Аграрний тиждень. Україна
» » Солодкий смак рекорду
» » Солодкий смак рекорду

    Солодкий смак рекорду


    Плідна співпраця науки і аграрного бізнесу забезпечила одному з господарств в Київській області рекордний врожай цукрових буряків. В ПП «Аграрне» цьогоріч зібрали солодкі корені з врожайністю понад 1000 ц/га. Це один із рекордних показників для України.

    Приватне підприємство «Аграрне», що у Володарському районі, обробляє майже 5 тис. га ріллі. Займається інтенсивним рослинництвом і тваринництвом. Також господарство є опорним пунктом з наукових досліджень ННЦ «Інститут землеробства НААН». Спільно з науковими співробітниками установи у господарстві теоретично обґрунтовуються, досліджуються та запроваджуються нові агротехнології. Цього року, дотримавшись рекомендацій науковців, на площі 176 га отримали навіть для себе надзвичайний результат – понад 1000 ц/га коренів за 16-17% цукристості.

    За словами доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, головного наукового співробітника відділу обробітку ґрунту і боротьби з бур’янами ННЦ «Інститут землеробства НААН» Анатолія Малієнка, нинішній рекордний врожай – це дуже цікава з точки зору науки подія. «Такий врожай можна було отримати лише на зрошенні, - говорить Анатолій Митрофанович. - В зоні Лісостепу, за нашими даними, таких показників поки не було. Ми бачимо, що відбувається удосконалення агрономічної науки. Всі фізіологічні та агрономічні дослідження, які велися раніше, орієнтувались на менший рівень продуктивності, тож за нинішніх умов певні моменти агротехнологій слід переглянути, врахувавши здобутки сучасної науки».

     

    Солодкий смак рекордуФормула рекорду

    «Ще 13 років тому, коли перші партії насіння цукрових буряків німецької селекції були привезені до нас, ми отримували 65-70 т/га коренів на круг, а вже три роки тому цей показник становив 84 т/а, - розповідає керівник ПП «Аграрне» Володимир Любомський. - Цьогорічний рекорд ми не отримали раптово, це був поступовий процес: розробили технологію, знайшли перспективні на наш погляд гібриди, зокрема селекції датської компанії «Малібу». Навесні посіяли екстраранній і класичний гібриди. Звісно, коштувало це недешево, але сьогодні ми маємо результат».

    Якщо коротко говорити про технологію вирощування цукрового буряку, то, за словами Володимира Степановича, у ній були витримані загальновідомі канони і основи - глибина заробляння насіння, густота. Гарному врожаю також сприяли надзвичайно ранні терміни посіву - 12 березня за температури +4-50С було посіяно перших 43 га, решту засіяли на п’ять днів пізніше. Значну увагу приділили також захисту посівів: п’ять разів обробляли гербіцидами проти бур’янів, тричі - фунгіцидами та інсектицидами. Система удобрення, крім основного внесення добрив, включала чотири підживлення, зокрема й мікродобривами.

    «Було багато зроблено інженерної і агрономічної роботи, завдяки чому й досягли таких показників, - зазначає керуючий Рубченським відділком підприємства Юрій Забуга. - Скажу, що основний акцент у нашій технології ми зробили на захист культури. До того ж, Володимир Степанович багато пропрацював із цією культурою, знає її тонкощі, тому має значний досвід, і основна заслуга в досягненні нинішнього результату - безперечно його».

    «Це не рядовий сезон, опадів було досить багато, і доступний азот вимивався, тому рослини, маючи дефіцит тепла, не були достатньо забезпечені цим елементом, особливо у середині вегетації, - продовжує розмову Володимир Любомський. - Ми радились із вітчизняними науковцями, враховували рекомендації європейських технологів, оцінювали потреби культури за листовою діагностикою і намагались дати рослинам те, що вони потребували. Формуванню гарного врожаю сприяв відповідний рівень ґрунтових вод, а також витримана сівозміна».

     

    Відкрито потенціал

    Володимир Любомський за отриманий рекордний результат насамперед вдячний полю, людській праці й науці. До речі, «Аграрне» з науковим центром «Інститут землеробства НААН» вже понад два десятиліття тісно працює в напрямку рослинництва, обробітку ґрунту і захисту рослин. Наукові співробітники у господарстві ведуть постійний моніторинг вологозапасів, агрофізичних та агрохімічних параметрів родючості ґрунту. Результати спостережень активно обговорюються для мінімізації ризиків недобору запланованого врожаю.

