Аграрний тиждень. Україна
» » Подолаємо бур’яни та хвороби у 2016 році
» » Подолаємо бур’яни та хвороби у 2016 році

    Подолаємо бур’яни та хвороби у 2016 році


    Погодні умови осені 2015-го для озимих зернових були дуже несприятливими. Головна причина - тривала посуха, що спостерігалася на переважній частині території країни. Тож більшість аграріїв були вимушені сіяти в сухий ґрунт, переносити строки сівби на більш пізній час. Отже, сходи вийшли недружними, в пізні терміни і навіть протягом грудня 2015-го.

    Рис. 1. На деяких полях сходи озимих зернових отримували нерівномірні, в пізні строки, навіть протягом грудня 2015 р.

     

    За даними Мінагрополітики України, на 14 січня 2016-го в слабкому і зрідженому стані перебувало 33% озимих зернових культур. Найбільше слабких посівів у Степу, тут їх частка – 50–70% від загальних площ. Якщо пригадати стан посівів на цю ж дату торік, у слабкому та зрідженому стані перебували лише 18% по країні, а найбільше їх було у Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях (30–40%). Цього року такі умови повторилися, але на значно більшій площі - від Одеської до Харківської областей.

    Проте, незважаючи на такий стан посівів, найголовніші фактори, від яких залежатиме врожайність озимих зернових, все ж пов’язані з умовами, що складуться навесні:

    1.Час відновлення весняної вегетації (ЧВВВ) у 2016 р. Якщо ЧВВВ відбудеться на 1–3 тижні раніше від дня весняного рівнодення (21 березня), це сприятливо позначиться на рості та розвитку культур. За короткого дня рослина інтенсивніше нарощує вегетативну масу. В роки з раннім ЧВВВ ми спостерігаємо і весняне кущення, і більш потужний ріст вузлових коренів, і вищу врожайність. Наприклад, у роки з раннім ЧВВВ – 2013, 2014 і 2015 рр. – мали в країні достатньо високу врожайність зернових. Торік навіть Кіровоградщина, де в слабкому і зрідженому стані зимували 38% зернових, забезпечила в середньому 3,77 т/га озимої пшениці.

    2.Вміст продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–100 см на початку весняної вегетації. Для забезпечення задовільного рівня урожайності, за даними багатьох досліджень, потрібно мінімум 120–140 мм вологи в метровому шарі.

    Саме ці фактори необхідно враховувати при плануванні технологічних заходів навесні цього року.

    Умови для розвитку бур’янів були такими ж несприятливими, як і для розвитку культурних рослин. Проте бур’яни, як відомо, більше пристосовані й продовжують шкодити.

    Одним із головних заходів догляду залишається боротьба з бур’янами за допомогою хімічних засобів. Зважаючи на витрати на сучасні гербіциди та потенційні втрати врожайності через бур’яни, у професіоналів навіть не виникає запитання: обробляти посіви гербіцидами чи ні?

    Так, за даними дослідників (Іващенко О. О., Верещагін Л. Н., ТанчикС.П. та ін.), в надземній масі бур’янів міститься від 1,80 до 2,16% азоту, 0,50–1,19% фосфору і 2,06–4,67% калію на суху речовину, а також бур’яни забирають відповідну кількість води – 400–700 г/г сухої речовини. Тож наявність лише 100 г/м2 біомаси однорічних бур’янів уже призводить до істотних втрат урожаю зерна – 100–150 кг/га, а багаторічних – 200–300кг/га.

    Чи всі гербіциди однакові? Звичайно, ні. Навіть при використанні деяких препаратів, зокрема з класу сульфонілсечовин та 2,4-Д без сумішей, залишаються бур’яни, що за останні роки набули стійкості до гербіцидів: сокирки, маки, підмаренник чіпкий, IMI-падалиця соняшнику, осот, інші.

    Отже, які втрати врожайності будуть на такому полі, як, наприклад, на рис. 2, де був застосований гербіцид із діючими речовинами з класу сульфонілсечовин, що не контролюють сокирки та мак?

    Відповідь: 100 кг/га! Це всього 5 шт./м2 бур’янів по 20 г кожен. Але 100 кг/га зерна втрачено! Хоча гербіцид застосовували.

     

    Рис. 2. Деякі гербіциди не вирішують проблему з бур’янами повністю. Навіть після застосування гербіциду з класу сульфонілсечовин, на полі залишилися бур’яни, які призвели до втрати 100 кг/га зерна.

     

    Ефективний захист проти бур’янів має бути інтегрованим і складатися з обґрунтованої сівозміни, якісного обробітку ґрунту, підготовки насіння, оптимальних строків сівби, застосування гербіцидів. Серед величезного асортименту гербіцидів для зернових, що є на ринку, дуже складно вибрати саме той, що повністю вирішить всі проблеми. Але, знаючи переваги кожного, можна отримати найкращий результат.

