Аграрний тиждень. Україна
» » Поліська-90: 20 років успіху
» » Поліська-90: 20 років успіху

    Поліська-90: 20 років успіху



    На сьогодні виробництвом доведено одну з ключових ролей сорту у формуванні високих і стабільних врожаїв пшениці озимої. Тому справжній господар перш за все шукає насіння з хорошою генетикою, що здатне забезпечити високу продуктивність і якість зерна.

     

     

    Часто сліпе слідування тому стереотипу, що зарубіжна селекція краща за вітчизняну, може обернутися значними збитками господарствам. Незважаючи на безсумнівно більш високе матеріальне забезпечення іноземних селекціонерів, наші українські сорти цілком можуть витримувати конкуренцію з європейськими. Досвід показує, що сорти, створені в умовах, наближених до виробничих, є надійним джерелом прибутку, оскільки навіть включені в реєстр іноземні аналоги можуть мати суттєво нижчу зимо- і морозостійкість і особливо за нетипових екстремальних умов, що завжди приходять неочікувано. В таких випадках головну роль відіграє здатність сорту «тримати удар» несприятливих факторів. Тому є сенс мати в господарстві щонайменше один високопластичний сорт пшениці, який гарантовано дасть високий врожай в найскладніші за умовами роки.

    Серед значної кількості сортів озимої м’якої пшениці в реєстрі досить важко вибрати щось дійсно якісне. Тому часто орієнтуючись на рекламу, фермери закупляють насіння сортів, що, пошумівши на ринку декілька років, зникають так само швидко, як і з’явились. Проте існують сорти, яким реклама не потрібна, бо вони витримали перевірку часом. Прикладом можуть служити сорти озимої пшениці ННЦ «Інститут землеробства» НААН, що багато років займають значні площі у Київській, Чернігівській, Житомирській та інших областях. Саме в цій установі селекціонерами Котком Іваном Костянтиновичем і Буряком Василем Юхимовичем створено один із сортів-довгожителів Поліська-90, що поєднав у собі короткостеблість, стійкість до хвороб, високу врожайність та хлібопекарську якість. За цим сортом у 1995 році зафіксована рекордна врожайність в радгоспі «Великодимерський» (Київщина), де на площі 15 га зібрали по 115 ц/га зерна. Занесений в Реєстр сортів рослин, придатних до поширення в Україні у 1994 році, він 20 років тримає свою «нішу» на ринку, заслужено користується попитом серед фермерів.

    Використовуючи цікаві й водночас суперечливі в науковій площині методи створення сортів, Іван Костянтинович Котко добивався високих результатів. Все, як кажуть, починалося із одної зернини, а точніше з декількох зернин пшениці сорту Безоста-1, в які була зроблена ін’єкція вмісту зернівки жита Тацинське голубе на дослідній станції в Зернограді. Ці зерна були висіяні вже на дослідному полі Інституту землеробства в Чабанах. У результаті, з них було отримано селекційні лінії, що стали відомими сортами пшениці Поліська-70, Щедра Полісся, Колективна-77 і займали великі площі в десятках областей України.

    Побачити і відібрати унікальний генотип серед інших малоцінних рослин Іван Костянтинович вмів від Бога, тому разом із Буряком Василем Юхимовичем, серед іншого сорту озимої пшениці Поліська-87 і зрізав декілька колосків, що стали родоначальниками Поліської-90. В результаті генетичних досліджень вдалося пояснити причину такого успіху сорту. Виявилося, що він має надзвичайно вдале поєднання, так звану «піраміду» генів короткостеблості, польової стійкості до комплексу хвороб і контролю якості зерна, які «працюють» саме в зоні Полісся. Тому Поліську-90 відносять до поліського екотипу. Тобто такого, що добре переносить високе зволоження, збіднені ґрунти та помірні температури зони Полісся, не знижуючи при цьому якість зерна.

