення
  • Галузевий семінар з картоплярства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.