    Серед найбільш ефективних гербіцидів достойне місце займають Пріма™, Дербі™ й Ланцелот™. Кожен із них є універсальним двокомпонентним готовим продуктом для озимих і ярих зернових культур. Їх склад виключає появу резистентності бур’янів, проте кожен має свої переваги і особливості.

     

    Дербі – системний післясходовий гербіцид для контролю однорічних і окремих багаторічних дводольних бур’янів, зокрема перерослих і слабочутливих до сульфонілсечовин, у посівах зернових колосових культур. Діючі речовини флуметсулам (100 г/л) і флорасулам (75 г/л) належать до класу триазолпіримідини, що діють на бур’яни як інгібітори ферменту ацетолактатсинтази.

    Головні переваги Дербі:

    • Неперевершений контроль підмаренника чіпкого, навіть у фазі 14кілець, та інших перерослих бур’янів (у т. ч. сокирок, волошок, фіалок, маків, гірчаків).

    • Можливість застосування до прапорцевого листка зернових.

    • Не має обмежень для наступних культур у сівозміні.

    Дербі дуже ефективний проти широкого спектру бур’янів, зокрема перерослих.

     

    Ланцелот – системний післясходовий гербіцид для контролю однорічних бур’янів, зокрема падалиці соняшнику, стійкої до сульфонілсечовин та імідазолінонів, з ґрунтовою активністю проти нових сходів бур’янів та викорінюючою дією проти осотів у посівах зернових колосових культур і кукурудзи. Діючі речовини флорасулам (150 г/кг) і амінопіралід (300 г/кг) належать до класів триазолпіримідини та похідних піридинкарбонової кислоти відповідно.

    Головні переваги препарату Ланцелот:

    • Знищує всі види осотів.

    • Запобігає появі кількох наступних хвиль бур’янів завдяки ґрунтовій дії.

    • Найкраща ефективність проти падалиці соняшнику, стійкої до імідазолінонів та сульфонілсечовин.

    • Висока ефективність проти хвоща польового.

    Пріма™ – системний післясходовий гербіцид для контролю однорічних й окремих багаторічних дводольних бур’янів, зокрема слабочутливих до сульфонілсечовин, у посівах зернових колосових культур, кукурудзи і сорго. Діючі речовини флорасулам (6,25 г/л) та 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д (452,5г/л) належать до класів триазолпіримідини та похідних арилоксиалканкарбонової кислоти відповідно.

    Головні переваги препарату Пріма™:

    • Ефективний контроль бур’янів, слабочутливих до сульфонілсечовинних гербіцидів (лободи білої, маку, пасльону чорного та ін.).

    • Швидке проникнення та швидка дія на бур’яни.

    • Два різні механізми дії запобігають виникненню резистентності.

    • Не має обмежень для наступних культур у сівозміні.

     

    Так, найкраще для господарства вибирати не один гербіцид на всі поля, а потрібно мінімум два гербіциди для різних умов:

    1. Дербі краще обирати на поля з перевагою перерослих зимуючих та ярих бур’янів, зазвичай після таких попередників, як пар, ріпак, зернові, горох. Дербі можна застосовувати до прапорцевого листка включно. На цих полях можна планувати вирощування будь-якої культури в 2017 р.

    2. Пріма. Цей гербіцид краще підходить для посівів з переважно ярим типом забур’яненості, зокрема з перерослою лободою білою, руткою тощо. Зазвичай це посіви зернових після кукурудзи, сої та цукрового буряку. Препарат Пріма можна застосовувати до 2-го міжвузля включно. На полях після використання цього гербіциду можна планувати вирощування будь-якої культури в 2017 р.

    3. Ланцелот варто застосовувати на посівах із переважаючим забур’яненням осотами, хвощем та падалицею соняшнику. У степовій зоні це переважно посіви зернових після соняшнику, у лісостеповій – після будь-яких попередників. Завдяки своїй ґрунтовій активності Ланцелот добре стримує проростання нових сходів бур’янів, зокрема падалиці соняшнику. Найбільш ефективно знищує ALS- та IMI-падалицю соняшнику. Зазвичай на полях після зернових, перед якими був соняшник, планують вирощування кукурудзи, озимого ріпаку, зернових. І це найбільш зручні та безпечні ланки сівозміни на полях після застосування препаратуЛанцелот.

    Будь ласка, зверніть увагу: деякі фунгіциди, що є на ринку, не можна використовувати в бакових сумішах ні з якими гербіцидами, тому перед приготуванням сумішей уважно ознайомтеся зі змістом етикетки.

    Для застосування бакових сумішей з гербіцидами Дербі, Ланцелот і Пріма можна абсолютно безпечно використовувати такі фунгіциди, як Альто® Супер, Амістар® Екстра, Тілт®Турбо і Тілт®.