    Сьогодні сорт Поліська-90 зберігає свої позиції і, очевидно, буде й надалі. Він посів достойне місце у вітчизняній селекції і поряд із такими світовими шедеврами, як Миронівська-808 та Безоста-1. А на основі селекційної моделі Поліської-90 селекціонери ННЦ «Інститут землеробства НААН» створили нові сорти пшениці озимої м’якої - Столична, Артеміда, Бенефіс, Аналог і Краєвид.

    Краєвид. Новий високоінтенсивний сорт західноєвропейського екотипу. Різновид еритроспермум. Маса 1000 зерен – 48,6 г. Сорт середньостиглий, дозріває за 280-285 днів, високоврожайний. Середня врожайність 8-10 т/га. Зимостійкість – середня. Високостійкий до вилягання, борошнистої роси, септоріозу та фузаріозу колоса, стікання та проростання зерна в колосі, осипання зерна. Зерно містить до 14% білка, 32% сирої клейковини. Рекомендується інтенсивна технологія вирощування по кращих попередниках. Призначений для вирощування у зоні Полісся та Лісостепу України.

    Артеміда. Різновид еритроспермум. Сорт інтенсивного типу, призначений для вирощування в умовах Полісся і західних регіонах України. Напрямок використання – хлібопекарський. Врожайність – 7-8 т/га. Середньостійкий до хвороб, а по стійкості до бурої іржі значно її переважає. Стійкий до вилягання. За належних умов вирощування здатен накопичувати до 15% білка та близько 30% сирої клейковини. Зимостійкий та посухостійкий. Маса 1000 насінин - 42,2-48,4 г. Потребує добрих попередників та високих доз мінеральних добрив.

    Столична. Різновид еритроспермум. Напрямок використання – хлібопекарський. Маса 1000 зерен - 48-53 г. Відноситься до середньорослих. За показниками стійкості до вилягання, посухостійкості, зимостійкості перевищує стандарт. Врожайність - 7-8 т/га. Натура зерна - 795-800 г/л. Вміст сирого протеїну - 12,5%, сирої клейковини – 25,0%. Сорт середньостиглий: тривалість вегетаційного періоду 295-300 днів.

    Бенефіс. Різновид еритроспермум. Зимостійкість сорту вища за середню. Стійкість сорту до вилягання - 8,4 бали. Стійкість до осипання - 8,2 бали. Стійкість до посухи - 8,4 бали. Середньостиглий: достигає за 282 дні. Врожайність - 7-8 т/га. Максимальний урожай сорту - 87 ц/га. Маса 1000 зернин - 42,5 г. Зерно містить 14,3% білка та 29 - клейковини, сила борошна - 267 о. а. Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу.

    Аналог. Різновид еритроспермум. Рослини заввишки 88 см. Зимостійкість сорту вища за середню. Не вилягає. Стійкість до осипання та посухи - 8,2 бали. Ранньостиглий, достигає за 276 днів. Середня врожайність 6-7 т/га. Максимальний урожай сорту - 86 ц/га. Маса 1000 зернин - 42,8 г. Зерно містить 14,8% білка та 31 - клейковини. Сильна пшениця. Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу.

    Не можна залишити без уваги сорти ярої м’якої пшениці Інституту землеробства, адже яра пшениця є важливою страховою культурою для озимої. Варто згадати 2003 і 2013 роки, коли велика кількість посівів озимини вимерзла. Для таких випадків у інституті виведено скоростиглі короткостеблі сорти ярої пшениці: Рання-93, Скороспілка-99, Недра, що добре підходять для «ремонту» зрідженої озимої пшениці.

    Рання 93. Різновид еритроспермум. Зерно крупне, маса 1000 зерен 40-43 г.Сорт посухостійкий, стійкий до осипання і проростання зерна в колосі, вилягання та ураження найпоширенішими хворобами. Середньоранній, висота рослин 70-90 см. Вміст білка в зерні - 12,3-13,2%, сирої клейковини - 20-30%, сила борошна - 282 о. а., ІДК – 75 о. п., загальна хлібопекарська оцінка 4 бали. Врожайність - 45-50 ц/га. Рекомендований для вирощування в зонах Полісся й Лісостепу України.