    Крім цукрових буряків, «Аграрне» може похизуватись і гарним врожаєм кукурудзи - 110-135 ц/га сухого зерна. Такі показники забезпечив гібрид української селекції Подільський. За словами Володимира Степановича, на відміну від вітчизняних гібридів буряків, рівень врожаю яких переважно нижчий за іноземні, ряд гібридів кукурудзи українських селекціонерів практично не поступається закордонним за продуктивністю. Варто зазначити, що в господарстві значну увагу також приділяють техніці, що працює на полі, надаючи перевагу іноземній. «На жаль, вітчизняна машинобудівна галузь набагато відстає від потреб і ще більш шкода, що галузь практично не розвивається, - констатує Володимир Любомський. - Вітчизняного комбайну для збору такого врожаю цукрового буряку немає, тому і купуємо агрегати фірм Holmer, Ropa та інших.

    Копають солодкі корені в «Аграрному» німецьким комбайном Holmer Terra Dos, щоправда під цьогорічний урожай довелося навіть таку досконалу машину дещо переобладнати. Загалом, в процесі вирощування було задіяно ряд сучасної техніки: оборотний плуг LemkenDiamant, сівалку точного висіву Оptima, компактор для передпосівного обробітку Lemken Gigant, самохідний обприскувач італійського виробництва Mazzotti з шириною захвату 36 метрів.

    Науковці ННЦ «Інститут землеробства НААН» та Володимир Любомський сходяться на думці, що під час подібних експериментів розкривається господарський потенціал сільгоспкультур: «Ми побачили потенціал гібриду і, аналізуючи сезон, зрозуміли, де в нас були недопрацювання». Про плани на перспективу встановлювати наступні рекорди господар відповів: «За економічної нестабільності й постійного підвищення цін на енергетичні й матеріальні ресурси та за стабільно низьких цін на продукцію рентабельність вирощування досить низька, тому не впевнений, що наступного року цукрові буряки взагалі сіятимемо. Зважимо на економіку…»

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • Резерви збереження цукросировини
  • На Вінниччині цукрові буряки перероблятимуть у біопаливо
  • На Вінниччині напрацьовано нову технологію переробки буряків
  • Потенціал нових українських сортів і гібридів
  • Виставково-інноваційний центр НААН України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Солодкий смак рекорду


Плідна співпраця науки і аграрного бізнесу забезпечила одному з господарств в Київській області рекордний врожай цукрових буряків. В ПП «Аграрне» цьогоріч зібрали солодкі корені з врожайністю понад 1000 ц/га. Це один із рекордних показників для України.

Приватне підприємство «Аграрне», що у Володарському районі, обробляє майже 5 тис. га ріллі. Займається інтенсивним рослинництвом і тваринництвом. Також господарство є опорним пунктом з наукових досліджень ННЦ «Інститут землеробства НААН». Спільно з науковими співробітниками установи у господарстві теоретично обґрунтовуються, досліджуються та запроваджуються нові агротехнології. Цього року, дотримавшись рекомендацій науковців, на площі 176 га отримали навіть для себе надзвичайний результат – понад 1000 ц/га коренів за 16-17% цукристості.

За словами доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, головного наукового співробітника відділу обробітку ґрунту і боротьби з бур’янами ННЦ «Інститут землеробства НААН» Анатолія Малієнка, нинішній рекордний врожай – це дуже цікава з точки зору науки подія. «Такий врожай можна було отримати лише на зрошенні, - говорить Анатолій Митрофанович. - В зоні Лісостепу, за нашими даними, таких показників поки не було. Ми бачимо, що відбувається удосконалення агрономічної науки. Всі фізіологічні та агрономічні дослідження, які велися раніше, орієнтувались на менший рівень продуктивності, тож за нинішніх умов певні моменти агротехнологій слід переглянути, врахувавши здобутки сучасної науки».

 

Солодкий смак рекордуФормула рекорду

«Ще 13 років тому, коли перші партії насіння цукрових буряків німецької селекції були привезені до нас, ми отримували 65-70 т/га коренів на круг, а вже три роки тому цей показник становив 84 т/а, - розповідає керівник ПП «Аграрне» Володимир Любомський. - Цьогорічний рекорд ми не отримали раптово, це був поступовий процес: розробили технологію, знайшли перспективні на наш погляд гібриди, зокрема селекції датської компанії «Малібу». Навесні посіяли екстраранній і класичний гібриди. Звісно, коштувало це недешево, але сьогодні ми маємо результат».