    Знаючи і вміло використовуючи всі переваги гербіцидів, ви ефективно і безпечно захистите посіви від бур’янів та отримаєте бажаний прибуток.

     

     

    Хвороби та їх ефективний контроль

    Перше, на що слід звернути увагу: на сьогодні максимально ефективним є превентивне внесення фунгіцидів. Тобто, до перших симптомів розвитку хвороби або ж одразу після їх появи (до 10% видимого ураження рослини хворобою). Чому саме так?

    Погодні умови під час вегетаційного періоду по всій території України стали значно жорсткішими у порівнянні з тим, що ми мали 20–30 років тому. І нині основну небезпеку для врожаю зернових колосових культур становлять ті хвороби, міцелій яких на початковому етапі розвивається в тканинах рослин без будь-яких видимих симптомів або ці симптоми можна легко сплутати з реакцією на несприятливі погодні умови (різкі перепади температури вдень і вночі, нестачу вологи, нестачу азотного живлення тощо).

    Отже, як правило, ми помічаємо перші симптоми вже тоді, коли листок на 50–75% прошитий міцелієм. Відповідно, цей листок і його роль у формуванні врожайності рослини вже втрачено. І саме тому думати про захист кожного наступного ярусу листків варто у момент їх формування і виходу, враховуючи фітосанітарну ситуацію попередніх ярусів. Це стосується тих хвороб, які були максимально небезпечні в сезоні 2014–2015 рр. і, відповідно, становитимуть основну загрозу навесні 2016-го, а саме: септоріоз озимої пшениці, гельмінтоспоріози ярого та озимого ячменю та інші збудники, особливо з відділу недосконалих грибів.

    Септоріоз – Septoria tritici Rob. et Desm. (сумчаста стадія – Micosphacrella graminicola (Fuckel) Schroeter) листкова форма прояву та Stagonospora nodorum Berk. (Leptosphaeria nodorum Muller) колосова форма прояву. Головна роль у зараженні та перезараженні рослин належить пікноспорам гриба. Масовому розвитку септоріозу сприяє температура 12...25°С, наявність краплинної вологи або відносна вологість повітря 90–100%. За таких умов пікноспори можуть прорости протягом кількох годин після виходу з пікнід, але мінімальний поріг розвитку хвороби +5С. Посушливі періоди вегетації гальмують розвиток хвороби. Як правило, в умовах Південного Лісостепу та Степу України настання посушливих умов повністю стримує розвиток листкової форми прояву хвороби.

    Вегетаційний період 2015-го максимально сприяв розвитку обох форм прояву септоріозу на всіх етапах онтогенезу культури. Це призвело до значного ураження септоріозом насіннєвого матеріалу. Крім того, пошкодження листкової поверхні нічними заморозками протягом вересня – жовтня сприяло ураженню озимої пшениці ще з осені. Зерно в ураженому колосі стає плюсклим або зовсім не утворюється. Недорозвиненість колосу призводить до 20% і більше втрат урожаю. Зберігається інфекція на рослинних рештках і сходах падалиці у вигляді пікнід та міцелію.

    Отже, з огляду на умови серпня – грудня 2015 р. ми можемо говорити, що є повна ймовірність максимальної реалізації інфекційного потенціалу септоріозу як Septoria tritici Rob. et Desm., так і Stagonospora nodorum Berk. Тобто слід бути готовим до максимально раннього внесення фунгіцидів, щоб захистити майбутній урожай. На сьогодні фунгіцидний ринок України пропонує єдиний препарат, який забезпечує фунгіцидну ефективність при температурі +6°С, – це Тілт® Турбо 575,к.е.Його можна застосувати на 1–2,5тижні раніше. Отже, використання Тілт® Турбо буде набагато ефективнішим з біологічного погляду.

    В сучасному захисті озимої пшениці ми говоримо про дві, три, а іноді й чотири фунгіцидні обробки, залежно від кліматичних умов і фінансових можливостей господарства. Слід звертати увагу не лише на лікувальні або викорінюючі можливості препарату, а й на здатність діючих речовин нівелювати стресові умови для рослин. У будь-якому господарстві можлива ситуація, коли агроном виходить на поле, бачить наявність великої кількості хвороб (фітопатогенний комплекс) і просто не може визначитися, які з них будуть ключовими, яке їх співвідношення і відсоток розвитку.

    У такому випадку компанія «Сингента» пропонує сучасне рішення фітопатологічних проблем зернових колосових культур, перевірене часом і науковцями. Це препарат Альто® Супер 330 ЕС, к. е. До складу фунгіциду Альто® Супер входять дві діючі речовини з класу триазолів – ципроконазол (80г/л) і пропіконазол (250г/л), які впливають на біосинтез стеролу в мембранах фітопатогенних організмів. Альто® Суперефективний проти аскоміцетів, базидіоміцетів і дейтероміцетів. Препарат здатний збільшувати інтенсивність фотосинтезу в прапорцевому листку озимої пшениці, завдяки чому безпосередньо впливає на ріст урожайності культури.