    Недра. Різновид еритроспермум. Стійкий до вилягання, осипання, посухи та до ураження основними хворобами та шкідниками. Середньостиглий – 102-104 дні.Сорт інтенсивного типу, високоврожайний – 45-50 ц/га, на 2-3 дні скоростигліший від сорту Рання-93. Маса 1000 зерен – 41-42 г. Зерно містить 14,4-15,6% білка, клейковини – 31,1-37,4%. Рекомендований для вирощування в зонах Полісся та Лісостепу України.

    Скороспілка 99. Посухостійкий, ранньостиглий, достигає на 8-9 днів раніше від сорту Рання 93. Відзначається високим вмістом білка в зерні –15-16%, сирої клейковини - 30%. Висота рослин - 70-84 см. Маса 1000 зерен - 36-40 г. Врожайність - 65 ц/га. Стійкий до вилягання та ураження хворобами. Рекомендується для вирощування в зонах Полісся й Лісостепу України.

    Нині селекціонери ННЦ «Інститут землеробства НААН» також працюють у напрямках збільшення врожайності сортів озимої пшениці до 9-12 т/га і ярої - до 6-7 т/га, підвищення їх стійкості до хвороб та створення сортів спеціального призначення. Два нових сорти озимої м’якої пшениці Щедрівка київська і Цвіт калини перебувають в державному сортовипробуванні й визнані перспективними. Тож варто чекати нових успішних сортів-довгожителів, таких як Поліська-90, на українських нивах.

     

    Л. ГОЛИК, канд. с.-г. наук,

    Є. ЗАЇКА, С. КОВАЛЬЧУК, І. КЛИМЕНКО, наукові співробітники відділу селекції і насінництва зернових культур,

    ННЦ «Інститут землеробства НААН»





    Схожі новини
  • Адаптивний сорт – основа виробництва зерна пшениці
  • Насіннєвий матеріал від Науково-дослідного інституту сої
  • Льон-довгунець української селекції
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ
  • РЕЗЕРВ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УКРАЇНІ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Поліська-90: 20 років успіху



На сьогодні виробництвом доведено одну з ключових ролей сорту у формуванні високих і стабільних врожаїв пшениці озимої. Тому справжній господар перш за все шукає насіння з хорошою генетикою, що здатне забезпечити високу продуктивність і якість зерна.

 

 

Часто сліпе слідування тому стереотипу, що зарубіжна селекція краща за вітчизняну, може обернутися значними збитками господарствам. Незважаючи на безсумнівно більш високе матеріальне забезпечення іноземних селекціонерів, наші українські сорти цілком можуть витримувати конкуренцію з європейськими. Досвід показує, що сорти, створені в умовах, наближених до виробничих, є надійним джерелом прибутку, оскільки навіть включені в реєстр іноземні аналоги можуть мати суттєво нижчу зимо- і морозостійкість і особливо за нетипових екстремальних умов, що завжди приходять неочікувано. В таких випадках головну роль відіграє здатність сорту «тримати удар» несприятливих факторів. Тому є сенс мати в господарстві щонайменше один високопластичний сорт пшениці, який гарантовано дасть високий врожай в найскладніші за умовами роки.

Серед значної кількості сортів озимої м’якої пшениці в реєстрі досить важко вибрати щось дійсно якісне. Тому часто орієнтуючись на рекламу, фермери закупляють насіння сортів, що, пошумівши на ринку декілька років, зникають так само швидко, як і з’явились. Проте існують сорти, яким реклама не потрібна, бо вони витримали перевірку часом. Прикладом можуть служити сорти озимої пшениці ННЦ «Інститут землеробства» НААН, що багато років займають значні площі у Київській, Чернігівській, Житомирській та інших областях. Саме в цій установі селекціонерами Котком Іваном Костянтиновичем і Буряком Василем Юхимовичем створено один із сортів-довгожителів Поліська-90, що поєднав у собі короткостеблість, стійкість до хвороб, високу врожайність та хлібопекарську якість. За цим сортом у 1995 році зафіксована рекордна врожайність в радгоспі «Великодимерський» (Київщина), де на площі 15 га зібрали по 115 ц/га зерна. Занесений в Реєстр сортів рослин, придатних до поширення в Україні у 1994 році, він 20 років тримає свою «нішу» на ринку, заслужено користується попитом серед фермерів.