Якщо коротко говорити про технологію вирощування цукрового буряку, то, за словами Володимира Степановича, у ній були витримані загальновідомі канони і основи - глибина заробляння насіння, густота. Гарному врожаю також сприяли надзвичайно ранні терміни посіву - 12 березня за температури +4-50С було посіяно перших 43 га, решту засіяли на п’ять днів пізніше. Значну увагу приділили також захисту посівів: п’ять разів обробляли гербіцидами проти бур’янів, тричі - фунгіцидами та інсектицидами. Система удобрення, крім основного внесення добрив, включала чотири підживлення, зокрема й мікродобривами.

«Було багато зроблено інженерної і агрономічної роботи, завдяки чому й досягли таких показників, - зазначає керуючий Рубченським відділком підприємства Юрій Забуга. - Скажу, що основний акцент у нашій технології ми зробили на захист культури. До того ж, Володимир Степанович багато пропрацював із цією культурою, знає її тонкощі, тому має значний досвід, і основна заслуга в досягненні нинішнього результату - безперечно його».

«Це не рядовий сезон, опадів було досить багато, і доступний азот вимивався, тому рослини, маючи дефіцит тепла, не були достатньо забезпечені цим елементом, особливо у середині вегетації, - продовжує розмову Володимир Любомський. - Ми радились із вітчизняними науковцями, враховували рекомендації європейських технологів, оцінювали потреби культури за листовою діагностикою і намагались дати рослинам те, що вони потребували. Формуванню гарного врожаю сприяв відповідний рівень ґрунтових вод, а також витримана сівозміна».

 

Відкрито потенціал

Володимир Любомський за отриманий рекордний результат насамперед вдячний полю, людській праці й науці. До речі, «Аграрне» з науковим центром «Інститут землеробства НААН» вже понад два десятиліття тісно працює в напрямку рослинництва, обробітку ґрунту і захисту рослин. Наукові співробітники у господарстві ведуть постійний моніторинг вологозапасів, агрофізичних та агрохімічних параметрів родючості ґрунту. Результати спостережень активно обговорюються для мінімізації ризиків недобору запланованого врожаю.

Крім цукрових буряків, «Аграрне» може похизуватись і гарним врожаєм кукурудзи - 110-135 ц/га сухого зерна. Такі показники забезпечив гібрид української селекції Подільський. За словами Володимира Степановича, на відміну від вітчизняних гібридів буряків, рівень врожаю яких переважно нижчий за іноземні, ряд гібридів кукурудзи українських селекціонерів практично не поступається закордонним за продуктивністю. Варто зазначити, що в господарстві значну увагу також приділяють техніці, що працює на полі, надаючи перевагу іноземній. «На жаль, вітчизняна машинобудівна галузь набагато відстає від потреб і ще більш шкода, що галузь практично не розвивається, - констатує Володимир Любомський. - Вітчизняного комбайну для збору такого врожаю цукрового буряку немає, тому і купуємо агрегати фірм Holmer, Ropa та інших.

Копають солодкі корені в «Аграрному» німецьким комбайном Holmer Terra Dos, щоправда під цьогорічний урожай довелося навіть таку досконалу машину дещо переобладнати. Загалом, в процесі вирощування було задіяно ряд сучасної техніки: оборотний плуг LemkenDiamant, сівалку точного висіву Оptima, компактор для передпосівного обробітку Lemken Gigant, самохідний обприскувач італійського виробництва Mazzotti з шириною захвату 36 метрів.

Науковці ННЦ «Інститут землеробства НААН» та Володимир Любомський сходяться на думці, що під час подібних експериментів розкривається господарський потенціал сільгоспкультур: «Ми побачили потенціал гібриду і, аналізуючи сезон, зрозуміли, де в нас були недопрацювання». Про плани на перспективу встановлювати наступні рекорди господар відповів: «За економічної нестабільності й постійного підвищення цін на енергетичні й матеріальні ресурси та за стабільно низьких цін на продукцію рентабельність вирощування досить низька, тому не впевнений, що наступного року цукрові буряки взагалі сіятимемо. Зважимо на економіку…»

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • Резерви збереження цукросировини
  • На Вінниччині цукрові буряки перероблятимуть у біопаливо
  • На Вінниччині напрацьовано нову технологію переробки буряків
  • Потенціал нових українських сортів і гібридів
  • Виставково-інноваційний центр НААН України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.