    Та сьогодні здивувати сільгоспвиробника потужним фунгіцидним ефектом препарату вже важко, адже він хоче чогось більшого. Зокрема, не тільки захистити рослину, але й вплинути на її фізіологію, підвищивши врожайність. На це здатні Амістар® Екстра та Амістар®Тріо. Якщо говорити про першу фунгіцидну обробку, то саме препарати групи Амістар® забезпечать значно більшу окупність витрат на посівах, від яких очікується максимальна реалізація потенціалу. Це посіви ранніх строків висіву, добре розвинені, на які мінімально вплинули стресові фактори температурного режиму вересня.

    Посилити природну здатність рослин протистояти несприятливим умовам вегетації можна, застосовуючи фунгіцид Амістар® Екстра 280 SC, к.с. До складу препарату входять азоксистробін (200 г/л) і ципроконазол (80 г/л). Це вдале поєднання двох діючих речовин різних класів – стробілуринів і триазолів, які мають максимально можливу на сьогодні системність. Завдяки своєму хімічному складу препарат має системну, контактну, профілактичну і лікувальну дії. Вони поширюються на збудників чотирьох основних класів грибів, найнебезпечніших на всій території України. Цей фунгіцид здатен захистити зернові колосові культури майже від усього спектру хвороб, починаючи з прикореневих гнилей і закінчуючи хворобами колосу грибкової природи. Залишки препарату затримуються в пазухах листка і, проникаючи, поширюються в нові ростки та захищають нові листки й частини стебла.

    Однак не ця властивість препарату є привабливою для виробників. Слід звернути увагу на те, що азоксистробін спроможний впливати на фізіологічні процеси рослин і підсилювати здатність організму протистояти несприятливим чинникам навколишнього середовища.

    При системі з двох фунгіцидних обробок для кращого ефекту варто першу з них проводити якнайраніше. Перша обробка, проведена у фазі виходу в трубку, забезпечує на 4ц/га вищий урожай, ніж обробка у фазі прапорцевого листка. Для максимальної фізіологічної ефективності треба забезпечити наявність азоксистробіну в рослині на момент другого міжвузля, що дозволить максимально розкрити її компенсаторну можливість.

    Його рідний брат Амістар®Тріо 255 ЕС, к. е. – це вже поєднання трьох потужних фунгіцидних компонентів, а саме: азоксистробіну (100г/л), пропіконазолу (125 г/л), ципроконазолу (30 г/л). Як ми бачимо, вміст азоксистробіну вдвічі менший, але значно посилена триазольна група. Використання Амістар® Тріо дещо зменшує фізіологічний ефект на рослину, проте значно посилює лікувальний. Цей препарат компанія-виробник рекомендує на посівах зі значним потенціалом для фізіологічного ефекту при наявності перших ознак комплексу хвороб, наприклад прикореневих гнилей, борошнистої роси, септоріозу, фузаріозу тощо.

    І головне, в 2015 р. компанія «Сингента» отримала реєстрацію двох нових фунгіцидів на території України. Це препарати Магнелло™ та Бонтіма®.

    Магнелло™ 350 ЕС, к. е. – поєднання двох потужних триазолів (дифеноконазолу та тебуконазолу). Продукт рекомендується як максимально дієвий для захисту листкового апарату і генеративних органів. Препарат має відмінну ефективність проти захворювань колосу, особливо фузаріозу, а головне септоріозу. Оптимальний строк обробки для захисту колосу – початок цвітіння.

    Бонтіма® 250, к. е. Баланс діючих речовин цього препарату розроблявся безпосередньо для ячменю, завдяки цьому вдалося досягти повного синергізму фізико-хімічних процесів рослини з механізмом дії фунгіциду. Бонтіма® – препарат номер один для захисту ячменю у Великій Британії, що з огляду на погодні умови та інфекційний фон цієї країни може характеризувати його як надійний та ефективний продукт.

     

    Пам’ятайте, що головним у захисті рослин є розумний індивідуальний підхід, адже кожне поле - це живий організм, який із вдячністю відгукнеться на нашу турботу. Вдалих вам урожаїв!