Використовуючи цікаві й водночас суперечливі в науковій площині методи створення сортів, Іван Костянтинович Котко добивався високих результатів. Все, як кажуть, починалося із одної зернини, а точніше з декількох зернин пшениці сорту Безоста-1, в які була зроблена ін’єкція вмісту зернівки жита Тацинське голубе на дослідній станції в Зернограді. Ці зерна були висіяні вже на дослідному полі Інституту землеробства в Чабанах. У результаті, з них було отримано селекційні лінії, що стали відомими сортами пшениці Поліська-70, Щедра Полісся, Колективна-77 і займали великі площі в десятках областей України.

Побачити і відібрати унікальний генотип серед інших малоцінних рослин Іван Костянтинович вмів від Бога, тому разом із Буряком Василем Юхимовичем, серед іншого сорту озимої пшениці Поліська-87 і зрізав декілька колосків, що стали родоначальниками Поліської-90. В результаті генетичних досліджень вдалося пояснити причину такого успіху сорту. Виявилося, що він має надзвичайно вдале поєднання, так звану «піраміду» генів короткостеблості, польової стійкості до комплексу хвороб і контролю якості зерна, які «працюють» саме в зоні Полісся. Тому Поліську-90 відносять до поліського екотипу. Тобто такого, що добре переносить високе зволоження, збіднені ґрунти та помірні температури зони Полісся, не знижуючи при цьому якість зерна.

Сьогодні сорт Поліська-90 зберігає свої позиції і, очевидно, буде й надалі. Він посів достойне місце у вітчизняній селекції і поряд із такими світовими шедеврами, як Миронівська-808 та Безоста-1. А на основі селекційної моделі Поліської-90 селекціонери ННЦ «Інститут землеробства НААН» створили нові сорти пшениці озимої м’якої - Столична, Артеміда, Бенефіс, Аналог і Краєвид.

Краєвид. Новий високоінтенсивний сорт західноєвропейського екотипу. Різновид еритроспермум. Маса 1000 зерен – 48,6 г. Сорт середньостиглий, дозріває за 280-285 днів, високоврожайний. Середня врожайність 8-10 т/га. Зимостійкість – середня. Високостійкий до вилягання, борошнистої роси, септоріозу та фузаріозу колоса, стікання та проростання зерна в колосі, осипання зерна. Зерно містить до 14% білка, 32% сирої клейковини. Рекомендується інтенсивна технологія вирощування по кращих попередниках. Призначений для вирощування у зоні Полісся та Лісостепу України.

Артеміда. Різновид еритроспермум. Сорт інтенсивного типу, призначений для вирощування в умовах Полісся і західних регіонах України. Напрямок використання – хлібопекарський. Врожайність – 7-8 т/га. Середньостійкий до хвороб, а по стійкості до бурої іржі значно її переважає. Стійкий до вилягання. За належних умов вирощування здатен накопичувати до 15% білка та близько 30% сирої клейковини. Зимостійкий та посухостійкий. Маса 1000 насінин - 42,2-48,4 г. Потребує добрих попередників та високих доз мінеральних добрив.

Столична. Різновид еритроспермум. Напрямок використання – хлібопекарський. Маса 1000 зерен - 48-53 г. Відноситься до середньорослих. За показниками стійкості до вилягання, посухостійкості, зимостійкості перевищує стандарт. Врожайність - 7-8 т/га. Натура зерна - 795-800 г/л. Вміст сирого протеїну - 12,5%, сирої клейковини – 25,0%. Сорт середньостиглий: тривалість вегетаційного періоду 295-300 днів.