     

    Світлана ЧОНІ, кандидат с.-г. наук, менеджер компанії «Сингента» з підтримки та розвитку протруйників в Україні

    Валерій ДУБРОВІН, менеджер з маркетингу напрямку інсектицидів та гербіцидів на зернових культурах, компанія «Сингента»

     





    Схожі новини
  • Альто Супер - надійність і стабільність за будь-яких умов
  • Альто Супер - надійність і стабільність за будь-яких умов
  • Застосування ґрунтових гербіцидів – ознака розумного господарювання
  • Застосування ґрунтових гербіцидів - ознака розумного господарювання
  • ВІД КІЛЬКОСТІ ДО ЯКОСТІ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Подолаємо бур’яни та хвороби у 2016 році


Погодні умови осені 2015-го для озимих зернових були дуже несприятливими. Головна причина - тривала посуха, що спостерігалася на переважній частині території країни. Тож більшість аграріїв були вимушені сіяти в сухий ґрунт, переносити строки сівби на більш пізній час. Отже, сходи вийшли недружними, в пізні терміни і навіть протягом грудня 2015-го.

Рис. 1. На деяких полях сходи озимих зернових отримували нерівномірні, в пізні строки, навіть протягом грудня 2015 р.

 

За даними Мінагрополітики України, на 14 січня 2016-го в слабкому і зрідженому стані перебувало 33% озимих зернових культур. Найбільше слабких посівів у Степу, тут їх частка – 50–70% від загальних площ. Якщо пригадати стан посівів на цю ж дату торік, у слабкому та зрідженому стані перебували лише 18% по країні, а найбільше їх було у Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях (30–40%). Цього року такі умови повторилися, але на значно більшій площі - від Одеської до Харківської областей.

Проте, незважаючи на такий стан посівів, найголовніші фактори, від яких залежатиме врожайність озимих зернових, все ж пов’язані з умовами, що складуться навесні:

1.Час відновлення весняної вегетації (ЧВВВ) у 2016 р. Якщо ЧВВВ відбудеться на 1–3 тижні раніше від дня весняного рівнодення (21 березня), це сприятливо позначиться на рості та розвитку культур. За короткого дня рослина інтенсивніше нарощує вегетативну масу. В роки з раннім ЧВВВ ми спостерігаємо і весняне кущення, і більш потужний ріст вузлових коренів, і вищу врожайність. Наприклад, у роки з раннім ЧВВВ – 2013, 2014 і 2015 рр. – мали в країні достатньо високу врожайність зернових. Торік навіть Кіровоградщина, де в слабкому і зрідженому стані зимували 38% зернових, забезпечила в середньому 3,77 т/га озимої пшениці.

2.Вміст продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–100 см на початку весняної вегетації. Для забезпечення задовільного рівня урожайності, за даними багатьох досліджень, потрібно мінімум 120–140 мм вологи в метровому шарі.

Саме ці фактори необхідно враховувати при плануванні технологічних заходів навесні цього року.

Умови для розвитку бур’янів були такими ж несприятливими, як і для розвитку культурних рослин. Проте бур’яни, як відомо, більше пристосовані й продовжують шкодити.

Одним із головних заходів догляду залишається боротьба з бур’янами за допомогою хімічних засобів. Зважаючи на витрати на сучасні гербіциди та потенційні втрати врожайності через бур’яни, у професіоналів навіть не виникає запитання: обробляти посіви гербіцидами чи ні?

Так, за даними дослідників (Іващенко О. О., Верещагін Л. Н., ТанчикС.П. та ін.), в надземній масі бур’янів міститься від 1,80 до 2,16% азоту, 0,50–1,19% фосфору і 2,06–4,67% калію на суху речовину, а також бур’яни забирають відповідну кількість води – 400–700 г/г сухої речовини. Тож наявність лише 100 г/м2 біомаси однорічних бур’янів уже призводить до істотних втрат урожаю зерна – 100–150 кг/га, а багаторічних – 200–300кг/га.

Чи всі гербіциди однакові? Звичайно, ні. Навіть при використанні деяких препаратів, зокрема з класу сульфонілсечовин та 2,4-Д без сумішей, залишаються бур’яни, що за останні роки набули стійкості до гербіцидів: сокирки, маки, підмаренник чіпкий, IMI-падалиця соняшнику, осот, інші.

Отже, які втрати врожайності будуть на такому полі, як, наприклад, на рис. 2, де був застосований гербіцид із діючими речовинами з класу сульфонілсечовин, що не контролюють сокирки та мак?

Відповідь: 100 кг/га! Це всього 5 шт./м2 бур’янів по 20 г кожен. Але 100 кг/га зерна втрачено! Хоча гербіцид застосовували.

 

Рис. 2. Деякі гербіциди не вирішують проблему з бур’янами повністю. Навіть після застосування гербіциду з класу сульфонілсечовин, на полі залишилися бур’яни, які призвели до втрати 100 кг/га зерна.

 

Ефективний захист проти бур’янів має бути інтегрованим і складатися з обґрунтованої сівозміни, якісного обробітку ґрунту, підготовки насіння, оптимальних строків сівби, застосування гербіцидів. Серед величезного асортименту гербіцидів для зернових, що є на ринку, дуже складно вибрати саме той, що повністю вирішить всі проблеми. Але, знаючи переваги кожного, можна отримати найкращий результат.

Серед найбільш ефективних гербіцидів достойне місце займають Пріма™, Дербі™ й Ланцелот™. Кожен із них є універсальним двокомпонентним готовим продуктом для озимих і ярих зернових культур. Їх склад виключає появу резистентності бур’янів, проте кожен має свої переваги і особливості.

 

Дербі – системний післясходовий гербіцид для контролю однорічних і окремих багаторічних дводольних бур’янів, зокрема перерослих і слабочутливих до сульфонілсечовин, у посівах зернових колосових культур. Діючі речовини флуметсулам (100 г/л) і флорасулам (75 г/л) належать до класу триазолпіримідини, що діють на бур’яни як інгібітори ферменту ацетолактатсинтази.

Головні переваги Дербі:

• Неперевершений контроль підмаренника чіпкого, навіть у фазі 14кілець, та інших перерослих бур’янів (у т. ч. сокирок, волошок, фіалок, маків, гірчаків).

• Можливість застосування до прапорцевого листка зернових.

• Не має обмежень для наступних культур у сівозміні.

Дербі дуже ефективний проти широкого спектру бур’янів, зокрема перерослих.

 

Ланцелот – системний післясходовий гербіцид для контролю однорічних бур’янів, зокрема падалиці соняшнику, стійкої до сульфонілсечовин та імідазолінонів, з ґрунтовою активністю проти нових сходів бур’янів та викорінюючою дією проти осотів у посівах зернових колосових культур і кукурудзи. Діючі речовини флорасулам (150 г/кг) і амінопіралід (300 г/кг) належать до класів триазолпіримідини та похідних піридинкарбонової кислоти відповідно.

Головні переваги препарату Ланцелот:

• Знищує всі види осотів.

• Запобігає появі кількох наступних хвиль бур’янів завдяки ґрунтовій дії.

• Найкраща ефективність проти падалиці соняшнику, стійкої до імідазолінонів та сульфонілсечовин.

• Висока ефективність проти хвоща польового.

Пріма™ – системний післясходовий гербіцид для контролю однорічних й окремих багаторічних дводольних бур’янів, зокрема слабочутливих до сульфонілсечовин, у посівах зернових колосових культур, кукурудзи і сорго. Діючі речовини флорасулам (6,25 г/л) та 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д (452,5г/л) належать до класів триазолпіримідини та похідних арилоксиалканкарбонової кислоти відповідно.

Головні переваги препарату Пріма™:

• Ефективний контроль бур’янів, слабочутливих до сульфонілсечовинних гербіцидів (лободи білої, маку, пасльону чорного та ін.).

• Швидке проникнення та швидка дія на бур’яни.

• Два різні механізми дії запобігають виникненню резистентності.

• Не має обмежень для наступних культур у сівозміні.

 

Так, найкраще для господарства вибирати не один гербіцид на всі поля, а потрібно мінімум два гербіциди для різних умов:

1. Дербі краще обирати на поля з перевагою перерослих зимуючих та ярих бур’янів, зазвичай після таких попередників, як пар, ріпак, зернові, горох. Дербі можна застосовувати до прапорцевого листка включно. На цих полях можна планувати вирощування будь-якої культури в 2017 р.

2. Пріма. Цей гербіцид краще підходить для посівів з переважно ярим типом забур’яненості, зокрема з перерослою лободою білою, руткою тощо. Зазвичай це посіви зернових після кукурудзи, сої та цукрового буряку. Препарат Пріма можна застосовувати до 2-го міжвузля включно. На полях після використання цього гербіциду можна планувати вирощування будь-якої культури в 2017 р.

3. Ланцелот варто застосовувати на посівах із переважаючим забур’яненням осотами, хвощем та падалицею соняшнику. У степовій зоні це переважно посіви зернових після соняшнику, у лісостеповій – після будь-яких попередників. Завдяки своїй ґрунтовій активності Ланцелот добре стримує проростання нових сходів бур’янів, зокрема падалиці соняшнику. Найбільш ефективно знищує ALS- та IMI-падалицю соняшнику. Зазвичай на полях після зернових, перед якими був соняшник, планують вирощування кукурудзи, озимого ріпаку, зернових. І це найбільш зручні та безпечні ланки сівозміни на полях після застосування препаратуЛанцелот.

Будь ласка, зверніть увагу: деякі фунгіциди, що є на ринку, не можна використовувати в бакових сумішах ні з якими гербіцидами, тому перед приготуванням сумішей уважно ознайомтеся зі змістом етикетки.

Для застосування бакових сумішей з гербіцидами Дербі, Ланцелот і Пріма можна абсолютно безпечно використовувати такі фунгіциди, як Альто® Супер, Амістар® Екстра, Тілт®Турбо і Тілт®.

Знаючи і вміло використовуючи всі переваги гербіцидів, ви ефективно і безпечно захистите посіви від бур’янів та отримаєте бажаний прибуток.