Бенефіс. Різновид еритроспермум. Зимостійкість сорту вища за середню. Стійкість сорту до вилягання - 8,4 бали. Стійкість до осипання - 8,2 бали. Стійкість до посухи - 8,4 бали. Середньостиглий: достигає за 282 дні. Врожайність - 7-8 т/га. Максимальний урожай сорту - 87 ц/га. Маса 1000 зернин - 42,5 г. Зерно містить 14,3% білка та 29 - клейковини, сила борошна - 267 о. а. Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу.

Аналог. Різновид еритроспермум. Рослини заввишки 88 см. Зимостійкість сорту вища за середню. Не вилягає. Стійкість до осипання та посухи - 8,2 бали. Ранньостиглий, достигає за 276 днів. Середня врожайність 6-7 т/га. Максимальний урожай сорту - 86 ц/га. Маса 1000 зернин - 42,8 г. Зерно містить 14,8% білка та 31 - клейковини. Сильна пшениця. Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу.

Не можна залишити без уваги сорти ярої м’якої пшениці Інституту землеробства, адже яра пшениця є важливою страховою культурою для озимої. Варто згадати 2003 і 2013 роки, коли велика кількість посівів озимини вимерзла. Для таких випадків у інституті виведено скоростиглі короткостеблі сорти ярої пшениці: Рання-93, Скороспілка-99, Недра, що добре підходять для «ремонту» зрідженої озимої пшениці.

Рання 93. Різновид еритроспермум. Зерно крупне, маса 1000 зерен 40-43 г.Сорт посухостійкий, стійкий до осипання і проростання зерна в колосі, вилягання та ураження найпоширенішими хворобами. Середньоранній, висота рослин 70-90 см. Вміст білка в зерні - 12,3-13,2%, сирої клейковини - 20-30%, сила борошна - 282 о. а., ІДК – 75 о. п., загальна хлібопекарська оцінка 4 бали. Врожайність - 45-50 ц/га. Рекомендований для вирощування в зонах Полісся й Лісостепу України.

Недра. Різновид еритроспермум. Стійкий до вилягання, осипання, посухи та до ураження основними хворобами та шкідниками. Середньостиглий – 102-104 дні.Сорт інтенсивного типу, високоврожайний – 45-50 ц/га, на 2-3 дні скоростигліший від сорту Рання-93. Маса 1000 зерен – 41-42 г. Зерно містить 14,4-15,6% білка, клейковини – 31,1-37,4%. Рекомендований для вирощування в зонах Полісся та Лісостепу України.

Скороспілка 99. Посухостійкий, ранньостиглий, достигає на 8-9 днів раніше від сорту Рання 93. Відзначається високим вмістом білка в зерні –15-16%, сирої клейковини - 30%. Висота рослин - 70-84 см. Маса 1000 зерен - 36-40 г. Врожайність - 65 ц/га. Стійкий до вилягання та ураження хворобами. Рекомендується для вирощування в зонах Полісся й Лісостепу України.

Нині селекціонери ННЦ «Інститут землеробства НААН» також працюють у напрямках збільшення врожайності сортів озимої пшениці до 9-12 т/га і ярої - до 6-7 т/га, підвищення їх стійкості до хвороб та створення сортів спеціального призначення. Два нових сорти озимої м’якої пшениці Щедрівка київська і Цвіт калини перебувають в державному сортовипробуванні й визнані перспективними. Тож варто чекати нових успішних сортів-довгожителів, таких як Поліська-90, на українських нивах.

 

Л. ГОЛИК, канд. с.-г. наук,

Є. ЗАЇКА, С. КОВАЛЬЧУК, І. КЛИМЕНКО, наукові співробітники відділу селекції і насінництва зернових культур,

ННЦ «Інститут землеробства НААН»





Схожі новини
  • Адаптивний сорт – основа виробництва зерна пшениці
  • Насіннєвий матеріал від Науково-дослідного інституту сої
  • Льон-довгунець української селекції
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ
  • РЕЗЕРВ СТАБІЛІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УКРАЇНІ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.