 

 

Хвороби та їх ефективний контроль

Перше, на що слід звернути увагу: на сьогодні максимально ефективним є превентивне внесення фунгіцидів. Тобто, до перших симптомів розвитку хвороби або ж одразу після їх появи (до 10% видимого ураження рослини хворобою). Чому саме так?

Погодні умови під час вегетаційного періоду по всій території України стали значно жорсткішими у порівнянні з тим, що ми мали 20–30 років тому. І нині основну небезпеку для врожаю зернових колосових культур становлять ті хвороби, міцелій яких на початковому етапі розвивається в тканинах рослин без будь-яких видимих симптомів або ці симптоми можна легко сплутати з реакцією на несприятливі погодні умови (різкі перепади температури вдень і вночі, нестачу вологи, нестачу азотного живлення тощо).

Отже, як правило, ми помічаємо перші симптоми вже тоді, коли листок на 50–75% прошитий міцелієм. Відповідно, цей листок і його роль у формуванні врожайності рослини вже втрачено. І саме тому думати про захист кожного наступного ярусу листків варто у момент їх формування і виходу, враховуючи фітосанітарну ситуацію попередніх ярусів. Це стосується тих хвороб, які були максимально небезпечні в сезоні 2014–2015 рр. і, відповідно, становитимуть основну загрозу навесні 2016-го, а саме: септоріоз озимої пшениці, гельмінтоспоріози ярого та озимого ячменю та інші збудники, особливо з відділу недосконалих грибів.

Септоріоз – Septoria tritici Rob. et Desm. (сумчаста стадія – Micosphacrella graminicola (Fuckel) Schroeter) листкова форма прояву та Stagonospora nodorum Berk. (Leptosphaeria nodorum Muller) колосова форма прояву. Головна роль у зараженні та перезараженні рослин належить пікноспорам гриба. Масовому розвитку септоріозу сприяє температура 12...25°С, наявність краплинної вологи або відносна вологість повітря 90–100%. За таких умов пікноспори можуть прорости протягом кількох годин після виходу з пікнід, але мінімальний поріг розвитку хвороби +5С. Посушливі періоди вегетації гальмують розвиток хвороби. Як правило, в умовах Південного Лісостепу та Степу України настання посушливих умов повністю стримує розвиток листкової форми прояву хвороби.

Вегетаційний період 2015-го максимально сприяв розвитку обох форм прояву септоріозу на всіх етапах онтогенезу культури. Це призвело до значного ураження септоріозом насіннєвого матеріалу. Крім того, пошкодження листкової поверхні нічними заморозками протягом вересня – жовтня сприяло ураженню озимої пшениці ще з осені. Зерно в ураженому колосі стає плюсклим або зовсім не утворюється. Недорозвиненість колосу призводить до 20% і більше втрат урожаю. Зберігається інфекція на рослинних рештках і сходах падалиці у вигляді пікнід та міцелію.

Отже, з огляду на умови серпня – грудня 2015 р. ми можемо говорити, що є повна ймовірність максимальної реалізації інфекційного потенціалу септоріозу як Septoria tritici Rob. et Desm., так і Stagonospora nodorum Berk. Тобто слід бути готовим до максимально раннього внесення фунгіцидів, щоб захистити майбутній урожай. На сьогодні фунгіцидний ринок України пропонує єдиний препарат, який забезпечує фунгіцидну ефективність при температурі +6°С, – це Тілт® Турбо 575,к.е.Його можна застосувати на 1–2,5тижні раніше. Отже, використання Тілт® Турбо буде набагато ефективнішим з біологічного погляду.

В сучасному захисті озимої пшениці ми говоримо про дві, три, а іноді й чотири фунгіцидні обробки, залежно від кліматичних умов і фінансових можливостей господарства. Слід звертати увагу не лише на лікувальні або викорінюючі можливості препарату, а й на здатність діючих речовин нівелювати стресові умови для рослин. У будь-якому господарстві можлива ситуація, коли агроном виходить на поле, бачить наявність великої кількості хвороб (фітопатогенний комплекс) і просто не може визначитися, які з них будуть ключовими, яке їх співвідношення і відсоток розвитку.

У такому випадку компанія «Сингента» пропонує сучасне рішення фітопатологічних проблем зернових колосових культур, перевірене часом і науковцями. Це препарат Альто® Супер 330 ЕС, к. е. До складу фунгіциду Альто® Супер входять дві діючі речовини з класу триазолів – ципроконазол (80г/л) і пропіконазол (250г/л), які впливають на біосинтез стеролу в мембранах фітопатогенних організмів. Альто® Суперефективний проти аскоміцетів, базидіоміцетів і дейтероміцетів. Препарат здатний збільшувати інтенсивність фотосинтезу в прапорцевому листку озимої пшениці, завдяки чому безпосередньо впливає на ріст урожайності культури.

Та сьогодні здивувати сільгоспвиробника потужним фунгіцидним ефектом препарату вже важко, адже він хоче чогось більшого. Зокрема, не тільки захистити рослину, але й вплинути на її фізіологію, підвищивши врожайність. На це здатні Амістар® Екстра та Амістар®Тріо. Якщо говорити про першу фунгіцидну обробку, то саме препарати групи Амістар® забезпечать значно більшу окупність витрат на посівах, від яких очікується максимальна реалізація потенціалу. Це посіви ранніх строків висіву, добре розвинені, на які мінімально вплинули стресові фактори температурного режиму вересня.

Посилити природну здатність рослин протистояти несприятливим умовам вегетації можна, застосовуючи фунгіцид Амістар® Екстра 280 SC, к.с. До складу препарату входять азоксистробін (200 г/л) і ципроконазол (80 г/л). Це вдале поєднання двох діючих речовин різних класів – стробілуринів і триазолів, які мають максимально можливу на сьогодні системність. Завдяки своєму хімічному складу препарат має системну, контактну, профілактичну і лікувальну дії. Вони поширюються на збудників чотирьох основних класів грибів, найнебезпечніших на всій території України. Цей фунгіцид здатен захистити зернові колосові культури майже від усього спектру хвороб, починаючи з прикореневих гнилей і закінчуючи хворобами колосу грибкової природи. Залишки препарату затримуються в пазухах листка і, проникаючи, поширюються в нові ростки та захищають нові листки й частини стебла.

Однак не ця властивість препарату є привабливою для виробників. Слід звернути увагу на те, що азоксистробін спроможний впливати на фізіологічні процеси рослин і підсилювати здатність організму протистояти несприятливим чинникам навколишнього середовища.

При системі з двох фунгіцидних обробок для кращого ефекту варто першу з них проводити якнайраніше. Перша обробка, проведена у фазі виходу в трубку, забезпечує на 4ц/га вищий урожай, ніж обробка у фазі прапорцевого листка. Для максимальної фізіологічної ефективності треба забезпечити наявність азоксистробіну в рослині на момент другого міжвузля, що дозволить максимально розкрити її компенсаторну можливість.

Його рідний брат Амістар®Тріо 255 ЕС, к. е. – це вже поєднання трьох потужних фунгіцидних компонентів, а саме: азоксистробіну (100г/л), пропіконазолу (125 г/л), ципроконазолу (30 г/л). Як ми бачимо, вміст азоксистробіну вдвічі менший, але значно посилена триазольна група. Використання Амістар® Тріо дещо зменшує фізіологічний ефект на рослину, проте значно посилює лікувальний. Цей препарат компанія-виробник рекомендує на посівах зі значним потенціалом для фізіологічного ефекту при наявності перших ознак комплексу хвороб, наприклад прикореневих гнилей, борошнистої роси, септоріозу, фузаріозу тощо.

І головне, в 2015 р. компанія «Сингента» отримала реєстрацію двох нових фунгіцидів на території України. Це препарати Магнелло™ та Бонтіма®.

Магнелло™ 350 ЕС, к. е. – поєднання двох потужних триазолів (дифеноконазолу та тебуконазолу). Продукт рекомендується як максимально дієвий для захисту листкового апарату і генеративних органів. Препарат має відмінну ефективність проти захворювань колосу, особливо фузаріозу, а головне септоріозу. Оптимальний строк обробки для захисту колосу – початок цвітіння.

Бонтіма® 250, к. е. Баланс діючих речовин цього препарату розроблявся безпосередньо для ячменю, завдяки цьому вдалося досягти повного синергізму фізико-хімічних процесів рослини з механізмом дії фунгіциду. Бонтіма® – препарат номер один для захисту ячменю у Великій Британії, що з огляду на погодні умови та інфекційний фон цієї країни може характеризувати його як надійний та ефективний продукт.

 

Пам’ятайте, що головним у захисті рослин є розумний індивідуальний підхід, адже кожне поле - це живий організм, який із вдячністю відгукнеться на нашу турботу. Вдалих вам урожаїв!

 

Світлана ЧОНІ, кандидат с.-г. наук, менеджер компанії «Сингента» з підтримки та розвитку протруйників в Україні

Валерій ДУБРОВІН, менеджер з маркетингу напрямку інсектицидів та гербіцидів на зернових культурах, компанія «Сингента»

 





Схожі новини
  • Альто Супер - надійність і стабільність за будь-яких умов
  • Альто Супер - надійність і стабільність за будь-яких умов
  • Застосування ґрунтових гербіцидів – ознака розумного господарювання
  • Застосування ґрунтових гербіцидів - ознака розумного господарювання
  • ВІД КІЛЬКОСТІ ДО ЯКОСТІ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.